uh ta preticanja....
ja licno, ako je put pregledan i ako vozilo pichi ispred mene vozim vishom brzinom u mom autu je to 4 -ta, ali malo zaholcam auto, ne znam kako da pojasnim drugacije, i izbacim se i preticem bez problema i dalje u toj brzini....
Ako vozilo ispred mene ide sporooo, znaci vracam u manju brzinu i izlazim da preticem u toj manjoj brzini, dok auto ne zahocam, i tek kad trebam da s eizvucem iz preticanja onda saltam u vecu brzinu....
A ako uletim u preticanje i vidim da nema sanse da prodjem vozilo ili da se izvucem , prva reakcija je desni zmigavac, da me skonta vozilo koje je prvo iza tog kojeg preticem, i ako je pravi vozac on ce da smanji brzinu da bi se ja ubacila izmedju, a vozac preticanog vozila da ubrza...
A kad vozim automatik...... tada se zabavljam slusajuci prebacivanja motora, ali najesci osjecaj je uz brzo, preticanje sa nekih 130 konjskih snaga... a najljepsi osjecaj kad pretiches i pritisnes papuchicu a ona samo cap i odletiii......
JA sam se dosta puta nasla u situaciji da me neko pretice i ulijece u makazice i nekad je neohodno da ubrzas da bi se auto moglo ubaciti iza tebe...a nekad morash usporiti i kociti vrlo impulsivno da bi te taj koji je zapoceo preticanje mogao preteci....
Znaci sve je pitanje procjene, pracenja bocnog ogledala, auta koje ide iz suprotne strane, i naravno i sirine puta...jer desilo mi se par puta da se 3 vozila uporede jedan pored drugog

zahvaljujuci sirem putu...
Situacije iz Kanjona Morace (put kroz C. Goru), nadam se da dosta vas zna o kako opasnom putu se radi...mislim da je samo neka sila a neba sacuvala nas te noci...
Nepregledna kolona, auta, kamioni, autobusi, bila sam tada suvozac...
Vozac se odluci na preticanje cisterne, zbog ciste situacije iz suprotnog smjera, medjutim vozac cisterne je postupio krajnje neprofesionalno i nije nimalo smanjio gas i bezobrazno se pribio uz drugi kamion ispred i ne dopusta da se tu ubacimo a dalje preticanje nije moglo ici jer je slijedila krivina nepregledna a vratiti se nazad , nema sanse jer se neki bus pribio na kamion, put je uzak, dole je klisura, kolona je to...
U tom trenutku ide sleper

..u istoj smo traci.."oci u oci "....a pritom sleper vozi takod a ne moze da zakoci ..nema sanse...na svu srecu 35-godisnje vozacko iskustvo osobe koja je vozila i sreca bozija, je presudila...
U takvoj klisuri.. pojavi se odjednom prosirenje sa LIJEVE strane kolovoza

...na koje smo skrenuli takvom brzinom da kad smo stali...osjetih otkucaje srca opet...
I tako, puno je tih sjecanja....sa autoputa da ne pricam...sa Jadranske magistrale ,sirom bivse Yuge . Kroz Makedoniju nisam vozila, ali isla sam busom 4 puta, i ja uvijek pratim put kad se vozim busom, zato sto trazim sjediste naprijed, volim da sam u toku a i cavrljam sa vozacima

, i mogu ti reci da nije losh put, ali ima krivina dosta.....
Skoro sam prosla putem u Jugositocnoj Srbiji Nis-Dimitrovgrad..i to po prvi put...nesto slicno Kanjonu Morace, ali sa tnunelim takvim da se dva busa ili kamion u njemu ne mogu mimoici vec jedan mora da ceka...
Radi se o Sicevackoj klisuri...vrlo zeznuto....
I voznja tim istim nije bash laka treba dosta koncentracije...