Napokon posteno provozah Megane RS

Nemam pojma sta da kazem... Auto je vise nego OK, performanse su vise nego prihvatljive (2.0T, 250KS), lezanje odlicno (paket Cup), trakcija solidna (mehanicka spera) a dizajn (subjektivno) genijalan. U sastav Cup paketa ulaze, osim vjesanja i spere, jos i pojacane kocnice (rezani diskovi + sportske plocice) kao i Recaro sjedista.

Sjedista su uzasno tvrda ali drze bezkompromisno - nema sanse da iskliznes u krivini. I sto je najludje, iako tvrda nisu neudobna! Uopste, auto odlicno apsorbuje neravnine (i pored Cup vjesanja) i rekao bih da je tek neznatno tvrdji nego Abarth.
Deklarisano ubrzanje je 6,1s do 100km/h ali uopste se ne osjeca - mogao je da bude malo glasniji u unutrasnjosti. Mjenjac je ludo kratak (kao na Abarthu) i Vmax u II je ~90km/h. Nepotrebno, pri tolikoj snazi...
Auto je imao RS monitor i mogu da kazem da je to sasvim nepotrebna igracka. Gotivna je prvih 15min a onda dosadi. Pogotovo sto se nalazi na sredini table i tesko se prati u toku voznje. Jedine korisne funkcije su temperatura ulja i donekle pokazivac nadpunjenja. Sve ostalo je manje-vise nepotrebno - ubrzanje 0-100, vrijeme na 402m, stoperica (pokazuje brzinu u 6 krugova), pokazivac bocnih sila (recimo da je ovo OK ali nemoguce za pratiti u toku voznje...) i jos nekoliko dzidza-bidza.
Iznenadila me prosjecna potrosnja. Iako ga nisam stedio, a ni oni sto su ranije vozili, pokaziva je 13,2l/100km. Sasvim korektno!
Sve u svemu - ocekivao sam svasta a u principu sam dobio isto to sto iam u Abarthu, uz bolja ubrzanja i manje mjesta na zadnjem sjedistu
Definitivno vrijedi 27.500E (sa Cup paketom) ali ipak nije toliko ubjedljiv da se odlucim za kupovinu...