Kakve su šanse da negdje iskopaš polovnjaka Škodu Superb prve generacije?
Baš danas Auto Bild objavio članak: "Lažni pasat bolji od pasata" - polovan Superb 1.8T...
Dalje, Škodilak se čini kao najlogičniji izbor, za naš teren, uslove i pojmove, a ja sa svoje strane i sa svojim preferencijama mogu samo da preporučim da uzmeš u obzir alternativu u vidu Vectre C (po mogućnosti 2.2 DTI). Taj automobil je veeeoma kvalitetno odrađen u pokušaju da malo speru ljagu sa imena Vectra zbog nekvaliteta Vectre B (do redizajna), to nije uspjelo - zato i imamo Insigniju, ali, valja razmotriti.
Spomenut u zagradi, to je taj motor koji je Mirdža spomenuo, koji se pokazao kao jedan od najpouzdanijih dizela koji je išao u Opel vozila. Problem je, to je stariji motor (nije
common rail), ugrađivao se, ako se ne varam, do 2004. Četverocilindraš, 2200 kubika, 120 ili 125 ks (mislim da su bile te dve varijante), poprilično rasterećen, a obrtni momenat i mala potrošnja su tu.
To je preporuka što se tiče dizel motora, a nasuprot tome, 2.0 DTI nije baš najpouzdaniji - Bosch pumpa se navodi kao čest problem. Ovi 1.7 dizeli postoje u milion varijanti, oko njih nema previše problema, a 1.9 CDTI motori (8V, 120 KS i 16V, 150 KS) koji su naslijedili prethodne isto slove za poprilično pouzdane. Rođeni su u braku sa Fiatom, kod italijana su označeni sa JTD.
Dalje, jesi razmatrao Opel Zafiru? Tu isto stoji preporuka 2.2 DTI (nema ih puno, al') ili 1.8 benzin - 115 KS (odnosno 125 KS nakon 2002)... moju porodicu jedan takav benzinac služi već dve i po godine bez naročitih problema (dva puta promijenjeni ulje i filteri, promijenjene metlice prednjih brisača, tri sijalice, prekidač štop svjetla).
I da, želje, čestitke, pozdravi:
http://www.pik.ba/artikal/209106/opel-omega-2-2-dti-/To je malo starije nego što tvoj izbor nalaže, ali... sve bih joj oprostio.