Veliki pozdrav svima.
Nije me dugo, veoma dugo bilo na forumu, pa sad kad imam priliku za nešto, rekoh da iskoristim. Čitajući prethodne postove, a u vezi sa uvozom automobila u BiH, uvidjeh da imam mnogo pitanja a tako malo mogućnosti za dobijanje odgovora.
Pa da počnem. Elem, pruža mi se mogućnost da za "relativno male" novce kupim auto, preciznije Volkswagen Passat Variant, 1.8 benzin, 4-motion, 2000-to godište, za oko 1150 evra tj. oko 2250 KM, neocarinjen-znači stranac, uvoz iz Njemačke, vozilo je tu u BiH, ali recimo da ima sve potvrde-vlasnički list i slično. Ali me nešto kopka. Naime, čuo sam se par puta sa vlasnikom i on tvrdi da je motor EURO 3, što kaže da piše i na saobraćajnoj. E sad mene interesuje, kako da ja provjerim, da li se stvarno može uvesti tj. izvršiti homologacija vozila, ovakve konfiguracije, da li da idem sa serijskim brojem motora u ovlašteno predstavništvo za homologaciju. I buni me to oko uvoza i carinjenja, koliko iznosi carina?. Da li carinjenje još važi za sva vozila ili samo određena. Koliko bi to izašlo sve: znači platim vozilo oko 2250 KM+carina+PDV+homologacija+papirologija+...+ima li još šta, i koliko to sve dođe na kraju?
I još nešto, da li ovo može pomoći u odabiru vozila pod uslovom da se serijski broj motora ili dio broja podudara sa spiskom mogućih brojeva ili slično:
http://www.2shared.com/document/S5s4RWS ... ozila.html(osim ako ovaj link nije legalnog tipa, na što se duboko izvinjavam, mada sam ga ja skinuo isto sa jednog foruma, i nije bilo nekakve blokade, zabrane ili slično)
Unapred hvala.