banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2004, 22:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
@gipsy_girl
Otkud ti znaš za Snjegotinu?
@Svi vi
Da i ja dodam jednu veoma prostu činjenicu koju mnogi vozači(uključujući i mog starog) nemogu da prihvate. Radi se o M+S oznaci na gumama. Ovo je nastalo skraćivanjem engleskih riječi M=Mud što znači blato i S=Snow što znači snijeg. Eh sad skoro svi naši vozači misle da M+S znači Gume sa karakteristikama i za ljeto i za zimu a ustvari iz gornjeg provoda se vidi da su to zimske gume ali kako ubijediti čovjeka...I kad expert kaže da su to zimske gume čovjek i dalje ostaje pi svom M+S=Ljeto-Zima...Eto jedan podatak od mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 05:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jun 2004, 20:46
Hmmm.... aj probaj ponovo. :D (drugim rijecima, poslusaj tatu... :wink: ) M+S, kao sto si i rekao, zaista stoji za mud & snow, ali je ova oznaka uvedena za LJETNE gume, ciji materijal / profil dozvoljava voznju u zimskim uslovima. Dakle, zaista, M+S JESU za ljeto i zimu. Inace, sinonom za M+S gume je "All-Season" (iliti "sva (4) godisnja doba"...).

Da ne bjezimo off-topic, da dodam nekoliko bisera koji ranije nisu spomenuti... Naprosto OBOZAVAM one trouglaste zastavice, najcesce sa bojama ex-Yu fudbalskih klubova (i, najcesce, Crvena Zvezda, i Partizan...), a posebno me odusevljavaju likovi kojima nije dovoljna jedna, na retrovizoru, nego drzi jos SEDAM, pod zadnjim staklom... :roll: :D Nevjerovatno mi je da niko nije spomenuo 6 pari maglenki, montiranih na prednji branik (kao da ce u lov na jelene sa kolima, jebote! :D), koje isti NIKAD (ili gotovo nikad...) ne koriste... Jos nekoliko stvari mi zaista BODU OCI u/na kolima - oni blokcici sto se zalijepe na instrument tablu (kako cesto piskaras dok vozis??), ili JEBENI KOMPAS na instrument tabli (ejjjj!!!!! Camel Trophy? :roll: ), kojekakve kreativne naljepnice po gepeku, zadnjem staklu, zadnjem braniku, ukljucujuci i drzavne naljepnice - recimo BiH, ili SiCG :roll: - na autima koja su u takvom stanju ('82 Stojadin... :roll: ) da legalno ne mogu napustiti ni svoju opstinu - smijes ga voziti samo gdje poznajes policiju... :wink: Mnogi ce se sjetiti (jer toga odavno nema za kupiti... :D ) onih sarafica za ucvrscivanje tablica, sa reflektivnim "macijim okom" (ZASTO???? :-? ), ili naljepnica "ZASTAVA", ili "YUGO" na sofersajbnama (da ne procitas - nebi znao... :roll: ), ili oni spojlercici na brisacima (valjda za velike brzine???), jastucici pod zadnjim staklom, ventilatorcici na instrument tabli, .... ma mogao bi ovako u besvjest da nabrajam... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 05:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Feb 2004, 11:06
Ovo ti je baš dobro :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 06:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Duh Koji Hoda je napisao:
Hmmm.... aj probaj ponovo. :D (drugim rijecima, poslusaj tatu... :wink: ) M+S, kao sto si i rekao, zaista stoji za mud & snow, ali je ova oznaka uvedena za LJETNE gume, ciji materijal / profil dozvoljava voznju u zimskim uslovima. Dakle, zaista, M+S JESU za ljeto i zimu. Inace, sinonom za M+S gume je "All-Season" (iliti "sva (4) godisnja doba"...).

Potpuno pogrešno.
Postoje i "All season", kao što postoje M+S - i nisu iste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 07:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Govorim o oznakama NA GUMI - ne postoji oznaka "All Season" - to je vise zargon... Kod za all season gume JE M+S.

Tires marked "M + S" ( "mud and snow" tires), also known as "all-season" tires, provide safe all-weather performance, but may not be suitable in heavy snow. Wide, high performance tires, other than those that are specifically designed as snow tires, are not suitable for snow-covered roads.In regions with little snow and moderate winter temperatures, all-season tires may be suitable throughout the year. However, as the temperature drops below -10 C, the rubber compound in all-season tires may cause them to lose their grip as the tires harden in the cold.... itd. itd.

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 08:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Duh Koji Hoda je napisao:
Govorim o oznakama NA GUMI - ne postoji oznaka "All Season" - to je vise zargon... Kod za all season gume JE M+S.

Tires marked "M + S" ( "mud and snow" tires), also known as "all-season" tires, provide safe all-weather performance, but may not be suitable in heavy snow. Wide, high performance tires, other than those that are specifically designed as snow tires, are not suitable for snow-covered roads.In regions with little snow and moderate winter temperatures, all-season tires may be suitable throughout the year. However, as the temperature drops below -10 C, the rubber compound in all-season tires may cause them to lose their grip as the tires harden in the cold.... itd. itd.

:wink:

Hajde da razriješimo jednom za sva vremena:

Postoje gume koje se u zavisnosti od proizvođača nazivaju "universal", "complete yearly", "all season" ili whatever za koje marketing tvrdi da su podjednako dobre i na snijegu i na suhom asfaltu (npr kod Good Year-a to je serija Vector) - obično su ove gume lošije od zimskih na snijegu i od ljetnjih na suhom, a cijena je dosta viša.

Dalje, postoje M+S gume (opet kod Good Year-a Ultra Grip), koje su jedine prave zimske gume (ako ne računamo gume sa čavlima/ekserima koje su uglavnom i zabranjene). Za njih takođe važi karakteristika "all season" iz razloga što dovoljno dobro drže podlogu i na suhom. Ali pri višim temperaturama gube svojstva, brzo se troše i neprijatno cvile.
Po zakonima fizike od njih se i ne očekuje da na "heavy/extreme snow" uslovima budu 100% efikasne - zato su tu na kraju i lanci.

I na kraju, postoje one klasične "ljetnje", najbolje za suho vrijeme i više temperature, i mnogo bolje po kiši u odnosu na M+S.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 09:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
I prije htjedoh napisati ovo sto je Duh napisao ali sam bio ometen necim. Znaci trazeci po webu objasnjenja naisao sam na nekoliko razlicitih sajtova koje tvrde isto a to je text koji je Duh pastao. Znaci M+S su all seasson gume medjutim postoji i jos jedna vrsta M+S guma koje imaju oznaku * (snjezne pahuljice) koje JESU zimske gume. Bez te oznake to su all season.
Postoji nekoliko izvora na webu, dovoljno je koristiti google.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 09:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tacno Misk0. Ta pahuljica je nova oznaka, pojavila se prije par godina... Novi standard...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 09:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E ovo volim, kad se iz diskusije nauči nešto novo... :D

Dakle, pored M+S oznake, guma koja pretenduje na dobre vozne osobine po snijegu mora imati i sljedeći znak:

Slika

Da li se još slažemo da nema "zimskije" gume od M+S* (osim one sa čavlima)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 13:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Naravno. :D Ja nikad i ne rekoh da su M+S dobre ZIMSKE gume. :D Procitaj sta kaze onaj citat sto postavih gore - zavsino od klimatskih karakteristika, M+S moze biti savrsen izbor za zimu, ALI, preporuka za klime gdje temperature cesto padaju ispod -10C je u svakom slucaju cisto ZIMSKA guma... Ma mislim da se razumjemo, ali govorimo o razlicitim stvarima... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2004, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Ravnanje petih vrata na Golfu, Tipu, Kadetu i sl..
:roll: :lol: :roll: :lol: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2005, 20:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
Sladoled loptica postavljena na kuku :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2005, 17:29 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2005, 00:04
A jambolija na instrument tabli i plishane kockice koje vise sa retrovizora (bokserske rukavice,opanci...) 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]