epek je napisao:
Sto se teme tice: nemam nista protiv da se bicikli voze busevima, ako se to regulise sa autoprevoznicima, ako vozis i svoju guzicu i bicikl u busu mislim da bi bilo fer da platis i za bicikl posto zauzimas biciklom odredjeni prostor na koji bi se normalno moglo smjestiti jos par guzica slicnih tvojoj

Postavlja se pitanje smisla toga svega... ako ces placati kartu za bus koja je poenta vozenja bicikla, ako vec imas bicikl sta ce ti bus. Ovo ima puno vise smisla u vecim gradovima - to se slazem.
Sto se tice voznje bicikla po trotoarima, opet ponavljam protiv sam toga, iz dva razloga: 1. zabranjeno je zakonom (iz skroz prakticnih razloga) i 2. ugrozavaju se pjesaci...
Cinjenica jest da nas grad a i drzava imaju katastrofalnu infrastrukturu, to ukljucuje autoputeve, brze ceste, regionalne... itd. pa sve do gradskih ulica i trotoara sa biciklistickim stazama koje su skoro pa nepostojece. Ali to ne daje vama "biciklistima" pravo da kazete da eto morate voziti po trotoarima jer nema uslova da se vozite onako kako zakon nalaze. Dakle moj stav je - ako nema biciklisticke staze a prevelika je guzva u saobracaju na kolovozu ili previse je opasno - pjesacite sa biciklom kraj sebe dok se ne stvore uslovi. Kad vozim biciklo vozim ga desnom trakom i to ne uz desni ivicnjak jer ce vozac auta koje ide iza mene doci u iskusenje da me prestigne, vec vozim otprilike sredinom trake, tako da me auto ne moze prestici ukoliko nema slobodnu i lijevu traku, znaci treba imati znanja a i volje da se vozi po zakonu, mnogi nemaju ni jedno ni drugo. Bicikl na kolovozu treba da se ponasa kao bilo koje drugo vozilo a ne da se sklanja pred autima jer biciklista ima pravo da vozi po prostoru do 1 metar sirine od desne ivice kolovoza, ako vozac auta ne moze da zaobidje bicikl to je njegov problem. Biciklisti cine upravo tu gresku sto se sklanjaju autima s puta - jednostavno to nisu duzni da ucine. Da ne duzim, problem je u nedostatku infrastrukture ali najvise u saobracajnoj nekulturi i vozaca i biciklista... pjesaci su posebna prica

Kad se sve te kockice posloze, onda cemo se moci porediti sa Njemackom i njoj slicnima, ovako je svako poredjenje neumjesno

Dobro vidim i ti si jedan od onih koji se drzi onog sto je napisano u knjizi tj postuju zakon i propise. Naravno zakon, propis tako kaze i tako treba.
Po propisu pratis zeleno i na zeleno ides jel, normalno i logicno.
Brale nemoj da se ljutis, to tvoje razmiljanje jeste ok ali nije zdravo.
Ja ti savjetujem da pratis auta, kamione a ne semafore i zakon.
Volim ovo kako ti kazes "ako vozac auta ne moze da zaobidje bicikl to je njegov problem" ili ovo "Bicklisti cine upravo tu gresku sto se sklanjaju autima ..." a ja bi dodao na to tvoje da su bicklisti bezobrazni i da kad prigusti najcese se sklonjaju i zavlace pod auta i tamo pljuju krv.
Mi smo uvijek ganjali onaj maco stil i imali mu.a.
I ja to cijenim i volim ali ipak nekad treba malo razmislit...posebno ono kad ide teretnjak iza tebe a ti ces da ga ucis propisima i pravilu sredinom trake ili jedan metar od desne ivice a njemu kocnice nisu tri godine testirane a sa prikolice viri fosna 1.5 metra sa dva eksera zardjala.
Ko ga j..be neka koci a ...!!! Ne znam ja nebi tako.
Recim mi molim te koliko je ubijenih pjesaka od biciklista na trotoarima u protkloj godini bilo u BL, 4 ili 5.
A koliko je zgazeni biciklista od auta na kolovozu 0. Naravno da karikiram ove brojke (neko na forum zna tacne podatke), ali shvatas logiku.
Slazem se sa tobom obezbjedi prvo uslove pa onda trazi, ako ne mozes onda biraj manje zlo pusti ih na trotoar (negdje u nekim zemljama je dozvoljeno djeci do 12 godina na trotoar sa biciklima).
Opet kazem ovo je moje misljene.
I na kraju jos malo ironije koja i nije smesna.
Ako ne moze ni to brale samaraj pjeske, bicikl zabrani i odlozi u supu, podrum. A naravno u dogledno vrijeme i pjesake zabranit jer nema dovoljno mjesta u gradu za auta, a ako bas moraju pjesaci u gradu i stvarno nema druge onda ih pripustat od 15 do 17 i od 5 do 8 ujutro i pomogucnosti da se ne vuku.....