banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 06:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jul 2011, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
:confused3:
Pa jest ono baš je neobično vidjeti ljude da cugaju u kafani.. :roll: 'bem ti državu :angry4:

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2011, 10:34 
To me podsjeti na onu situaciju kad Arsena pita "jestel' vi sta pili momci?"... :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2011, 06:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Vezano za ovo, u tom tekstu pise da ce biti vozaci kaznjeni i za nepropisno ponasanjem u kruznom toku. A ovamo jedni pricaju jedno, a drugi drugo kako se ponasati u kruznom. Cirkus :)

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2011, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Zbog zaobilaženja pasarele prijavljeno 1.313 pješaka

Citiraj:
Kazne

- Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH za prelazak preko saobraćajnica u blizini pasarela i pothodnika propisana je novčana kazna od 40 maraka. Apelovala bih ovom prilikom na stanovništvo da se pridržava pomenutih propisa jer u suprotnom ugrožavaju vlastitu bezbjednost - kazala je Arsenovićeva.

http://www.glassrpske.com/vijest/10/ban ... esaka.html

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2011, 13:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 00:57
bas cesto prolazim kod pasarele na starcevici i primjetio sam da su nacifrane gospodje i uniformisani policajci sa cinovima najcesci slucajevi koji zaobilaze pasarelu i idu preko kolovoza

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 23:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nekoliko desetina učenika i građana svakodnevno pretrčava preko banjalučkog Bulevara srpske vojske kod "Lesnine" i tako rizikuje svoje, ali i živote vozača i njihovih saputnika.

Naime, u blizini se nalaze dvije srednje škole i neodgovorni đaci, ali i građani, koriste "bliži" put kako bi prešli ulicu ili došli do stanice gradskog prevoza, jer su im pješački prelazi prilično udaljeni.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja navode da je to veoma opasno i kao jedno od mogućih rješenja predlažu postavljanje visoke zaštitne ograde koja bi onemogućila pretrčavanje, prenose "Nezavisne novine".

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka rekli su da je problem primijećen i da je riječ o lošoj navici desetina građana koji nepropisno pretrčavaju ulicu iako imaju dva pješačka prelaza na udaljenosti manjoj od 100 metara.

"Pretrčavanje na toj lokaciji je vrlo rizično, jer je izuzetno velika frekvencija saobraćaja i riječ je o saobraćajnici koja ima četiri trake, po dvije na obje strane", rekli su u Udruženju.

Prema njihovim riječima, trebalo bi preduzeti konkretne mjere kako bi to bilo zaustavljeno i dodali da se zaštitna ograda pokazala kao dobro rješenje na zapadnom tranzitu.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka još su naglasili da bi, takođe, trebalo obavijestiti rukovodstva škola iz kojih dolaze učenici kako bi i na taj način uticali na njih da prestanu s ovim rizičnim potezima.

Kako je kazao Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada Banjaluka, problem pretrčavanja ulica van pješačkog prelaza evidentan je na još nekoliko lokacija u Banjaluci.

"Tu građani na svoju odgovornost prelaze ulicu na mjestima gdje to nije dozvoljeno i time rizikuju svoj, ali i živote vozača", rekao je Šajić i napomenuo da je problem veoma prisutan i na zapadnom tranzitu.

Prema Šajićevim riječima, planom za ovu godinu nije planirano izvođenje radova u Bulevaru srpske vojske.

Zoran Sredić, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, rekao je da članovi Savjeta nisu razmatrali ovu problematiku koja je, kako je kazao, evidentna.

"Dali ste dobar prijedlog, tako da ćemo tu tačku uvrstiti na dnevni red za sljedeću sjednicu Savjeta za bezbjednost saobraćaja Banjaluka", kazao je Sredić.

Inače, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kazna za prelazak saobraćajnice na mjestu koje nije za to obilježeno iznosi 40 KM.

(BLLIVE)

Slika

Iako ne podržavam, ja to shvatam, dok je Sajam knjige održavan u Metalu i ja sam pretčavao, jer mi se ne bi dalo da pješačim pa da se sa druge strane vraćam na autobusko stajalište.

Mogli bi tu izgraditi jednu pasarelu.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2011, 07:20 
Trebalo bi 10 minuta da predjem preko semafora na tom djelu, neka ne prde...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2014, 17:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
U toku prošle godine pješaci su na području Banjaluke napravili 1.683 saobraćajna prekršaja. Nadležni su uvjereni da ovaj broj može biti manji. Plan je da predlože izmjene Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, prema kojima će biti kažnjivo slušanje muzike i telefoniranje prilikom prelaska ulice.
Iz godine u godinu sve je više stradalih pješaka u saobraćaju. Ulicu, nerjetko, pješaci prelaze tamo gdje ne treba, a i kada je pređu na označenom mjestu ne obraćaju pažnju da li je bezbjedno.
Vođeni parolom da je pješak uvijek u pravu, zanemarujući da je vozilo jače od njih, dovode sebe, a i vozače u opasnost. Vlasti su odlučile da i tome stanu u kraj.
"Biće sankcioni pješaci koji upotrebljavaju mobilni telefon i druga audio sredstva pri prelasku pješačkog prelaza. Te odredbe koje se odnose na pješake nisu slučajne, jer smo u posljednje dvije godine u BiH, odnosno u RS, imali povećan broj poginulih pješaka", kaže za RTRS Nataša Kostić, pomoćnik ministar saobraćaja i veza RS.
Da je nemarnost pješaka svakim danom sve veća potvrđuju i vozači. Iako dio odgovornosti snose i oni, kažu da pješaci često to zloupotrebljavaju, pa ulicu prelaze kako stignu i gdje stignu.
Miloš Vezica, instruktor vožnje, smatra da pješak treba da pomogne vozačima samim tim što uočava da li može bezbjedno da krene, jer on je više ugrožen nego vozači.
"Znate i sami koliko se desi saobraćajnih nesreća zbog otkazivanja kočnica, recimo autobusa. Ako mi nismo uočili i uspostavili kontakt sa vozilom i vidimo da on ide bez kontrole ka pješačkom prelazu, on nas ne može izbjeći", rekao je Vezica.
Svjesni su i pješaci da moraju da paze kada prelaze ulicu. Kažu, žalosno je to što se pojedini nauče pameti kada već bude kasno.
Kolike će kazne da budu nadležni još nisu izračunali, ali zato jesu u Srbiji. Prema Zakonu o saobraćaju u Srbiji, kazne za pješake su skoro u istom iznosu kao i za vozače. Kazna za prelazak na crveno svjetlo je 85 maraka.
Za korišćenje mobilnog telefona na pješačkom prelazu kazna je 50 KM, a isto toliko i za slušalice u oba uha. Kazna za prelazak van pješačkog prelaza je 85 maraka.
Ako pri izvršenju ovih prekršaja sa sobom vodite dijete, kazne su trostruko veće.

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... z2tmqmjPhC

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]