banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 23:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2012, 13:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
ev jednom za svagda:

Prvo provjeriti može li proći homologaciju (broj šasije i kod neškovića)

Potrebno:
kupoprodajna faktura (ugovor)
vlasnička knjiga
servisna knjiga

-Odraditi izvozno carinjenje+ EUR1 (obavezno) iz zemlje gdje se auto kupuje

-prijaviti auto na granici da se uradi TR
-odraditi homologaciju (ovjeriti u opštini jednu kopiju- kopija vjerna originalu) rok: max 10 dana od dana prijavljivanja.

-kad se odradi homologacija ocarini auto u CI gdje je upićen na carinjenje.
- uzima se kataloška vrijednost ukoliko je odsupanje veće od 10% od kataloga.

-ukoliko Vam neko dovozi auto (ne dovozite lično) potrebna punomoć(pravi kupac auta), kopija pasoša osobe koja je dovezla auto.
- Lk uvoznika.

Bez povlastice(EUR1 obrasca) 15%+17%pdv
Sa povlasticom EUR1 obrascem 3%+17% pdv-a (od nove godine 0% carine +17% pdv-a)

ps. vozilo odjaviti u zemlji gdje je vozilo kupljeno i uzeti probne table za van EU, a ne u sloveniji košto masa naših radi :lol: pa im onda hrvati nedaju da prodju.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Tpojka je napisao:
1. cijena u inostranstvu
2. +1500 KM
3. +20% na to sve

Računaj tako i nećeš se puno zeznuti.
E . je napisao:
Znači, uslov za uvoz je da je auto po VIN-broju Euro3 i...šta još?

Evo ovde ima uopšteno, ali navode da je u informativne svrhe te da se provjeri kod špeditera, gdje li.

Gdje nadje ti 1500 KM. Troskovi puta?

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 16:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sta fali ako covjek licno uvozi?

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Tommy Vercetti je napisao:
Gdje nadje ti 1500 KM. Troskovi puta?

Odjava, prijava, put, homologacija, registracija i još koješta ako se nađe.
To je neka gruba kalkulacija registrovanog auta +/-, kako pojmim, a stavljeno ispred carine i poreza jer 300 KM pride neće zasmetati u takvoj računici.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Gabrijele, umjesto EUR1 zar nije dovoljna izjava izvoznika (firme) da je rijec o preferencijalno EU porijeklu vozila?

Negdje mi je to proslo ispred ociju :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 17:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Gabrijele, umjesto EUR1 zar nije dovoljna izjava izvoznika (firme) da je rijec o preferencijalno EU porijeklu vozila?

Negdje mi je to proslo ispred ociju :D

jeste ali ima nekih začkoljica oko izrade fakture kako mora izgleda, a i u 90% slučajeva ljudi ne napišu ispravno izjavu, medjutim ako vrijednost kataloška predje 6000e onda izjava ne vrijedi, fakture se šalju na provjeru. tako da je sigurnije uraditi eur 1.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 18:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eur1 se trazi od zastupnika odredjene marke za tu zemlju? Ako je tako onda to i nije nesto jednostavno jer se mora danima cekati, a sasvim sigurno i platiti. Mislim... Nemam pojma.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 18:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Eur1 se trazi od zastupnika odredjene marke za tu zemlju? Ako je tako onda to i nije nesto jednostavno jer se mora danima cekati, a sasvim sigurno i platiti. Mislim... Nemam pojma.

nije komplikovano uopšte kad znaš šta tražiš, riješi se brzo kod špeditera.

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2012, 19:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na granici?

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012, 18:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2010, 18:32
Kako više čitam, sve manje znam xD
Uglavnom, ja imam ujaka u Njemačkoj preko koga mislim uzeti neki auto. E sad vidim neki su spominjali da je potrebno ''Euro1'' nešto, što ne znam ni šta je. Ja kako sam tražio automobile po njemačkim sajtovima, našao sam par okej vozila. Kod dva vozila piše ''Euro3'' a kod trećeg ''Euro4''. Mene zanima šta je to, i da li bih mogao uvesti takva vozila? I recimo ako je izvršen skoriji tehnički pregled, da li će ovi naši na to gledati? Ili ću ipak morati odraditi sve ove komplikovane radnje do detalja -.-
(Tako mala, neprimjetna državica, a tako komplikovana). Hvala unaprijed!

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012, 18:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Euro 3 i Euro 4 su norme za izduvne gasove. Da bi se auto uvezlo u BiH, mora zadovoljavati najmanje Euro 3 normu. EUR.1 je obrazac koji dokazuje preferencijalno evropsko porijeklo, tj. sa njim plaćaš 3% carine (od nove godine 0%); u protivnom 15+1% carine...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2012, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Izjava o preferencijalnom porijeklu ne vrijedi na iznos veci od 6000 eura, a na izjavi mora biti i broj autorizacije carine koja je odobrila te izjave, znaci izjava samog izvoznika bez tog broja se neuzima kao validna. Obrazac eur1 je lako dobiti kod speditera gdje se bude carinilo izvozno i nekosta nista tj ulazi u cijenu samog carinjenja ali je obicno potrebno napomenuti speditera da ti treba

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 19:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Jan 2012, 15:26
Ja sam uvezao auto prije par dana u BiH i mogu vam reći da se ne isplati . Prošao sam sve , vidio sam sve i bolje vam je kupiti auto u BiH , osima ako ne kupujete novo auto . Ako planirate kupovati auto u EU , nemojte ići preko posrednika , treće osobe . Pronađite auto kuću koja prodaje polovna auta i dobro se informišite o zakonima zemlje iz koje uvozite auto . Prije nego što uvezete auto proučite Zakon o carini u BiH kao i carinske tarife , cijenovnik i propise za homologaciju takođe , jer će vas oderati ako niste upućeni . Auta uvozite iz Njemačke , neće vas boliti glava , jer su servisne knjige uredne i pravilno vođene , što će Vam olakšati kod nas na carini . Servisnu knjigu obavezno provjerite prije nego kupite auto . Imate na internetu sve automobile koji zadovoljavaju norme za uvoz . Broj šasije vam sve govori , od toga gdje je auto proizvedeno do godine proizvodnje . Ako planirate muljati , nemojte , ako planirate uvoziti na olakšicu po članu 13 Zakona o carinama , nemojte , osima ako ne uvozite auto koje vam je od prijeke potrebe , jer član 29 jasno reguliše kakvo je postupanje u slučaju uvoza na olakšicu ( auto može koristiti samo lice na koje se auto carini , auto mora biti prilagođeno licu koje ga uvozi , komisija ga pregleda i odobrava carinjenje ) . ''angelo_gabriel'' jasno je napisao šta vam je potrebno za uvoz . Ne vjerujte špediterima koji vam predlažu da zaobiđete zakon , jer će vas izaći skuplja pita nego tepsija . Raspitajte se kod špeditera o cijenama njihovih usluga . Ako imate validan račun koji se može provjeriti ne dozvolite carinicima da naplaćuju carinu po svojoj volji , jer carinu i porez moraju obračunati po cijeni koja je plaćena , a koju račun dokazuje , katalog se koristi samo ako nema računa . Iz ličnog iskustva vam govorim da dobro proučite Zakone i carinske tarife BiH , tako ćete biti u prednosti pred mafijom , kad kažem mafija to ozbiljno mislim . Kada sve stavite na papir , ne isplati se uvesti auto iz EU , vjerujte mi na riječ . Vidio sam šta se sve radi na carini i zbog mirnog sna bolje vam je da kupite auto u BiH , nego da kupujete mačka u vreći iz EU , u prvom slučaju bar ćete znati koga ćete uhvatiti za gušu . Obavezno proučite procedure iz zemlje iz koje mislite uvesti auto !!!
Evo vam par linkova , dobro ih proučite ako mislite uvoziti auto :
http://www.homologacija.gov.ba/ ( spisak vozila koje možete uvesti , tarife , centri za homologaciju , propisi )
http://www.seerural.org/wp-content/uplo ... litici.pdf
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... /CTBiH.pdf ( glava 87 )
http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/Pra ... ci_BiH.pdf ( olakšice na uvoz )
http://www.homologacija.gov.ba/Document ... vozila.pdf ( spisak automobila kojima je odobren uvoz u BiH )

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2012, 21:14 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Auto iz BiH?
Neka hvala.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 00:17 
Početnik
Početnik

veteran 1987 je napisao:
Izjava o preferencijalnom porijeklu ne vrijedi na iznos veci od 6000 eura, a na izjavi mora biti i broj autorizacije carine koja je odobrila te izjave, znaci izjava samog izvoznika bez tog broja se neuzima kao validna. Obrazac eur1 je lako dobiti kod speditera gdje se bude carinilo izvozno i nekosta nista tj ulazi u cijenu samog carinjenja ali je obicno potrebno napomenuti speditera da ti treba

Trebaš razlikovati Eur.1 EurMED obrazac i deklaraciju o preferencijalnom porijeklu robe na izvoz robe male vrijednosti . Eur.1 ti je potreban za robu preko 6000 Eura , do 6000 Eura dovoljno je da na posebnom dokumentu ( deklaraciji ) ili na samoj fakturi uz propisani izgled teksta stoji potvrda o preferencijalnoj robi . Razlika je u cijeni , Eur.1 obrazac košta oko 20 Eura , ova druga potvrda ne košta ništa .

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 00:44 
Početnik
Početnik

NarutoStorm je napisao:
Kako više čitam, sve manje znam xD
Uglavnom, ja imam ujaka u Njemačkoj preko koga mislim uzeti neki auto. E sad vidim neki su spominjali da je potrebno ''Euro1'' nešto, što ne znam ni šta je. Ja kako sam tražio automobile po njemačkim sajtovima, našao sam par okej vozila. Kod dva vozila piše ''Euro3'' a kod trećeg ''Euro4''. Mene zanima šta je to, i da li bih mogao uvesti takva vozila? I recimo ako je izvršen skoriji tehnički pregled, da li će ovi naši na to gledati? Ili ću ipak morati odraditi sve ove komplikovane radnje do detalja -.-
(Tako mala, neprimjetna državica, a tako komplikovana). Hvala unaprijed!

Imaš link sa autima koje možeš uvesti na mom prijašnjem postu . Za uvoz iz Njemačke platićeš oko 250 Eura osiguranje i zoll tablice , neka se ujak raspita za prevoz na prikolici , vjerovatno ti ne bi trebalo ni osiguranje , ni zoll tablice + troškovi puta . Možeš izvaditi i Eur.1 obrazac , ali ako je auto do 6000 Eura , neće ti biti potreban , već će ti biti potrebna samo deklaracija o preferencijanom porijeklu na fakturi ili na posebnom obrazcu koje će ispuniti ovlaštena osoba . Važno je ako će ti ujak uvoziti auto da izvadiš punomoć u BiH u Opštini kod matičara ( 4KM republičke takse plaćaš za istu ) . Važno ti je da auto ima COC setifikat ( europski homologacijski sertifikat ) , jer tebi homologacija kod nas u stvari potvrđuje da je auto proizvedeno u EU i da zadovoljava norme uvoza , kao i urednu servisnu knjigu . Homologacija ti je negdje oko 250 maraka. Poslije homologacije pristupaš carinjenju 3+17 % carine i PDv-ea + oko 1% vrijednosti ocarinjenog vozila takse za carinski pregled + usluge špeditera + usluga korišćenja carinskog terminala (10 maraka dan). Najvažnije je da pri uvozu imaš fakturu iz EU i punomoć koju vadiš u BiH ako neko dugi umjesto tebe uvozi vozilo na tvoje ime .

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 00:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Aleksandar MK je napisao:
Auto iz BiH?
Neka hvala.

Jer?

Baš mi drug priča, kupio njegov kolega auto sa okruglo 120tkm iz Belgije, baš u finom stanju, itd., i vozio se tako, ali mu nešto lupka, pa zvao ovog da pogleda...odakle da počnem, od zadnjeg "poništenog" servisa na 750.000km, u Njemačkoj, ili od pojedene bregaste?

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 08:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
@MegaHoplite: EUR.1 je obrazac koji potrvrđuje preferencijalno EU porijeklo robe. Ako je vrijednost robe manja od 6000 €, onda je dovljna izjava na fakturi, koja mora biti od riječi do riječi napisana, te ovjerena. Dakle, razlika je da li imaš obrazac ili ne, funkcija je ista...
Što se tiče auta iz BiH ili inostranstva... pa radije bih kupio auto koje je ovdje kupljeno, nego da kupujem stranca napamet... žalosno je što ljudi gledaju kilometražu kao osnovni uslov za kupovinu auta, a to je stvar kojom se najlakše manipuliše. Radije ja kupim auto sa 250k km na satu, al da znam da je stvarno toliko prešao, nego da kupim auto staro 12 godina koje je prešlo 90k km...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 12:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2010, 22:09
ovako,eur1 obrazac vam nece dati ni jedna carinska sluzba bez potvrde proizvodjaca koja se ceka i po nekoliko dana a cak se zna desiti da ne budete u mogucnosti dobiti potvrdu jer se svabe naprave pametne(tipa Ford) pa kazu da oni to ne izdaju i jos ako carinite na ugovor u kojem je upisana prava cijena koliko ste platili auto onda ste donji :lol:

drasticne su razlike po carinskim ispostavama, recimo u sarajevu deru ko da carinis space shutle,dok po ovim manjim mjestima tipa gradiska,novi grad,grude nema sta se ne radi,prave se divlji racuni itd.

znaci ako ako ste amater u svemu ovome i nemate speditera koji je tata u svom poslu odnosno koji ima svoje seme kako da vam provuce auto ispod kataloske vrijednosti izace vas skuplja pita neg' tepsija...

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2012, 20:25 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
E . je napisao:
Aleksandar MK je napisao:
Auto iz BiH?
Neka hvala.

Jer?

Baš mi drug priča, kupio njegov kolega auto sa okruglo 120tkm iz Belgije, baš u finom stanju, itd., i vozio se tako, ali mu nešto lupka, pa zvao ovog da pogleda...odakle da počnem, od zadnjeg "poništenog" servisa na 750.000km, u Njemačkoj, ili od pojedene bregaste?

Izvini, ali nigdje nije bilo prevara i auto-mafije kao u našim krajevima.
Mogu ja drugima sada lagati i preporučiti da kupe automobil u BiH, ali kada bih sebi uzimao, uzeo bih iz vana. A to je valjda najiskrenije. Ono što bih sebi uradio.

Naravno, daleko od toga da su sve švabe, austrijanci, itd, poštenjačine. Ali, imaju mnogo bolje puteve, uređenije zakonodavstvo i u većini slučajeva mnogo više vode računa o servisiranju automobila. Tamo mnogo manje ljudi ima razlog da te prevesla zbog 200-300 maraka. Jednostavno nemaju potrebe.
Šta bih radije uzeo? Automobil sa 100.000 u BiH, ili 350.000 u Njemačkoj? Ovaj drugi.

Ja imam Punta 1.2 benzin (2000. god.) sa 236.000km na satu. Kupljen od porodičnog prijatelja u BL. Uvezen iz Italije prije nekoliko godina. Provjereno znam da je imao 5+ vlasnika. Radi kao sat.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]