banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 02:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3352 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 168  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Cijena goriva
PostPoslato: 16 Mar 2022, 20:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15
Eto vec stizu instrukcije iz staba. "Narode ovo je za vase dobro samo bi naftasi profitirali"

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 20:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
Pa sta mislis da ce drzati dugorocno cijene niskim a vide nesmanjeno vozikanje?

Btw upalio sam auto malpre
Marža ja u ES ograničena na 25pf po litri, ne mogu se ugraditi umjesto akcize.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 21:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sigurno ne mogu?
Ako je maloprodajna marza fiksirana da li je fiksirano od koga i po kojoj cijeni smiju kupiti gorivo u veleprodaji...

Da nacrtam: Prodajem ti gorivo u veleprodaji za 1 KM, ti prodajes u maloprodaji za 1,25. I to je to. Ali nas dva se dogovorimo i ti meni prodas za 1,25 KM, a ja skevi za 1,50KM...
E moj Zoka :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 21:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Ograničena je i veleprodajna marža.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 21:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ili prodamo jedan drugome nekolko puta po velprodajnim cijenama ili nabavimo u inostranstvu. Tamo ne vaze ogranicenja ;)

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo prodamo i nanavimo ide pod navodnike jer je rijec o trgovini koje ne podrazumijeva nekakvo fizicko pretakanje :)

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 21:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dobro, da li smo sad naucili lekciju zasto smanjenje/ukidanje poreza (mnozina) samo po sebi ne znaci nista drugo nego jos vece i obilnije trpanje novca naftasima/trgovcima u dzep? :)
Istog onog novca koji bi se mogao pametnije iskoristiti za suzbijanje posljedica poskupljenja. Ali prc, nema ga u drzavnoj kasi ;)

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 22:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Smiri se TNS, uzeo te Zoka veceras, idemo dalje

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 22:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jul 2013, 12:48
Dobro, da li smo sad naucili lekciju zasto smanjenje/ukidanje poreza (mnozina) samo po sebi ne znaci nista drugo nego jos vece i obilnije trpanje novca naftasima/trgovcima u dzep? :)
Istog onog novca koji bi se mogao pametnije iskoristiti za suzbijanje posljedica poskupljenja. Ali prc, nema ga u drzavnoj kasi ;)

A ovako ga kao ima u kasi, baš za suzbijanje poskupljenja ? Da ti nisu braća Grimm nešto u rodu ?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 22:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

skeva je napisao:
Smiri se TNS, uzeo te Zoka veceras, idemo dalje

Na cemu me je uzeo i zasto mora neko nekog uzeti?

Idi vjeruj Bosicu i onom drugom sto prica o potocima novca :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pečenko je napisao:

A ovako ga kao ima u kasi, baš za suzbijanje poskupljenja ? Da ti nisu braća Grimm nešto u rodu ?

Ono, bar postoji mrva sanse da ce doci do bar nekakve raspodjele. Ako nista drugo ono zbog pritiska osvestene javnosti :lol: Sa naftasima toga nema. Jel tako?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mogu se subvencirati karte za javni prevoz, mogu zajednicke voznje, knjige za djecu, kamate kredita...

Ovo zadnje ce biti interesantno jer ce velika vecina koja ima velike kredite morati do kraja godine dodati jos jednu platicu na isplatu istih.

Tako da...

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2022, 22:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

vojopd je napisao:
Greska, 10 je bilo za iz fbih i ovih 5 nasih. Ima na nekom portalu, dnevni avaz tako nesto.

Sent from my iPhone using Tapatalk

;)

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 04:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Ili prodamo jedan drugome nekolko puta po velprodajnim cijenama ili nabavimo u inostranstvu. Tamo ne vaze ogranicenja ;)
Glup si. Lakše je fakturisati prevoz, pretakanje, manipulaciju i sl te tako povećati ulaznu cijenu nego to što ti sad izmišljaš pokušavajući se čupati. Onda te pare podijelimo tako što pumpadžija veleprodaji fakturiše pola tog iznosa kao naknadu za reklamno mjesto, poziciju na rafama.... De jednom odustani kad vidiš da nisi u pravu.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 07:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali opet, zar se te stvari, ti troskovi poslovanja, ne finansiraju iz ogranicene marze? Ja ne znam, ali mislim da se to finansira iz marze. Da pitamo Vukotu i Skevu za definiciju marze?

Kako god bilo, i dalje tvrdim da je veoma, veoma lako povecati cijene za iznos ukinutih poreza. Vi vjerujte u sta god hocete, nazivajte me glupim dok potvrdjujete ono sto sam vec napisao ili sta god, ali to je tako.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Ali opet, zar se te stvari, ti troskovi poslovanja, ne finansiraju iz ogranicene marze? Ja ne znam, ali mislim da se to finansira iz marze. Da pitamo Vukotu i Skevu za definiciju marze?

Kako god bilo, i dalje tvrdim da je veoma, veoma lako povecati cijene za iznos ukinutih poreza. Vi vjerujte u sta god hocete, nazivajte me glupim dok potvrdjujete ono sto sam vec napisao ili sta god, ali to je tako.

Дај ТНС, не зајебавај и не покушавај оправдати немогуће.
Пусти те конструкције и приче.

Allow me to introduce first, Makaveli the Don.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 10:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Ali opet, zar se te stvari, ti troskovi poslovanja, ne finansiraju iz ogranicene marze? Ja ne znam, ali mislim da se to finansira iz marze. .

Gdje to piše? X firmi posebno naplaćuje usluge transprta i manipulacije. Zašto bi ja kao kupac platio istu cijenu ako imam svoj prevoz kao onaj kupac koji ga nema?
Ako vozač kamiona radi utovar ili istovar robe njegova firma to posebno fakturiše stranci. Ako to tako fubkcioniše u EU zašto ne bi i ovde?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ali opet, zar se te stvari, ti troskovi poslovanja, ne finansiraju iz ogranicene marze? Ja ne znam, ali mislim da se to finansira iz marze. .

Gdje to piše? X firmi posebno naplaćuje usluge transprta i manipulacije. Zašto bi ja kao kupac platio istu cijenu ako imam svoj prevoz kao onaj kupac koji ga nema?
Ako vozač kamiona radi utovar ili istovar robe njegova firma to posebno fakturiše stranci. Ako to tako fubkcioniše u EU zašto ne bi i ovde?

Ajmo jos jednom:

1. Da li naftasi mogu manipulisati cijenama i pored ''prepreka'' u vidu ogranicenih marzi?

- Da ili ne?

2. Da li ce iskoristiti ukidanje akciza i poreza kako bi povecali svoj profit?

- Da ili ne?

3. Da li su za sadasnje visoke cijene na pumpama krive nestasice sirove nafte ili berzanske/trgovacke spekulacije?

- Nestasica ili Spekulacija

Imati u vidu da je barel sada oko 100 dolara, a pre nekoliko dana je bio oko 130.
Cijene na pumpama su skoro iste. Neko u lancu (vjerovatno rafinerije ponajvise) uzima dobar profit.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
Kako sam razumio ovo ograničenje marži praktično ne spiječeva vlasnike benzinskih pumpi da ostvaruju enormu zaradu.

Recimo da uprostimo priču i da imaju jedan tank od 50 000L koji je 90% pun i da im je izlazna cijena sa ograničenom maržom prije ove krize bila 2.60KM

Kako je došlo do poskupljenja u nabavi za recimo 0,5km/l, oni kad urade dopunjavanje tanka sa 90% na 95% i oni rade kalkulaciju cijene prema poslednjem dopnjavanju na 3.10KM za svu robu u tanku i u za nju je marža koja je propisana, tako da je njihova zarada u skladu sa regulasanim okvirom marže za količinu koju su poslednju dopunili u tank, a sve nakon toga im je u praksi mnogo veće zarada.
Ovo je valjda ovako definisano regulativom jer ne može biti u prodaju kod pravnog subjekta ista roba po različitim jediničnim cijenama.

Kada krene cijena na tržištu da pada u vrijeme kada je marža ograničena, onda oni ne vrše dopunjavanje tankova, recimo dok ne padnu na 10% popunjenosti kapaciteta, jer moraju smanjivati izlaznu cijenu. Naravno možda to urade radi stanja na tržištu i drugih pumpi, ali generalno svi oni gledaju da izvuku maksimum finansijski pa tu baš i nema neke tržišne utakmice.

Zato imamo situaciju da kod kolebanja cijena ubrzano dolazi do rasta, a kada je u pitanju trend opadanja da ide dosta sporije.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2022, 11:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15
Ma jednostavno je
Veleprodaja ima marzu, pumpadzija ima marzu
Samo sto pumpe dizu cijene iznad ogranicene marze zato sto znaju da su inspekcijske kazne mizerne. Moglo se vidjeti na nekim mjestima da su za jedan dan dizali za vise od 60pf

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3352 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134 ... 168  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]