banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 17:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 83  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kruzni tok
PostPoslato: 15 Maj 2012, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja jos nisam dosao u situaciju da sam u unutrasnjem prstenu i da se ne mogu iskljuciti... Uglavnom ljudi koji cekaju da se ukljuce, propuste i ove iz unutrasnjeg prstena, tako da sam u startu ispred njih, isto je i sa ovima sto se zajedno sa mnom ukljucuju iz vanjskog prstena... nikada ne vozis paraleno sa njima jer je razlicita velicina kruga... A i da se ne mozes iskljuciti, napravis krug i resena stvar... U 90% slucajeva u kruzni tok vozim kroz unutrasnji prsten (osim kada se iskljucujem na prvom izlazu), iz prostog razloga sto je uvek daleko manja guzva u levoj nego u desnoj prikljucnoj traci

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
+1

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 14:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
Kod KT kod Tempa prica je sledeca:
1. Kada se ide iz pravca centra traka za desno prema tempu postoji i to ne treba puno objasnjavati.
2. Ako u KT ulazis u spoljnoj traci imas pravo ici SAMO PRAVO, jer tako kaze horizontalna signalizacija tj. auto nema pravo se kretati u spoljnoj traci da bi isao na Petricevac ili se vratio prema gradu...to dozvoljava unutrasnja traka...
3. Prema toj analogiji, tako se i koriste ulazi u kruzni tok...znaci: od laktasa vanjska traka je za Petricevac i Centar, a unutrasnja za Centar i Tempo...i to je najispravnije...

Po toj logici tako bi se i trebalo odvijati i na KT kod Energomonta, al tamo ne zna ni ko pije ni ko placa...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
M ogo ljudi ne koristi tu traku za iskljucivanje od tempa prema autoputu, bec udju u kruzni tok i onda se iskljuce u prvu desno. Isto tako masa ljudi koristi desnu traku a iskljuci se na drugom ili cak trecem izlazu

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ako se ne varam u zakonu pise da desna(spoljna) traka sluzi ako se iskljucujes na prvom ili drugom izlazu.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 16:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Ako se ne varam u zakonu pise da desna(spoljna) traka sluzi ako se iskljucujes na prvom ili drugom izlazu.

ako pise, ja bih molio nekoga da to nadje i ovdje postavi kao link

unaprijed hvala

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 16:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

spoljna traka moze služiti za izlaz na drugom izlazu, ako su predhodno napravljene posebne trake za prvi izlaz, a ne da se ulazi u kruzni tok...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Nemojte praviti zbrku kad je dosta puta rečeno da u KT možeš ući u koju hoćeš traku i izaći gdje hoćeš naravno neugrožavajući druge učesnike u saobraćaju, kakva spoljna traka i prvi ili drugi izlaz, gdje to piše, hajde postavite taj link.
P.S. Kod Tempa lijepo stoji znak da obima trakama možeš ići gdje hoćeš, imam i sliku znaka ali je prevelika pa je nemogu okačiti.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:05 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
stavi je u spoiler il je malo smanji..

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:08 
staromodan
Korisnikov avatar

malo je nezgodno Wrangler da mozes uci u bilo koju traku..recimo u UK pre prilaska KT instruktor ti samo kaze npr 2, 3, 4,5 izlaz..ako ti kaze 5 izlaz a ti ostao u prvu traku i sa nje ulazis u KT i tako 2 puta uradis pao si automatski..

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:20 
Veteran
Veteran

A ja mislio da ovde pričamo o Banjalučkim KT. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Wrangler je napisao:
A ja mislio da ovde pričamo o Banjalučkim KT. :D

Ovde je tvoj problem.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:25 
Veteran
Veteran

Shakale puno sebi daješ za pravo.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Wrangler, samo sam onako spomenuo..KT bez odredjenih pravila, strelica, table nisu trebali ni praviti..obucene instruktore koji ce znati sta reci mladom vozacu i nauciti ga pravilino ulaziti u KT..al nasa drzava je u banani..bitno je nesto napraviti, uzeti lovu od IMF fondova, dati rodjaku da odradi ceste, mostove, KT-ove i onda nek narod shara po cesti kako hoce..e tek kad poraste procenat poginulih na cesti e onda cemo poslati malo plavce da kontrolisu..

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 17:32 
Veteran
Veteran

меди je napisao:
@lollipop,Hertzog
Нетачно. Горе сам објаснио. То што ви очекујете само компликује саобраћај и прави вас камиказама. А ево и првог доказа за оно што сам објашњавао.

+++++++++++++

Prvenstvo prolaza u spoljnim trakama

Oba kružna toka u Banjoj Luci posjeduju dvije kolovozne trake, i svako vozilo koje se kreće spoljnim prstenom ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću unutrašnjom saobraćajnom trakom. Ti automobili ne smiju da presijecaju putanju vozilima iz spoljnog prstena.

Izjavio je ovo predsjednik Savjeta za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banja Luka Milenko Jaćimović odgovarajući na mnogobrojna pitanja čitalaca "Glasa Srpske" koji su se poslije otvaranja nove kružne raskrsnice kod "Tempa" raspitivali za pravila vožnje u kružnim tokovima.

Prema riječima Jaćimovića, u kružnim raskrsnicama se ukrštaju putevi iste važnosti i obaveza svakog vozača koji se približava kružnom toku je da propusti sva vozila koja se već nalaze u raskrsnici.

On je istakao da su sva pravila kretanja u kružnim tokovima jednostavno definisana saobraćajnim zakonima i pravilima.

- Pravilo desne strane ne postoji unutar kružne raskrsnice jer se, kao što sam već rekao, radi o putevima iste važnosti. Znači, svako vozilo koje se kreće unutrašnjom trakom mora propustiti vozilo iz spoljnog prstena i ne smije sjeći putanju drugog vozila. To je ono što buni vozače, a krajnje je jednostavno - naglasio je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, priča da se pri ulasku u kružni tok spoljna saobraćajnica koristi samo u slučaju da se vozač odvaja na prvom grananju kružne raskrsnice nije tačna i nema je u pravilima saobraćaja
.

- Vozač smije ući u kružni tok bilo kojom trakom, bez obzira na to na kojem odvajanju će napustiti raskrsnicu. Ako se iz unutrašnjeg prstena vozač ne može uključiti, dozvoljeno je da napravi potpuni krug i ponovo dođe na isto mjesto. Prilikom prestrojavanja iz trake u traku unutar kružnog toka ne daju se pokazivači smjera kretanja, žmigavci se daju samo kada se napušta kružna raskrsnica - pojasnio je Jaćimović.

Banjolučanin Branimir Krajinović pozvao je redakciju "Glasa Srpske", napomenuvši da vožnja u kružnim raskrsnicama zbunjuje mnoge vozače, a najčešće dileme su prava prvenstva prolaza u unutrašnjoj i spoljnoj traci.

- Vozim već 25 godina, ali problem je što se prije nisam susretao sa kružnim tokovima. Skoro svaki dan vodim raspravu sa prijateljima i svi tvrde da su u pravu. Volio bih da nam neko objasni pravila - kazao je Krajinović.

On je dodao da bi bolje poznavanje pravila i zakona olakšalo kretanje u kružnim raskrsnicama.

- Problem je što ima više različitih mišljenja o kretanju u raskrsnicama kružnog tipa i svi su ubijeđeni da je njihovo mišljenje ispravno. Tako dolazi i do neželjenih reakcija i kršenja saobraćajnih pravila - objasnio je Krajinović.

Neznam šta vama nije ovde jasno, jeli trebam vjerovati ovom Jaćimoviću koji je koliko toliko relevantan ili raznoraznim mudrijašima na forumu.
P.S. Spavač ovo se neodnosi na tebe.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Taj Jaćimović nema blage veze, razumije se u saobraćaj ko Mara u krivi qrac, ja veće gluposti nisam čuo, a stvar je jednostavna, napisao sam malo ranije, nači raskrsnica kao i svaka druga i u njoj važe opšta pravila kao i u svakoj drugoj raskrsnici.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 18:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Wrangler je napisao:
меди je napisao:
@lollipop,Hertzog
Нетачно. Горе сам објаснио. То што ви очекујете само компликује саобраћај и прави вас камиказама. А ево и првог доказа за оно што сам објашњавао.

+++++++++++++

Prvenstvo prolaza u spoljnim trakama

Oba kružna toka u Banjoj Luci posjeduju dvije kolovozne trake, i svako vozilo koje se kreće spoljnim prstenom ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću unutrašnjom saobraćajnom trakom. Ti automobili ne smiju da presijecaju putanju vozilima iz spoljnog prstena.

Izjavio je ovo predsjednik Savjeta za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banja Luka Milenko Jaćimović odgovarajući na mnogobrojna pitanja čitalaca "Glasa Srpske" koji su se poslije otvaranja nove kružne raskrsnice kod "Tempa" raspitivali za pravila vožnje u kružnim tokovima.

Prema riječima Jaćimovića, u kružnim raskrsnicama se ukrštaju putevi iste važnosti i obaveza svakog vozača koji se približava kružnom toku je da propusti sva vozila koja se već nalaze u raskrsnici.

On je istakao da su sva pravila kretanja u kružnim tokovima jednostavno definisana saobraćajnim zakonima i pravilima.

- Pravilo desne strane ne postoji unutar kružne raskrsnice jer se, kao što sam već rekao, radi o putevima iste važnosti. Znači, svako vozilo koje se kreće unutrašnjom trakom mora propustiti vozilo iz spoljnog prstena i ne smije sjeći putanju drugog vozila. To je ono što buni vozače, a krajnje je jednostavno - naglasio je Jaćimović.

4--Prema njegovim riječima, priča da se pri ulasku u kružni tok spoljna saobraćajnica koristi samo u slučaju da se vozač odvaja na prvom grananju kružne raskrsnice nije tačna i nema je u pravilima saobraćaja
.

2- Vozač smije ući u kružni tok bilo kojom trakom, bez obzira na to na kojem odvajanju će napustiti raskrsnicu. Ako se iz unutrašnjeg prstena vozač ne može uključiti, dozvoljeno je da napravi potpuni krug i ponovo dođe na isto mjesto. 3--Prilikom prestrojavanja iz trake u traku unutar kružnog toka ne daju se pokazivači smjera kretanja, žmigavci se daju samo kada se napušta kružna raskrsnica - pojasnio je Jaćimović.

1--Banjolučanin Branimir Krajinović pozvao je redakciju "Glasa Srpske", napomenuvši da vožnja u kružnim raskrsnicama zbunjuje mnoge vozače, a najčešće dileme su prava prvenstva prolaza u unutrašnjoj i spoljnoj traci.

- Vozim već 25 godina, ali problem je što se prije nisam susretao sa kružnim tokovima. Skoro svaki dan vodim raspravu sa prijateljima i svi tvrde da su u pravu. Volio bih da nam neko objasni pravila - kazao je Krajinović.

On je dodao da bi bolje poznavanje pravila i zakona olakšalo kretanje u kružnim raskrsnicama.

- Problem je što ima više različitih mišljenja o kretanju u raskrsnicama kružnog tipa i svi su ubijeđeni da je njihovo mišljenje ispravno. Tako dolazi i do neželjenih reakcija i kršenja saobraćajnih pravila - objasnio je Krajinović.

Neznam šta vama nije ovde jasno, jeli trebam vjerovati ovom Jaćimoviću koji je koliko toliko relevantan ili raznoraznim mudrijašima na forumu.
P.S. Spavač ovo se neodnosi na tebe.

1-- covjek fino posteno kaze da nema iskustva..

2--sa ovim se ne slazem jer stvara zbrku

3-- njegova najgluplja izjava i te kako se daju zmigavci unutra KT prilikom prestrojavanja da bi osaba iza tebe znala u kojem pravcu se kreces i ta osoba odlucuje da li da te propusti jer si mozda novi u gradu i svakome se desi da pogresi traku koja ga vodi do zeljenog izlaza..

4--zalosno sto je nema u saobracajnom zakonu, a veoma lako se moze dodati i na taj nacin olaksati KT i pravilima ulaska u njega..

rado bi objasnio Jacimovicu neka pravila koja bi rasteretila KT i olaksala vozacima..

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
:lol:
Sad vidim i ja da ova tema nije čista sa sobom.

Iz lijeve trake se uključujete u unutrašnju traku, iz desne u spoljnu.
Žmigavac koristite za svaku izmjenu pravca bilo u raskrsnici bilo na drugom mjestu u saobraćaju - put, parking...
Ako ste se zatekli u unutrašnjoj traci i želite da se isključite, to ćete učiniti postepeno tako što ćete:
1. prestrojiti se u spoljnu traku,
2. isključiti se na željenom izlazu.
Naravno da ćete ove radnje ili manevre izvesti sinhronizovano.
Nikom nećete presjecati put, već ćete se isključiti po davanju žmigavca i provjeravanju desnog retrovizora da bi ste se uvjerili da vam se ništa ne nalazi u "mrtvom uglu".
I da se nalazi, isključićete se poslije njegovog prolaska i riješeno.

Za engleze: čitajte s desna na lijevo. :D
To što neko nije odmakao od svog sela ili ako ide u Beograd parkira u okolini Surčina, Batajnice ili pumpe Zmaj u najblažem slučaju - ne znači da treba da ga slijepo slušate. Tim više što i sam kaže da nije siguran. Predstavnik odbora za sigurnost u saobraćaju? WTF? :pottytrain4:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Sad kažeš "poslije njegovog prolaska", a do sad si govorio da unutarnja traka ima prednost. :P

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 19:02 
Veteran
Veteran

old fashion men nemoj lupetati napamet kao i ovaj iz Dervente koji je KT vidio samo na Google Earth već ako se neslažeš sa ovim što ovaj gore Jaćimović kaže ti ga demantuj nečim što ima smisla a ne izjavom o Mari i krivom qurcu, evo ja sam nekidan napisao da me je čovjek iz unutrašnje trake udario u vanjskoj jer se htjeo isključiti za bulevar a ja išao prema OMV i naplatio sam odštetu, ako si toliko ubjeđen evo ja mogu biti na KT kod Energomonta za dve minute pa me udari u vanjskoj traci pa ćemo vidjeti ko će naplatiti odštetu. Ako si za (ili bilo ko) reci u koliko sati da ti na PP napišem koji auto treba da udariš.
P.S. Više neću da se raspravljam jer vidim da pojedinci ili neće ili nemogu shvatiti.
P.S.S. Samo ozbiljne ponude sa registrovanim autom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 83  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]