Prvi put čujem za takvo nešto. Jedino što mi pada na pamet je da si krvnički stezao maticu...
Na prošlom motorinu je bio plastični ventilator. Metalna klizna ploča ide do variomata, a sa vanjske strane naliježe plastični ventilator i to je to.
Jedan porodični prijatelj se bavi održavanjem motora, pa sam onda kod njega sve to šarafao. Drndao sam ga momački, rastavljao i sastavljao, ali se ne sjećam da je ikad išta bilo, a imao sam ga jedno 8-9 godina. Imam čak jednu tu ploču pa je mogu i uslikati.
Vespu još nisam sam održavao, bila je pod garancijom, pa to ne bi imalo nikakvog smisla.
Nisam ja nikakav znalac, da se mi razumijemo, ali mislim da je problem kod naših majstora što ni oni ne razumiju kako mnoge stvari funkcionišu, ili kako se zapravo nešto ispravno radi. Sve se nekako svodi na "uradio sam to ranije i bilo je dobro"... Par puta kad sam imao problema sa starim motorom bilo je isto tako, zato je i kupljen novi. Te ne valja ovo - promijeni, te sad ne valja ono... Odeš kod drugog majstora, a on samo drnda kako prethodni majstor ništa ne zna, a sve isto radi kao i on. Sve je trial & error.
Isto tako i forumi. Većina stvari su crne magije i rekla-kazala priče. Te ovo valja, ta ono ne valja, te motor ide bolje sa ovim, lošije sa onim. Te skini ovo ili dodaj ono... Svi nešto rade, a niko ne zna šta tačno rade ili zašto to baš tako rade, već se nadaju nekom rezultatu pa kako bude...
Evo konkretan primjer neka bude nesagorijevanje sintetičkog ulja u standardnim motorima. Onda pogledaš specifikaciju za
sintetičko i
polusintetičko i vidiš da potpuno sintetičko ulje ima značajno nižu tačku paljenja i veću količinu TBN-a koji smanjuje naslage u motoru...
Zbog tačke tečenja Modričin Sint možda nije sintetičko, već više polusintetičko ulje. Trebala bi biti oko -40 valjda da se kao smatra sintetičkim (možda, ovu info treba uzeti sa rezervom). Mada tu najviše ugra ulogu marketing. Motulovo sintetičko ulje koristi 5. grupu ulja kao bazu (estre), a Modriča koristi hidrokrekovana ulja (mineralna) i aditive...
Što je opet ok jer Modriča košta oko 9 KM za litar. Mislim da je to ulje u redu za moj motor. Uštedio bih nekih 35 KM godišnje sa tim uljem, tako da bi 5 godina korištenja tog ulja umjesto najskupljeg Motula kojeg sam do sad koristio isplatilo novi kit cilindra, ako bude bilo stani-pani, a prilično sam siguran da neće...
Možda, ali baš možda bih mogao naći
Ina 2T Scooter.
Ovo bi vjerovatno bio najbolji izbor jer spada u klasu FD, a ne u FC+ kao Modriča.
Usput ima i tačku paljenja znatno nižu nego Motul Scooter i tečište je bolje nego kod Modriče.
Moram još vidjeti da li je moguće uganjati ovo ulje. Nes Petrol je Inin partner, ali oni nemaju maltene ništa od njihovih maziva. Ne znam da li se još negdje mogu naći Inini proizvodi...

Za kraj, treba mi i ulje za prenos. Vespa preporučuje
Agip Gear 80W-90, to jest specifikaciju API GL-4.
Modriča ima
HIPOIDNO ULJE TDL i
TRANSLUB GL-4 koji bi se možda uklopili, mada oba značajno odstupaju od specifikacija Agip/Eni ulja. Motul ima tu super ulje
SCOOTER GEAR 80W-90 koje je po specifikacijama jako blizu.
Opet, ako bih mogao naći Ina proizvode, to bi možda bilo optimalno. Oni imaju
INA Transmol HD 80W-90, koje je jako blizu traženih specifikacija.
E sad, budući da su ovo sve 80W-90, API GL-4 ulja, da li su ostale specifikacije uopšte bitne? Tipa tečljivost, viskoznost i indeks viskoznosti... Možda jesu, a možda i nisu. Opet kontam da je bolje biti što bliže po specifikacijama onog što je preporučeno...
Evo održavanja Vespe: