banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 16:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2005, 19:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Pitanje je koliko je i isplativa ugradnja plina u motore zapremine 1.4 i manje.. U principu svi ti motori imaju neku ujednacenu potrosnju na otvorenom koja se krece 5-6l benzina, a kod gradske voznje 8-8.5.

Ugradnjom plina gubi se na snazi motora 15-20% sto i nije toliko primjetno kod vecih kubikaza. Medjutim, kod manjih kubikaza je to znatno primjetnije, i osjeti se da auto gubi na "startnosti".

Momentalno je voznja na plin jeftinija, ali nacuo sam neke glasine o uvodjenju posebnog poreza na vozila koja imaju plinske sisteme, sto ce poskupiti upotrebu plina i do 40%. Kod nas je i inace sve nelogicno pa ne treba da nas cudi ako se i ovo dogodi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2005, 11:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
da spominje se taj neki porez dodatni...ma kod nas se nije cuditi nista....pa plin je najcistije i najekoloskije gorivo na svijetu..i vani je porez samo manji na ta vozila....
Mislim cak da nasi Bl taksisti vec sad placaju godisnje neku cifru...
a cijena plina skace paralelno sa benzinom....van pameti...nema nikakvu osnovu ..al' nasa banda lopovska iskoriste i poskupe ga... sa 0.60 je stigao do 0.95 ....evo benzin malo spuste a plin ostaje svaki put..jos malo neka ga poskupe i taj porez se uvede i nema racuna vise vozati na plin.......
idiotska drzava i to ti je..

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2005, 22:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Mar 2003, 09:30
Hm, vi kako se meni napricaste, ja odustah sad za sad za ugradnju plina.
A ovo zanjde vezano za porez u to vjerujem i ja da ce se desiti da ce se placati skuplje i da ce cijena plina stici cjene bezina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2005, 04:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2004, 06:30
vezzeee... nikad plinara nece stici benzin pa taman razlika bila 20 "feningi" ko god vozi benzinjaru po gradu slobodno nek ugradi plin, maximum za godinu ce se isplatiti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 07:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
'vako raja
plin je do bola, jeftin je a to sto se tice performansi , nije se lose pokazao na Fordovima, 4.0 oko 200 konja, jeste trosi izmedju ( sto sve zavisi od broja ventila 16 v je cak i najbolji sto se tice potrosnje) 12 - 17 litara ali uz cijenu od 52 -56 centi AUD nije ni lose , moj licni auto jos nije na plinu ali tu su planovi, jel' , nisam cuo da je dolazilo do nekih vecih problema, sto se tice explozija , jos nisam cuo ni za jednu da se desila, ali mora biti profesionalni "plinougradjivac" mehanicar ili instalater koji ima muda da garantuje za svoj rad, kod servisa je jako vazno da se ulije sinteticko ulje koje ce se mijenjeati svakih 5000 km, kao i filter za plin koji se mijenja svakih 20000 km, ist tako kao sto neki "kenjaju " da se smanjuje vijek motora i karika da kazem , nije bas da je totalna istina, jer sam vozio aute koji su presli i po milion ( da milion ne kenjam djece mi ) kilometara, jer i sam nisam vjerovao , pa sam ispitivao ljude okolo, sa sve originalnim motorom i mjenjacem ( automatik) , kao i glavom motora, naime sta se desava je da motor na plin traje duze zbog manje temperature rada, kao i izduvni sistem , tj auspuh (ili auspuf kako ga neki vabe) traje duze jer je temperatura izgaranja manja, isto tako trik je da se auto vozi sto vise , jer masa motora "voli" tj rade prijatnije kad su topli npr zagrijani

8)
uuuuuuuuuuuuuffff dosta bre

do javljanja

T

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jan 2006, 16:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2004, 18:56
Ugradio sam plin davno i tad se bas isplatilo no medjutim kako sad stvari stoje jos malo pa se nece isplatiti(enormno skocio plin,uvodjenje poreza pri registraciji od 300km + atest)
U BL nema pravog majstora za plin,znaju ga ugraditi al sto se tice podesavanja i servisiranja ziva robija,nemoze covjek danas biti frizer i mesar a sutra plin ugradjivati to nema nigdje.

Vrh

Tema posta: Re: Plin vs. benzin
PostPoslato: 11 Mar 2008, 10:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Zna li ko koliki je zapravo trosak ugradnje plina i vozilo npr. kao moje R21 GTS 1.7 (karburator)?
Koliko je plin danas?
Koliki je taj porez, jel bas 300 KM?
koliko je atest?

Da sracunam jebo te jel se isplati ili ne ... ako treba da predjem 50 000 KM da mi se isplati, nisam siguran da moze moj avto toliko jos da prede (osim ako ne napravim generalku).

Do sada me auto izasao 3360 KM, (racun, registracija, popravka, lim radovi) i nisam bas voljan da u 21 god. staro auto ulazem jos velike novce. Ako je trosak ugradnje 1200 KM + to je 600 lit goriva + ... moram preracunati koliko kilometara treba da predjem da mi se isplati ... znaci sigurno 9000 + ali da bas sracunam jer.... od septembra do danas sam napravio 3000 KM .. znaci minimalno godinu i pol.... itd, itd ....

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 11:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
nema poreza, ukinuta je ta odluka. atest se kreće oko 80KM, čini mi se. cijena plina je 1.16-1.18 KM, zavisno od mjesta.

cijena ugradnje varira mnogo, ali mislim da bi trebao da prođeš sa 700 KM, osim ako se cijene nisu promijenile u zadnje vrijeme :)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Niti imam ''šporet'' da vozim ga na plin, niti ''traktor'' da vozim na dizel.
Samo beMzin. :wink:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 15:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2008, 16:10
ne postoji varijanta u kojoj plin nije isplativ iznad 1300ccm,jedino ako svercas ili cesto mijenjas auta (zbog troska ugradnje)poreza nece biti jer su nase neskolovane birokrate isle na seminar i skontale da se u EU daje popust pri registraciji a ne extra naplacuje(to su glupani koji se ugl.voze u sluzbenim autima i o drzavnom trosku ,o ekologiji nemaju pojma,culi da je komsiji peri eksplodirala plinska boca al kucna itd).jedini mali problem je nerealna cijena kao i sve u ovoj usranoj drzavi jer nema logike da je u hr 85 pf.(3.14 kn) a kod nas 1.15 km

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2008, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
ne postoji varijanta u kojoj plin nije isplativ iznad 1300ccm,jedino ako svercas ili cesto mijenjas auta (zbog troska ugradnje)poreza nece biti jer su nase neskolovane birokrate isle na seminar i skontale da se u EU daje popust pri registraciji a ne extra naplacuje(to su glupani koji se ugl.voze u sluzbenim autima i o drzavnom trosku ,o ekologiji nemaju pojma,culi da je komsiji peri eksplodirala plinska boca al kucna itd).

Upravo tako...

Citiraj:
Samo beMzin.
Samo beMzin. :wink:

Iće benzin još gore (cijena), ništa se ne boj, pogazićeš i parolu i beMzin... :) :D

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2008, 09:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
dellboy prava si faca, divim ti se!!!

postao je umoran

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2008, 09:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Recimo plin se isplati ugraditi u auta koja trose 17-18 do 20 litara....pa ti onda kad ugradis plin...mislim dosta ljudi ne zna...kad ugradis plin ne smanjujes potrosnju...potrosnja ti je ista samo sto je plin duplo jeftiniji.....tj. uzmes sebi Audi A6 tamo negdje 1998 godina 2,8I ....nadjes ga za neku pristojnu cifru od 9000eura....e sad odma ti se javi problem sa potrosnjom jer takvo auto po gradskoj voznji trosi 15-16 litara sto je vrlo skupo za uzdrzavanje.... :D .... e npr. u taj auto se isplati ugraditi plin!!!

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2008, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ronny_legenda je napisao:
Recimo plin se isplati ugraditi u auta koja trose 17-18 do 20 litara....pa ti onda kad ugradis plin...mislim dosta ljudi ne zna...kad ugradis plin ne smanjujes potrosnju...potrosnja ti je ista samo sto je plin duplo jeftiniji.....tj. uzmes sebi Audi A6 tamo negdje 1998 godina 2,8I ....nadjes ga za neku pristojnu cifru od 9000eura....e sad odma ti se javi problem sa potrosnjom jer takvo auto po gradskoj voznji trosi 15-16 litara sto je vrlo skupo za uzdrzavanje.... :D .... e npr. u taj auto se isplati ugraditi plin!!!

Ja sam prije neki dan točio svog Megana (inače 1.6) i ispalo je da troši gradske vožnje 9 - 9,5l (znači nisam ga vozio ni na vrh gasa, ali nisam ga ni tjerao nešto posebno - neka normalna vožnja) i pravo da ti kažem u njega je stalo 47l (sipao sam ga punog jer sam mjerio potrošnju), to je negdje blizu 100KM i onako gledam kako samo brzo odoše te pare koje sam ja jedva sakupio i evo nije prošlo nekoliko dana (3-4 dana) i već je pao na pola rezervoara (jer auto mi je neophodan ovih dana pa je stalno u pokretu)...slušam sinoć na vijestima gorivo će "rasti"!
Odlučio sam staviti u njega plin :) (vjerovatno sledeće sedmice) bezobzira što je 1.6.! Čovjek (kojeg poznajem) ubaciće mi bocu od 40l za negdje 700KM, odradiću atest i mirne duše voziti...

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2008, 21:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
recimo riječima jednog mog prijatelja :

"da imam 700 ccm, ubacio bih plin".

ko ne razmišlja o plinu, ili nije normalan, ili je pun k`o brod

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2008, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Vozim auto na plin. Bio je ugrađen prije nego što sam ga ja kupio. Jedino što sam im'o zajebancije oko njega je redovni servis membrana koji se radi na nekih 20 ili 30 hiljada i košta 100KM.

Performanse na autu od 140 konja se skoro ne mijenjaju. Vozim se realno puno jefitnije. Em mi rezervoar traje duže, em ga stalno tankam do vrha pa ne gubim svaki dan vrijeme idući na pumpu sa filozofijom: "Ako točim po cenera trošim manje!"

Ljetos do mora za 35KM!

Je&iga... sad su nabustali cijenu plina, ali ajde... nije to ništa šta će biti sa banzinom i dizelom!

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2008, 23:57 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Anakin je napisao:
ronny_legenda je napisao:

Ja sam prije neki dan točio svog Megana (inače 1.6) i ispalo je da troši gradske vožnje 9 - 9,5l (znači nisam ga vozio ni na vrh gasa, ali nisam ga ni tjerao nešto posebno - neka normalna vožnja) i pravo da ti kažem u njega je stalo 47l (sipao sam ga punog jer sam mjerio potrošnju), to je negdje blizu 100KM i onako gledam kako samo brzo odoše te pare koje sam ja jedva sakupio i evo nije prošlo nekoliko dana (3-4 dana) i već je pao na pola rezervoara (jer auto mi je neophodan ovih dana pa je stalno u pokretu)...slušam sinoć na vijestima gorivo će "rasti"!
Odlučio sam staviti u njega plin :) (vjerovatno sledeće sedmice) bezobzira što je 1.6.! Čovjek (kojeg poznajem) ubaciće mi bocu od 40l za negdje 700KM, odradiću atest i mirne duše voziti...

mirne duse ces ga voziti u panjevima. :lol: osim ako imas covjeka koji se razumije, al malo je takvih. meni radili u bl i bg, sve sami idioti. na kraju odlucio drzati dizelasa, manje me kosta.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2008, 08:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Citiraj:
mirne duse ces ga voziti u panjevima.

I sta je pisac ovim htio reci....???

Citiraj:
osim ako imas covjeka koji se razumije, al malo je takvih. meni radili u bl i bg, sve sami idioti. na kraju odlucio drzati dizelasa, manje me kosta.

Ma ima ljudi kod nas....znam ja par jako dobrih mehanicara koji ce ovo napravit bez problema posebno na Francuzima!!!

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2008, 09:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Mislim da je najbolja investicija ulaganja u auto jeste ugradnja plina..
Ja sam u Srbiji ugradio sebi plin prije 3 god.
Znaci ne da se osjeti razlika nego je toliko jeftinije voziti da i ne razmisljas uopste koliko auto trosi....

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2008, 14:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
mirne duse ces ga voziti u panjevima. osim ako imas covjeka koji se razumije, al malo je takvih. meni radili u bl i bg, sve sami idioti. na kraju odlucio drzati dizelasa, manje me kosta.

Imao sam (i imam) plin na nekoliko svojih automobila i jačih i slabih, trenutno imam u Audiu A6 2.0 i sad ću stavljati u Megana, nemam nikakvih problema (za sada)...ne znam za tvoja iskustva. Ko ti je radio u BL, a ko u BG, da čujem??
Uz to dizel sad ispade skuplji od benzina... pih... :wink:

Ja iskreno nisam neki poseban ljubitelj postavljanja plina u auto, ali kad sam vidio koliko sa tim uštedim i sebi "olakšam" život....predomislio sam se.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]