old fashion men je napisao:
Ja ne znam kakve vi dizele vozite, ali činjenica je da skoro svi dizeli, znači proizvedeni od 2003 pa na ovamo (ostalo, msm starije i ne računam za auta), znači svaki dizel ima veći obrtni momenat i više konjskih snaga od benzinca iste zapremine, čak su im i ubrzanja dosta bolja, prema tome ne pričajte gluposti, jedino benzinci sa turbom mogu parirati dizelima, a njih kod nas skoro da i nema i većina od vas može samo maštati o njima, ali je zato svaki dizel, znači godišta o kojem govorim sa turbom.
Kada sam prvi put ušao u turbodizela, benzinac mi više nikada nije pao na pamet.
Krivi navod, evo cistog primjera da je ova boldovana recenica opsta generalizacija:
Dizel 1.9 JTD 16V 150hp
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1Benzinac 1.9 JTS 16V 160hp
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1Dalje, ako se uzme u obzir da kod nas (da to je samo kod nas) dizel i do 30% skuplji od bezinca dolazi se do jasne racunice, opet polazim od sebe, kada sam uzimao 147micu prije tri godine JTD je bila u ponudi sa cjanom od 10000KM - 11500KM dok je bezinska varijanta bila od 8000KM do 9600KM sto ce reci da ja u startu se moram izvaliti od 2000 do 2500KM vise da bi dobio dizela koji satro trosi jako malo

, sa xy vise kilometara nego bezinac, u najvecem broju slucajeva u losijem stanju nego benzinac, i kao usteda je sa dizelom, kakva usteda na 600km mjesecno ustedim 25KM za godinu dana 250KM znaci 10 godina mi treba da izbijem razliku u startu koje sam izvalio za kupovinu dizela (otvorenu cestu neracunam jer sam na njoj dva puta godisnje, a razlika u potrosnji je od 1l do 1,5l u korist dizela opet nista), dalje servisi su daleko skuplji kod dizela nego kod bezinca fakti, dalje Alfa 1.6 TS i Fiat 1.9 JTD (oba posjedujem) se razlikuju i u registraciji 1.9 JTD je skuplji od 80 do 100KM za registraciju (zavisi gdje se vrsi ista) od TS a ima nekih 10hp vise od mene, sto u gradu ne znaci nista ama bas nista cak bi rekao da je TS puno pokretljivi i zabavni po gradu nego JTD. Dalje, ovo je vise subjektivno ali isto je jedan od razloga zasto od sada vozim samo benzinca, zvuk motora prilikom preticanja, prilikom ubrzanja je za neusporediti, jest da je mali motor kod mene ali se cuje kao veliki
Jedina prednost dizela nad bezincom je potrosnja u gradskim uslovima, JTD u prosjeku trosi 8.1l na 100km, a TS 11.2 na 100km. A i to polako prestaje biti prednost jer evo vec dva do tri mjeseca dizel je skuplji od benzina za raspon od 10 do 20 pfeninga po litri, ako ovako nastavi rasti ovim tempom ljudi ce poceti plin ugradjivati i u dizela