sagittarius je napisao:
oni po meni nisu normalni ako ubace putarinu na tu relaciju prvo ovo sto rade nije auto put, auto put mora da ima minimalno 3 trake u jednom smijeru (brzu, sporu i zaustavnu) a oni samo na nekim dijelovima rade sa zaustavnom a negdje ne... a drugo imaju minimalne propisane relacije po evropskim zakonima na koju relaciju se moze stavljati putarina a na koju ne moze, ovo BL-Gradiska nebi trebalo jer je prekratak (oko 50km) isto tako ne smije da se stavlja putarina kroz gradsku zonu (tipa ljudi koji idu na posao svako jutros a zive izvan grada nece placati putarinu, drzava mora da obezbjedi da se ne dogode takve gluposti)... oni dosli i malo prosirili onaj stari postavili bankinu i sad je kao to auto put... nista me ne cudi ako ne stave jednu naplatnu kucicu kod kosmosa a drugu na savi pa ako oces da ides zapadnim tranzitom plati pa se klati

1. Kao sto ti je rekao smucek, taj dio nije autoput, nece ni biti
2. Putarinu od BL do gradiske svakako treba naplacivati, 50km nije mala udaljenost. Naravno nekim razumnim iznosom.
3. Na autoputu na odredjenim mjestima moze da se dozvoli izostavljanje trece zaustavne trake. Npr ja nisam nigdje vidio tunel na autoputu koji ima trecu zaustavnu traku (mjesta za zaustavljanje da, ali ne zaustavnu traku). Naravno, jasno je da se izostavljanje trece trake po standardu tolerise samo do odredjene duzine.
4. Autoput mora da bude ogradjen sa obje strane zicom, valjda zbog zivotinja.
5. Te trake se ne zovu "brza, spora, i zaustavna" vec traka za voznju, za prestizanje i traka za zaustavljanje. Na autoputu nema spore voznje. Mislim da je sve ispod 70-80 zabranjeno.
6. U normalnim zemlja je zakonom zabranjeno "povezati" dva mjesta autoputem, bez nekog alternativnog magistralnog koji se
ne naplacuje. Tj moras ljudima dati izbor da li hoce da idu autoputem ili ne.
7. Ovo autoputa sto su napravili, je dosta slicno relaciji Maribor-Graz-Bec. Taj autoput je katastrofa (drndav, krpljen dosta puta itd), ali je ujedno i star ko zna koliko. A ovaj bi trebao biti nov