Mercedes je pred kraj prošlog veka rešio da se konačno upusti u borbu sa "narodnim" automobilom, njegovim "visočanstvom", VW Golfom. Taj poduhvat je za Mercedesove inženjere predstavljao veliku novinu.
Trebalo je iz korena promeniti filozofiju konstruisanja automobila, i napraviti praktičan, dovoljno jeftin i dopadljiv automobil koji može konkurisati najprodavanijim modelima u srednjoj nižoj klasi, a ne luksuznu limuzinu. Takođe, Mercedes je po prvi put u svojoj istoriji predstavio model sa pogonom na prednje točkove, i agregatima manje radne zapremine od 1.8 litara.
Zadnje oslanjanje – ahilova peta A-klase
Značajne kritike su usledile vrlo brzo. Najznačajnija, i ujedno najbolnija je fijasko sa testom severnog jelena. Skandinavski novinari su smogli snage da objave istinu – Mercedes A-klase se prevrnuo! Uzrok je loše projektovana zadnja osovina. Veliki "šamar" Mercedes je, zahvaljujući vernim nemačkim kupcima, stojički podneo (nakon prekida proizvodnje ovog modela od oktobra 1997.god. do februara 1998.godine), i vrlo brzo je doradio problematično ogibljenje, ali i uvrstio u serijsku opremu elektroniku za kontrolu stabilnosti – ESP.
Na žalost, vremenom se pokazalo da zadnje oslanjanje ima i problematične ležajeve sa lošim zaptivačem, u koje lako prodire voda, a negativne posledica svega toga je prebrzo spiranje maziva sa konusnih valjčića što naravno prouzrokuje koroziju, a zatim i "truljenje".
Prodaju je pospešilo tek uvođenje modernih common-rail dizelaša: 160 CDI (sa 60 KS previše slab) i 170 CDI, a zatim i novi paketi opreme zajedno sa temeljnijim sedištima i kvalitetnijim materijalima koji su uvedeni u proizvodnju marta 1999. godine, kada A-klasa konačno postaje dostojan konkurent Golfu IV.
Kraći a prostraniji od Golfa
Za razliku od ne baš savršenog oslanjanja, trik sa takozvanim "sendvič podom" je zasenio konkurenciju raskošnom ponudom prostora u automobilu (može se pohvaliti i gepekom od 390 litara) koji je duži od našeg Juga tek za 8,5 centimetara. Na zadnjem sedištu ima sasvim dovoljno mesta za kolena i glave korpulentnijih putnika, a početkom 2001.godine je uz temeljni ristajling predstavljena i produžena verzija (za 17 centimetara duža) koja nudi više mesta za putnike čak i od znatno skuplje C-klase!
Zahvaljujući gore pomenutom dvostrukom podu, na uglednom EuroNCAP (link) kreš testu, "Baby-benz" je pre 7 godina osvojio tada "velike" četiri zvezdice i ukupno 27 poena što je sasvim dobar rezultat i po današnjnim merilima.
Enterijer "mališe" sa zvezdom na nosu je praktičan, dopadljiv i moderno osmišljen tako da se dopadne i mlađim kupcima koji su ranije o kupovini Mercedesa mogli samo da sanjaju. Instrumenta ploča je pre svega pregledna sa dominantno velikim brzinomerom (koji je vidljiv i iz "aviona") i mnogo manje preglednim obrtomerom. Iritira nedostatak nekih osnovnih pokazivača, kao na primer za temperaturu antifriza, umesto toga je ugrađena mala lampica koja se upali tek kad je motor nadomak "toplotnog udara", odnosno pregrevanja (što je prekasno). Loše i sramotno.
Nekima se i kvalitet tvrde plastike nije dopao, koja zaista nema veze sa onim što smo navikli da vidimo u Mercedesovim limuzinama, a takođe ne oduševljavaju i relativno mali i nežni otvori za ventilaciju. Međutim, finalna obrada je dobra, i iz plastike ne dopiru sumnjivi zvuci čak i nakon pređenih 100.000 km. Prednja sedišta zaslužuju pohvale, kao i položaj za upravljačem koji je gotovo idealan za automobil ove cenovne klase.
Na strogim tehničkim pregledima je utvrđeno da motori i menjači izdržavaju velike kilometraže bez znakova značajnijeg trošenja, pa čak i izduvni lonac ne treba menjati dugi niz godina, što je kod većine automobila danas prava retkost. Kočnice nakon 2001. godine zaslužuju sve pohvale, kao i upravljački mehanizam. Antikorozivna zaštita je takođe prilično dobra ali ne i idealna.
Odnosno, Mercedes je zarad niže cene ipak jednim delom odstupio od svoje politike proizvodnje kvalitetnih automobila.
Dovoljno bogata paleta agregata
Ponuda benzinskih motora od 1.4 i 1.6 litara, od 82 odnosno 102 KS je vrlo brzo dopunjena agregatom od 1.9 litara i 125 KS. Ipak, najbolji izbor predstavlja turbo dizelaš sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre – CDI od 1.7 litara, 90 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 180 Nm pri samo 1.600 o/min. Takav motor je više nego primeren automobilu koji se izvrsno snalazi u gradu zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama i malom prečniku okretanja. Preporučeni agregat u proseku troši oko 6,0 litara evro dizela, dok se najštedljiviji bezinac (1.4) zadovoljava sa tek 8,0 litara bezolovnog benzina na svakih 100 kilometara.
Suma sumarum
Uprkos činjenici da u kompakt klasi ima boljih automobila (Golf IV, Astra II), A-klasa je na prvom mestu jedan Mercedes, koji je to i postao u punom smislu te reči nakon temeljnog "zatezanja bora" u 2001.godini. Iako nije tako stabilan u oštrim krivinama kao Golf IV, dovoljno je upravljiv i predvidljiv, a u tome mu pomažu i vrhunske kočnice koje ovaj automobil pri brzini od 100 km/h zaustavljaju za 39,0 metara, što je osetno bolje od Golfa IV i Astre II.
Odlikuje se originalnim dizajnom, koji godi skoro svakom. Iako nema vrhunsku zvučnu izolaciju i bogatu serijsku opremu izuzetno dobro drži cenu na tržištu polovnjaka pa se zbog toga u Srbiju i ne uvozi preterano često. Benzinska verzija iz 2001.godine (A 140) se može pazariti za 9.000 evra, dok dizelaša (170 CDI) treba platiti 1.000 evra više. Dakle, ovaj Mercedes može biti itekako dobra kupovina, pogotovo ako želite porodičan automobil koji možete da uparkirate skoro gde god vam padne napamet.
Odlična ergonomija A-klase, i nakon ristajlinga odličan kvalitet su aduti koji privlače sve one vozače koji kupuju auto na duže staze. Benzinac od 1.6 litara i 102 KS može biti "zlatna sredina" ukoliko godišnje ne prelazite mnogo kilometara a želite dobre performanse. U svakom slučaju, Mercedes je sa prvom generacijom A klase pokazao ozbiljne namere da se uključi u trku za Golfom, a danas to nova A-klasa svakog dana i potvrđuje.
Izvor: b92.net
Komentari:
Slicni tipovi automobila su usli u proizvodnju kod vecine velikih kuca koje se bave tim poslom, sto je znak da je Mercedes jos tada znao sta hoce i uspeo. ,,A,, klasu sam vozio po bivsoj Jugi oko meseca dana i izuzetno mi se dopao, a i mladima u porodici tako da kad bi se odlucivao za kupovinu u nekim uslovima koji mi odgovaraju kupio bih ga bez dvoumljenja. Moze se nekom svidjati ili ne, ali to je izuzetan automobil.
Potrosac, sto je bitno za naseg coveka, je vrlo mali i odaje utisak vise klase. Dizel je za nas izuzetno povoljno resenje, jedini problem moze biti gorivo nasih proizvodjaca. Jednom sam usuo 20 litara Dizela kod Zmaja, odmah se osetilo u voznji, tako da sam u Sl.Brodu sipao INA gorivo koje je kvalitetnije od naseg na zalost. Vozilo je imalo predjenih 60.000 km. Verujem da je kao polovnjak veoma dobra investicija.
(Milos, 24. maj 2006 22:45)
• U ovom slučaju od brenda Mercedes dobijete samo uobičajenu cenu, dok je kvalitet ostao za modele viših klasa. Ipak, za cenu koju treba platiti postoji znatno bolji izbor.
(nenad, 25. maj 2006 10:39)
• A-klasu vozim vec dve godine i za sve to vreme nisam imao nekih ozbiljnijih problema, motor i menjac pokazuju veliku izdrzljivost, udobnost je prava za Mercedes naravno u toj klasi automobila. Po meni mana je sto ima niskoprofilne gume 195/50 R15 i zbog toga je mnogo tvrd i oseca i najmanju neravninu na putu, kao i tvrdje amortizere koji uticnu na udobnost voznje na zadnjim sedistima.
Imao sam problema sa elektronikom palila mi se lampica BAS/ESP to je neki senzor na kocionom cilidru. Problem za koji sam cuo da su se vlasnici zalili je crkavanje servo volana zato sto je elektrican i ljudi obicno kada peru motore pokvase i pumpu i naravno dodje do kratkog spoja. Ima trenutaka kada me skriputanje plastike u kolima izludjuje.
Potrosnja je stvarno fantasticna za performanse koje nudi 6,3-6,8 litata.{A-170cdi} moje iskustvo je da sam sa jednim rezervoarom od 55L presao na otvorenom putu citavi 830km,izvanredno. Zvucna izolacija je dobra, do nekih 130-140 km/h. Ako ipak planirate da uzmete ovaj auto predlazem da uzmete paket opreme "elegance" ili "avangarde" kao i produzenu verziju za 17cm koja je pocela da se proizvodi od 2001 godine.
Upravljivst je odlicna kao i pozicija sedenja imate utisak kao da ste u nekom manjem dzipu. Rezervni delovi su skupi, ali se retko i kvare.
Sve u svemu A-klasa je dobar izbor za grad i za ne previse duge relacije. Zadovoljan sam i ko jednom vozi Mercedes uvek ce ga voziti.
Pozdrav BGD
(Vlada, 25. maj 2006 10:57)
• I ja sam se vozikao desetak dana po nemačkoj sa istina novim modelom A klase i sta da Vam kažem dobar je to auto, istina malo skuplji ali nema mane. Novi model je znatno lepši iznutra od starog a mesta ima sasvim dovoljno za 4 krupne delije kao sto sam ja (185cm - 110 Kg) ili 5 manjih. Gepek je savim ok stane svašta a bogami kad se sedišta spuste stane čudo stvari. Motor 2.0 cdi sa 109 Ks ide kao lud i umereno troši i nebrunda kao moja astra. Jedino ima problema sa kvačilom i menjačem. Ujaku su menjali to u paru već jedno 3 puta i sad je poludeo jer se opet nešto pokvarilo i neće više da menja, oće da menja auto.
Pre toga je imao C 220 cdi karavan i isto je bilo problema sa menjačom, sve se završilo tako što su mu obračunali kilometražu i dali novu A klasu koja se eto opet kvarucka. Sve u svemu za te pare (25.000 eura ) može da se u nemačkoj kupi svašta, jeste da je "mečka" stvar prestiža ali kod mene to ne pali. Nekako mi se čini da se sve to može dobiti i kod mnogobrojne japanske i evropske kokunrencije za manje para ili kupiti više za isto, kako god posmatrali. Trokraka zvezda gubi sjaj na stvarima koje im nikad nisu crkavale. Da li je iko ikad čuo da je neki taksista menjao menjač na 123? Pa ljudi su sastavljali po par miliona km i onda radili generalnu a menjač nisu ni znali da imaju.
Inače, bez obzira na klasu sa dosta strana čujem dosta loša iskustva ljudi koji voze "mečke" po raznim osnovama. Šogor u firmi ima službenu E klasu sa 270 CDI motorom. Posle 3.000 Km im je crkao nosač motora! Kasnije problemi sa menjačem (automatik ili poluatomatik ko će ga znati). Mislim šta da čovek kaže kad se iskešira tolke pare i onda krene da kampuje po servisima.
(Lazar Bojanic umereni kritičar, 25. maj 2006 12:38)
• Svaka njemu čast, ali brate ružan je!
(Stutgart, 25. maj 2006 13:13)
• Lazare, tvoj ujka očigledno ne zna ispravno da menja brzine, čim su mu na dva automobila 4-5 puta crkavali i menjač i kvačilo (recimo vozi sa nogom blago na kvačilu, ne odvaja do kraja pri šaltanju i sl.)
(Šaltač, 25. maj 2006 15:18)
• Los tekst, vise lici na predstavljanje novog automobila. Autor ocigledno smatra da osim VW i Opela nema konkurencije u klasi? Ili je tekst ukraden iz nekog nemackog casopisa (sto je verovatnije).
(Marko D., 25. maj 2006 15:44)
• Ja sam A klasu vozio par sati i nisam imao utisak da vozim mecku! U A se sedi previsoko za moj ukus a i neko poredjenje sa golf4 kog inace vozim vec godinama nije prakticno. Potrosnja ovog diselasa nije bas za pohvalu. Golf 1,9 tdi daje mnogo vise i trosi mnogo manje.
Trokraka je svakako znak za respekt ali A klasa nije bas reprezent stuttgart-ske industrije.
Ziveo TDI
(Mirko, 25. maj 2006 16:21)
• Ma super je ta A-klasa, ali tesko je biti pametan - za 9-10.000 evra ima i raznih Laguna i slicnih automobila koji su veci od ovog Mercedesa. A prica o kupovini prestiza je bezveze; kakav crni prestiz kad vozis polovan auto?
(Branko, 25. maj 2006 18:37)
• Skoro sam testirao MB B200 turbo i zamalo se odlucio za kupovinu istog. Medjutim, nakon malo detaljnijeg istrazivanja trzista dosao sam do zakljucka da je MB veoma nisko kotiran po pitanju kvaliteta u odnosu na konacnu cenu vozila. Takodje, za te pare mogu da se kupe puno bolji automobili. Znam da ce mnogi reci da je Mercedes ipak Mercedes i kao takav predstavlja statusni simbol, ali A ili B klasa mi nesto ne deluju kao statusni simboli.
Oba navedena modela mi deluju kao pokusaj MB-a da sidje u narod i pokusa da prosiri asortiman.
Ipak da ne bude zabune ukoliko budem dobio na lutriji, idem odmah kod dilera i kupujem AMG 55. Odrzavanje, kvarovi i slicne trice me tada vise nece zanimati.
(Magnus Pyke, 26. maj 2006 05:55)
• Najneudobniji auto koji sam u zivotu vozio. Uz to je 1. generacija ocajno uradjen auto.
(nemanja, 26. maj 2006 14:49)
• Vozio sam se na zadnjoj klupi ovog auta i svo vreme sam zalio vlasnika zato sto je dao novce za Mercedesa a pati se jer ima tvrd auto. Tvrd je nevidjeno. Ja bih ipak za 9-10k E kupio C klasu 200D, makar i nesto stariji.
(Relani pragmatikos, 26. maj 2006 17:07)
• @nemanja: tvoja ocena (da je A klasa najneudobniji auto koji si ikad vozio) nema nikakvog značaja dok ne navedeš koje si druge automobile vozio! Pojasni to malo!
(Branko, 26. maj 2006 20:39)
• @Branko
Vozio sam (i posedovao) izmedju ostalog frizirani Yugo. Mercedes A klase je tvrdji i neudobniji od takvog auta. Jedino je karting malo tvrdji, mozda i Caterham Super 7, ali njega nisam vozio.
(nemanja, 27. maj 2006 11:06)
• Dobro je da smo konačno počeli da vozimo strane automobile i da ih kritikujemo. Ranije je samo Yugo bio na tapetu a sada kritikujemo i Mečku. Bravo za nas, daleko smo otišli...
(Sotir Milivojević, 11. jun 2006 22:23)
• Najgore je kad vas u drustvu pitaju, koji auto vozite, a vi kazete Mercedes, onda sledi, o da Mercedes? A koji? E sad morate da budete iskreni i kazete da vozite A klasu, sto znaci da nemate dovoljno novca da kupite pravi auto. Sto se kod Golfa ipak ne desava.
(Srdjan, 12. jun 2006 00:30)
• A i B klasa nisu mercedesi a da nove mecke nisu kvalitetne to su gluposti. Vozim E 220 cdi 2001 i samo spone prave problem zbog nasih puteva sve ostalo je redovan servis.
(stefan, 7. oktobar 2006 21:22)