banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 14:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
on moze samo dobiti kaznu za prekoracenje brzine. nije on kriv sto je zena prelazila ulicu tamo gdje nije smjela

Još u auto-školi su me naučili da je pješak "uvijek u pravu"....

Dovoljno je da je vozio 20 iznad ograničenja (a jeste sigurno) može se krivično goniti i završiti u zatvor...dovoljno je da je popio jedno pivo....i sl. uvjek se nešto nađe....

Citiraj:
Kriv je što kokoška nije poštovala zakon te ju je ubio

Evo jedan primjer:prije u Hrvatskoj (tačnije u Zadru) cigani su znali "skakati na cestu" pred automobil (uglavnom stranih registracija),uglavnom neki bolji-jače marke (ne mogu reći da je bila česta pojava ali dešavalo se)....kada bi ga čovjek udario tražio bi novac da ne zovu policiju....jer da policija dođe čovjek odgovora,jer mu uvjek nešto mogu "naći"....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Anakin je napisao:

Dovoljno je da je vozio 20 iznad ograničenja (a jeste sigurno) može se krivično goniti i završiti u zatvor...dovoljno je da je popio jedno pivo....i sl. uvjek se nešto nađe....

Pješacima je zabranjeno prelaziti, hodati i zadržavati se na autoputu

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 15:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
DELLBOY je napisao:
Pješacima je zabranjeno prelaziti, hodati i zadržavati se na autoputu

A gdje je nama autoput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 16:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2005, 14:51
Anakin je napisao:
Citiraj:
on moze samo dobiti kaznu za prekoracenje brzine. nije on kriv sto je zena prelazila ulicu tamo gdje nije smjela

Citiraj:
Kriv je što kokoška nije poštovala zakon te ju je ubio

Evo jedan primjer:prije u Hrvatskoj (tačnije u Zadru) cigani su znali "skakati na cestu" pred automobil (uglavnom stranih registracija),uglavnom neki bolji-jače marke (ne mogu reći da je bila česta pojava ali dešavalo se)....kada bi ga čovjek udario tražio bi novac da ne zovu policiju....jer da policija dođe čovjek odgovora,jer mu uvjek nešto mogu "naći"....

sve stoji samo pod uslovom da je na pjesackom prelazu. tad je vozac uvijek kriv, bez obzira na sve okolnosti. a u ovom slucaju je pjesak bio tamo gdje nikako nije smio da bude.
ako je tako kao sto ti kazes, zasto onda postoje kazne ako prelazis mimo pjesackog prelaza?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nije kategorisan kao auto put, vec kao put REZERVISAN za saobracaj MOTORNIM vozilima.

Uocite razliku, dakle pjesaci tu nemaju sta traziti...

Ali... Tuzilac ce reci: Trebao je ocekivati pjesaka tu, znajuci navike stanovnika okolnih naselja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
sve stoji samo pod uslovom da je na pjesackom prelazu. tad je vozac uvijek kriv, bez obzira na sve okolnosti. a u ovom slucaju je pjesak bio tamo gdje nikako nije smio da bude.
ako je tako kao sto ti kazes, zasto onda postoje kazne ako prelazis mimo pjesackog prelaza?

Ali gledaj kada pješak prelazi ulicu gdje nema pješačkog (gdje ne smije prelaziti) i ubije ga vozač (obješnjenje je malo "kruto" ali dobro...) taj vozač odgovara za tuđi život, jer da je vozio prilagođenom brzinom (a to je rijetkost da se desi) mogao bi to izbjeći....u tim slučajevima pješak je "na neki način" uvjek u "prednosti"....pješak čim pruži korak na ulicu ti ga trebaš propustiti (po auto-školi) zar ne?
Istina, prelaziti na "autoputu" je suludo, ali kada ti voziš 160 na sat i ne možeš stati, udariš ga, ti moraš odgovarati jer si vozio "opasno"....
Nadam se da me razumiješ....jer kad ti lupiš pješaka...na sudu niko neće reći: on tu nije smio prelaziti i to je to....već će reći:zašto niste vozili prilagođenom brzinom te uočili pješaka na vrijeme i samim tim odreagovali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 16:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Anakin je napisao:
Citiraj:

Ali gledaj kada pješak prelazi ulicu gdje nema pješačkog (gdje ne smije prelaziti) i ubije ga vozač (obješnjenje je malo "kruto" ali dobro...) taj vozač odgovara za tuđi život, jer da je vozio prilagođenom brzinom (a to je rijetkost da se desi) mogao bi to izbjeći....u tim slučajevima pješak je "na neki način" uvjek u "prednosti"....pješak čim pruži korak na ulicu ti ga trebaš propustiti (po auto-školi) zar ne?
Istina, prelaziti na "autoputu" je suludo, ali kada ti voziš 160 na sat i ne možeš stati, udariš ga, ti moraš odgovarati jer si vozio "opasno"....
Nadam se da me razumiješ....jer kad ti lupiš pješaka...na sudu niko neće reći: on tu nije smio prelaziti i to je to....već će reći:zašto niste vozili prilagođenom brzinom te uočili pješaka na vrijeme i samim tim odreagovali...

ja se bas ne slazem ali nema veze. po meni bi drajver trebao odgovarati samo za neprilagodjenu brzinu i nista vise. po tome sta kazes svako bi onda mogao da na tranzitu prelazi ulicu i da zaustavi svaki put saobracaj da ga puste. to bi onda islo u krajnost. zato su izmislili pjesacki prelaz. po meni je na tom mjestu pjesak neprikosnoven. jel grijesim? sve u svemu, moze se svasta iskombinovati u tom slucaju, ali ja licno mislim da pjesak nije tu trebao da bude, da je on kriv, a vozacu se moze jedino prigovoriti za brzinu.
u svakom slucaju , nit vozaci a ni pjesaci danas ne postuju saobracajne propise.
ko ih postuje ima manje sanse da najebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
po tome sta kazes svako bi onda mogao da na tranzitu prelazi ulicu i da zaustavi svaki put saobracaj da ga puste. to bi onda islo u krajnost. zato su izmislili pjesacki prelaz. po meni je na tom mjestu pjesak neprikosnoven. jel grijesim?

Daleko od toga da je neprikosnoven....kao što si i sam rekao sankcionišu se i pješaci....

Citiraj:
ja se bas ne slazem ali nema veze. po meni bi drajver trebao odgovarati samo za neprilagodjenu brzinu i nista vise.

Po tome, možeš pregaziti svakog pješaka koji ne prelazi na pješačkom, a da ne odgovaraš za njegov život već samo za svoju vožnju, jel se to može? Ne može..... (e kad ovako moram ići iz krajnosti u krajnost) Da je tako, niko ne bi ni stajao pješacima ako nije pješački, samo ga "pukneš" i dobiješ prijavu za brzinu?!?!
Za tuđi život moraš odgovarati ako snosiš bar malo krivice u tome...
Slagao se ti ili ne...to je tako...to je zakon...ljudski život nije saobraćajni prekršaj....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 19:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vozac odgovara za sve sto prouzrokoje svojim ponasanjem. Ako je velika brzina uzrok udesa, onda mu se nece samo napisati kazna za prekoracenje brzine, vec ce mu se suditi na osnovu posljedica nastalih tim prekoracenjem.

Ovaj momak bi mogao nastradati (sve da je vozio pod ogranicenjem) samo zbog jedne cinjenice. Nije prilagodio voznju uslovima na putu. To znaci da je morao ocekivati pjesaka na toj dionici jer je to opstepoznato.

A prilagoditi voznju uslovima na putu znaci: Ako ima ogranicenje 100, vozio je 100 km/h i udario tu zenu. On je kriv jer nije vozio, npr. 50 km/h jer tada bi imao vremena da pravilno reaguje i izbjegne nesrecu.

Laicki gledano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 23:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Anakin je napisao:

Daleko od toga da je neprikosnoven....kao što si i sam rekao sankcionišu se i pješaci....

Po tome, možeš pregaziti svakog pješaka koji ne prelazi na pješačkom, a da ne odgovaraš za njegov život već samo za svoju vožnju, jel se to može? Ne može..... (e kad ovako moram ići iz krajnosti u krajnost) Da je tako, niko ne bi ni stajao pješacima ako nije pješački, samo ga "pukneš" i dobiješ prijavu za brzinu?!?!
Za tuđi život moraš odgovarati ako snosiš bar malo krivice u tome...
Slagao se ti ili ne...to je tako...to je zakon...ljudski život nije saobraćajni prekršaj....

neprikosnoven je na pjesackom, to kazem, a tamo gdje ne treba da bude tu treba dobiti po usima. ako nije pjesacki ne treba im stati jer im je u pravilu pjesacki uvijek jedno 50 metara dalje. ja im na pjesackom uvijek stanem, a skoro nikad ako nema pjesackog. i sam sam pjesak pa znam kakva su oni stoka, a ni vozaci ne ostaju duzni.
ljudski zivot nije prekrsaj, daleko od toga, ali ne moze se ovde vozac teretiti za nesto za sta nije kriv. on samo zbog brzine nije mogao da izbjegne pjesaka. i to je to. pjesak moze poginuti i kad vozac vozi 20 na sat. i sta onda? ko je tu kriv?
reci mi jel normalno da pjesak izleti na ulicu i da zaustavi saobracaj da bi on mogao da predje? nije, zato imas semafor i pjesacki prelaz. ali to je stvar kulture, kao i u ovom slucaju gdje je toj gospodji bilo mrsko da ide preko pasarele.
razumijem da pjesaka treba propustiti ako ulica nema trotoar ili nema pjesakog prelaza, nema dovoljno mjesta, takvih ulica u bl ima milion, ali tu na tranzitu gdje sve postoji, to nikako ne shvatam. i mozda zbog toga imam ovakav stav.
laik sm pa me zanima kakav ce ishod da bude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2007, 23:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

To znaci da je morao ocekivati pjesaka na toj dionici jer je to opstepoznato.

a sta ako je prvi put tu? ne zna da moze pjesak da naleti.

udavi ja sa temom. zadnji post, necu vise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 16:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Juče kod Poljoprivredne škole kadet suza pokupio pješaka, negdje oko 1 sat, a uveče je neko udario još jednog, na istom mjestu, murija, hitna... Ona raskrsnica je jedna od najgorih u gradu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ali ne moze se ovde vozac teretiti za nesto za sta nije kriv. on samo zbog brzine nije mogao da izbjegne pjesaka. i to je to.

Na sve ovo samo ću ti reći da pogledaš definiciju UBISTVA IZ NEHATA jer to je ono za šta se vozač tereti kada ubije pjšaka na taj način...to što je pješak prelazio gdje nije mijesto je samo OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST za vozača tokom suđenje....e sada to ti je činjenica....i to ti je tako....ti možeš reći da ti se na sviđa i da po tebi nije pravedno, ali to je tako, ja to tebi ne govorim jer se meni sviđa ili jer je po meni pravedno, nego zato što je tako....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 18:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Anakin je napisao:
Citiraj:
ali ne moze se ovde vozac teretiti za nesto za sta nije kriv. on samo zbog brzine nije mogao da izbjegne pjesaka. i to je to.

Na sve ovo samo ću ti reći da pogledaš definiciju UBISTVA IZ NEHATA jer to je ono za šta se vozač tereti kada ubije pjšaka na taj način...to što je pješak prelazio gdje nije mijesto je samo OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST za vozača tokom suđenje....e sada to ti je činjenica....i to ti je tako....ti možeš reći da ti se na sviđa i da po tebi nije pravedno, ali to je tako, ja to tebi ne govorim jer se meni sviđa ili jer je po meni pravedno, nego zato što je tako....

Ima da te uzmem za svog lawyera cim zavrsis fax, ajd sad uci da to bude sto pre.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

inzaghi je napisao:
The_new_Statesman je napisao:

To znaci da je morao ocekivati pjesaka na toj dionici jer je to opstepoznato.

a sta ako je prvi put tu? ne zna da moze pjesak da naleti.

udavi ja sa temom. zadnji post, necu vise.

Olaksavajuca okolnost. Mada kao sto sam rekao treba i Marsovce ocekivati kako rostiljaju, a ne pjesake. Anakin je dobro napisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Dec 2007, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Anakin je napisao:
Citiraj:

i koliko dobijes robije ako ti naleti pjesak i podlegne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Jedan lik je dobio 7 mjeseci, a podlegao je biciklista.

A on je prekoračio brzinu, pobjegao sa mjesta nesreće, a javio se poslije 7-8 sati (jer su mu spale tablice), kad mu je izišao alkohol iz krvi.

Zato sam vas pitala jednom šta može uzrokovati trag kočenja kod ABS-a od 40m.
Može li to biti posljedica velike brzine?
Jer su vještaci izračunali da mu je brzina bila oko 90km/h.

Inače, za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom se dobija minimum 2 godine. Taj lik je dobio prvo jednu godinu, pa mu je na onom višem sudu smanjena kazna na 10 mjeseci, da bi ga onda pomilovao pokojni predjsednik Jelić na 7 mjeseci. Srbački lobi.
A nemogućnost da se sarađuje sa tužiocem :-?

Čitav sistem nam je truo. Para vrti gdje burgija neće. Još dugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[quote="prasica"]

quote]

meni se cini da ABS ne ostavlja tragove kocenja. ja sam nekoliko puta isprobao i pri velikim brzinama, nema tragova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

prasica je napisao:

A on je prekoračio brzinu, pobjegao sa mjesta nesreće, a javio se poslije 7-8 sati (jer su mu spale tablice), kad mu je izišao alkohol iz krvi.

Inače, za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom se dobija minimum 2 godine. Taj lik je dobio prvo jednu godinu, pa mu je na onom višem sudu smanjena kazna na 10 mjeseci, da bi ga onda pomilovao pokojni predjsednik Jelić na 7 mjeseci. Srbački lobi.
A nemogućnost da se sarađuje sa tužiocem :-?

Čitav sistem nam je truo. Para vrti gdje burgija neće. Još dugo.

samo 7 mjeseci, a lik nagulio i jos usto bio pijan.
ovoga ce onda prema toj logici osloboditi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Dec 2007, 17:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:

Kada se to desilo,gdje? Koji je tvoj izvor informisanja?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]