banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 03:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2014, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
epek je napisao:
To ti nije amnestija za nepostivanje zakona ;) A i logicno je da se bicikl vozi po cesti - brze, lakse i prakticnije... ne mogu shvatiti kako se ovima sto voze po trotoarima da nabijati na ivicnjake i zaobilaziti kontenjere i pjesake... cemu onda bicikl, fino sjasi i uzivaj u setnji. Trebali bi jos djecu u osnovnoj skoli uciti o osnovama ponasanja u saobracaju jer mnogi ti klinci vozaju bicikle i one prdavce skutere a pojma nemaju o saobracaju...

Koliko vas koji pišete na ovoj temi, uopšte vozi bicikl? Po cesti bi bilo praktičnije i brže da nema odvoda, pukotina, stakla i raznoraznog smeća koje niko ne čisti. Baš taj dio ceste uz ivičnjak je katastrofalan na većini saobraćajnica. Ja se trudim da se držim što bliže desnoj strani, ali to često nije moguće. Trotoari nisu ništa bolji, ali bar ne mislim hoće li me neko udariti, dok ja pokušavam da izbjegnem rupu ili odvod.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2014, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Vozim i vozio po cesti dok si se ti jos muckao u mudima :) Lakse je udariti nekoga nego paziti da tebe neko ne pokupi, u tome se slazemo ;) Cinjenica jest da vozeci po trotoaru cinis prekrsaj, to nisam ja izmislio vec pise u zakonu, prema tome treba ga doslovno primjenjivati i ove sto divljaju po trotoarima zestoko kaznjavati. Da imas kulture i imalo vaspitanja vozio bi kako je propisano, ako nema uslova za voznju bicikla (guzva, rupe, teretnjaci, cobani za volanom) sjasis s bica i polako trotoarom pjeske... al ko ce pjesaciti pored bica ;)

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2014, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Pa kad bi gledali guzvu, rupe i cobane za volanom ne bi nikad ni vozili bajc.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2014, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kupis bajs prilagodjen za realne uslove za voznju. Brzinske mozes tjerati i po zatvorenoj stazi. Nesto kao i trke auta. Ako je do bavljenja sportom onda neka bude kao i ostalim sportistima. Na poligonima predvidjenim za to.

A bicikl kao prevozno sredstvo nije sigurno onaj koji je osjetljiv na najmanje izbocine po cesti. Da se ne lazemo, takve kakve su, smetaju i autima a ne biciklim sa gumom tanjom od mog malog prsta.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 09:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Maj 2013, 00:02
Da krenem od teme :)
U bl je glupo unositi bicikl u bus jer je grad relativno mali. U nekom vecem gradu ima smisla, nema sanse da bi recimo isao biciklom od starcevice do laktasa, a veci gradovi zahvataju i sire teritorije od te. S tim da lijepo platis kartu za biciklo, ili ako bus posjeduje neku vrstu nosaca kao ovaj sa videa na pocetku, jos bolje....

Ne razumijem ove sto lupaju o voznji po trotoaru, mislim da u skorije vrijeme nisu sjeli na biciklo. Vidio bi ih kako voze desnom stranom kolovoza a pritom ih niko ne benda ni 1%. U saobracaju najvise ginu vozaci nejakih skutera i biciklisti iz prostog razloga sto se ne mogu uklopiti u neku srednju brzinu kretanja. E onda ih svi zaobilaze, a kad te svi zaobilaze, velika je sansa da ce te neko i pokupiti, kako se cesto i desava. Poznajem osobe kojima je problem automobilom proci kroz prolaz od 3,50m. Ne bi htio da me takvi zaobilaze, pogotovo u gradskoj voznji. Naravno ne podrzavam jurnjavu po trotoaru, ali normalna voznja ne moze nikoga ugroziti, pa ne vozis 150, realno ne vozis ni 25 km/h. Kad saobracajnica ima biciklisticku stazu, tad je ekstra, naravno da idem tom stazom, kad je neka manje frekventna ulica tad idem kolovozom, a kad su pitanju opterecene ulice, nema sanse da idem kolovozom, vec lagano trotoarom.

Razumijem bijes pojedinaca na bicikliste, i mene recimo nervira iskakanje na pjesacke i slicne stvari, al ne treba kriviti sve bicikliste. postoje i oni koji su savjesni ucesnici u saobracaju :).
Treba biti pomalo i vozac, i pjesak i biciklista. Tad imas kompletan uvid :). Ima stoke medju svim kategorijama...

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Potpisujem.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Evo opet.
Odmah da napomene, ako se ponavljam izvinite al volim jos jedanput ovo cut. :D

Uvijek sam za bicikliste i protiv auta!!

Posto tema nije o tome kako se pridrzavamo saobracajnih propisa i kako se ponasamo u saobracaju tj. konkretno kako to radimo kao biciklisti, vozaci ili pjesaci. Necu o tome.
Pitanja je bilo da li bicikl a.k.a biciklo ili bic u javni prevoz, da ili ne?

Ja sam za ali..
Kao sto je prtljaga odvojena i putnici zasticeni u najvecem broju javnih prevozni vozila tako treba tretirat i bicikle.
Moze bicikl ali u odvojen prostor unutra ili bilo je ovdje slika vanjski nosaci i slicno. Nisam ni ja za to da bicikl bude tu neposredno uz putnike i da mi tocak gazi po nozi.

Sto se tice dodatnog placanja.
Ako ulazis u gradski autobus sa koferom ili putnom torbom da li placas dodatno kartu? Ako placas onda plati i za bicikl ako ne onda ne placat.
To zavisi od grada do grada isto kao i sa taksi prevozom negdje ti naplacuju torbu ili dodatne torbe negdje ne.Kako grad regulise svojim propisom.
O tome toliko.

Uvezi sigurnosti biciklista u saobracaja i odnosa snaga bicikl protiv auta uopste.
Evo primjera.

U situacijama kad auto zaobilazi biciklistu ako mu u susret dolazi drugi auto i moze doci do sudara vozac auta koji obilazi biciklistu obicno reaguje intuivno i udara u auto jer zeli da zastiti jadnog neduznog bicklistu....jel.. malo sutra. :wink: :wink:

Gdje god je moguce treba maknut, odvojit fizicki biciklistu od vozila.
Bickilisticka staza odvojena samo linijom na kolovozu nije sigurna treba ju odvojit betonskim zidicem 60 - 70 cm ili trotoarom.

Svaki biciklista koji vozi kolovoznom trakom po obiljezenoj biciklistickoj traci ili bez nje igra ruski rulet,doslovce.

Po meni, poznavajuci vozace i saobracaj manje je zlo dozvolit da se vozi bicikl po trotoaru i gurat se sa pjesacima ako nema odvojene bicklisticke staze nego stavit biciklistu na kolovoz.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se teme tice: nemam nista protiv da se bicikli voze busevima, ako se to regulise sa autoprevoznicima, ako vozis i svoju guzicu i bicikl u busu mislim da bi bilo fer da platis i za bicikl posto zauzimas biciklom odredjeni prostor na koji bi se normalno moglo smjestiti jos par guzica slicnih tvojoj :) Postavlja se pitanje smisla toga svega... ako ces placati kartu za bus koja je poenta vozenja bicikla, ako vec imas bicikl sta ce ti bus. Ovo ima puno vise smisla u vecim gradovima - to se slazem.
Sto se tice voznje bicikla po trotoarima, opet ponavljam protiv sam toga, iz dva razloga: 1. zabranjeno je zakonom (iz skroz prakticnih razloga) i 2. ugrozavaju se pjesaci...
Cinjenica jest da nas grad a i drzava imaju katastrofalnu infrastrukturu, to ukljucuje autoputeve, brze ceste, regionalne... itd. pa sve do gradskih ulica i trotoara sa biciklistickim stazama koje su skoro pa nepostojece. Ali to ne daje vama "biciklistima" pravo da kazete da eto morate voziti po trotoarima jer nema uslova da se vozite onako kako zakon nalaze. Dakle moj stav je - ako nema biciklisticke staze a prevelika je guzva u saobracaju na kolovozu ili previse je opasno - pjesacite sa biciklom kraj sebe dok se ne stvore uslovi. Kad vozim biciklo vozim ga desnom trakom i to ne uz desni ivicnjak jer ce vozac auta koje ide iza mene doci u iskusenje da me prestigne, vec vozim otprilike sredinom trake, tako da me auto ne moze prestici ukoliko nema slobodnu i lijevu traku, znaci treba imati znanja a i volje da se vozi po zakonu, mnogi nemaju ni jedno ni drugo. Bicikl na kolovozu treba da se ponasa kao bilo koje drugo vozilo a ne da se sklanja pred autima jer biciklista ima pravo da vozi po prostoru do 1 metar sirine od desne ivice kolovoza, ako vozac auta ne moze da zaobidje bicikl to je njegov problem. Biciklisti cine upravo tu gresku sto se sklanjaju autima s puta - jednostavno to nisu duzni da ucine. Da ne duzim, problem je u nedostatku infrastrukture ali najvise u saobracajnoj nekulturi i vozaca i biciklista... pjesaci su posebna prica :D Kad se sve te kockice posloze, onda cemo se moci porediti sa Njemackom i njoj slicnima, ovako je svako poredjenje neumjesno :)

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
epek je napisao:
Sto se teme tice: nemam nista protiv da se bicikli voze busevima, ako se to regulise sa autoprevoznicima, ako vozis i svoju guzicu i bicikl u busu mislim da bi bilo fer da platis i za bicikl posto zauzimas biciklom odredjeni prostor na koji bi se normalno moglo smjestiti jos par guzica slicnih tvojoj :) Postavlja se pitanje smisla toga svega... ako ces placati kartu za bus koja je poenta vozenja bicikla, ako vec imas bicikl sta ce ti bus. Ovo ima puno vise smisla u vecim gradovima - to se slazem.
Sto se tice voznje bicikla po trotoarima, opet ponavljam protiv sam toga, iz dva razloga: 1. zabranjeno je zakonom (iz skroz prakticnih razloga) i 2. ugrozavaju se pjesaci...
Cinjenica jest da nas grad a i drzava imaju katastrofalnu infrastrukturu, to ukljucuje autoputeve, brze ceste, regionalne... itd. pa sve do gradskih ulica i trotoara sa biciklistickim stazama koje su skoro pa nepostojece. Ali to ne daje vama "biciklistima" pravo da kazete da eto morate voziti po trotoarima jer nema uslova da se vozite onako kako zakon nalaze. Dakle moj stav je - ako nema biciklisticke staze a prevelika je guzva u saobracaju na kolovozu ili previse je opasno - pjesacite sa biciklom kraj sebe dok se ne stvore uslovi. Kad vozim biciklo vozim ga desnom trakom i to ne uz desni ivicnjak jer ce vozac auta koje ide iza mene doci u iskusenje da me prestigne, vec vozim otprilike sredinom trake, tako da me auto ne moze prestici ukoliko nema slobodnu i lijevu traku, znaci treba imati znanja a i volje da se vozi po zakonu, mnogi nemaju ni jedno ni drugo. Bicikl na kolovozu treba da se ponasa kao bilo koje drugo vozilo a ne da se sklanja pred autima jer biciklista ima pravo da vozi po prostoru do 1 metar sirine od desne ivice kolovoza, ako vozac auta ne moze da zaobidje bicikl to je njegov problem. Biciklisti cine upravo tu gresku sto se sklanjaju autima s puta - jednostavno to nisu duzni da ucine. Da ne duzim, problem je u nedostatku infrastrukture ali najvise u saobracajnoj nekulturi i vozaca i biciklista... pjesaci su posebna prica :D Kad se sve te kockice posloze, onda cemo se moci porediti sa Njemackom i njoj slicnima, ovako je svako poredjenje neumjesno :)

:)
Dobro vidim i ti si jedan od onih koji se drzi onog sto je napisano u knjizi tj postuju zakon i propise. Naravno zakon, propis tako kaze i tako treba.
Po propisu pratis zeleno i na zeleno ides jel, normalno i logicno.
Brale nemoj da se ljutis, to tvoje razmiljanje jeste ok ali nije zdravo.

Ja ti savjetujem da pratis auta, kamione a ne semafore i zakon.

Volim ovo kako ti kazes "ako vozac auta ne moze da zaobidje bicikl to je njegov problem" ili ovo "Bicklisti cine upravo tu gresku sto se sklanjaju autima ..." a ja bi dodao na to tvoje da su bicklisti bezobrazni i da kad prigusti najcese se sklonjaju i zavlace pod auta i tamo pljuju krv.

Mi smo uvijek ganjali onaj maco stil i imali mu.a.
I ja to cijenim i volim ali ipak nekad treba malo razmislit...posebno ono kad ide teretnjak iza tebe a ti ces da ga ucis propisima i pravilu sredinom trake ili jedan metar od desne ivice a njemu kocnice nisu tri godine testirane a sa prikolice viri fosna 1.5 metra sa dva eksera zardjala.
Ko ga j..be neka koci a ...!!! Ne znam ja nebi tako.

Recim mi molim te koliko je ubijenih pjesaka od biciklista na trotoarima u protkloj godini bilo u BL, 4 ili 5.
A koliko je zgazeni biciklista od auta na kolovozu 0. Naravno da karikiram ove brojke (neko na forum zna tacne podatke), ali shvatas logiku. :wink:

Slazem se sa tobom obezbjedi prvo uslove pa onda trazi, ako ne mozes onda biraj manje zlo pusti ih na trotoar (negdje u nekim zemljama je dozvoljeno djeci do 12 godina na trotoar sa biciklima).
Opet kazem ovo je moje misljene.

I na kraju jos malo ironije koja i nije smesna.
Ako ne moze ni to brale samaraj pjeske, bicikl zabrani i odlozi u supu, podrum. A naravno u dogledno vrijeme i pjesake zabranit jer nema dovoljno mjesta u gradu za auta, a ako bas moraju pjesaci u gradu i stvarno nema druge onda ih pripustat od 15 do 17 i od 5 do 8 ujutro i pomogucnosti da se ne vuku..... :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2014, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Maj 2013, 00:02
Brale001 je napisao:
posebno ono kad ide teretnjak iza tebe a ti ces da ga ucis propisima i pravilu sredinom trake ili jedan metar od desne ivice a njemu kocnice nisu tri godine testirane a sa prikolice viri fosna 1.5 metra sa dva eksera zardjala.
Ko ga j..be neka koci a ...!!!

:lol: kako slikovito.

@ epek

ne vjerujem da vozis bajs, a ako vozis nek ti je bog na pomoci :). volio bi te vidjeti kako pedalas na potezu od poljoprivredne do neskovica (nema biciklisticke trake) sredinom ceste u sred spica. ne bi te pregazilo jadno auto, vec deset njih, a na kraju bi te potvrdila i 13-ka, tzv harmonika :D

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 01:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rekoh da se slazem sa konstatacijom da je bolje druge gaziti nego pustiti da tebe gaze ;)
Po toj vasoj logici i auta bi smjela da se voze po trotoaru ukoliko je na kolovozu guzva... problem i jest sto mnogi to i cine :)
Poenta moje price nije slijepo postovanje propisa vec nesto sto se zove kultura u saobracaju. Ponasanje u saobracaju prilagoditi konkretnim uslovima i nista vise. Hvala bogu oko BL ima dovoljno brda i planina i pogodnih ruta za biciklanje... ako vam je do toga.
Sto se pravca od poljoprivdedne do neskovica tice, imas alternativu paralelnu sa njom kroz budzak skroz do okretista 13-ke, znaci uvijek ima nacin samo treba ga pronaci.
Toliko

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 09:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ja uopste nisam skontao da ovi domaci biciklisti gaze pjesake po trotoaru.
A redovno pjesacim, svaki dan skoro.
Pa ne voze ljudi po 30 na sat.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2014, 17:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Što se tiče vožnje bicikla po trotoaru, u BL je delikatna situacija zbog gužve, ali ja u svom gradu vozim (skoro) isključivo po trotoaru i nema te sile niti zakona koji će me natjerati da se vozim po kolovozu, sem kad je baš ogromna gužva na trotoaru, što i nije baš čest slučaj, uglavnom povremeno pored škola.
Jednostavno, ne osjećam se nimalo bezbijedno i prijatno na kolovozu, a ja neuporedivo manje dovodim u opasnost pješake na trotoaru, negoli vozila mene na kolovozu. Inače, za tolike godine nikada, ali nikada nisam ozbiljnije ugrozio pješaka, krajnje sam obazriv kad prelazim preko kolovoza, dok s druge strane na svakih par mjeseci vidim žutu traku i oboren bicikl na cesti. E sad, to što su pojedini biciklisti neiživljena i bahata stoka je već druga stvar, i meni takvi strašno idu na onu stvar, ali činjenica je da savjesni biciklisti ne remete red u saobraćaju, odnosno na trotoaru.
Apsurdno je govoriti o nekoj saobraćajnoj kulturi i propisima, pogotovu kod nas, kada se ne poštuju tamo gdje je to od vitalne važnosti i gdje posljedice mogu biti fatalne, počevši od pješačkih prelaza i semafora pa nadalje.

Apropo samog naziva teme, ne vidim razlog da se dozvoli trpanje bicikala po autobusima, čak ni uz dodatno plaćanje, i bez njih ima sasvim dovoljno gužve. No recimo, imalo bi smisla kad bi postojao odvojen prostor ili nosači za bicikle.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]