Choban je napisao:
Nije baš da nije uređeno, jer je uređeno tako da postoji monopol. Postoje licence za taksiste u Banjaluci. Kojih nema dovoljno, jer ih ima manje od nekih gradova sa sličnim brojem stanovnika, pa nekad u BL nema ni taksista dovoljno. I upravo je takav oblik uređenja problem. Jer je zaostao u vremenu.
Treba liberalizovati tržište, ili ukinuti licence ili im povećati broj, pa će opstati oni najsposobniji.
Pa onda neće opstati oni koji imaju prljava sjedišta, auta kojima svijetle lampice za servis kao lampice na jelki ili oni koji su nekulturni ili pokušavaju pre... nekog za par maraka.
Choban
Ne bi da ulazim u argumentaciju i kontra jer ne poznajem ovu problematiku u detalje vise onako laicki kao obicni gradjanin.
Da li je broj licenci bas monopol ili tu ima jos nesto?
Ako moras na svakoj benzinskoj da platis gorivo koliko ti odrezu jel to monopol(nemoj mi samo odes na drugu)? Onad ti dozvoli svakom bez stanarda, pravila da moze prodavat gorivo onako uz cestu iz kanistera ili imat neku svoju malu pumu pa ce gorivo biti jeftinije isto tako i sa pekarima i sa zubarima neka svako popravlja zube pa ces imat to puno jetinije i dostupno svuda....!
Idemo iz 21 vijek u 18, 17 svak svasta.... cak i tamo su bile gilde i cehovi.
Veci broj licenci ce poboljsat odmah kvalitetu i ispravnost auta koja su na cestama i koja daju usluge prevoza ...da li je tako?
Sta znaci liberalizacija trzista u ovome slucaju?
Mogucnost da vozi putnike svako i naplacuje bez policijske provjere - rekorda vozaca (ne znaci ako ima rekord da ne moze, vazno je zbog cega je bio kaznjavan).
Da nema veze koliko dugo posjeduje vozacku davalac usluge i sa kakvim osiguranjem u slucaju povrede putnika je putnik pokriven i do koliko iznosi ta suma ako covjek ostane invalid dozivotno i treba mu njega.
Da niko i nikad ne kontrolise ispravnost i starost auta koje daje uslugu.
I tako dalje?
Ako to i ostalo obuhvaca liberalizacije trzista u ovom primjeru onda ok treba reci javno plebesu sta imaju i ako su ok sa time onda u redu.
Kazem nisam upoznat sa detaljima ove problematike ali onako razmisljam sa strane plebesa da li smo zasticeni dovoljno. Ako nismo sad ok kako i sta da bude bolje ne gore.
Pa neko ce reci daj brale ne davi...je li kontrolise inspektor redovno cevapcinice, kuhinje po restoranima i osoblje i hranu sto jedemo a da ne govorimo o drugim servisima i uslugama a ti bi da kontrolise auta i sl.
Ok, pa mi onda ziviom u totalnoj liberalizaciji naseg ovdasnjeg zivota ...mi smo pretekli i EU i Amere jbt. pa mi smo u 22 vijeku!!