banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 01:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2011, 18:51 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Jan 2011, 18:43
zna li mi ko reci kakva su pravila kod uvoza skutera 250 ccm? hvala unapred

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 19:41 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Jan 2011, 18:40
kupio sam Golfa 5 2004 godiste i trebam da ga uvezem u BiH sada me interesuje koliko stoji carina i pdv ako mi na racunu pise 5.7oo eura i dali treba racum da bude sa pecataom jer sam ga uzeo od privatnog lica

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 19:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Postoje kataloške vrijednosti za sva vozila, mislim da nije bitno koliko piše na računu. Carina je 6% a PDV 17% od kataloške vrijednosti.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 19:54 
Voajer
Voajer

znaci prosto imao nemao racun na neku vrijednost oni ga carine po katalogu i to je to

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 20:01 
Veteran
Veteran

Pa imaš katalošku vrijednost i procjejnu stanja vozila, gdje ti je auto sada, jesi li angažovao špeditera ili radiš sam?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 20:15 
Veteran
Veteran

Ako si auto kupio od fizičkog lica radiće se procjena stanja vozila, ako si kupio od pravnog lica priznaće ti račun ako ne odstupa 20%. Ovdje imaš vrijednosti vozila i na cijenu koju tamo dobiješ dodaj 15%, takvi su katalozi kod nas:
http://www.dat.de
Kod nas se koriste još i katalozi EIB international i Eurotax Schwacke sve zavisi.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 23:40 
Voajer
Voajer

hvala starac bas si mi pomogao sve najbolje

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 09:00 
Veteran
Veteran

Pregledaj ovu temu imas sve informacije koje ti trebaju. Odrace te ako ides sam moras da nadjes nekoga pogotovo za Golfa gdje je dodatna oprema skupa.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 15:02 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Apr 2010, 08:44
Ja sam prekjuce razgovarao sa spediterom u Gradisci u vezi uvoza automobila. Zanimalo me kolika je kataloska vrijednost Skode Octavije 1.9TDI, 2005-to, A5 model, 77kW. Obzirom da sam dosao pred kraj njegovog radnog vremena nije mi uspio odmah reci cijenu, vec je rekao dace mi javiti. Medjutim, rekao mi je par stvari koje nisam znao. Kaze da je najbolje je kupovati col table, vec auto odjaviti u Sloveniji, jer su col-ovke valjda 150evra. Kaze da je bolje kupovati auta iz auto salona, nego od fizickih lica, radi papirologije. Pitao sam ga jeli i zbog toga sto od njih mozes dobiti povrat PDV-a, ali on kaze da cu PDV tesko uspjeti "naplatiti". Kaze i da je radi carine najbolje da se napravi racun da je auto placeno ispod 6000evra, jer onda ne moras vaditi taj eur1 dokument, i onda ti je carina 6%, a u slucaju da je visa od 6000evra, a da nemas eur1, carina je 15%. Jebi ga, ne znam jsam li ovo bas dobro razumio, posto se ne kontam bas u ovo. Ako neko zna pravu istinu, neka je napise. Uglavnom, po njemu se isplati ici i uvesti auto, jer mozes proci jeftinije u odnosu na cijene u nasim auto salonima ili kod auto dilera. Normalno, trebas imati i prethodni dil sa spediterima, a oni sa carinicima, da ne bi placao po punoj kataloskoj vrijednosti. Na kraju mi rece i da ne uvozim osteceno auto, jer cu imati problema oko homologacije.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 13:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Feb 2011, 12:57
Koliko na kraju iznose davanja sada kada se koristi Euro3 norma za uvoz?
27 %? 26%?
Jel moze netko na primjeru reći da bude jasnije?
Automobil iz Njemačke, na col tablama,račun 2000eura,ima izvozne i EUR1:

Kako sad to ide??: 2000 eura x 6(%) carine? (120eura)
2000+120 2120 eura x 17(%) poreza?(360eura)

120eura carine + 360e poreza= 480eura državi
+usluga špeditera ?? , + homologacija 80 eura ?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 22:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2008, 22:30
Neno5 je napisao:
Koliko na kraju iznose davanja sada kada se koristi Euro3 norma za uvoz?
27 %? 26%?
Jel moze netko na primjeru reći da bude jasnije?
Automobil iz Njemačke, na col tablama,račun 2000eura,ima izvozne i EUR1:

Kako sad to ide??: 2000 eura x 6(%) carine? (120eura)
2000+120 2120 eura x 17(%) poreza?(360eura)

120eura carine + 360e poreza= 480eura državi
+usluga špeditera ?? , + homologacija 80 eura ?

Vise manje dobro si obracunao ali pod uslovom da je to utvrdjena osnovica vozila, sto se tice speditera to ti sve zavisi od jednog do drugog, pravis dvoje carinskih papira (granicnu prijavu i prijavu u carinskoj ispostavi) otprilike racunaj 100 KM, placas i terminal (parking) zavisi od ispostave do ispostave od 20-50 KM. EUR1 ti ne treba za taj racun, moze samo izjava da je auto EU porijekla!

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Starcevica, posto vidim da se razumijes da te pitam - koliko sad RVI sa potvrdom za uvoz auta moze proci jeftinije od "obicnih smrtnika". Buraz je davno uvozio pa sam zaboravio, a cini mi se i da se mijenjalo u zadnjih 10 godina ponesto oko toga. Konta sad ponovo nesto uzeti do naaaajvise 15000KM, mozda Oktaviju ili neku Vektru karavan. Ne zna ni on sta bi, uglavnom za porodicu, malo dijete-kolica, stvari... Znas li moze li ovde novo auto kupiti sa nekim popustom na tu potvrdu. Kontam radije bi uzeo nov Sandero nego nesto sto je preslo najmanje 150000 km za iste pare.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2011, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
чекај, зар нису укинуте те повластице за РВИ?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Pih, ne znam, valjda nisu. Kontam ima pravo na nju (potvrdu), pa zato rekoh da je ima, ne znam jesu li ukunute.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

немој ме држат за ријеч.. но ја мислим да је то укинуто..
мој стари је то гањао још прије пар година и као за РВИ је укинуто.. само породице палих бораца имају право на њ..

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 02:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Cini mi se da je Aco u pravu koliko me pamcenje sluzi.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 02:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2008, 22:30
АЛЕКСАНДАР je napisao:
мој стари је то гањао још прије пар година и као за РВИ је укинуто.. само породице палих бораца имају право на њ..

Obrnuto, ukinuto za porodice palih boraca, a RVI imaju to pravo.

blaf77 je napisao:
Starcevica, posto vidim da se razumijes da te pitam - koliko sad RVI sa potvrdom za uvoz auta moze proci jeftinije od "obicnih smrtnika". Buraz je davno uvozio pa sam zaboravio, a cini mi se i da se mijenjalo u zadnjih 10 godina ponesto oko toga. Konta sad ponovo nesto uzeti do naaaajvise 15000KM, mozda Oktaviju ili neku Vektru karavan. Ne zna ni on sta bi, uglavnom za porodicu, malo dijete-kolica, stvari... Znas li moze li ovde novo auto kupiti sa nekim popustom na tu potvrdu. Kontam radije bi uzeo nov Sandero nego nesto sto je preslo najmanje 150000 km za iste pare.

Zavisi cega i koji stepen invaliditeta, ako ispunjavas uslove oslobodjen si i carine i poreza. Jedino ogranicenje je da auto ne smije biti skuplje od 30000,00 KM.

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 12:39 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 10:21
starcevica je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

blaf77 je napisao:

Zavisi cega i koji stepen invaliditeta, ako ispunjavas uslove oslobodjen si i carine i poreza. Jedino ogranicenje je da auto ne smije biti skuplje od 30000,00 KM.

starčevica je u pravu, porodice pog.boraca više nemaju pravo na tu potvrdu, a imaju RVI i to samo neke kategorije, ne svi

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 13:45 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Feb 2011, 13:18
Ovih dana sam se malo raspitivao oko uvoza vozila u BiH, i saznao sam slijedeće:
Prilikom kupovine bi trebali na računu dopisati nekakvu izjavu koja glasi na njemačkom ovako
"Der Ausführer der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht, erklärt, dass diese Waren, soweit nicht anderes angegeben, präferenzbegünstigte Ursprungswaren sind." i na kraju ovjeriti od strane prodavača. To je kad kupuješ od hendlera, a za privatna lica neznam kako ide.
Ako se nema ova izjava tad obračunavaju carinu 16%, a ako se ima onda je 6%. To sve vrijedi ako vrijednost vozila ne prelazi 6000 Eura, jer tada treba posebno odobrenje tj. eur1. Mislio sam uvesti Passata 2001 god. 74 kw, Highline oprema i rekli su mi da ću platiti porez i carinu ca. 2.000 KM.
Volio bih ako ima neko ko je već uvezao slično ovom autu da mi samo napiše koliko je platio carinu i porez. Unaprijed se zahvaljujem!

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2011, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

starcevica je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

које категорије знаш ли?

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]