banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 19:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 12:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
ma hajte molim vas, pa vi kao gradjani tih zapadno-europskih zemalja kako se vec predstavljate kao "civilizovani", pokazite nama domicilnima

Pa ni Banjaluka nije bas selendra pa bi i vi domicilni trebali znati kako se ponasa, zivi a boga mi i vozi u gradu. Vi domicilni bi trebali to nauciti i "gasterbajtere" iz Glamoca, Petrovca i Drvara da ne kazem one iz jos vecih selendri .... na isti nacin na koji MISLITE da su nas vani naucile njihove vlasti, i naravno stanovnici.

Citiraj:
izlazi na povrsinu ono sto je duugo sputavano.

sta je to sputavano ?????
Rasipate se kojekakvim izjavama ..... totalno bezveznim.
Ko hoce da vozi brzo ili divlja kao sto su neki to fino rekli, divlja i po Evropi, jer su sigurno bolji uslovi za to nego li tu. Da nije toga i takvih ne bi ni kazne postojale, zar ne.
Ovdje se racuna da se brzine (ca 20 km preko ogranicenja) tolerisu, i opet se ne prica o divljanju. Naravno ako se 20 km preko "tolerise" onda moze mozda da se vozi i 30 pa i 40 preko ogranicenja. Ako te uhvate, uhvate ... ali tako je valjda svugdje.
Ne znam sta vi to mislite o inostranstvu i otkud vam te informacije ... ali vidim da grijesite, i to debelo.

Citiraj:
Nadati se da ce se vasa djeca mozda ponasati kao "civilizovani gradjani zapadno-europskih zemalja"..ma gdje i u kakvu sredinu dosli, jer vi ovamo ne donosite nista sem..boljih auta ali se ne razlikujete ni malo i ni po cem od lokalnih "divljaka"..jer ipak ste i vi njihove gore list.

hahaha, hvala na brizi ...
Od nas se valjda i ne ocekuje nista kad dodjemo ... sem para. Koliko sam primjetio. Sve ostalo VI ZNATE NAJBOLJE :lol: , kao sto se i vidi iz vasih postova.

Nego koje li si ti gore list?
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 13:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Citiraj:
Pa ni Banjaluka nije bas selendra pa bi i vi domicilni trebali znati kako se ponasa, zivi a boga mi i vozi u gradu.

Do skoro se pisalo o njoj kao o selendri. :lol:
znamo, zato ovo i citas.

Citiraj:
Vi domicilni bi trebali to nauciti i "gasterbajtere" iz Glamoca, Petrovca i Drvara da ne kazem one iz jos vecih selendri .... na isti nacin na koji MISLITE da su nas vani naucile njihove vlasti, i naravno stanovnici.

oni nisu tema ove diskusije uopste, ne znam zasto ih spominjes u smislu "gastarbajtera", posebno ne oni koji trenutno zive u BL na zalost, a mi domicilni smo trenutno u manjini, na jos vecu zalost, u ovom gradu, i jako malo nas se "pita". :wink:
Stvar je navika koje se ponesu od kuce :wink: za njih me ne cudi obzirom iz kakvih sredina dolaze, ili su otisli u inostranstvo.
Citiraj:
Ko hoce da vozi brzo ili divlja kao sto su neki to fino rekli, divlja i po Evropi, jer su sigurno bolji uslovi za to nego li tu. Da nije toga i takvih ne bi ni kazne postojale, zar ne.
Ovdje se racuna da se brzine (ca 20 km preko ogranicenja) tolerisu, i opet se ne prica o divljanju. Naravno ako se 20 km preko "tolerise" onda moze mozda da se vozi i 30 pa i 40 preko ogranicenja. Ako te uhvate, uhvate ... ali tako je valjda svugdje.

Da ali ako vozis 100 ili 110 preko ogranicenja..??Niko nije ni spominjao tih ca 20 preko ogranicenja, ja to ne racunam u "divljanje".
Citiraj:
Ne znam sta vi to mislite o inostranstvu i otkud vam te informacije ... ali vidim da grijesite, i to debelo.

od "vas"..uporedi kaznu koju ces platiti tu gdje jesi, i kaznu koju ces platiti ovdje za istu stvar, ovdje je lako kupiti drota za 20KM i meni, a valjda i tebi,ja sam je platila za ca 27 preko ogranicenja 20KM.. nekad se prodje i sa osmijehom. do 10 preko se tolerise.ovdje.

Citiraj:
hahaha, hvala na brizi ...
Od nas se valjda i ne ocekuje nista kad dodjemo ... sem para.Koliko sam primjetio. Sve ostalo VI ZNATE NAJBOLJE , kao sto se i vidi iz vasih postova.

kako ko :wink:
i zasto se nalazis u prici o "divljacima"ako si prihvatio navike "civilizovanog svijeta"?

Citiraj:
sreca, pa i gastarbajteri nisu svi isti, ima ih koji se ponasaju u skladu sa stecenim navikama iz "civilizacije" pa lokalni "divljaci" ne uticu na njihovo ponasanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 14:47 
Majstor
Majstor

Ti mrvice pogresno tumacis napisano .... ali nije ni cudo jer kao sto rekoh, vi ste najpametniji pa ni ne pokusavate razumijeti sta vam se pise. Sve se cita s vec pripremljenim misljenjem i odgovorom i o onome koji pise i onom o cemu pise.
Citiraj:
Do skoro se pisalo o njoj kao o selendri.
znamo, zato ovo i citas.

??????
O cemu ti, :o ?
ma da .... velegrad je, kako sam samo zaboravio.
Citiraj:
Da ali ako vozis 100 ili 110 preko ogranicenja..??

Ovo je smijesno .... priznaj i sama.
Citiraj:
oni nisu tema ove diskusije uopste, ne znam zasto ih spominjes u smislu "gastarbajtera", posebno ne oni koji trenutno zive u BL na zalost, a mi domicilni smo trenutno u manjini, na jos vecu zalost, u ovom gradu, i jako malo nas se "pita".

Na da mi se crtati, ali samo ukratko .... ako su oni vecina i ako je "saobracajna kultura" takva kakva je onda .... razmisli sto sam ih spomenuo, sem toga rijec je i naglasena znakovima citata
Citiraj:
od "vas"..uporedi kaznu koju ces platiti tu gdje jesi, i kaznu koju ces platiti ovdje za istu stvar, ovdje je lako kupiti drota za 20KM i meni, a valjda i tebi,ja sam je platila za ca 27 preko ogranicenja 20KM

Vozim godinama i nikada nisam ni zaustavljen, a kamo li platio nekakvu kaznu, ne zato sto vozim po ogranicenju ... vec jednostavno sto policije NEMA po cestama.
Uopste nije pitanje o visini kazne i slicno .... rijec je o tome da ni zapad nije onakav kakvu vi sliku imate o njemu.
A to na zapadu 30 - 40 preko ogranicenja ... znaci da se vozi brzinama izmedju 100-120 km/h, i uvijek ima neko brzi.
Ako tebi ta brzina kroz grad nije divljanje .... onda 'ebi ga.
U centralnim dijelovima grada nema ni sanse za takve brzine (u normalna vremena) zbog gustog saobracaja, semafora, kolektivnog saobracaja ...
Citiraj:
zasto se nalazis u prici o "divljacima"ako si prihvatio navike "civilizovanog svijeta"?

Prihvatio navike civilizovanog svijeta ....
E seko ..... :lol:

Citiraj:
Stvar je navika koje se ponesu od kuce za njih me ne cudi obzirom iz kakvih sredina dolaze, ili su otisli u inostranstvo.

Ne vjerujem ni da ti sama kontas ovo sto si napisala, ali u kombinacija ovog citata i treceg citata mogao bih ti samo napisati
ako vi ne mozete nauciti njih ... zasto mislis da bi mi onda mogli nauciti vas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 14:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Ezan, ne znam zašto toliko izbjegavaš diskusiju o konkretnoj temi. Sad uvlačiš Glamočane, Drvarčane, tolerancije brzine, domaće vozače i sl.
A da se vratimo početnoj temi?
Ili da te podsjetim, govorimo o jednoj u zadnje vrijeme dosta učestaloj pojavi, u vrijeme većih praznika i većeg broja neradnih dana na našim ulicama često primjetimo vozila stranih tabli koja idu neprilagođenom brzinom, krše neke osnovne saobraćajne propise, bezobrazno se ubacuju, parkiraju se često tamo gdje ne treba i sl.
Dakle, ništa ne generalizujem. Nisu svi takvi. Ali jednostavno hajde da diskutujemo zašto to polako prelazi u kliše da ako živiš/radiš vani, i dođeš malo na odmor u BiH, otkud ovako često izražena potreba za divljanjem na cesti.
Nije valjda osnovni razlog da se ponašaju onako kao domaći vozači i da se "prilagode" situaciji?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 15:12 
Majstor
Majstor

Ja uopste ne izbjegavam konkretnu raspravu ... samo kako raspravljati o tome kad ti/vi konstatujete i krivite "strane tablice" za katastrofalno ponasanje u saobracaju.
O tome JA govorim.
Imam utisak da ne vidite sta i kako "domace tablice" voze.

Ja licno i kad dodjem, parkiram u dvoriste i vozikam se taxijem, i lakse i brze.
A djeca (oni izmedju 18 - 23, da se neko ne naljuti :lol: ) ko djeca ... puna sebe, hoce da se pokazu (vjerovatno je to grupa o kojoj i ti pricas).... kako stranci tako i domaci. Tu se malo sta moze uraditi.
U Svedskoj je i osiguranje za takvu grupu (mladji od 24) puno skuplje jer .... znaju ljudi da su to godine kada piri kroz glavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 15:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
...i krivite "strane tablice" za katastrofalno ponasanje u saobracaju...

Izgleda da moram biti malo jednostavniji....
Ne krivim ja nikoga, niti je tema pokrenuta da bi se raspravljalo generalno o stanju u domaćem saobraćaju. Svjesni smo ponašanja domaćih vozača i o tome bi se mogle pisati studije i knjige, ali to jednostavno nije tema ove diskusije!
"Strane tablice" nisu krive za stanje na BH putevima, ali hajde da se zapitamo zašto se neki od tih gastarbajtera ponašaju tako kako se ponašaju... Nećemo govoriti o procentima, da li njih 5, 10 ili 50% divlja u vožnji, to nije toliko bitno. Bitno je zašto toga ima tako često na našim cestama?

Poslednji put menjao elixir dana 21 Apr 2004, 16:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 15:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Feb 2004, 11:06
To ,da samo sa stranim tablam divljaju,znači domače table voze 50km/h a strane između tih(Vaspitanih vozača) jure po 100km/h,ja te slike još nisam video u BL a teško vjerujem, da je ko drugi jer ima previše policajaca uz cestu što jedva čekaju, da nekog ustave sa stranim tablama.

A o naviki vozača mogu samo ovo reči,ja kad sjednem u kola i krenem nekuda buraz me pita "što se vežeš,neče te policija kazniti ovde".

Ja se ne vežem zbog policije ,nego zbog sebe,i ako kola imaju vreče .

To mislim ,da dosta govori o svemu ovom.

I opet na kraju ima nas svakakih,i zato je previše glupo govoriti ,da svi sa stranima tablama divljaju gradom.

A lek za ove koji jure preko 50km/h preko ogranjičenja,je sudija a ako si stranac može, da te odere do 1000KM ako oče i zabrani vožnju po BiH za par mjeseci,pa bi bilo sve drugačije i za jedne i za druge.

PS:serem al serem....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 16:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Citiraj:
Ti mrvice pogresno tumacis napisano .... ali nije ni cudo jer kao sto rekoh, vi ste najpametniji pa ni ne pokusavate razumijeti sta vam se pise. Sve se cita s vec pripremljenim misljenjem i odgovorom i o onome koji pise i onom o cemu pise.

isto bih ja mogla da kazem za tebe.
Citiraj:
??????
O cemu ti, ?
ma da .... velegrad je, kako sam samo zaboravio.

kao nije ti jasno?! :lol: ..daj EZAN..upravo si potvrdio ono sto sam gore napisala.

Citiraj:
Ovo je smijesno .... priznaj i sama.

to nije smijesno, to je opasno dechko :lol:
i bila sam svjedok takve situacije ali ne u gradu kako ti rece vec na autoputu.
Citiraj:
Na da mi se crtati, ali samo ukratko .... ako su oni vecina i ako je "saobracajna kultura" takva kakva je onda .... razmisli sto sam ih spomenuo, sem toga rijec je i naglasena znakovima citata

ne trebas crtati..ovdje je rijec o "gastarbajterima (ne svim uvijek ima izuzetaka) i njihovoj kulturi voznje" a ne "domacim vozacima"
Citiraj:
Ne vjerujem ni da ti sama kontas ovo sto si napisala, ali u kombinacija ovog citata i treceg citata mogao bih ti samo napisati

ne znam ja sta tebi tu nije jasno?
Ako si ti (ovo ti se ne odnosi konkretno na tebe da ne bude zabune) otisao iz grada/gradske sredine kako hoces, u inostranstvo..ponovo u gradsku sredinu, civilizovanu koja ima svoja pravila ponasanja, zivljenja, voznje itd. nece ti biti tesko da se prilagodis na te uslove, i ta vecina ce uticati na tebe, pozitivno u svakom smislu.
A kako mislis da mi kao manjina koji smo i rodjeni i odrasli na asfaltu, pozitivno uticemo na vecinu iz ruralnih sredina koja trenutno opsijeda BL, mi mozemo uocavati i zgrazati se na ponasanje tih ljudi, i svojim pozitivnim primjerom im pokazati kako bi trebalo da se ponasaju,zive,rade,voze,govore itd. O tom sam pisala, dakle i vi, ako vec imate stecene navike iz civilizacije, pokazite ih i u najvecu selendru kad dodjete a nemojte se voditi prema "divljacima" "pa ako se on tako ponasa, ponasacu se i ja".
Citiraj:
ako vi ne mozete nauciti njih ... zasto mislis da bi mi onda mogli nauciti vas?

mene ne moras uciti lijepom ponasanju. :wink:

nadam se da je jasnije, pa i ako nije..to je vec tvoj problem, citaj dok ne skontas.
EOD.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 06:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2001, 01:00
Daj mrvice, stvarno pretjerujes. Ili nemas sta drugo raditi ili spavas dok pises ove postove.. Logicno da se tako misli o Gastarbeiterima, mislim strane tablice bodu oci. I ja u Svici primjecujem njemacke registracije i ponekad opsujem u sebi, kako oni voze.
Strane tablice, pa jos malo bolja kola, logicno da ce najprije to upadati u oci.. Poceli ste stvarno pretjerivati.. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 09:01 
Majstor
Majstor

Mani se demagogije mrvice.
Citiraj:
ovdje je rijec o "gastarbajterima (ne svim uvijek ima izuzetaka) i njihovoj kulturi voznje" a ne "domacim vozacima"

Ja ti kazem da se ne moze govoriti odvojeno o tim stvarima.
Citiraj:
Ako si ti (ovo ti se ne odnosi konkretno na tebe da ne bude zabune) otisao iz grada/gradske sredine kako hoces, u inostranstvo..ponovo u gradsku sredinu, civilizovanu koja ima svoja pravila ponasanja, zivljenja, voznje itd. nece ti biti tesko da se prilagodis na te uslove, i ta vecina ce uticati na tebe, pozitivno u svakom smislu.

Pravila su ista za sve - bilo da se polaze ili vozi u Banja Luci (kao gradskoj sredini) ili u Petrovcu npr (kao malo manjem mjestu) i nema tu urbana ili ruralna sredina.
A sta se vrti u glavama ..... kakav je ciji odnos i ponasanje pa i u saobracaju - to je do svakog od nas.

elixir,
Citiraj:
"Strane tablice" nisu krive za stanje na BH putevima, ali hajde da se zapitamo zašto se neki od tih gastarbajtera ponašaju tako kako se ponašaju... Nećemo govoriti o procentima, da li njih 5, 10 ili 50% divlja u vožnji, to nije toliko bitno. Bitno je zašto toga ima tako često na našim cestama?

Zao mi je ali na ovo pitanje ne mogu odgovoriti, jer ko bi znao sta se vrti po ljudskim glavama.
Fino sam napisao ... ti "gasterbajteri" znaju sta i kako to funkcionise po Bosni.
Znaju da je za vas "normalno" zacugati pa sjesti za volan, jer tako je to bilo i prije a i sada.
Ako vide parkirana vasa auta po trotoarima .... ne mislis da ce oni traziti slobodno parking mjesto kilometar od tog mjesta gdje su naumili.
Ako oni vide na dolasku i prolasku kroz Bosnu - domaca auta da prestizu preko pune, idu puno brze od ogranicenja, bezobrazno se ubacuju ... ne mislis da ce se jedino "gasterbajteri" pridrzavati pravila.
Ja sam se "krstio" gledajuci "domace table" i njihova prestizanja, ulijetanja u makazice, jurnjavu (na 60km-skom putu 90 na sat je jurnjava) - pa i krntijama koje to nisu ni u stanju da izvedu ali ..... oni to ipak rade.
I tako dalje ....

Moja je krivica (naravno) ako divljam ulicama i slicno, ali odgovornost je i vasa jer sam to vidio od vas.

Napisao sam i da generacije 18-23 inace luduju i ne razmisljaju, kako u Evropi tako i u Bosni, kao sto sam i napisao da onaj ko hoce da se "pokaze" i "dokaze" radi to jednako i tu i tamo. Njima kazne nisu bitne.

Vise ne znam sta bih napisao i mislim da se odgovor moze naci u svemu ovome.
Mentalitet je isti samo su tablice razlicite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 10:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Zao mi je ali na ovo pitanje ne mogu odgovoriti, jer ko bi znao sta se vrti po ljudskim glavama.

Možda ljudi kroz to divljanje samo očajnički pokušavaju reći okolini "Ovdje sam!", "Primjetite me, stigao sam iz Njemačke", "Vidite me, uspio sam u životu, živim na zapadu" itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 11:10 
Majstor
Majstor

Sve je moguce.
To bi mogla biti potvrda teorije o grupi izmedju 18-24 godine starosti.

Malo zreliji mislim da nemaju potrebe za takvim dokazivanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Sve je moguce.
To bi mogla biti potvrda teorije o grupi izmedju 18-24 godine starosti.
Malo zreliji mislim da nemaju potrebe za takvim dokazivanje.

A zasto i ti stariji i zreliji imaju potrebu da voze 3 vrste auta, BMW, Audi i Mercedes ? Kao da na zapadu ne postoje druge vrste auta. Za Uskrs ili neki drugi praznik odnosno odmor, prodji kolonom koja ceka u Gradisci i ovih automobila ce biti oko 90%.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 13:08 
Majstor
Majstor

Citiraj:
A zasto i ti stariji i zreliji imaju potrebu da voze 3 vrste auta, BMW, Audi i Mercedes ? Kao da na zapadu ne postoje druge vrste auta.

Naravno da postoje druga auta .... ali zar ti ne primjecujes, tu u Svici (ja primjecujem to u Svedskoj) da je vecina auta na cestama upravo te vrste, naravno uz VOLVO-a i SAAB-a (mozda tipicno za Svedsku).
Pa sta bi trebalo ... da sad samo zato sto cemo ponekad otputovati u Bosnu, da slucajno ne bi ispali oni koji se hvale dobrim autima, kupovati Skodice ili Ladu mozda.
Ja da mogu sutra bih kupio Volvo-ov XC90 (sigurno ne zato da bih ga pokazao za vrijeme desetodnevnog boravka u Bosni i to svake druge-trece godine). Lijep, dobar, siguran .... ma pravo auto. Ali ..... ja se pokrivam onoliko koliki mi je jorgan, posto postoje i druge stvari u zivotu, ne samo auta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Naravno da postoje druga auta .... ali zar ti ne primjecujes, tu u Svici (ja primjecujem to u Svedskoj) da je vecina auta na cestama upravo te vrste, naravno uz VOLVO-a i SAAB-a (mozda tipicno za Svedsku).

Ne primjecujem da je vecina tih auta. Ono sto primjecujem da se voze i Reno, Opel, Pezo, Fiat, Ford, Citroen, Nissan, Mazda, Subaru, Rover, Volvo, Lexus, Alfa i slicni .. i svi ti proizvodjaci imaju i male i velike modele i sportske i familijarne verzije. Ali u Bosnu idu samo 3 gore navedena (rekoh vecinom).

Citiraj:
Pa sta bi trebalo ... da sad samo zato sto cemo ponekad otputovati u Bosnu, da slucajno ne bi ispali oni koji se hvale dobrim autima, kupovati Skodice ili Ladu mozda.

Skodi ne fali nista, u poslednje vrijeme postaje jako dobra. A sta fali gore navedenim autima ? Nista, samo nisu 'statusni simbol', to im fali ;)

p.s.

Haso i Mujo su otisli u DE da rade. Nakon godinu dana dolazi Haso
sa meckommmmm jedva u avliju usao sa njom. Nana zinula i gleda..
kaze : 'A gdje moj Mujo?'
Haso : Ma on ce vozom poslije
Nana : a gdje cemo voz parkiiiiiraaaaattt ??
:) ima istine a ?:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 15:36 
Majstor
Majstor

Smijesna ti je konstatacija ....
Ko sta moze da si priusti neka i voza.
Ja licno Skodu ne bi nikada kupio .... uopste ne sumnjam da je dobra, ali ja imam averziju od tih "istocno evropskih" auta.
Subaru, Volvo, Lexsus pa i Alfa su u istoj klasi cijenom kao pomenuti njemacki modeli (govorim o normalnim verzijama tih auta) - znaci pitanje je ukusa.
Francuska i italijanska auta ... bar ovdje slabo piju vodu, valjda im klima ne odgovara, hehehe .... da se razumijemo ima i njih puno, jer su prihvatljivi cijenom i nista vise (samo kako ces ih prodati kasnije ?????).

Nisu auta stvarcice koje se mijenjaju sezonski pa da se kockas i racunas koliko ce ti koji auto izdrzati. Svapsko aut je pravo - auto, i u to valjda niko ne sumnja.

Da ti kazem na brzaka i to da vecina nasih ovdje i ne vozi ta tri nabrojana modela. To ti ja mogu garantovati, i zivotom ako treba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Smijesna ti je konstatacija ....
Ko sta moze da si priusti neka i voza.
Ja licno Skodu ne bi nikada kupio .... uopste ne sumnjam da je dobra, ali ja imam averziju od tih "istocno evropskih" auta.
Subaru, Volvo, Lexsus pa i Alfa su u istoj klasi cijenom kao pomenuti njemacki modeli (govorim o normalnim verzijama tih auta) - znaci pitanje je ukusa.

Smijesna a ?
Pa objasni mi ti onda. Znaci kazem ti da u CH ne preovladjuju takva auta, znaci nisu tu naviku mogli povuci od domacina kod kojih zive. Slazem se da su u istom cjenovnom rangu kao i ostala nabrojana, ali objasni mi zasto se onda za Uskrs cine 90% auta koji cekaju na granici ?

Citiraj:
Nisu auta stvarcice koje se mijenjaju sezonski pa da se kockas i racunas koliko ce ti koji auto izdrzati. Svapsko aut je pravo - auto, i u to valjda niko ne sumnja.

Nego se emotivno vezes i vozas ga 10-15 godina a? I djeci ga u nasljedstvo ostavis. Pa ti bar znas da zapadni standard ti dozvoljava da mijenjas auto svake 2-3 godine ako to zelis.

I dalje cekam odgovor na ono gore pitanje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 07:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Feb 2004, 11:06
Odalujete se od teme,pa sad je čak i marka kola bitna,svašta. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 08:04 
Majstor
Majstor

Citiraj:
objasni mi zasto se onda za Uskrs cine 90% auta koji cekaju na granici ?

Ne mogu ti objasniti, jer jednostavno to je tvoja konstatacija - s kojom se ja apsolutno ne slazem. Cak sam ti napisao da ovdje u Svedskoj to definitivno nije slucaj (ovo bi bio i odgovor na tvoje pitanje).... ali s druge strane mi i ne dolazimo tu za Uskrs :wink: .

Citiraj:
Pa ti bar znas da zapadni standard ti dozvoljava da mijenjas auto svake 2-3 godine ako to zelis.

Naravno, i ja sam pokusavam to da radim (svake 3-4 godine). Upravo o tome i jeste rijec. Covjek onda gleda na kojem autu najmanje "pada".
Nije isto ako izgubis 20 ili 30 hiljadarki.
Ta tri nabrojana modela definitivno drze cijenu.

Da se razumijemo, ja ne posjedujem niti sam kad posjedovao ta auta, ali mogu da razumijem one koji ih imaju.
Kao sto razumijem da ima i onih koji to uzimaju da pokazu da imaju. Ali nisu svi takvi, vjerujem da nisu cak ni vecina.

I na kraju - velika vecina tih auta - su kupljena kao polovna auta.
Nadam se da se slazemo da stari modeli BMW-a, Mecedesa i Audija (sto ce reci auta starija od 4-5 godina) nisu i ne mogu biti pokazivac i dokaz nekog statusa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 09:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2001, 01:00
Samo na brzinu da dodam nesto, vjerovatno je kt. Lugano slabiji sa ovim markama, ali ja koja zivim u kt. Zürich imam osjecaj da je svako drugo auto AUDI ili BMW, dok Mercedes nije vise toliko in kao sto je u Svabiji.. ali eto.
Moj muz kupuje redovno nekakve svicarske novine (AUTO Zeitung), u kojim sam neki dan procitala da je Audi trenutno vodeci u prodaji auta u Svicarskoj..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]