banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 17:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 69 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ima ih jos u tropiku
ja danas kupovao

malo neke opremice za zime pa sam vidjeo i lance ;)

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 15:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
lakisat je napisao:
Ja lance kad sam kupio ubacio ih u gepek i nisam ih vise nikad ni vadio..Tu stoje i ljeti i zimi...

Tako i ja, dok ne zasmetaju :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2007, 09:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
Narandasti prsluci za sve osobe u EU obavezni, isto tako vazi obaveza zimskih guma (bar u Njemackoj) koga uhvate bez lanaca, tih vesti i zimskih guma onda moze da se raduje visokim kaznama.To je sigurno u Njemackoj i Austriji, za ostale EU Zemlje bi se moralo raspitati..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 10:36 
Natasa75 je napisao:
Narandasti prsluci za sve osobe u EU obavezni, isto tako vazi obaveza zimskih guma (bar u Njemackoj) koga uhvate bez lanaca, tih vesti i zimskih guma onda moze da se raduje visokim kaznama.To je sigurno u Njemackoj i Austriji, za ostale EU Zemlje bi se moralo raspitati..

mala izmjena... u EU nemoras imati i lance i zimske gume, dovoljno je jedno od toga, ali dok to nasa murija skonta moze covjek i bez bubrega da ostane...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 11:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Skontaće kad budemo u EU :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 16:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ja govorim konkretno za Njemacku, a sto se tice Bosne ili Banjaluke to ne znam. Prije ovdje nije bilo obaveza, a od prosle godine je to obaveza, tamo gdje je saobracajni znak sa oslikanim lancima je isto tako obaveza. Sve je ovo za Njemacku vazece. U Bosni to i niko i ne kontroslise, bar ne kod domacih tablica. Ovdje to neide, jedno ili drugo. Ti MORAS imati zimske gume, a lance samo tamo gdje ti to znakovi pokazu. Za ostale EU zemlje ne znam, ali vjerujem da su im zakoni isti ili slicni. A vi probajte bez icega doci u neku zemlju pa ces vidjeti. Kontrole su im strasne. Ja sam svoje skontala :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 16:29 
Natasa75 je napisao:
Ja sam svoje skontala :wink:

Vidis kako prija boravak u EU :lol:

malo sale... ok... nisam znao da se bas mora imati i jedno i drugo, prije par dana sam pitao jednog prijatelja vezano za to jer trebam uskoro ici u Njemacku, pa mi je on rekao da je dovoljno samo jedno od to dvoje...

Dezinformator jedan... nista mu za poklon necu kupiti.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 16:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Natalija, dobrodosla na ovaj podforum.

Prvo, kako fino zvuci kad kazes ,,dole niko to ne kontrolise, bar ne domace tablice,,.

Procitaj malo ovaj podforum pa ces vidjet koliko narod muci muku sa policijom. Vrlo vjerovatno mislis da je jedina svrha postojanja policije kontrola auta sa tablicama iz EU. Pa jadni bi pocrkali od gladi, a osim toga, nogu sa gasa i postuj pravile zemlje kroz koju vozis, pa makar to bila i Bosna pa neces NIKAD imati problema sa policijom.

Zakon u Njemackoj govori o obaveznoj prilagodjenosti guma uslovima na putu. To je sve. Ako zelis voziti po snijegu i ledu onda moras imati gume za snijeg, a u slucaju da snijega jednostavno nema, mozes voziti i BEZ zimskih guma. Obavezna je tecnost za pranje sajbi koja se ne smrzava.

A oduvijek i svugdje je vazilo da su lanci obavezni gdje je to oznaceno znakom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 17:10 
The_new_Statesman je napisao:
Natalija, dobrodosla na ovaj podforum.

Prvo, kako fino zvuci kad kazes ,,dole niko to ne kontrolise, bar ne domace tablice,,.

Procitaj malo ovaj podforum pa ces vidjet koliko narod muci muku sa policijom. Vrlo vjerovatno mislis da je jedina svrha postojanja policije kontrola auta sa tablicama iz EU. Pa jadni bi pocrkali od gladi, a osim toga, nogu sa gasa i postuj pravile zemlje kroz koju vozis, pa makar to bila i Bosna pa neces NIKAD imati problema sa policijom.

Hmmm... bio jednom jedan ja i vozio iz Jajca prema BL... drzim tako oko 40 u okuci, kad ono drotovi.. dotrcase do mene i pokazuju mi radar na kom stoji 67... reko nemoguce.. oni svoju pricu... dogovorimo se da mi daju "mandatnu" - 20 KM i ja platim, sta cu... zatrazim potvrdu koju mi ovaj napise na obicnom papiricu iz skolske teke sa kockicama.. i u toku price zaustave jos jednog i samo uzese iz auta taj isti aparat na kojem je i dalje pisalo 67 i odtrcase i do njega... mene nabrzase dalje i gotova prica...

u mostaru me zaustavio navodno zato sto sam prosao kroz crveno.. i nakon 10 minuta ubjedjivanja prosetamo se do tog semafora i dokazem mu da je bio ugasen...

kod rebrovackog mosta mi je seljak htio naplatiti kaznu jer imam prvu pomoc strane proizvodnje, a ne "domacu"...

stvarno, ja tu zaista ne vidim diskriminaciju vozaca stranim tablicama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 18:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poenta je da se sve to desava i vozacima sa BH tablicama. Tako da ne vidim bas nikakvu posebnost slucajeva sa stranim tablicama.

Ali eto ostajem i dalje otvoren da cujem kontraargumente.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 19:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nadrealac,
kao prvo ja se drzim pravila i ovdje a i dole. Ja licno nisam imala nikakvih problema sa EU ili Bosanskim "pravilima" i ogranicenjima brzina, to su mi ljudi pricali koji su dole isli ili dole sami voze. A da siguro i ljudi iz same Bosne i Banjaluke probleme dobivaju, mogu da zamislim.
Ali ovdje se prica o lancima i zimskim gumama.....Kao nsto sam napisala, u Njemackoj je ZAKON od ove Sezone da se nose zimske gume, da li se nekome to svida ili ne, to je ovoj policiji svejedno. Lanci su masmo potrebni tamo gdje to znaci zahtjevaju. To je sve...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 20:08 
Kad se vec svaka tema mora ograniciti na rekla - kazala, da ne kvarimo onda "red i mir" ni u ovoj...

Malo researcha po netu i nasao sam informaciju da je lance potrebno imati samo gdje su postavljeni znakovi za to. Ovo pravilo vazi samo u Austriji. U njemackoj je dovoljno imati samo zimske gume obiljezene M+S, sa debljinom sare do 4mm. Postoje, medjutim rekomendacije koje govore da je potrebno imati lance ali nema zakona koji to nalaze.

sto se tice mojih problema sa murijom, samo sam htio dati primjer na komentar "drzi se pravila i NIKADA neces imati problema sa policijom"...
Smijesno, ranije me ta ista policija tukla zbog duge kose, danas me tuku mandatnim kaznama... a ja nisam od onih koji krse pravila...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 20:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo da bar ja ne pricam bez pokrica i po sistemu rekla-kazala:

Citiraj:
Nach § 2 Abs. 3a der Straßenverkehrsordnung ist bei Kraftfahrzeugen die Ausrüstung an die Wetterverhältnisse anzupassen. Hierzu gehören insbesondere eine geeignete Bereifung und Frostschutzmittel in der Scheibenwaschanlage.

Die Vorschrift hat jedoch keinesfalls eine generelle Winterreifenpflicht zur Folge, wie sie z. B. in einigen nordeuropäischen Ländern besteht. Die Kraftfahrer sind wie bisher eindeutig nicht verpflichtet, während der typischen Wintermonate ausschließlich Winterreifen zu benutzen.

Nach der amtlichen Begründung besteht vielmehr die "situationsbezogene" Verpflichtung, bei extremen winterlichen Straßenverhältnissen entweder mit geeigneter Bereifung oder durch Verzicht auf die Verkehrsteilnahme dafür Sorge zu tragen, dass erhebliche Verkehrsbehinderungen durch Liegenbleiben des Kfz ausgeschlossen sind.

Als wintertauglich im Sinne dieser Vorschrift dürften insbesondere die so genannten M + S - Reifen (Winterreifen), Ganzjahres- oder Allwetterreifen gelten, die ggf. zusätzlich noch mit einem Schneeflockensymbol gekennzeichnet sind. Hierbei ist zu bedenken, dass die Vorteile der Winterbereifung mit Abnahme der Profiltiefe und zunehmendem Reifenalter drastisch nachlassen.

Eine Ahndung erfolgt, wenn die mangelnde Geeignetheit der Bereifung konkret im fließenden Verkehr oder gezielte Aussagen bei der Unfallaufnahme nachgewiesen werden kann.

Witterungsbedingte Mängel an der Scheibenwaschanlage können auch z. B. bei Verkehrskontrollen festgestellt und im Falle der Vereisung geahndet werden.

Für den Grundverstoß ist ein Regelsatz von 20 Euro, bei konkreter Behinderung von 40 Euro vorgesehen.

http://www.berlin.de/polizei/verkehr/li ... index.html

http://www.gesetze-im-internet.de/bunde ... gesamt.pdf

Obicnim ljudima je dovoljno da odu na http://www.adac.de i tamo procitaju isto ovo u skracenoj verziji.

Dalje, vas dvoje ste krenuli sa pricom: Pazi dole policije samo lovi strane tablice.

Iritira to kad je istina da love i druge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 07:16 
opet rekla - kazala...

ja sam napisao "sto se tice diskriminacije nas sa stranim tablicama"...
znaci primjer da ona postoji, vi rado napisite primjer kako vas maltretiraju.
Meni se cini da je osnova price bila tvrdnja koja je sadrzavala rijec NIKADA i PRAVILA u sebi, vezano za komentar da nisu takvi samo prema nama sa stranim tablicama, mislim glup jesam ali mi nije bio problem to da shvatim... da ne naglabamo dalje o tome...
Na kraju krajeva... vi placate tu policiju svojim porezima.. kontaktirajte sudstvo i regulisite problem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 12:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nije opet rekla kazala. Znam ljude kojima se to bilo desilo.I na kraju preostaje to svakome licno da odluci za sebe sa kakvim gumama i opremom se kada hoce voziti. Ja se preko Automoto-Drustva rapitujem za odredenu zemlju kakvi su im zakoni. Ali i bez toga, je jako vazno sigurno voziti, pa sad da li meni to licno pase ili ne,to je druga stvar. Kada te Policija uhvati ili ti se desi udes, onda se moze svadati o svemu i svacemu. Ja stavljam zimske gume vec pocetkom Novembra i stavljam si lance u Auto, jer ne znam gdje ce me snijeg i nevrijeme zateci. Stim se ne moram onda sekirati. Najbolje se raspitati, svako tamo gdje zivi ili ide. U svako slucaju sretan put svima, gdje god da se vozite. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 16:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je natasa75 za svahu pohvalu, a nadrealac prica je krenula od ovog mjesta:
Citiraj:
U Bosni to i niko i ne kontroslise, bar ne kod domacih tablica.

I jos jednom ponavljam, samo radi tebe nadrealac, procitaj malo ovaj podforum pa mi pojasni gdje je ta diskrimacija koju ti vidis. Cak ces naci i poruke o kojima se govori o divljanju vozaca sa stranim tablicama. Skripi gumama, prebrzoj voznji, preticanjem preko pune linije, prolazaka na crveno svijetlo, masa toga ima...

I sta sad, neko treba reci, ovi iz EU kad dodju kuci su pravi krkani, tamo ne smiju pa se ovde nasli izivljavati na putu, a nasi vozaci med i mlijeko. :roll:

A iza rijeci NIKAD treba da stoji i poznavanje i postovanje pravila od strane vozaca i u tom slucaju nema tog zandara koji moze nesto smuvati (bar ne kod mene).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2007, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
Ja sam 100% siguran da sa M+S gumama odgovarajuce dubine profila(znaci ne stare istrosene gume sa oznakom M+S) zadovoljavaju potrebe izraza "zimska oprema". ali ako se krecete nekim putnim pravcem na kojem vazi obavezna upotreba lanaca, onda ste obavezni da imate lance. znaci ako ne ides za teslic nemas sikiracije :iconbiggrin:
u ovo sam 1000% siguran! i ovo vrijedi za vecinu evropskih zemalja. za austriju i njemacku znam.

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2007, 12:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

tacno tako kefalo u pravu si.... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2007, 14:33 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
natalija, ja dve zime presao njemacku sa ljetnim gumama. :D jedan moj kolega dva puta sedmicno ide dole, i to sa ljetnim gumama. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2007, 19:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa kefalo o tome je i rijec, samo nesporazum o tzv. obaveznom nosenju lanaca.

Natalija je napisala da je u D obavezno imati lance u prtljazniku sto je pomalo odstupilo od istine (trenutno vazi da ne moras imati ni zimske gume ako nema snijega i/ili leda).

M+S ili kombinacija znakova (pahuljica, planinski vrhovi itd.) koji nedvosmisleno pokazuju da je rijec o zimskoj gumi su zakonski dovoljni za ono sto se smatra o obaveznom zimskom opremom u smislu tockova :) Min. dubine sare je 4 mm.

Samo pazite, neki proizvodjaci (uglavnom neozbiljniji), na gume koje su All seasons ponekad kace i oznaku M+S...

To mozda moze proci kod policije, ali razmislite malo o vlastitoj sigurnosti!

P.S. Malo sam gledao u gume (pazi mene besposlanog) i mogu reci da je ogroman dio nasih vozaca stavio zimske gume na auta. Mnogo vise nego sto je bio slucaj prije, recimo, pet godina.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 69 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]