banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Dec 2010, 18:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2008, 22:30
eugene of savoy je napisao:
Prvo provjeri može li se auto voziti na col tablama, znači mora da ima važeći tuv i još nešto ne znam kako se zove, a prije toga traži od handlera obrazac koji dokazuje da je vozilo iz EU čini mi se eur1 zbog carine kod nas koja je u tom slučaju 9% ili čak manja, također provjeri ima li povrata njemačkog pdv-a, tzv. štojera pa i za to uzmi odgovarajuće papire i na kraju naravno traži da ti izda fakturu na tu cifru.
Nakon što si sve sredio, kupio col table i dovezao auto na granicu javljaš se špediteru koji ti pravi ulazne papire (70 - 100 km) ukoliko ga ne želiš cariniti na samoj granici s tim ulaznim papirima ideš tamo gdje već želiš cariniti i opet nađeš špeditera koji ti radi carinjenje.
Nađi dobrog nšpeditera koji ti može srediti da ti auto ne ide na procjenu već da se prizna faktura, cijena špediterskih usluga je od 70 do 100 km plus ono nešto na kafu da ti špediter to što bolje odradi tj. da ti auto ne ide na procjenu koja je uvijek veća od fakture.
Ako ti priznaju cijeni fakture na nju dodaju i cijenu col tablica + špediterske usluge i još neke takse i to ti je onda osnovica za carinu, a sve to skupa ti je opet osnovica za pdv(17%) i nakon toga ide reg.
Da zaboravio sam dodati da će u osnovicu za carinjenje ići i iznos koji ćeš dati za potvrdu da motor zadovoljava euro 3 normu tzv. homologacija.

@brzibrzi16

Prvo nemoj slusati ovakve savjete jer neces nista napraviti, odnosno proci ces kao bos po trnju...

Drugo necu ti preporuciti da ides po vozilo jer ce te izaci puno skuplje nego da angazujes nekoga sa slepom da ti doveze to auto. Kad se odlucis za auto koje ces kupiti otidji do najblize spedicije i neka ti provjeri koja cijena se uklapa sa procijenjenom i tu cijenu stavi na fakturu, ne treba ti obrazac EUR1 ako vrijednost auta ne prelazi 5500 eura nego se na samoj fakturi napise izjava da je auto evropskog porijekla, da bi ti se prihvatio taj racun koji doneses moras imati izvozne carinske papire i ono najvaznije svu tu dokumentaciju moras da ovjeris na izlasku iz EU. Kad se budes odlucio konkretno za auto koje ces kupiti kontaktiraj me preko PP pa cu ti izracunati koliko ce te kostati do registracije (tolerancija +-100 KM).

Poslednji put menjao starcevica dana 11 Dec 2010, 18:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 18:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 17:13
Hvala obojici na odgovoru :)
@Starcevica, puno si mi pomogao, javim ti se na pp,svakako posle vikenda.
Veliki pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Prvo lik nije pitao isplatili se ići po auto ili ne (možda će biti drugim poslom tamo i namjerava se dovesti autom, nebitno), drugo dao sam općenito podatke, a treće dovukao sam gomilu auta, i četvrto koliko sebe ugrađuješ nakon što ga na PP smuvaš da preko tebe odradi pošto si se ponudio :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 18:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ma nema potrebe sada da se prepucavate...Mislio sam lično ići po auto, jer sam se već jednom opekao kada je čovjek dovozio auto meni.Nakon 3 mjeseca, sam saznao da me je pored svoje zarade, što je sasvim normalno zakinuo me za cirka 600 eura (ali to je već druga priča).Ali ako postoji mogućnost da neko doveze vozilo a da to bude jeftinije nego da lično odem po njega, pa uvek bih pristao na to...Lako je ustanoviti koliko me košta da ja odmem, ili da neko doveze :) Nije ni to tema...
Evo dao sam primjer vozila koje me je na prvu zainteresovalo, pa ako možete da obojica napištete procjenu koliko bi koštalo sa registracijom u BL (naravno probližno), bio bih Vam zahvalan.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 19:05 
Početnik
Početnik

Prvo lik nije pitao isplatili se ići po auto ili ne (možda će biti drugim poslom tamo i namjerava se dovesti autom, nebitno), drugo dao sam općenito podatke, a treće dovukao sam gomilu auta, i četvrto koliko sebe ugrađuješ nakon što ga na PP smuvaš da preko tebe odradi pošto si se ponudio :roll:

Neka se javi na forum i javno me prozove svako kome sam ja naplatio neku informaciju kada me je kontaktirao preko PP, drugo dao si vecinu pogresnih informacija i zato sam reagovao na tvoj post, da su informacije bile korisne ne bi te uopste citirao. Nisam se uopste ponudio da mu odradim posao nego da mu izracunam koliko ce ga kostati sve do registracije.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovako na brzinu odoka, to auto bi te da ga sam dovučeš i sve završiš i registruješ regularno i po zakonu na kraju izašlo oko 4000 km

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 19:13 
Početnik
Početnik

Ovako na brzinu odoka, to auto bi te da ga sam dovučeš i sve završiš i registruješ regularno i po zakonu na kraju izašlo oko 4000 km

Bolje da ovo ne komentarisem otice tema u lock...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

starcevica je napisao:

Bolje da ovo ne komentarisem otice tema u lock...

Slobodno prokomentariši baš me zanima, ali ne zaboravi sve troškove, a ako nisi išao tamo po auto onda ih i ne znaš :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Iskulirajte, onaj Megane nema papire (fahrzeug hat keine Fahrzeugbriefe), zato je toliko... :P

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Euroth je napisao:
Iskulirajte, onaj Megane nema papire (fahrzeug hat keine Fahrzeugbriefe), zato je toliko... :P

To sam napomenuo u svom prvom postu da obrati pažnju
Prvo provjeri može li se auto voziti na col tablama, znači mora da ima važeći tuv i još nešto ne znam kako se zove

Ali svejedno me zanima procjena @starčevice, koliko bi izašao ovde registrovan da lik iz BL ode i da ga dovuče na col tablama?

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 21:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@Euroth, to nisam ni video.Doduše i ne znam njemački ;) Ali sada sam koristio google translate, i u opisu i detaljima ovo auta ne piše, ništa o papirima, i pretpostaviću da ih ima.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=en&id=130127697&pageNumber=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=8800&makeModelVariant1.modelId=12&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&maxPowerAsArray=86&maxPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&minFirstRegistrationDate=1999-01-01&maxFirstRegistrationDate=2011-12-31&maxPrice=1001&ambitCountry=DE&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&emissionClass=EURO3&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&maxMileage=150000&customerIdsAsString=&tabNumber=1
Fiat Bravo 80 16V SX
Opet napominjem, pošto se ne snaliazim sa svom tom papirologijom, mene interesuje, kada stupi na snagu taj zakon, koliko će me koštati da neko doveze ili da odem po auto, pa sve do registracije.
Ok procena je 4000 KM, otp. Ako neko ima više inf, još bolje...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2010, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako imaš koga u Njemačkoj najbolje da ti nešto povuče kad bude dolazio, ako nemaš i ne znaš Njemački teško da možeš sam nešto završiti, eventualno da ti neko poznat ko je tamo sve završi pa ti samo odeš da dovučeš, a kad zakon stupa to se kod nas nikad ne zna možda za mjesec, možda za godinu...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Citiraj:
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma.

Ovom odlukom ukida se ograničenje uvoza vozila u pogledu godina starosti, što je obaveza BiH u smislu poštivanja odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Izmjenama i dopunama Odluke dozvoljava se uvoz vozila koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila.

Uvoz upotrebljavanih vanjskih pneumatskih guma dozvoljava se samo ukoliko se koriste u svrhu recikliranja ili daljnje dorade, a obavljat će se u skladu s propisima kojima se reguliraju pitanja upravljanja krutim otpadom.

Odluka će biti primjenjivana od 1. januara 2011. godine.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... ienja.html
Ови не спомињу еуро 3 ,јел ово значи да се буквално све може увозити ? :scratch:

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2011, 11:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Srna - 01.01.2011 13:39

SARAJEVO - U BiH od danas se mogu uvoziti motorna i priključna vozila starija od sedam godina, koja zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve u procesu homologacije

Ovo je definisano Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila, teretnih vozila i automobilskih guma, koju je 28. decembra donio Savjet ministara BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje danas će početi sa primjenom te odluke, a to konkretno znači da će se u carinskoj proceduri uvoza motornih i priključnih vozila, prilikom podnošenja carinske deklaracije za carinjenje, zahtijevati i odgovarajuća isprava o ispunjenosti uslova homologacije vozila.

Bez te odgovarajuće isprave, koju izdaje ovlašteno tijelo za homologaciju, neće se moći obaviti carinska procedura uvoza vozila u BiH.

Zato se posebno upozoravaju građani i uvoznici da se unaprijed dobro informišu koja vozila ispunjavaju uslove homologacije, jer će u protivnom vozilo koje ne ispuni tražene uslove morati vratiti u inostranstvo, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od početka 2011. godine na uvoz polovnih putničkih motornih vozila iz zemalja članica Evropske unije u BiH plaćaju carina šest odsto i PDV 17 odsto.

Po ovom tekstu znači da od danas možemo da uvozimo auta iz EU sa Euro3 motorima.
Jedino ako neko zna koji su to još uslovi pored Euro3 motora jer:
Citiraj:
...zahtijevati i odgovarajuća isprava o ispunjenosti uslova homologacije vozila...

Bilo je priče da će se carina naplaćivati po "katalogu vozila" ili ostaje da se napljaćuje na račun (fakturu) koja se donese uz vozilo...Koje je sada zastupljeno??

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 14:01 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Jan 2011, 13:45
Pozdrav svima.... Laik sam u ovome, pa zato i pitam...:) Vjerovatno mnogo puta prozvakano, ali sta cu...:)
Kako podjoh raditi (hvala Bogu - nakon 6 god. studija), docekah i ja neku kintu i tako odlucih kupiti auto...;)

Za pocetak nesto skromno, FIAT Punto npr - nekako mi najpristupacniji... Gledao sam na www.mobile.de ima za otprilike 1500EU 2000., pa i 2001. i 2002. godiste cak...

E sada, interesuje me krajnja cijena, sa uvozom do Banja Luke (znaci 1500EU + carina + pdv + registracija + jos neki troskovi kojih nisam ni svjestan?!?)

Uveliko bih bio zadovoljan kada bi znao neku okvirnu cifru, jer planiram potrositi max do 5000KM...

Unaprijed zahvalan svima koji pokusaju pomoci...:)

Poslednji put menjao nekotamolijevi dana 04 Jan 2011, 14:05, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 14:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ono što ja trenutno znam a da ti je od pomoći je to da imaš 6% carine, 17% PDV i od 250 do 400 KM homologacije...Ista stvar i mene interesuje, jer isto sada želim da uvezem sebi auto.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 14:09 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Jan 2011, 13:45
brzibrzi16 je napisao:
Ono što ja trenutno znam a da ti je od pomoći je to da imaš 6% carine, 17% PDV i od 250 do 400 KM homologacije...Ista stvar i mene interesuje, jer isto sada želim da uvezem sebi auto.

Hvala na odgovoru:), valjda se nadje neko pa doda jos ponesto korisno i tebi i meni...

zivio;)

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2011, 14:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Da li neko zna koji su još uslovi pored Euro 3 morora i "green sticker" za emisiju štetnih gasova...
Jer sam našao dosta auta koja su 1997, 1998, i dalje, koji ispunjavaju uslove.
Da li to znači da se mogu uvoziti auta 1997 ili 1998 godišta???

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Samo treba naći taj famozni katalog (volio bih znati da li je igdje dostupan, ili te tek na granici dočeka nindža i kaže: "Baćo, (ne)mo'š to uvest'!" ) i vidjeti šta se tu sve može naći...

Budući da su neke '97 već počeli sa E3 standardom (koji je obavezan od '00. godine.), teoretski bi se moglo uvesti jer nema starosnih ograničenja...ali, znamo naše majmune, pa...

Ko će ga znati.

Ja više ništa ne vjerujem dok ne vidim crno na bijelo.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 23:19 
Početnik
Početnik

brzibrzi16 je napisao:
Da li neko zna koji su još uslovi pored Euro 3 morora i "green sticker" za emisiju štetnih gasova...
Jer sam našao dosta auta koja su 1997, 1998, i dalje, koji ispunjavaju uslove.
Da li to znači da se mogu uvoziti auta 1997 ili 1998 godišta???

Sto se tice granice i konkretno carine pravi se granicna prijava i dobijes rok od 10 dana da uradis homologaciju i ocarinis vozilo.
A sto se tice kataloga rade po ovome:

http://www.eib-cmv.com/images/Homologacija_Sluzbeni%20glasnik%20089-10.pdf

A evo i orijentacijski katalog vozila pa uzivajte 8) 8) 8)

http://www.eib-cmv.com/images/orijentacijski%20popis%20vozila.pdf

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]