inzaghi je napisao:
Anakin je napisao:
Daleko od toga da je neprikosnoven....kao što si i sam rekao sankcionišu se i pješaci....
Po tome, možeš pregaziti svakog pješaka koji ne prelazi na pješačkom, a da ne odgovaraš za njegov život već samo za svoju vožnju, jel se to može? Ne može..... (e kad ovako moram ići iz krajnosti u krajnost) Da je tako, niko ne bi ni stajao pješacima ako nije pješački, samo ga "pukneš" i dobiješ prijavu za brzinu?!?!
Za tuđi život moraš odgovarati ako snosiš bar malo krivice u tome...
Slagao se ti ili ne...to je tako...to je zakon...ljudski život nije saobraćajni prekršaj....
neprikosnoven je na pjesackom, to kazem, a tamo gdje ne treba da bude tu treba dobiti po usima. ako nije pjesacki ne treba im stati jer im je u pravilu pjesacki uvijek jedno 50 metara dalje. ja im na pjesackom uvijek stanem, a skoro nikad ako nema pjesackog. i sam sam pjesak pa znam kakva su oni stoka, a ni vozaci ne ostaju duzni.
ljudski zivot nije prekrsaj, daleko od toga, ali ne moze se ovde vozac teretiti za nesto za sta nije kriv. on samo zbog brzine nije mogao da izbjegne pjesaka. i to je to. pjesak moze poginuti i kad vozac vozi 20 na sat. i sta onda? ko je tu kriv?
reci mi jel normalno da pjesak izleti na ulicu i da zaustavi saobracaj da bi on mogao da predje? nije, zato imas semafor i pjesacki prelaz. ali to je stvar kulture, kao i u ovom slucaju gdje je toj gospodji bilo mrsko da ide preko pasarele.
razumijem da pjesaka treba propustiti ako ulica nema trotoar ili nema pjesakog prelaza, nema dovoljno mjesta, takvih ulica u bl ima milion, ali tu na tranzitu gdje sve postoji, to nikako ne shvatam. i mozda zbog toga imam ovakav stav.
laik sm pa me zanima kakav ce ishod da bude.
evo jedan primjer,
naime stari je udario pjesaka s kombijem i na nesrecu pjesak je podlegao
to se desilo samo nekih 200m od kuce,po svemu gledajuci stari nikako nije kriv,pjesak mu je iskocio u traku jer je zaobilazio baru(jaka kisa je padala),kombi je svojom polovinom presao u suprotnu traku ali nije mogao izbjeci pjesaka jer se zadesilo auto u tom trenutku na drugoj strani,
cak je vozio i ispod ogranicenja,vozio 30km/h a ogranicenje 40km/h(kombi je T2,hladan bio kad je stari krenuo od kuce i da je htio nije mogao preko 60 jer mu je max brzina bila 100km/h i to bas kad ga zaletis,sto znaci da o prekoracenju brzine nema sta da se raspravlja,tragova kocenja nije bilo)ali na sudu nije moglo proci bez kazne(zatvorska kazna u trajanju od 3 mjeseca i to najmanja moguca),cak je i vjestak svjedocio u korist starog ali neko je izgubio zivot u toj nesreci,a za to neko treba da odgovara
ne zelim da krivim pjesaka jer nije pazio(sa druge strane je imao 6m prostora da zaobidje baru)
da je barem ostao ziv,ali tako je bilo i to se ne moze promjeniti
da ne nabrajam psihicke probleme kroz koje je stari prolazio jedno 2-3 godine posle toga(nesanica itd itd)
ne zelim da kazem da je pjesak kriv,da je barem prezivio