banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 17:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 153 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 17:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
misk0 je napisao:
Pa sta mislis zasto se tolerisu ?
Mislim da se ni tu ne tolerishu zmigavci, stop i slicne stvari koji su od vece vaznosti od toga koliko blizu ivicnjaka vozis.
Kao sto si i sama rekla kad je snijeg onda nema ivicnjaka, cesta je suzena, vlazna i to jednom pocetniku itekako otezava voznju.

Hm..nisam ni rekla da je LAKSE VOZITI..rekla sam da je LAKSE POLOZITI.
A u vrijeme kad sam ja polagala, pored svih nabrojanih..gledalo se jos xy stvari..zbog najmanjih sitnica se padalo.
btw. bilo je 35C :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 17:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Alo ljudi ne svadjajte se..Ipak je rijec o voznji a ne vrsti automobila ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 21:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2003, 11:43
Pozdrav svima

Posto vec prilicno dugo vozim aktivno auto i presao sam ako ne milion km onda nisam ni manje, moram i ja nesto da dodam na Vasu pricu, necu previse :). Procitao sam da je neko napisao kao kad se koci onda ne treba da se stisce prvo kvacilo pa onda kocnica , osim u exstremnim slucajevima, to je prilicno neozbiljna stvar jer bas u extremnim slucajevima se kvacilo ne stisce prvo pri kocenju vec samo kocnica, cista logika jer se stiskanjem kvacila gubi vrijeme a sa tim i brza mogucnost zaustavljanja. Sledeci je napisao da se po mogucnosti pri kocenju zajedno stiscu i kvacilo i kocnica zbog daljeg rada motora i dalje vuce istoga, moje misljenje i iskustvo govori da je prvo pametnije kociti , jer ako se naglo koci automatski se blokiraju i pogonski tockovi (auta sa prednjom vucom), hocu reci da se kvacilo u extremnim situacijama moze uvijek i na kraju pritisnuti prije nego se auto zaustavi, ali ko jos razmislja u extremnim situacijama hoce li se auto ugasiti ili nece, po meni nebitna stvar, bitno je samo da se ukoci na vrijeme. Sledeci je napisao da se pri skretanju u lijevo glava treba okrenuti tako da se gleda kroz zadnje staklo, nadam se da se sa tim samo zezao, jer u slucaju da se neko nalazi ispred tebe i koci sigurno ces se naci negdje zalijepljen na njegovom zadnjem braniku. Da li se neko nalazi u mrtvom uglu moze da se vidi i sa blagim okretom glave ulijevo tako da se moze kontrolisati da li i onaj ispred tebe koci ili ne. Iz iskustva znam takodje da je prije skretanja najpametnije prvo dati zmigavac pa tek onda kociti, jer kad se prvo da zmigavac onaj iza tebe zna da ces da skreces a ako prvo kocis dosta njih ce da dodaju gas i da pokusaju da te zaobidju. Uredno nastimani retrovizori su jako bitna stvar, kako desni tako i lijevi i onaj unutra. Zmigavce treba obavezno koristiti pri skretanju a posebno na putevima sa vise traka, jer mnogi preticu i sa desne strane sto je jako opasno i postoji mogucnost sudara pri povratku na desnu traku. Drzanje noge na kvacilu pri voznji moze samo da steti samom kvacilu, jedina situacija gdje se noga cesce drzi na kvacilu je voznja u guzvi gdje se treba cesce korititi i gdje se pri manjim ili skoro nikakvim brzinama brzo mora stati (da se auto ne bi ugasilo)...

Toliko od mene
Pozdrav
MV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 22:28 
Početnik
Početnik

Opet ja :D
Posto se naslo vremena da jos malo pametujem..... znaci ovako:
Sta je najbitnije u voznji.... e ovde ima previse da se pise ali neka:
- pridrzavanje ogranicenja, pracenje ostalih znakova posebno znakova opasnosti, mora se prvo upoznati dobro auto da bi se znalo na vrijeme sta da se i kako da se rade neke stvari, npr. preticanje i sl.
- drzanje odstojanja
- uvijek voziti sa dugim svjetlima, naravno samo kad se ne smeta nekome iz suprotnoga smjera
- uvijek pokusati skontati sta ce da uradi onaj ispred tebe (smanjujes rizik da se nesto desi)
- pri preticanju, ne odmah poslije davanja zmigavca prelaziti u drugu traku, prvo pogledati da li neko pretice tebe (autoput) i ako je on u fazi preticanja pustiti njega pa onda preteci (iz iskustva znam da su mnogi udesi se desili jer onaj koji pretice pogresno procijeni ili uopste ne procijeni kojom se brzinom krece onaj iza njega i pri izbacivanju na njegovu traku onaj nema vise mogucnosti da se zaustavi na vrijeme jer je vozio prebrzo)
- u zavisnosti od situacije (ali najcesce danju) uvijek baciti pogled na unutrasnji retrovizor, cisto da se ima situacija pod kontrolom, nocu se primjecuje i bez gledanja (posebno kad neko iza tebe vozi sa dugim svjetlima :evil: )

Procitah takodje da je neko napisao da se pri preticanju prebacuje u stepen nize a moze i za dva, po mome to je sve u zavisnosti od situacije, nije neophodno, bitnije je poznavati svoje auto i kako ono reaguje pri odredjenim brzinama, ali to je stvar samoga vozaca. Sto se tice prebacivanja u veci stepen prenosa tek kad se prodje prednji tocak onoga sto se pretice ne znam sta bih na to rekao, po mome se u veci prenos prebacuje onda kad se za to vidi potreba i kad auto dostigne dovoljnu brzinu da se prebaci u veci stepen. Sta je jos bitno, ako se ne daj boze dodje u opasnu situaciju onda se zaboravljaju sva pravila voznje i covjek mora da gleda kako da izvuce ziva glava :wink: , onda nema sta da se misli na kvacilo zmigavce i sl. stvari, onda se samo reaguje po intuiciji i nikako drugo, jer da se u tom slucaju pocne razmisljati koji zmigavac sad da dam, da li da stisnem kvacilo ili nesto drugo bilo bi previse :o . Za pocetnike je najbitnije da zadrze hladnokrvnost i da rezonuju pametno, ne obracaju paznju sta drugi rade i kako se ponasaju u saobracaju, vec da se pridrzavaju pravila i zakona u saobracaju. Rutina se stjece vremenom i nemojte zaboraviti da se covjek iz teskih situacija izvlaci 70% na srecu i 30% na iskustvu (ovo sam negdje procitao i mislim da je tacno). Obicno mladi (ovdje mislim iskljucivo na muski rod) kad poloze i dobiju ili kupe auto, po mogucbosti sto jaci i sto brzi, misle da su glavni na putu i ne paze sta rade. Takvih cesto mozemo da vidimo po banderama ili po drvecu, misle da niko od njih ne zna da vozi bolje a zaboravljaju da iskustvo cini dosta a oni bas to nemaju, zato bolje voziti pametno i brzinu prilagoditi uslovima puta. :wink:

Bilo je i previse od mene
Pozdrav
MV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Znam da je malo off-topic ali interesuju me savjeti (barem onih koji su trenutno u BL) koju auto skolu mi preporucuju?? Planiram u skorije vrijeme da upisem casove ali nikako da se odlucim u kojoj auto-skoli. Prvenstveno me interesuje kvalitet same obuke a u drugom planu je cijena...

Unaprijed hvala :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 23:01 
Početnik
Početnik

Rado bih ti pomogao ali ja kad sam polagao u BL je bila samo jedna autoskola, koliko ih ima sad nemam pojma :angel:

Pozdrav
MV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 23:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:46
gipsy_girl, jel se meni ovo ucinilo ili si me uporedila sa luzerkom? Bilo kako bilo, nadacu se da je ovo prvo. 8) :lol:
E ljudi primjetila sam jos jedan fazon sto ne ppazim, kad sam u manjim ulicama, ne gledam desnu stranu, ono, ako vidim cisto i picim... nije mi se desilo da je neko izletio, ali opet greska uocena... :lol:
e sad, sto se tice reklame, pa ne znam, ja samo mogu reci da sam se ja odlucila da ucim na losijem autu, mislim ako mozemo reci losijem, posto mi nije fazon da ucim na golf 4 ili peugeot 206... naime, to je samo moje misljenje, ako nevozaca :D
btw. ljudi, napredujem, a samo 15 casova, zahvaljujuci i vama
hvala hvala hvala :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2003, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
shicy, onaj termin luzerka nije se odnosio na tebe, jer osoba o kojoj pricam je pala 10 put na voznji..... ti si daleko od toga :D

lakse poloziti po snijegu??

pa ovako, taj dan kada sam izasla da polazem(ko sada se sjecam :D ), osvanuo dan lijep, suncan, namrgudilo se odjednom, da bi oko 14 casova pocela neka kisha, sve se stushtilo, a onda onaj najgori mokri snijeg, koji je sve prekrio za 2 sata, na ulicama bljuzgavica.

Dodjem na poligon, sve bijelo prekriveno, nigdje crta za parkiranje :o , nista.... :cry:
Nego instruktor kaze, ajde prodji da ti ostanu tragovi od tockova, prije nego sto udje komisija...to i uradim.
Poligon prodje sve OK, nisam nagazila crte, iako ih nisam ni vidjela kako treba, vec sam vozila po procjeni :wink:

Dodjem kod Skorpiona , sjednem u auto, krenemo, nastelim retrovizor, ogledala, zavezem pojas, upalim auto, svjetla, izbacim zmigavac i krenem, a snijeg pada konstantno, na ulicama bljuzgavica, a sa neba pocinju suve pahulje da padaju kao priglavci, brisaci jedva stizu.

I kaze idemo na Starcevicu(ajme meni :roll: ), kretanje pod rucnom, potom preko Banjaluckog, pa alejama, pa kroz Borika sve ukupno nekih 30 minuta. Polukruzno takodje na Starcevici ...

Ugasi mi se auto prvi put pod rucnom (dovoljeno je to, znaci dozvoljena su 2 pokusaja, a to mi je ujedno bila i jedina greska :wink: ).

Dodjemo opet kod Skorpiona,i kazu ajd izadji iz auta, i zovu me za 2 minuta: Polozili ste, cestitamo, puno srece, bili su vam tezi uslovi, zbog toga je voznja isla sporo, ali uvijek budite oprezni" tako nesto su mi rekli....
A moj instruktor je dodao: Eto dva slavlja, danas joj je i 18-ti rodjenda, imash duplo slavlje...a komisija: a nismo primijetili , cestitamo... bla... bla :D

Kako tada, tako i nakon 5 punih godina, da kucnem u drvo i na svu srecu nikakvih udesa, ogrebotina i slicno.
Platila 1 kaznu za pogresno parkiranje :D , i 2 puta calenovala 10 KM na pice :D zbog svjesnog prelaza preko pune crte 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2003, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Citiraj:
Rado bih ti pomogao ali ja kad sam polagao u BL je bila samo jedna autoskola

da nije Krajina? 8)

kako sam nacuo, prva su autoskola u BiH, znaci imaju dosta dugu tradiciju i iskustvo. ne znam kako je kod drugih, ali stekao sam utisak da su mene bas profesionalno obucili. zamjerio sam sto su me odmah prvi cas bez poligona i bilo kakve (ne)potrebne price posjeli u kamion i goni! usr'o sam se, moram priznati, ali nakon tog prvog casa dalje nisam imao problema. ljudi su valjda znali sta rade, razbili su strah odmah na prvoj toj voznji (koji i nije bas bajno prosao :) ). kasnije je sve islo ko podmazano...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2003, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
MV je napisao:
Sledeci je napisao da se pri skretanju u lijevo glava treba okrenuti tako da se gleda kroz zadnje staklo, nadam se da se sa tim samo zezao, jer u slucaju da se neko nalazi ispred tebe i koci sigurno ces se naci negdje zalijepljen na njegovom zadnjem braniku.

Ja sam to napisao i iako je tesko izvodljivo stojim iza toga. Ako vec ides lijevo podrazumjeva se da mozes i da ides ravno, tj da mozes da se kreces ravno. Jednim okretom u lijevu stranu neces puno nastetiti a kad jednom pogledas znaces da li je auto pored tebe ili imas jos vremena da izvrsis manevar.

MV je napisao:
Da li se neko nalazi u mrtvom uglu moze da se vidi i sa blagim okretom glave ulijevo tako da se moze kontrolisati da li i onaj ispred tebe koci ili ne.

Zavisi gdje se nalazis, da li su to trake u gradu ili na auto putu da li ima gustog prometa ili ne. Ako je auto metar odvojeno od tebe ne mozes ga vidjeti na retrovizoru. Nije dovoljno samo 'baciti oko' vec ipak treba glavu zakrenuti. Ovo ne pricam iz knjiga ili iz pricha vec iz iskustva, jer u gradu i taj neko ko ti je sa lijeve strane moze da uspori, da ti svirne, na autoputu pri vecim brzinama tesko da moze bilo ko stici odreagovati, pogotovu sto nagle akcije nisu pozeljne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2003, 01:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shicy je napisao:
E ljudi primjetila sam jos jedan fazon sto ne ppazim, kad sam u manjim ulicama, ne gledam desnu stranu, ono, ako vidim cisto i picim... nije mi se desilo da je neko izletio, ali opet greska uocena...

Vidi, pri tome zanemarujes pravilo 'desnog' tj onaj koji ti dolazi sa desne strane. To pravilo se koristi u ulicama i raskrsnicama koje nemaju semafore ili nikakve druge znakove.
U sustini ako prilazis ulici tj, koja ti je sa desne strane i ako na njoj nema crte moras toliko usporiti da ako slucajno neko naidje da mozes da se zaustavis.. Ako crta postoji ne moras da usporavas niti da se zaustavljas jer to znaci da on im znak STOP i da mora da stane i tebe propusti.
Znaci nema puno takvih ulicica ali nadje se po koja. Mnogi ljudi isto to ne znaju da koriste na raskrsnicama kad semafor krepa pa stoje po 10 minuta zbunjeni.

Samo ti polako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2003, 22:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:46
ma znam ja sva pravila, desna strana i to, al malo mi prakse fali, ma bice to sve dobro... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 00:50 
Majstor
Majstor

MV sto se tice one primjedbe oko oko kocnica i kvacila sta prvo u ekstremnim situacijama, pa ja sam upravo i mislio na to da se cuva ziva glava a ne da se brine u tamo nekom redosljedu zmigavaca, kocnica...
Dalje, prebacivanje u nizi stepen prenosa...Malo je onih kao, recimo, gipsy ( bar koliko je ja shvatih, ako nije u pitanju neka mecka dizel) koji voze veoma jaka kola gdje to skoro nije potrebno...Ali skoro...
Nekako sam iz licnog iskustva primjetio da je za vecinu automobila naojptimalniji momenat za prebacivanje u veci stepen pri preticanju upravo taj kad se prolazi taj prednji tocak vozila koje se pretice. Mada normalno sve zavisi najvise od situacije na putu, ali u vecini slucajeva je tako. Ovo sve kazem zbog toga sto vecina preticanja pocinjete sa istom brzinom kojom se krece i vozilo koje ste naumili preteci, dakle neophodna su mijenjanja brzina...

Gipsy ko boga te molim nemoj vise preko pune linije, vjeruj, jurnjavom i slicnim stvarima se najvise moze ustediti 20 minuta recimo na relaciiji Banjaluka-Sarajevo. A to nije ni vrijedno truda, ni onog straha sto pretrpis. E sad ti razmisli koliko mozes vremena ustediti po Banjaluci i okolini, minut-dva, i zbog toga stavljas svoju i tudju glavu u torbu. Ne isplati se...
Ovo je cisto prijateljski savjet, bez ikakvih zlih namjera...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 01:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neo26 je napisao:
Ovo sve kazem zbog toga sto vecina preticanja pocinjete sa istom brzinom kojom se krece i vozilo koje ste naumili preteci, dakle neophodna su mijenjanja brzina...

Ako vozis nekom dozvoljenom brzinom i priblizavas se vozilu koje se krece dosta sporije, ako ima prostora samo ces ga preteci bez toga da smanjujes brzinu jer vec imas ubrzanje.
Ako se vuches iza nekoga onda ces morati smanjiti u manju da bi mogao da "ispalis" auto tj da dobijes jace trenutno ubrzanje koje se dobija u manjoj brzini pri vecem broju okretaja motora.

neo26 je napisao:
Gipsy ko boga te molim nemoj vise preko pune linije, vjeruj, jurnjavom i slicnim stvarima se

Ne znam kako si ti skontao da ona ludo vozi ? :)
I ja sam popushio kaznu za prelazak preko pune, ali ispred San Rema, znaci u gradu :)
Razmisli da postoje pune crte i po gradu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 12:10 
Majstor
Majstor

Misko, bez uvrede, ali se izgleda nisi nesto puno navozao izvan grada ili to radis samo u kasne nocne sate ;) Danas su putevi zakrceni i rijetkost je preteci neko vozilo na nacin na koji si opisao, znaci, otprilike kako ti rece, nailazis recimo na kamion koji ide 70 km/h i da ga odmah preteknes, e pa vidis nema toga vise (ako je ikad i bilo). Prva stvar zbog koje ne mozes tako preticati je zbog drugih vozila koja idu iz suprotnog smjera, a druga zbog vec pomenute pune linije jer kod nas ceste nisu povlacene lenjirom vec su pune krivina i svega ostalog. E zbog toga se moras vuci i onda ,,ispaljivati,, auto.
Ovo sve kazem jer su preticanja samo sa blagim ubrzanjem danas vrlo, vrlo rijetka. Skoro da se i ne sjecam kad sam tako lako prestigao neko auto ili kamion. A svaki dan u prosjeku napravim 60-70 kilometara i u gradu i na otvorenom putu.
A sto se Ciganke tice, meni je zazvucalo da je bas ta preticanja pravila na otvorenoj cesti a i daleko su vece sanse da je tu uhvate nego u gradu.
Pozdrav svima i ipak ne gazite preko pune linije, bilo u gradu, bilo van njega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

neo26 je napisao:
Misko, bez uvrede, ali se izgleda nisi nesto puno navozao izvan grada

Loshe ti izgleda ta procjena :)
Imam ja dosta na kilometarsatu.....
Ako se kamion krece brzinom od 70km/h a ja mu prilazim sa 100km/h zaobicicu ga brze nego ti koji se vuches iza njega i "ispaljujes" auto.
Ja ne kazem da ces uvijek to moci uraditi, ali kazem da mi treba dosta manje vremena nego ako treba da ga preteknem ako se vuchem iza njega, jer ako je bas frka ja mogu za kratak period biti na 130 a ti koji se vuches moras da kochis i da cekas situaciju.
Drugo, ne znam kojim putevima ti vozish pa je stalno puna crta, ali vjeruj mi da su mi svi pravci iz BL poznati i koji god od njih mi spomenes recicu ti gdje mozes da pretiches.

neo26 je napisao:
A svaki dan u prosjeku napravim 60-70 kilometara i u gradu i na otvorenom putu.

Pa ti si cijeli dan u autu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
neo26 je napisao:
Gipsy ko boga te molim nemoj vise preko pune linije, vjeruj, jurnjavom i slicnim stvarima se najvise moze ustediti 20 minuta
...

Sto kaze onaj iz Lajanja na zvijezde: "Vozim malo po gradu, malo i po otvorenom putu, svoju zastavu 750" :lol: :lol: :lol:

prvo, moji prekrsaji preko pune su bili u GRADU..
prvi na bulevaru, gdje znam da postoji puna, jer cijeli zivot zivim tu negdje :D , ali ebga bila je subota vece, Milenijum, guzva, frka, panika, :D i ja reko sada cu ja da nadjem mjesto samo takvo, da ne kruzim okolo i hoooop kad saobracajci iza mene :D
e reko sad sam ga bum popusil :D i nakon 30 min rasprave,hoce prijeavu i bogggggg..... reko momci.... 10 KM castim vas...kaze OK Sve je pod kontrolom....

Drugi put, skrenem iz glavne ulice prema Opstini gdje je 20 godina bilo dozvoljeno skretanje, i stavili znak prije 3-4 mjeseca, a ja nisam skuzila niti znak niti punu liniju,a josh nisam vozila svoje auto, uz to sve, bila zauzeta suvozacem :D i caaaaaap STOP....i nakon 10 min opet 10 KM i pa-pa :D

A sto se tice otvorenog puta...pa u principu ne jurcam nikad,niti ulicem u makaze ,jer ne volim to , niti preticanje u nepreglenim krivinama osim kad bash moram...

Vozim konstantnom voznjom 80-90 km/h maximum (po regionalnim putevima) i stignem brze nego neko ko forsira, pa digne auto na 150 km/h pa onda vozi 50 km/ h...
Autoputem nashim picim 120-130 km/h...maximum 150 je bio :D
A onim kroz Srbiju..e tu s emoze chepiti fino :wink:

Vozila sam koridorom, za Beograd, po Crnoj Gori, a ove regionalne tipa(Prijedor, K. Dubica,Prnjavor,Gradiska, Srbac) i ne racunam :wink:

U svakom slucaju slazem se da ne treba nikad jurcati i ulijetati u rizicne situacije ...... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 16:37 
Majstor
Majstor

Ok, izvinjavam se Ciganki zbog pogresnih pretpostavki i mogu samo reci da je i mene prilicno iznenadila ona puna kod Opstine, ali to sa stalnim mjenjajem linija i oznaka po kolovozu u gradu (a nekad i intervala rada semafora) je izgleda postala omiljena zabava zaposlenih u Odeljenju za saobracaj u Opstini.
Citiraj:
Sto kaze onaj iz Lajanja na zvijezde: "Vozim malo po gradu, malo i po otvorenom putu, svoju zastavu 750"

E danas sam poslije dugo vremena sjeo u Yugo 45 ;)
Inace imam svoja dva auta i pored njih imam priliku da vozim jos tri razlicita sluzbena. Ako koga interesuje snaga tih vozila evo:
Moji su od 55 ks-dizel i 110 ks benzinac, na poslu su od 55 ks benzin, 135 ks turbodizel dzip i 285 ks benzin automatic.
Citiraj:
Ako se kamion krece brzinom od 70km/h a ja mu prilazim sa 100km/h zaobicicu ga brze nego ti koji se vuches iza njega i "ispaljujes" auto.
Ja ne kazem da ces uvijek to moci uraditi, ali kazem da mi treba dosta manje vremena nego ako treba da ga preteknem ako se vuchem iza njega, jer ako je bas frka ja mogu za kratak period biti na 130 a ti koji se vuches moras da kochis i da cekas situaciju.
Drugo, ne znam kojim putevima ti vozish pa je stalno puna crta, ali vjeruj mi da su mi svi pravci iz BL poznati i koji god od njih mi spomenes recicu ti gdje mozes da pretiches.

Jasno je ko dan da je tako ali takvih idealnih situacija je svakim danom sve manje, skoro pa nikako, o tome je sva prica. Sto ce reci, htio ili ne, u vecini slucajeva ti ne gine vuchenje iz drugog, jedino ako neces gaziti punu liniju i uletati u makaze, jer ponavljam rijetkost je da te ceka obilazenje u sledecoj situaciji: Sustizes vozilo koje mislis preteci, iz suprotnog pravca nema nikog, preglednost puta zadovoljavajuca, isprekidana linija je tu i naravno ti 'ladno prestizes to vozilo ne smanjujuci brzinu. To ja odavno ne dozivih. A sem toga prvo si spomenuo propisanu brzinu a otkud sad odjednom 100 km/h???
Inace ja pored punih i isprekidanih linija vrlo dobro znam gdje se nalaze i pojedine rupe (ako ih ima), gdje policija cuci u grmu a i gdje ima dobre klope ili kafe :) Nekad gledah i konobarice ali se sad ostarilo :D
Citiraj:
Pa ti si cijeli dan u autu?

Sve u svemu oko sat, sat i po...Prosjek kad ne idem negdje na put, naravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidi neo, ja sam objasnio 2 situacije kad i kako se moze preticati.
Nisam davao ocjene koliko je to statisticki izvodljivo i koliko nije.
Cinjenica je da kod nas nema autoputa i da bi mimoisao neko vozilo
moras da pretices. Sad kad ces i kako to izvesti, to je stvar koja
zavisi od mnogo uslova od ceste, vremena, vozaca, prometa, auta.
Cinjenica da sam se navozao po svim putevima i imam dovoljno
iskustva da tvrdim da imas i mjesta i prostora za preticanje na nasim
cestama bez toga da krshis propise i dovodis situaciju u opasnost.
100km/h je brzina koju mozes da vozis na malom broju puteva i
ne bih da se pravim cistunac i da pricham kako se ja pridrzavam svih
propisa. Jer da se svi pridrzavamo propisa u BiH nema puteva gdje mozes
voziti vishe od 100. Onaj komad puta u iz BL prema klasnicama je
ogranicen na 110 koliko se sjecam.
A uvjeren sam da i ti ne vozis po ogranicenju jer da vozis tako ne bi
te ni interesovalo gdje ima policije a gdje nema.
Uostalom, ako ne vjerujes u to sto pricam, docicu u BL, pa mozemo preci 100km da se uvjeris :) :) :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2003, 18:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Po gradu htio ne htio..ne mozes jurcati..jer su tolike guzve da ako "navuces"60ku na konju si..;pp..ovo jedino moguce alejom,na banjaluckom,tranzitu..kraj poljoprivredne skole sve ostalo je..ajme majko..30-40..stani.. kreni..druga..prikoci..daj malo gas..treca..opet vrati u drugu..patnja. :roll:
Najgora raskrsnica..kod energomonta ajmeee, prodjes semafor.(sreca isla pravo, inace ne bih do Nove Godine) "parkiras" se u kolonu i odes na kafu..i to produzenu :lol: ..toliko o "jurcanju"po ulicama drage nam B.Luke

Kazni se nisam naplacala, sreca, al' bilo je davanja za kafu, :lol: prvi put..u Mejdanu kod male pijace..kao nisam vezala pojas, pa kad je vidio da vozim u papucama..bla bla..rekoh evo tebi cener pa se snadji... :lol: Ljetos sam "pala" na radaru..na pocetku autoputa..ogranicenje 80 ja sam vozila 107(tako je pokazao cika rade) :lol: ....kriva 100%, odmah sam bila "najsladje stvorenje" na svijetu, :D lijepo objasnila cikama kako je skoro 8h, kako ja vec kasnim na posao..i razmisljam da cu dobiti otkaz..pa sam ga malo pricepila jelte, :P sreca, nisu ustali na lijevu nogu..a ni kafu jos nisu popili .. paa im je dobro doslo 20km. 8) I prije dvadesetak dana, u rutinskoj kontroli.. zbog istekle registracije..ovaj put su bili pocasceni samo osmijehom :D I obecanjem da cu sve u ponedeljak da zavrsim..i jesam. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 153 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]