banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 29 Mar 2026, 11:40 Danas je 29 Mar 2026, 11:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 143  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zimske gume
PostPoslato: 05 Nov 2025, 11:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Bolje i da zategne ofrlje na 120-140 Nm nego pneumatskim udarnim pištoljem na 200.
Nakon posjete Merkuru sam uzeo udarnu Makitu od kolege, deklarisana na 170 Nm i nisam uspio odvrnuti šaraf sa njom.
Nakon poluge sa cijevi od metar sam odvrnuo i dotegao sa moment ključem.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
@mara-

Manje filozofije, znaju ljudi je li stežu čelične ili alu feluge i koliko treba.
I nije ofrlje, ljudi su vulkanizeri i poznaju struku.. a i šta ako stegne koju kilu više, vijci točkova trpe velike varijacije.
Guglao sam i ja, od cca 100Nm do cca 140Nm jer je svaki auto različit.
Ali šta si ti sada napisao, je li možda znaš ijednog vulkanizera koje će uzeti korisničko uputstvo, moment ključ, i stegnuti propisno?????
Daj ba, to nema ni u Norveškoj.
I kad se steže po osjećaju nema tu puno greške, nećeš pretegnuti ako ne skačeš po ključu, a neće ti ni otpasti točak ako fino cimneš objema rukama dok točak blago dodiruje podlogu, znači malo se spusti dizalica.
Saglasan sam sa Enterom, jedan vulkanizer je stegnuo pneumatskim toliko da sam uzeo polugu, vukao, gurao, psovao i Allaha i tog vulkanizera.. e nećeš više, krkan neotesani.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 11:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Не знам ни једног, зато сам себи стежем са момент кључем. И није то филозофија, то би тако требало бити, нису џаба одређене те стиле стезања, али код нас ко и све, фушерење. Ударни се може смањити, друго је што је већина вулканизера и механичара сировине па стегну ко идиоти.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Imam i ja moment ključ i stežem njime, zapravo stezao sam.. sada stegnem ručno, pa provjerim momentom kada "klikne" i je li u redu.
Slažem se sa tobom da se kod nas fušeri i da ima svakakvih vulkanizera i mehaničara, ali ovdje nema toliko greške.
Opet kažem, ručno neće pretegnuti da se odvali vijak ili da ne možeš odvrnuti.
A neće ni preslabo zavrnuti pa da ti otpadne točak, jednostavno kad neko radi duže po osjećaju nema tu puno greške.. nije IDEALNO, ali slabo šta je idealno.
Ali nebitno, eto i ja sam sebi mijenjam točkove. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 18:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
<Enter_name> je napisao:
Bolje i da zategne ofrlje na 120-140 Nm nego pneumatskim udarnim pištoljem na 200.
Nakon posjete Merkuru sam uzeo udarnu Makitu od kolege, deklarisana na 170 Nm i nisam uspio odvrnuti šaraf sa njom.
Nakon poluge sa cijevi od metar sam odvrnuo i dotegao sa moment ključem.
Иста прича са њима. Фабрички кључ из аута се искривио (ајде, узмимо да је неквалитетан), пробао са ударним од 230 Nm и неће ни да мрдне.
Онда цијевка од пола метра, станем са својих 85 kg и опет мирује. Так кад сам мало поскочио вијци су попустили, то онако офрље дође неких 400 Nm.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam alergičan na mnoge stvari, ali jedna od gorih je pretezanje vijaka točka.
Pa jebem vam mater ako se mora skakati na poluzi od dva metra onda si debil kojeg treba istom polugom udarati po lobanji.
Hajde, odvrne se, ali koliko to sjebe navoje, koliko štete napravi, pita li se iko?
Danas sam navratio kod druga mehaničara (samo za savjet) i upravo je mijenjao točkove, pitam ga na koliko steže, kaže 11-14 kila, zavisno od modela, a to podešava na pneumatskom.
Ali to je jedan pedantan lik koji zna svoj posao.

Philby je napisao:
Фабрички кључ из аута се искривио (ајде, узмимо да је неквалитетан)
Da, bilo je i da su gedore pucale (nasadni ključevi).
Vjerovatno nisu bile kvalitetne, ali možeš misliti kolika je to sila ako skačeš i jedva odvrneš.. zato ja kao na prethodnoj slici sam sebi zavrćem koliko hoću, jebite se vulkanizeri (debili samo). :)

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Haha, evo našao sam video star 5 godina kako stežem točkove moment ključem na staroj Fiesti.
Stežem "uzbrdo" umjesto "nizbrdo", ali hajde.. početnik.
Prije toga sam stegnuo dok još nisam spustio točak (znate da ne treba stezati dok je sva težina auta dole, jer neće biti ujednačeno).
Ali eto, dokaz da koristim ili sam koristio moment ključ (ovo je nekih 11-12 kila).

https://youtu.be/ZQpgkeC8vmM

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Lucifer je napisao:
Iko iskustva sa Sailun zimskim gumama?
Vidim da su se ranije ljetne ovde spominjale i po ostalim informacijama koje sam nasao na netu da nisu lose, ali ne mogu apsolutno nikakvih informacija naci za zimske.

Што се патиш кад може ЧедоЏипити да се пати и тражи по нету за тебе. Само му укључиш Search опцију и онда идеш по тим линковима извора које ти наведе, ако желиш погледати детаљније:

Slika

Додуше, шта причам, и ја сам гуглао модел по модел... само за ове мало познатије брендове па има више :)

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 20:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Đe samo nalazite te no-name brandove...

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ма нека гугла "Ananas zimske gume akcija", има попуста доста, а пише бесплатна достава.

Kemoimpex има доста гума на акцији.
Имаш и ове из Градишке, бесплатна уградња или достава брзом поштом: https://energydoo.com/auto-gume/

Ја деф. наручио Hankook I*cept 3. Хвала свима на савјетима.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja imam Sailun (kineske) ljetne i loše su.. ali vozim prilagođeno.
Imam i Petlas (turske) zimske i loše su.. ali opet vozim prilagođeno.
Na kraju krajeva vozim ovih dana kineski motor sa kineskim plastičnim gumama na hladnom asfaltu i užasne su ali ako držim odstojanje i lagano kočim sve je ok.
Prilagodi se onome šta imaš iliti "prilagodi vožnju uslovima na putu" kako zakon kaže i "vozi Miško".

Poslednji put menjao Rider on the storm dana 05 Nov 2025, 20:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
EKUPI ima dobar izbor guma. Pozitivno je to što možeš kupiti na rate. Zadnja 4 seta sam kupio preko njih

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 21:16 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Rivaldinho je napisao:
Ма нека гугла "Ananas zimske gume akcija", има попуста доста, а пише бесплатна достава.

Kemoimpex има доста гума на акцији.
Имаш и ове из Градишке, бесплатна уградња или достава брзом поштом: https://energydoo.com/auto-gume/

Ја деф. наручио Hankook I*cept 3. Хвала свима на савјетима.

Očekujem recenziju i*cept rs3 na kraju zimske sezone, javi koliko si platio i gdje.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rider on the storm je napisao:
Ja imam Sailun (kineske) ljetne i loše su.. ali vozim prilagođeno.
Imam i Petlas (turske) zimske i loše su.. ali opet vozim prilagođeno.
Na kraju krajeva vozim ovih dana kineski motor sa kineskim plastičnim gumama na hladnom asfaltu i užasne su ali ako držim odstojanje i lagano kočim sve je ok.
Prilagodi se onome šta imaš iliti "prilagodi vožnju uslovima na putu" kako zakon kaže i "vozi Miško".

Од свих ствари на ауту, мислим да је гума понајмање за штедњу. Ти ако возиш Алфе и мотор значи да си љубитељ вожње и тим вјероватно и бољи возач, па си овладао вјештинама како да се прилагодиш, али са данашњим што гужвама, што дистракцијама, за просјечног возача није баш да се вози на пластичним клизаљкама.

Aikus je napisao:
EKUPI ima dobar izbor guma. Pozitivno je to što možeš kupiti na rate. Zadnja 4 seta sam kupio preko njih

Чова од ког сам купио ауто прије 4-5 година, каже, ушао у радњу са гумама и гледа цијене, ова ово, ова оно, Goodyear момачки. И пита он продавца, па је ли баш толика разлика. И овај му рече, "Јесте". И човјек купи на рате, али жена му у ауту дјецу возила и није хтио да се шали.

Citiraj:
Očekujem recenziju i*cept rs3 na kraju zimske sezone, javi koliko si platio i gdje.

Најмање ћу ја возити, пошто није за мој ауто :( Али је за возача почетника па сам зато гледао у ситна цревца однос цијене и квалитета.
Додуше, дефинитивно ћу га у почетку возати, поготово ме занима како се понаша на мокром, вјерујем да ћу убрзо имати прилике да тестирам по неким кривинама око града. Ништа силеџијски, само мало их дотјерати до неке ивице, да се види гдје је.
Иначе KemoImpex, 128 марке 185/60 R15.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 21:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rivaldinho je napisao:
Од свих ствари на ауту, мислим да је гума понајмање за штедњу. Ти ако возиш Алфе и мотор значи да си љубитељ вожње и тим вјероватно и бољи возач, па си овладао вјештинама како да се прилагодиш, али са данашњим што гужвама, што дистракцијама, за просјечног возача није баш да се вози на пластичним клизаљкама.
Otprilike si u pravu, to je neka doktrina kada se diskutuje o gumama tj. ne štediti na istim.. ali ne bih se kategorisao u bolje vozače, motor izoštri čula i reflekse ali daleko sam od Valentino Rossija.
A i nisam vozač "entuzijast", vozim kao i svi ostali i većinom vozim po gradu i stoga imam lošije gume i to mi ne smeta.
Vozim Alfu jer MRZIM Golf i slična sranja koja su na svakom metru grada, a vozim i motor jer je štedljiv i efikasan pri probijanju kroz gužve i praktičan kod parkiranja.
Ali uprkos lošim gumama ja pažljivo vozim, nisam onaj SuperSport 1000cc motorista koji divlja i urliče na 10-15k RPM (a i vozim 250cc sa 17 KS, što se kaže ne mogu ni da hoću).
Hvala na pažnji i komentarisanju mog komentara. :)

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Radije uzmi Linglong

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2025, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neću.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2025, 08:13 
Bič božji
Bič božji

Rivaldinho je napisao:
Otprilike si u pravu, to je neka doktrina kada se diskutuje o gumama tj. ne štediti na istim.. ali ne bih se kategorisao u bolje vozače, motor izoštri čula i reflekse ali daleko sam od Valentino Rossija.
A i nisam vozač "entuzijast", vozim kao i svi ostali i većinom vozim po gradu i stoga imam lošije gume i to mi ne smeta.
Vozim Alfu jer MRZIM Golf i slična sranja koja su na svakom metru grada, a vozim i motor jer je štedljiv i efikasan pri probijanju kroz gužve i praktičan kod parkiranja.
Ali uprkos lošim gumama ja pažljivo vozim, nisam onaj SuperSport 1000cc motorista koji divlja i urliče na 10-15k RPM (a i vozim 250cc sa 17 KS, što se kaže ne mogu ni da hoću).
Hvala na pažnji i komentarisanju mog komentara. :)

MRZIŠ Golfa ..... :lol: Pa đeš mi to reći.

Već sam te pitao da li na ovoj temi da li na nekoj drugoj ali nisam dobio odgovor pa ću ponoviti pitanje ...... koliko si puta do sad ostao bez vozačke????

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2025, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Neću.

Upućeno je kolegi Sailunu.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2025, 10:32 
Bič božji
Bič božji

Jes siguran? :lol: :lol: :lol:

Vrh

[ 2848 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 143  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]