banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 14:21 Danas je 28 Mar 2026, 14:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Apr 2017, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2015, 08:26
Ne znam sta vozis i kako dodje do cifara za zimske i ljetne gume
Ja vozim 16 ke na autu. 4x113km ljetni set good year
4x130km zimski set pireli

4 celicne felge kostaju 200km.

Jel treba jos nekakva matematika?

Da ne kazem ima jeftinijih guma.
Tigar 4x60 ljetne
4x85 zimske sava

Balans i zamjena je oko 4 do 6 km kako kod koga i zavisno alu ili celicne felge.

Imas da kupis krokodilku dizalicu za 100km i sam zamjenis gume kod kuce.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2017, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2015, 08:26
pilot babo je napisao:
Ja zamjenu i balans placam 56 KM, odnosno 112 KM godisnje. 4 KM zamjena i 10 KM balans zbog nekog centralnog vijka ili kako se to vec zove na 407-ici. Jedino Bozic i Knezevic to valjda mogu, vulkanizeri me samo na njih upucuju. Jesam ja jedina budala koja to radi? :)

Vjerujem da Jovic moze to da ti odradi, odes pa pitas. On je dole blizu ASD servisa.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2017, 19:38 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
zidarR je napisao:
Teza je: za gradske vozače, koji snijeg sretnu na parkginu i par dana u godini kada ceste nisu raščišćene, a ipak žele da imaju neku sigurnost na gumama, tj da ne rizikuju ljetnjim gumama.

Slika

Crossclimate plus
Slika

Nekako mi se čini da crossclimate set, nezahtjevnim vozačima ne bi nudio puno lošiju performansu od 2 seta ljeto/zima, ja niti ulijećem prejako u krivine, niti se silim kada je teren klizav ili pod snijegom.

Sa ekonomske strane gledano, promjena sa ljetnjih na zimske i kontra, po sezoni košta oko 60 KM.

Recimo da ih izrabljujemo do granice performansi, tj 5 godina punih.
16-ke gume

Zimski set: 850 KM
Ljetni set 650 KM
5 godina promjene setova, 300 KM

Crta kaže 1800 KM

Cross climate set 650 KM.
Balansiranje po potrebi 50-100 KM.
700-750 total

Testovi kažu da se veoma pristojno ponašaju po klizavim uslovima

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Miche ... limate.htm

https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... 5_r16.aspx

Nekako mi ima računice?

Ima li neko iskustava iz prve ruke? Ja sam za sada upoznao jednu osobu, vozi ih tri i po godine, kaže da je prezadovoljan, odlično ponašanje i ljeti i zimi, šara je još u dobrom stanju a bliži se 40-a hiljada.

Dodacu nesto na ovaj tvoj komentar. Radi se dakle o prosjecnom vozacu motornog vozila koji godisnje sa svojim automobilom predje oko 10 000 km.
Ako uzmemo da je to ljeti recimo 7500km a zimi 2500km za cetiri godine ljetne ce imati 30 000 km a zimske 10 000 km.
CrossClimate ces nakon 40 000km morati zamjeniti sa novim gumama .
Sa ljetnim setom moci ces se vozati bar jos jednu sezonu a sa zimskim mozda i tri sezone.
I naravno prosjecni vozac koji gleda da ustedi svaku marku sigurno nece kupovati setove od 600km i vise nego ce kupovati upola jeftinije gume .

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2022, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Ima li neko iskustva sa Crossclimate 2?
Ili neko da je pratio testove i tuđa iskustva po forumima?

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2022, 16:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Vozim ja već tri godine CrossClimate+. Ljeti je vrlo blizu ljetne, dok zimi nije baš blizu zimske. Zimi nije baš ko ljetna, ima gripa, ali se lakše isprovocira nego zimska. I kad izgubi trakciju - sluša volan, al ko nema iskustva - može biti traumatično :D

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2022, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
To mu dođe prethodnik dvojci?
Zvuči upotrebljivo, uz laganiju i oprezniju vožnju. Najviše me poledica zanima...

Ja sam do sad vozio zimi na Eskimo S3+.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2026, 09:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Kupio, prešle brdo kilometara, veoma zadovoljan, osim kada omatore (5+ godina) i put potpuno zaleđen na -15 (Jahorina), e tu si skoro ko na ljetnjim. Nisam po ledu vozio sa svjezim.

Vjerujem da je sad ovo aktuelna tema, obzirom da su mehaničari digli jedno prezuvanje auta na 50-70 KM...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2026, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
I ja pazario jesenas i za sad prezadovoljan.

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2026, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Samo zimske bajo moj. Te All season su izmisljene za amerikance kojima nije zakonski obavezno da imaju zimske gume a u americi hvala bogu sve ravnica. Nije to za nas. Jedino ako imate ko macka 9 zivota pa udri...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 06:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Naravno da su zimske bolje za snijeg, a ljetne za +35°C ali i ja ću na jesen uzeti Mišelin CrosKlajmet 3 tj. odlučiti se za kompromis.
Prvo, auto je za grad i prigradsku vožnju i ne prelazim puno, a neću se penjati na Prenj ili Blidinje u januaru, ako zapada par dana snijega mogu i pješke na posao.
Drugo, imam dva seta alu feluga, zimske i ljetne gume, obje DOT 2017, katastrofa (došle sa autom, pa danas ću nove, sutra ću nove, i tako i vozim ih 2 sezone kuća-posao).
Treće, prije mjesec dana sam poderao sa strane zimsku gumu, vratio ljetne, lanci u gepek.
Da ne bih kupovao 8 guma za 2 seta, lakše mi je kupiti 4 gume.
Četvrto, drugi par alu feluga prodam na Piku i profitiram. :D

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 07:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Slično i kod mene...stim da su 2 seta DOT 20.Na jesen idu ove Miselin

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 11:18 
Bič božji
Bič božji

Bah ...... ljetne sam stavio u predprošlu subotu. I daće Bog da kupim još dve nove Uniroyal rainsport 5 za naprijed, jer zadnje Conti su već za otpis, biće mala rotacija. A što se tiče zimskih po šari mogu još najmanje 3 sezone a po DOT-u možda dvije. Te "kompromisne" gume neću stavljati na vozilo.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 13:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Po meni, veći je kompromis vožnja različitih guma naprijed i nazad. Štaviše, all season je optimalna guma za 95% zimskog perioda, pogotovo u gradskim uslovima. U odnosu na ljetnu gumu vjerovatno malo više kaska u performansama, ali opet, za gradske uslove i malu kilometražu je sasvim korektan izbor.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 14:04 
Bič božji
Bič božji

Kod mene je bio novčani kompromis, silom prilika a te dve kontijeve sam dobio na poklon. Ne vozim po gradu samo, a ako trebam na put zimi ne gledam vremensku prognozu.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Jasno je, ko puno i daleko putuje treba imati dobre i ljetne i zimske gume.. bar je poželjno.
Ja vozim po gradu i okolini i pređem max. 5 hiljada godišnje i Mišelinke su mi odličan izbor.
Jesu malo bučnije od njetnih, malo su i mekše.. ali ajd.
Zimi nisu kao zimske, ali mogu se voziti dva-pet dana banjalučnog snijega.
A da kupim 8 guma, pogotovo loših (loših zimskih), koje se plastifikuju nakon 2 sezone, ne bih, a ove Mišelinke bi u mojim uslovima bi mogle dugo trajati.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2026, 15:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Zaustavni put vrhunske all season gume na suvom je za čak 3-5 metara kraći od vrhunske zimske gume, a na snijegu zimske gume koče tek za 20-ak cm ranije. I u kočenju na mokrom all season uglavnom imaju prednost. Upravljivost na snijegu je jedina kategorija gdje zimske gume imaju značajniju prednost.

Zimske gume su pravljene za ekstremne zimske uslove, kakve mi imamo eventualno 7 dana u čitavoj sezoni. Opet, svako uzima ono što odgovara njegovom džepu, ukusu i stilu vožnje. Ja ću idući put umjesto zimskih najvjerovatnije uzeti all season, uz set ljetnjih.

Vrh

[ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]