E . je napisao:
grafit je napisao:
Jel' zna neko bar okvirnu cijenu koju špediterske firme naplaćuju za dovoz putničkog vozila sa područja Njemačke, udaljenost od BL oko 1000 km?
Pošto primijetim da se razmjenjuju razna mišljenja i iskustva, želi li neko da objavi provjeren spisak NUŽNIH dokumenata koji se moraju donijeti u RS, a prilikom samostalnog uvoza/dovoza automobila?
Pozdrav.
Našao si na mobile.de (ili nečemu sličnom) auto, pa bi poslao špeditere po to?
Ako je tako - zaboravi na tu varijantu, to su ti uglavnom Turci i stanje na slikama i opis nemaju veze sa onim što ćeš dobiti, a njemu kad daš pare, više te ne poznaje, možeš samo sjesti i plakati.
Jedino da ideš autobusom, sam pogledaš nekoliko auta (plus što su "na cesti" - u štampanim oglasnicima, auta sa papirom "zu verkaufen" i na pijacama dosta jeftinija nego po sajtovima...), uzmeš koje ti se svidi, riješiš tamo export papire, podigneš Zoll table i dovezeš ga u Gradišku.
Tako ako nešto ne valja, to ti je - sam pao sam se ubio, bar te nisu preveslali.
Jedino ako imaš tamo nekoga kome baš, baš vjeruješ i ko će otići pogledati taj auto, pa ti ga uzeti/otići sa špediterom da uzme, onda to ima smisla.
Ali računaj da su ti troškovi puta oko 1000 maraka, tako da te špediter ne bi mogao izaći manje od 1500 maraka, po nekom mom računu...pa ako se tebi isplati tako.
Hvala na odgovoru, iako nije konkretan.
Hvala na sugestiji, no zaključujem na osnovu egzaktnih stvari. Za "turke" izgleda da i stoji konstatacija, ali nije isključeno da će neko kupiti normalno vozilo i od istog!
Pošto sam u međuvremenu došao do još nekih inf, ne vjerujem da su putni troškovi toliki.
Ako sam iskusim pojedinačni uvoz, postaviću spisak potrebnih dokumenata za uvoz. Naše okruženje je izuzetno nesolidarno, a to bi trebalo biti JAVNA INFORMACIJA.
Kakva je razlika u proceduri kad se doveze automobil ili kupi ovdje (EU proizvodnje i uvoza) sa "redovnim" tablicama , glede potrebnih dokumenata?
U AMS RS sam dobio inf. da tzv. "žute tablice" sa područja Njemačke ne mogu izaći iz EU. Valjda iskustvo nekog našeg sugrađanina na SLO granici!
Pozdrav