Da se umijesam malo i u ovu temu...
Brza voznja...hm... da ali sa kojim autom i naravno sa kakvim gumama, mnogima jos uvijek nije jasno da se npr sa zimskim gumama ne moze voziti brzo kao sa ljetnim, ok, ima i zimskih tj M+S sa kojima je moguce voziti brzo ali su te gume vecinom za visu klasu auta. Ok, necemo vise o gumama. Sto se tice brze voznje... volim da vozim brzo ali to vecinom radim kad sam sam u autu, za svaki slucaj ako se nesto desi neka se desi samo meni, sam sam kriv. Kako se osjeca brzina u pojedinim autima to je vec druga stvar, naravno da u vecim i luksuznijim autima ne primjecujemo toliko brzinu kao u manjim autima, recimo golfu i sl. Imao sam GTI-a koji je navlacio na nekih 215kmh autoputem i mogu vam reci da i nije bas ugodan za brzu voznju, po mome on je napravljen vise za startanje nego za max. brzine. Malo bocnoga vjetra i vec si pomjeren u stranu, da napomenem da nije imao nista extra, mislim nije spustan i sl (original

).Evo npr da uporedim brzine koje sam postizao sa autima koje sam imao i koje sad imam. Golf II Gti malo iznad 220 kmh (autoput prema Budimpesti), Golf III VR6 (2x)- malo iznad 230 (Zagreb-Okucani), BMW 325i max 200kmh (bez ljetnih guma) isto na autoputu (ZG-Okucani). Sad da uporedimo malo osjecaj brzine u pojedinim autima. Golf II 200kmh - Golf III ca. 170-180kmh, BMW 325i ca.140kmh. Da pojasnim posto sam malo upetljao, znaci ako BMW vozim 200kmh imam osjecaj kao kad bi se u Golfu II vozio 140. Ovo se odnosi na mirnocu auta i mogucnost istoga drzanja na "uzdi" i mogucnost normalnoga manevrisanja istim, mislim da smo se razumjeli, a ako nismo probajte pa cete shvatiti

. Vidim zapoceli ste i temu placanja kazni pri brzoj voznji, e toga ima, nije da nema

. Zelio bih samo jedan slucaj da Vam iznesem ovdje. Isao sam iz pravca Mrkonjic Grada prema Banja Luci, ne znam kako se zove zadnje naseljeno mjesto prije nego se udje u onaj kanjon iz kojega se izlazi na put BL-Jajce. E ko pozna taj put zna kad se izadje iz toga mjesta ima jedan pravac mozda oko 1km i onda se dolazi do mosta i tu se ulazi u kanjoj. Sjecam se dobro da je na ulazu u to mjesto bilo ogranicenje 40 (ali samo za SFOR). Bio je to jedini znak koji sam vidio do doticnoga mosta. Iz nekoga iskustva znam da SFOR uvijek (skoro) ima 10kmh manje ogranicenje. Izasao sam iz toga mjesta i vozio se dalje onim dijelom puta koji je vodio kroz poljanu, nema kuce ni lijevo ni desno niti sta drugo. Nisam vozio brzo i kad sam se priblizio mostu iz grma pred mene iskoci policajac, cisto me prepade covjek. Prilazi on meni i pita me koliko sam vozio, znajuci da nisam brzo rekao sam da ne znam ali sigurno nisam prebrzo pa neka mi on kaze koliko je to bilo. Kaze on meni da sam votio 68kmh. Ok, kazem ja, u cemu je problem pitah, onda ti on mene pita jel ja znam koliko je ogranicenje, rekoh da ne znam niti da postoji ikakav znak koji upucuje na nekakvo ogranicenje pa je prema tome na tom putu moralo biti min 60kmh ako ne i 80 (regionalni put ako brzina nije posebno ogranicena). Kaze ti on meni nije tako vec je ogranicenje 40kmh, meni se kosa dize na glavi, pitah ga a gdje stoji taj znak ako nije tajna. Kaze on meni eno negdje tamo (misleci na drugu stranu naselja) a ako ne vjerujem da se vratim i da vidim, rekao sam mu da mi ne pada na pamet da se vracam jer sam zadnji znak vidio na ulazu u naselje (koje i nije bas nesto malo) i da je taj znak bio sa SFOR a ne za nas.Mogao sam da prodjem sa 10-20 maraka ali nisam htio iz inata da mu ponudim, ne volim kad me neko pravi budalom. Posto ja nisam htio da mu nista ponudim kaze on meni da me mora predati sudiji za prekrsaj (auto sa stranim tablicama), rekoh samo ti prijatelju pisi i ja odem dalje.Sledeci put kad sam isao tim putem ali u pravcu Mrkonjica pazio sam da li ima ogranicenje, bilo je i to frisko postavljeno, nova ispolirana tabla

na kojoj je pisalo 50.... jel to znaci da je ogranicenje 50kmh a ne 40

??? Nakon par dana kad sam se vracao nazad, ni te table vise nije bilo tamo gdje je postavljena

. Da li to znaci da policija kad stoji sa radarom tu tablu spusta i podize sa daljinskim upravljacom

. Sve u svemu 3 puta je stizalo na kucnu adresu mojih roditelja pismo od suda koje je moj otac uredno odbijao da primi. Koliko znam samo se kod nas dolje policija krije po grmovima i jarcima dok u svakoj drugoj zemlji policija to ne radi, ili ne smije da radi. Nemam nista protiv da platim kaznu kad sam pogrijesio ali mrzim kad me neko pravi budalom i zaustavlja me samo zato sto je evidio strane tablice. Dosta o tome slucaju, sad sam se sjetio jos jednoga sto nisam nikad dozivio a desio mi se u Crnoj Gori pa da Vas jos malo ugnjavim i sa tim

. Vozio sam se sa prijateljem iz Tivta prema Budvi. Prosao sam kroz neko naselje i bio sam treci u koloni, brzina pristojna, znaci ne brzo, mozda oko max.60 kmh. Na izlazu iz naselja vidim da stoji policija na drugoj strani puta, posto znam da nisam nista zgrijesio nisam se ni uzbudjivao oko njih. Kad gle cuda, skace ti policajac na put, propusta onu dvojicu ispred mene (CGorske tablice) i pokazuje meni da skrenem. Ja skrenem, kontam hoce covjek cisto da me kontrolise zato sto imam strane tablice. Kad ce ti on meni da sam brzo vozio, meni kao u gronjem slucaju opet skoci kosa na glavi

. Ajde dobro, kazem ja, ali kako to da sam ja brzo vozio a oni ispred mene nisu brzo vozili (isli smo dosta vremena jedni za drugim zbog neogucnosti preticanja) ? Kaze ti on meni na to "A kad si ti njiiiih stiiigaaaa". Posto je kako on kaze ogranicenje opet bilo 40 a ja vozio malo vise morace da mi naplati kaznu i tu mi ode 40 Eura. Pri povratku sam vidio na ulazu da je stajala tabla 50 ali njih vise nije bilo....
Sve u svemu zalosno
Pozdrav i izvinjenje ako ste plavi od gusenja
MV