banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 15 Jun 2026, 12:51 Danas je 15 Jun 2026, 12:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Sep 2025, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da li Google, Glovo ili FB placaju bilo kakav porez u BiH?
Temu, Amazon, Ebay, Etsy...
:lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2025, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Gdje pravis profit tu placas taksu Google,FB i ostala ekipa! Necemo Al Kaponea opet u danasnje vrijeme...! 8)
Naravno to je u normalnim drzavama, mada se i tu Tramp i ekipa protive i odbacjuju to i prijete.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2025, 15:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
The_new_Statesman je napisao:
Da li Google, Glovo ili FB placaju bilo kakav porez u BiH?
Temu, Amazon, Ebay, Etsy...

Glovo posluje u BiH preko pravnog lica registrovanog u Sarajevu.
Apple, Spotify, Etsy, TikTok su registrovani za PDV u BiH preko poreskog punomoćnika, od većih nisu doduše Google i Meta (za sada). Temu ne vidim za šta bi plaćao porez u BiH, kad zarađuje od kineskih prodavaca na platformi, mi kao kupci plaćamo samo robu (koja se regularno uvozi).

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2025, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemam je nikakvih predrasuda protiv ljudi koji su bili u zatvoru i odsluzili svoju kaznu.
Ali nebi da covjek koji je pjan nekoliku puta kaznjavan isti vozi moje dijete i daje usluge prevoza putnika!

Ako se uvodi nesto novo trebalo bi da bude bolje i opce korisnije, niko nije protiv toga. Zivimo u 21 vijeku gdje inovacije mjenjaju svakidasnji zivot vrlo brzo.
Ali na bolje ne obrnuto i u korist vecine.

Otvaraju se mogucnosti velike i raznovrsne ali i mogucnosti za prevare, nasilje i kriminal. Isto tako za ocekivati je da se pragovi sigurnosti i zahtijevnosti dizu a ne spustaju.
Nove pogodnosti da ali isto tako i voditi racuna o zastite plebesa.

Taksi kompanije imaju svoju dugu istoriju i na neki naci su se specijalizovale u toj bransi i imaju svoje standarde.
Naravno da imaju i propusta i losih stvari kao svaki biznis.

Medjutim ako imas neki posao - servis koji je "specijalizovan", licenciran i obavlja se po nekom pravilu i sada odlucis da tu uslugu mogu obavljati svi onda su i najveovatnije kriteriji i pravila promjenjena.

Ako nema dovoljno taksista jer su ljudi otisli to je problem naravano treba trazit rijesenje ali nema dovoljno ni automehanicara, limara, elektricara, ucitelja, doktora pa dajmo i to nekako preko slicnih aplikacija da rijesimo.

btw, eto dao sam novu ideju za biznis ako nesto tako vec ne postoji ovde kao app: Moj Limar ili Moj Elektricar, Moj Automehanicar.
Otvori app i nadji slobodnog automehanicara , idi dalje popravka kocnica, unesi auto, idi dalje zadnje pakne zamjena izbaci ti = 100KM. unesi datum unesi sat i bukirano!! :D

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2025, 08:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Auuu kako su drugari složni i kojom brzinom udariše da niko ne uzdrma monopol!

Ili je država naglo postala svjesna i savjesna i želi da zaštiti svoje građane od bilo kakve opasnosti?

https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... APP/929412

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... app/608595

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2025, 08:52 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15
Slažem se da je konkurencija dobra u svakoj branši. Ali 'ajd da vidim da neko odavde ode u London i počne voziti narod po gradu a da nije uplatio jedne funte poreza i obaveza.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2025, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zidarR je napisao:
Auuu kako su drugari složni i kojom brzinom udariše da niko ne uzdrma monopol!

Ili je država naglo postala svjesna i savjesna i želi da zaštiti svoje građane od bilo kakve opasnosti?

https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... APP/929412

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... app/608595

Da kazes.....da niko ne uzdrma monopol". Lako ti je uzdrmat monopol na taksistima ljudi mlate teske pare posjeduju vile, jahte, putuju po svijetu, oblace se i proseravaju na svakom koraku skupim autima...jel?
Dajmo malo ozbiljnosti!

Jos malo ce i ovaj sto dolazi na pijacu ujutro u 6 i prodaje svoju muku da prezivi i njega cemo proglasit monopolistom i udri po njemu i daj kokurenciju...ma nemoj?
Udari na monopol , naravno ali prvo po velikim lancima i kompanijama.
Medjutim ili ali

Tu je ....no nooo cackati!! :)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2025, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Braniš naš taksi? Šta, dobro je to što ne možeš dobiti taksi u Zalužanima ili bilo gdje iz BL kad padne kiša ili kad je neki praznik...tu baš ima mnogo razloga da se brani.

https://www.banjaluka.com/drustvo/od-da ... banjaluci/

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2025, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne branim ja nikoga, ni taksiste, ni zubare ni mesare ni elektricare ni zidare ni privatne klinike...! Taksi kao svaki servis i usluge sto se pruzaju gradjanima treba stalno kontorlisati i poboljsavati!

Ali me nervira kad ovako komentarise neko monopol, a sta sve nemoze dobit ni u BL ni u Gradskoj ni u Prnjavoru ni... a treba ti, oces o tome da pricamo i kad ima kise i kad nema 365 dana u godini?
Pa niko ne spominje monopol...?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2025, 06:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Neuredjeno kao i javni prevoz, javasluk na svakom koraku.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2025, 12:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Nije baš da nije uređeno, jer je uređeno tako da postoji monopol. Postoje licence za taksiste u Banjaluci. Kojih nema dovoljno, jer ih ima manje od nekih gradova sa sličnim brojem stanovnika, pa nekad u BL nema ni taksista dovoljno. I upravo je takav oblik uređenja problem. Jer je zaostao u vremenu.
Treba liberalizovati tržište, ili ukinuti licence ili im povećati broj, pa će opstati oni najsposobniji.
Pa onda neće opstati oni koji imaju prljava sjedišta, auta kojima svijetle lampice za servis kao lampice na jelki ili oni koji su nekulturni ili pokušavaju pre... nekog za par maraka.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2025, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E jbg, pricamo o taksitima ili monasima? ;)

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2025, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Nije baš da nije uređeno, jer je uređeno tako da postoji monopol. Postoje licence za taksiste u Banjaluci. Kojih nema dovoljno, jer ih ima manje od nekih gradova sa sličnim brojem stanovnika, pa nekad u BL nema ni taksista dovoljno. I upravo je takav oblik uređenja problem. Jer je zaostao u vremenu.
Treba liberalizovati tržište, ili ukinuti licence ili im povećati broj, pa će opstati oni najsposobniji.
Pa onda neće opstati oni koji imaju prljava sjedišta, auta kojima svijetle lampice za servis kao lampice na jelki ili oni koji su nekulturni ili pokušavaju pre... nekog za par maraka.

Choban
Ne bi da ulazim u argumentaciju i kontra jer ne poznajem ovu problematiku u detalje vise onako laicki kao obicni gradjanin.

Da li je broj licenci bas monopol ili tu ima jos nesto?

Ako moras na svakoj benzinskoj da platis gorivo koliko ti odrezu jel to monopol(nemoj mi samo odes na drugu)? Onad ti dozvoli svakom bez stanarda, pravila da moze prodavat gorivo onako uz cestu iz kanistera ili imat neku svoju malu pumu pa ce gorivo biti jeftinije isto tako i sa pekarima i sa zubarima neka svako popravlja zube pa ces imat to puno jetinije i dostupno svuda....!
Idemo iz 21 vijek u 18, 17 svak svasta.... cak i tamo su bile gilde i cehovi.

Veci broj licenci ce poboljsat odmah kvalitetu i ispravnost auta koja su na cestama i koja daju usluge prevoza ...da li je tako?

Sta znaci liberalizacija trzista u ovome slucaju?

Mogucnost da vozi putnike svako i naplacuje bez policijske provjere - rekorda vozaca (ne znaci ako ima rekord da ne moze, vazno je zbog cega je bio kaznjavan).
Da nema veze koliko dugo posjeduje vozacku davalac usluge i sa kakvim osiguranjem u slucaju povrede putnika je putnik pokriven i do koliko iznosi ta suma ako covjek ostane invalid dozivotno i treba mu njega.
Da niko i nikad ne kontrolise ispravnost i starost auta koje daje uslugu.
I tako dalje?

Ako to i ostalo obuhvaca liberalizacije trzista u ovom primjeru onda ok treba reci javno plebesu sta imaju i ako su ok sa time onda u redu.

Kazem nisam upoznat sa detaljima ove problematike ali onako razmisljam sa strane plebesa da li smo zasticeni dovoljno. Ako nismo sad ok kako i sta da bude bolje ne gore.

Pa neko ce reci daj brale ne davi...je li kontrolise inspektor redovno cevapcinice, kuhinje po restoranima i osoblje i hranu sto jedemo a da ne govorimo o drugim servisima i uslugama a ti bi da kontrolise auta i sl.

Ok, pa mi onda ziviom u totalnoj liberalizaciji naseg ovdasnjeg zivota ...mi smo pretekli i EU i Amere jbt. pa mi smo u 22 vijeku!! :D

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2025, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U Sarajevu kaznili vozača sa 1500KM kazne.

https://capital.ba/inspekcija-papreno-k ... -taksistu/

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2025, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka

Tvrde da to nije tačno
Citiraj:
U službenom priopćenju Aeroo navodi kako su te informacije netočne te da se incident dogodio 16. listopada 2025. godine, kada je osoba koja se lažno predstavila kao “N. K.”, a na aplikaciji Viber koristila ime “N. T.”, naručila vožnju putem aplikacije Aeroo.

Prema njihovim saznanjima, ista je osoba potom pozvala inspekcijske i policijske službenike pokušavajući izazvati incident i kompromitirati vozača i samu platformu.

„Postoji osnovana sumnja da je riječ o H. E., osobi povezanoj s jednim taksi udruženjem u Sarajevu, koja je već više puta spominjana u sličnim situacijama s drugim prijevoznicima“, stoji u priopćenju kompanije.

Na teren su, kako navode, izašli policijski i inspekcijski službenici, sastavljen je zapisnik, no nije utvrđena nikakva nepravilnost niti je izrečena kazna vozaču koji je koristio Aeroo aplikaciju.

„Informacije o navodnoj kazni od 1.500 KM ne odgovaraju stvarnom stanju“, naglašavaju iz kompanije.

https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... je/245913/

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2025, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Ja mislim da je Brale taxista!!! :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2025, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prije ce biti da je klijent koji se vozio... :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2025, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Klijent koji želi da se vozi

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2025, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa ljudi zivimo u doba Makijavelija i njegovog princa....pa sve je dozvoljeno za ostvarenje cilja, sta sad se pravimo fini jel...!!?
Ucimo se na primjerima vidjenih i poznati!! :lol:
Sad bi ovi dole najnizi trebali sve posteno i lijepo ma nemoj...!

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2025, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka

Megabyte je napisao:
Klijent koji želi da se vozi

Ćaksi?
Ćacijent?

Vrh

[ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2