The_new_Statesman je napisao:
orrka je napisao:
Pozdrav društvo.
Imam pitanje koje se tiče kupovine automobila, a koje me baca u "blagu" neodlučnost.
Šta mislite o BMW e46 320i 2001 g.p., cijena do registracije 8000+KM??
Kakav je za održavanje, servis (ako bi pretpostavio da ima remen kao pogon a ne lanac), ulje (dostupnost,kvalitet), registracija, možda eventualna ugradnja plina?
A muči me i trenutno godišnje doba, i njegova zadnja vuča. Jeste da je ova "zima", sada takva kakva jeste, mislim, nema neke poledice, snijega, leda ili sl. ali za buduće zime, a šta onda? Mislim, proklizavanja i tome slično, jer je vozilo koje sada imam (Opel Vectra 1.6i 1990) sa gumama zimskim od prošle godine, na samom početku zime, tj. kada je bio onaj prvi ili drugi snijeg, već bilo podobro proklizavalo.??
Nisam stručnjak po tom pitanju.
Rado bi da uzmem-kupim auto koji mogu provozati, tj. voziti, a za koji mogu biti siguran da me neće izdati kad mi bude bilo najpotrebnije (već sam imao slučaja sa dotičnom vektrom, kada sam joj već dva puta mjenjao računar, alnaser, hladnjak, a još ima podosta sitnica koje mogu biti problematični).
Hvala.
Mrzi me pisati, ali gledaj facelift modele. To jest, najmladje 2002. gp.
Obrati paznju na diferencijal.
Ulje i gorivo moze bilo kakvo. Naspi rakije, ici ce

Bolje se vozi po snijegu nego vecina auta sa prednjim pogonom.
Dosta od mene

Da se nadovezem na koleZu

Sve napisano stoji. Diferencijal je standardna bolja svih E46. Ne crkava diferencijal nego nosaci - kod vecine E46 (bez obzira na motor) su iscupani iz poda. Ne postoji fabricko rjesenje ovog problema, a jedino pojacanje varova i ugradnja dodatnih limova koji pojacavaju konstrukciju (problem je odavno prezvakan). A diferencijal koji dobije luft na nosacima ubrzo i mehanicki crkne - promijene se napadni uglovi zupcanika itd.
320i nije bas najdinamicniji. 325i i/ili 328i idu mnogo bolje a trose neznatno vise. Ako ti snaga nije bitna stavka onda ne obaziri paznju na ovo sto sam napisao. (318i ne ide ni niz brdo - makar subjektivno...)
Obrati paznju na velicinu feluga. E46 "ne voli" nista preko 18" a vlasnici cesto stavljaju ogromne tockove i spustaju ih u pod. Ili fabricko vjesanje, ili M-pack ili krsten coil-over (za ~1000€) - ne kupuj auto koje je neko spustio uz pomoc kineskih opruga. Vozne karakteristike se gube i auto postaje nepredvidivo.
Gume su takodje bitna stavka. Najbolje se ponasa sa cetiri jednake gume, a ne naprijed uze, ozad sire - kao sto cesto montiraju. To isto potvrdjuju i osobe koje voze E46 na stazi.
RWD se zimi vozi daleko prijatnije nego FWD ali POD OBAVEZNO na dobrim gumama. Dobra guma ne znaci da "ima sare" nego da je nova (ne starija od 3 sezone) i da je montirana na fabricke feluge sa fabrickim ET. Ne majmunisi sa stavljanjem vrece pijeska u gepek - to je sve krpljenje kurtona bodljikavom zicom...
Ako trazis "jeftino auto" preskoci BMW, a kupi nesto "provjereno" tipa Opel, VW ili sl.