Ja sam vratio ljetne gume prošle sedmice, najranije ikad.

Izuzetno je toplo i biće toplo do najmanje sredine marta, onda će biti kiše ali snijega ni na vidiku.
Lanci u gepeku - zimska oprema, "sve je po zakonu".
A i ljepše su mi 215/45 R17 feluge nego zimske 185/65 R15.
Ali ne bih ja stavio ljetne još neko vrijeme da nisam rasjekao bočni zid zimske gume pa sam instalirao ćopavac i vozio tako jedan dan i sutradan sam zamijenio za ljetne točkove (imam 2 seta feluga).
Nagazio na neku plastičnu kutiju (jedan komšija je kamiondžija pa uvijek vozi neko smeće) i pukla je tako da je špicasti oštri dio plastike napravio rasjek od 5cm na bočnom zidu.
Zimske su stare turske (DOT 2017.), plastificirane, vozio bih ih još par sedmica i svakako bacio u smeće, tako da i nije neka šteta.
E sad, bilo bi fino da ne bude snijega u martu ali po svemu sudeći ne bi trebalo.
Nego, razmišljam da metnem
Mišelin KrosKlajmet 2 da ne moram dva puta godišnje mijenjati između ljetnih i zimskih.
Znam da je to kompromis između prave zimske i prave ljetne, ali vozim po gradu, ne idem preko Kupresa zimi, ne treba mi zimska za 4-5 dana snijega.
A druga stvar, malo prelazim.
Ako kupim jeftinu zimsku, za 2-3 godine se plastifikuje i nije ni za kurac.
Ako kupim skupu zimsku, traje 5-6 godina, ali pošto malo prelazim, trebao bih je baciti sa šarom od 5-6 milimetara - šteta.
E onda uzmem
Mišelin KrosKlajmet 2, ljeti vrlo dobra, zimi dobra, svakako bolja od dosadašnje matore plastične turske (Petlas)
I još ne moram mijenjati točkove dvaput godišnje (iako imam dobru dizalicu i 2 seta alu točkova i ne idem kod vulkanizera).
A vidim da sve više ljudi fura takve gume, a ja nisam forumski Šumaher pa mislim da ću biti prezadovoljan.
A još jedna stvar, takve mišelinke dugo traju, ljeti se malo brže troše, ali ako prelazim godišnje 4-5k kilometara, ima da traje i traje.