banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Maj 2020, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Nije stvar u kvalitetu, imam veći, kvalitetniji variomat od fabričkog, koristim japanske Bando/Naraku remene, nego je fora da nisam baš odavno pregledao prenosni sistem. 8)
Svaki skuterista treba svakih par mjeseci da otvori deklo i pogleda stanje remena, istrošenost rolnica, zategnutost variomata, očisti unutra od "remenske" prašine, podmaže elemente kurble, itd.
Threadlocker nije potreban jer se variomat vrti suprotno od okretanja matice i ako je propisno zategnut i redovno se provjerava, ne bi se trebao odviti jer se faktički sam zateže okretanjem.
A inače imam threadlocker, nego trebam redovnije provjeravati, i to je to, greška je moja. Inače za Kineza skuterčić je fantastičan, prešao sam 18 hiljada km za 3 godine (što je zaista puno za 50cc 4T, odnosno od prošle godine 72cc).

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2020, 13:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
'ebo vas threadlock... U cemu je problem da napisete "ljepilo za vijke / sarafe"? :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2020, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mirdža postao lingvista, da ne kažem jezičar, mene je opomenuo za stiker/naljepnica, ali u pravu si da trebamo smanjiti sa stranim riječima i više koristiti srpsko-hrvatske riječi.

mirdza je napisao:
problem
Aha evo i ti, nije problem nego poteškoća. :lol: I nikako šaraf (germanizam) nego isključivo vijak ili zavrtanj ako ćemo po naški. :)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2020, 15:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Samo ti. Znaš dobro o čemu pišem.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2020, 21:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
Castra je napisao:
Umjesto da se zajebavaš sa tim, bilo bi ti jeftinije i jednostavnije da ga pravilno održavaš.
Kupiš kvalitetne dijelove i ne brineš se da li će se raspasti. A ni threadlocker nije skup pa ne vidim razlog zašto ga ne stavljaš... :D

Kad maticu zalijepiš sa tim, ona ostaje fiksirana, variomat, bolcna, ventilator mogu otići u 3pm kad olabave, a da ti to i ne skontaš. Takodje i srede radilicu, osovinu na kojoj se kreću tako da ispadne skuplja pita nego tepsija. Svake godine skineš variomat, provjeriš stanje rolera i zategneš ponovo.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2020, 22:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Zašto bi olabavili ako je matica fiksirana?
Nisam ja nigdje predložio da se motor ne servisira... :)

Našao sam nove info za ulja pa ću pisati sutra. :)

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2020, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zato što vremenom variomat, odnosno ventilator koji je od aluminijuma počne da se troši, bolcna se utiskuje u njega i dolazi do proklizavanja. Takodje, vibracije, toplota,pritisci remena sve to utiče. Imam dva ili tri ventilatora sa utisnutim krugom od bolcne, što je normalno posle 10-ak godina eksploatisanja.

Btw, Rider i ja sami servisiramo svoje skutere i nije neka egzaktna nauka. 8) Naravno, uvijek se i svaki dan nešto novo nauči.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 08:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Prvi put čujem za takvo nešto. Jedino što mi pada na pamet je da si krvnički stezao maticu... :)

Na prošlom motorinu je bio plastični ventilator. Metalna klizna ploča ide do variomata, a sa vanjske strane naliježe plastični ventilator i to je to.
Jedan porodični prijatelj se bavi održavanjem motora, pa sam onda kod njega sve to šarafao. Drndao sam ga momački, rastavljao i sastavljao, ali se ne sjećam da je ikad išta bilo, a imao sam ga jedno 8-9 godina. Imam čak jednu tu ploču pa je mogu i uslikati.

Vespu još nisam sam održavao, bila je pod garancijom, pa to ne bi imalo nikakvog smisla.

Nisam ja nikakav znalac, da se mi razumijemo, ali mislim da je problem kod naših majstora što ni oni ne razumiju kako mnoge stvari funkcionišu, ili kako se zapravo nešto ispravno radi. Sve se nekako svodi na "uradio sam to ranije i bilo je dobro"... Par puta kad sam imao problema sa starim motorom bilo je isto tako, zato je i kupljen novi. Te ne valja ovo - promijeni, te sad ne valja ono... Odeš kod drugog majstora, a on samo drnda kako prethodni majstor ništa ne zna, a sve isto radi kao i on. Sve je trial & error.
Isto tako i forumi. Većina stvari su crne magije i rekla-kazala priče. Te ovo valja, ta ono ne valja, te motor ide bolje sa ovim, lošije sa onim. Te skini ovo ili dodaj ono... Svi nešto rade, a niko ne zna šta tačno rade ili zašto to baš tako rade, već se nadaju nekom rezultatu pa kako bude...

Evo konkretan primjer neka bude nesagorijevanje sintetičkog ulja u standardnim motorima. Onda pogledaš specifikaciju za sintetičko i polusintetičko i vidiš da potpuno sintetičko ulje ima značajno nižu tačku paljenja i veću količinu TBN-a koji smanjuje naslage u motoru...

Zbog tačke tečenja Modričin Sint možda nije sintetičko, već više polusintetičko ulje. Trebala bi biti oko -40 valjda da se kao smatra sintetičkim (možda, ovu info treba uzeti sa rezervom). Mada tu najviše ugra ulogu marketing. Motulovo sintetičko ulje koristi 5. grupu ulja kao bazu (estre), a Modriča koristi hidrokrekovana ulja (mineralna) i aditive...
Što je opet ok jer Modriča košta oko 9 KM za litar. Mislim da je to ulje u redu za moj motor. Uštedio bih nekih 35 KM godišnje sa tim uljem, tako da bi 5 godina korištenja tog ulja umjesto najskupljeg Motula kojeg sam do sad koristio isplatilo novi kit cilindra, ako bude bilo stani-pani, a prilično sam siguran da neće...

Možda, ali baš možda bih mogao naći Ina 2T Scooter.
Ovo bi vjerovatno bio najbolji izbor jer spada u klasu FD, a ne u FC+ kao Modriča.
Usput ima i tačku paljenja znatno nižu nego Motul Scooter i tečište je bolje nego kod Modriče.
Moram još vidjeti da li je moguće uganjati ovo ulje. Nes Petrol je Inin partner, ali oni nemaju maltene ništa od njihovih maziva. Ne znam da li se još negdje mogu naći Inini proizvodi... :)

Za kraj, treba mi i ulje za prenos. Vespa preporučuje Agip Gear 80W-90, to jest specifikaciju API GL-4.

Modriča ima HIPOIDNO ULJE TDL i TRANSLUB GL-4 koji bi se možda uklopili, mada oba značajno odstupaju od specifikacija Agip/Eni ulja. Motul ima tu super ulje SCOOTER GEAR 80W-90 koje je po specifikacijama jako blizu.
Opet, ako bih mogao naći Ina proizvode, to bi možda bilo optimalno. Oni imaju INA Transmol HD 80W-90, koje je jako blizu traženih specifikacija.

E sad, budući da su ovo sve 80W-90, API GL-4 ulja, da li su ostale specifikacije uopšte bitne? Tipa tečljivost, viskoznost i indeks viskoznosti... Možda jesu, a možda i nisu. Opet kontam da je bolje biti što bliže po specifikacijama onog što je preporučeno...

Evo održavanja Vespe:
Slika

Poslednji put menjao Castra dana 26 Maj 2020, 09:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 09:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Joj jarane, tebe jednom kad cura pošalje po uloške dok se ti odlučiš stiće je i menopauza.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 10:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slika

12 bezobraznih Bambija ide za Bibliotekarsko Djubre :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Evo kapetak Kirk u 23 vijeku vozi Castrin motor, koliko ga je dobro odrzavao.

Slika

Cova izolacija je ukinuta, mozes sad izaci vani ako nisi skontao :D

Poslednji put menjao Piro dana 26 Maj 2020, 17:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 17:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Castra je napisao:
Prvi put čujem za takvo nešto. Jedino što mi pada na pamet je da si krvnički stezao maticu... :)

Na prošlom motorinu je bio plastični ventilator. Metalna klizna ploča ide do variomata, a sa vanjske strane naliježe plastični ventilator i to je to.
Jedan porodični prijatelj se bavi održavanjem motora, pa sam onda kod njega sve to šarafao. Drndao sam ga momački, rastavljao i sastavljao, ali se ne sjećam da je ikad išta bilo, a imao sam ga jedno 8-9 godina. Imam čak jednu tu ploču pa je mogu i uslikati.

Vespu još nisam sam održavao, bila je pod garancijom, pa to ne bi imalo nikakvog smisla.

Nisam ja nikakav znalac, da se mi razumijemo, ali mislim da je problem kod naših majstora što ni oni ne razumiju kako mnoge stvari funkcionišu, ili kako se zapravo nešto ispravno radi. Sve se nekako svodi na "uradio sam to ranije i bilo je dobro"... Par puta kad sam imao problema sa starim motorom bilo je isto tako, zato je i kupljen novi. Te ne valja ovo - promijeni, te sad ne valja ono... Odeš kod drugog majstora, a on samo drnda kako prethodni majstor ništa ne zna, a sve isto radi kao i on. Sve je trial & error.
Isto tako i forumi. Većina stvari su crne magije i rekla-kazala priče. Te ovo valja, ta ono ne valja, te motor ide bolje sa ovim, lošije sa onim. Te skini ovo ili dodaj ono... Svi nešto rade, a niko ne zna šta tačno rade ili zašto to baš tako rade, već se nadaju nekom rezultatu pa kako bude...

Plastični ventilator je samo pričvršćen na nepomični dio variomata i on ne igra nikakvu ulogu osim hladjenja prenosa. Nepomični ili fiksni dio je izradjen od aluminijuma i po njemu se kreće remen kad ga pogura pomični dio variomata (aksijalno kretanje) Znaš li od čega je izradjena bolcna, od čelika. Šta misliš šta čelik radi aluminijumu na 8000-9000 obrtaja, na ljetnim temperaturama i ogromnim naprezanjima prenosa ? Čak i da se ne utisne, hladjenje i grijanje različitih metala uzrokuje istezanje i skupljanje gdje vremenom može doći do labavijeg kontakta. Tu stupa tvoje lijepljenje matice na djelo, gdje ona ostaje u istom položaju, čak iako dodje do popuštanja pokretnih i nepokretnih dijelova koje drži.

I sam kažeš da ne razumiješ funkcionisanje skutera, njegovog agregata, normalno da ti majstor može reći bilo šta, ti ne znaš šta je ispravno. Ja sam prvi put odvezao da mi promijeni rolnice, čekao 10 dana, naplatio mi 50KM i nikad više. Znaš za koliko se to odradi, 5min.

Slobodno sipaj Modriču i sintetiku, ako toliko vjeruješ specifikacijama. Ja ću radije vjerovati kolegama koji su rastavili i sastavili na desetine skutera, bave se time dugo vremena. I da, sipaću Agip polusintetiku.
Takodje, nasuo sam Motul 75W90 ulje za prenos kod sebe, Rajdera, i u još jednog kineščića od sestrića i svi veselo vrte. Kad ti ode semering, ležaj ili pukne crijevo ulja, džaba ti specifikacije. :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 22:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dobro de, shvatio sam da si profić, a ja paor koji ne zna zavrnuti šaraf.
Samo ta ploča nije od aluminijuma, već od čelika. Evo vidi se i Piaggio logo na njoj.

Slika

Slika

Nema nikakvih tragova od bolcne. ;)

De samo javite proizvođačima motora, dijelova i potrošne opreme da se ne cimaju džabe oko razvoja, dizajniranja, specifikacija, simulacija, testiranja. Bolje je nositi sa sobom alat i rezervne dijelove, nego raditi kako valja...

Jebi ga, ako ne vjeruješ Modriči, zašto ne vjeruješ specifikaciji Motula?
Eto Motulova sintetika bi morala biti bolja od neke polusintetike jer se pali na nižoj temperaturi i ima aditive za čišće sagorijevanje. Imaš li ti neki valjan kontra argument?
Ili se svodi na to što je neko napisao na nekom forumu "prosle godine sam sam agipovo i predjem na repsol,repsol mi je bolji osjetio sam na gasu,al sad ne mogu nigdje da nadjem repsolovo" :lol:

Nemoj me pogrešno shvatiti, neću da se bilo kome zamjerim, nego jednostavno ako mogu da biram - onda daj da se to uradi kako bog zapovijeda... Ja ću uraditi sve što je do mene, a dalje ćemo da vidimo... :)

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2020, 23:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Onda ti stavi ljepak, čak zavari i držaće barem 40 godina, jer se čelik ne haba i ne troši, to je neuništivo. Ako se vozikaš po gradu, alat ti ne treba. 8) Agument sam ti već naveo, koristi sintetiku, rastavi cilindar, klip karike, a zatim na polusintetiku, pa opet ista procedura. Tako ćeš najbolje znati, mada vidim da sve znaš, čemu uopšte i tema ? :D

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2020, 07:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Gdje je iko napisao da se ljepilo za vijak stavi i više ništa ne servisira? Ono služi samo da spriječi udvijanje zbog vibracija i slično, a ne da ne servisiraš motor...

To što si naveo nije valjan argument, to je više vjera nego išta drugo. Ali ajde da zamislimo taj tvoj eksperiment. Koliko tu imaš varijabli?

1) Koliko kilometara pređeš u oba slučaja i po kakvim okolnostima (hladni startovi, opterećenje na motoru, vrijeme, saobraćaj...).
2) Konkretno koja ulja su u igri? Da li je samo to jedno ulje lošije ili su sva ulja tog tipa lošija? Da li je samo sintetika ili je estar- sintetika?
3) Da li su motori bili u istom stanju ( jednako čisti klip i cilindar, usis, izduv, jednako potrošene rolnice i remen.
4) Da li je uvijek isto gorivo sipano?
5) I tako dalje...

Ima tu previše varijabli da bi se mogao napraviti pouzdna test van laboratorijskih uslova koji bi dio definitivne rezultate.
Ovako ako je sipano lošije gorivo ili ako je filter zraka bio zaprljaniji, eto ti drugačijih rezultata...

Pa to što pričaš ima sve elemente mita. Eto vidiš, ti si 100% uvjeren da je to tako, a na osnovu rekla-kazala priča sa interneta, koje se opet baziraju na...

Daleko od tog da ja sve znam. Znam možda ponešto, ali sumnjam u svašta nešto. To ti je jedan od stubova nauke... :)

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2020, 07:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti tražiš i vjeruješ informacijama sa interneta, a ja imam kolege koje rade servis skutera i motora. Mislim i na netu ima dosta toga korisnog, ali dok sam ne našteluješ karb, usis, izduv, centralnu, rolnice itd džaba ti to sve pišeš. :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2020, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Pa sta sad, dal vjerovati proizvodjacima da su specifikacije tacne ili ne vjerovati?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2020, 09:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Posvadjali se oko sarafa i ulja

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2020, 10:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I to za skuter :)

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2020, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
I to za skuter :)
A šta fali skuteru?
Postoje skuteri od 850+cc koji idu kako supersport motori, nije svaki skuter odmah prdavac od 50 kubika.
Evo primjer jedne moćne Aprilie.
Skuteri imaju manje snage jer gube izvjesni procenat iste zbog remenskog prenosa i automatike u odnosu na lanac i ručno kvačilo u odnosu na motocikle (ali zato imaju veliki prtljažni prostor ispod sjedišta), ali ako je u pitanju nešto ovakvo riječ je o izuzetno moćnoj stvari.

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]