pilot babo je napisao:
Ja ne vjerujem u ove nebuloze da stanovnici naselja potpisuju kojekakve peticije za postavljanje naplatnih aparata. To mi prosto nema veze sa zdravim razumom. Kradoljub i ekipa su ekspresno ispraznili budžet, pa sad čupaju gdje stignu od naroda. A i komunalaca je stvarno pun kurac, k'o da samo čekaju iza ćoška sa fotoaparatima. Ja sam samo za ovu godinu nafilovan sa 300-tinjak maraka kazni od komunalne službe, a o mojim poznanicima i ljudima sa kojima radim da i ne govorim. Da sam neke prekršaje pravio pa u redu, ali za jednominutna stajanja pored banke ili pekare na obilježenim i mjestima na kojima nikome ne smetam stvarno nekad dovede do ludila. Tačno misle da meni pare rastu na drvetu.
Ja živim u zgradi, u centru grada gdje se prije nije moglo parkirati. Od završetka rata pa sve do 2005. godine (valjda ne sjećam se tačno) mi nismo mogli parkirati ispred svoje zgrade. Nije problem samo u parkiranju sopstevnog automobila već bukvalno ti ljudi parkiraju ispred samog ulaza, i ne možeš prići pješke, a kako bi tek prišla vatrograsna ili vozila hitne pomoći, u to nećemo ulaziti. Gužve su bile svakim danom od 07:00 pa do 18:00, a vrlo često i naveče, jer su svi dolazili parkirati tu, kada treba izaći na kafu u grad.
Sve je to trajalo tako dok nismo sazvali Skupštinu stanara i dogovorili se o naplati parkinga. Bilo je stanara koji su se buniili i govorili "a hoću li ja imati sopstveni parking, pa kad dodjem da fino parkiram, kad već to plaćam". Naravno da neće. Ali uspjeli smo ubjediti ljude da je to jedino rješenje za ovakvu situaciju na parkingu.
Parking se plaća godišnje, po automobilu, i cijena iznosi 50 km. To je 0,14 km dnevno. Da mi je neko u vrijeme onih gužvi rekao daj mi 15 feninga i nećeš imati problema sa parkiranjem ispred vlastite zgrade, ja bih bez problema pristao.
Da bi naplata parkinga bila moguća ispred stambenih zgrada, potrebno je da Skupština stanara zgrade to izglasa. Mi smo izlasali, i do dan danas nemamo više problema sa parkiranjem, jer svi odlaze ili na Paskulinu ciglanu (kako je već neko rekao da tamo parkira), ili plati parking, ali se zato ne zadržava cijeli dan, što i jeste glavna poenta tih parkinga.
Ovo nije potpisivanje nikakvih nebuloza, već donošenje pravnog akta na Skupštini stanara, koji su legalno prijavljeni. I ovo je jedna od pametnijih stvri koji se mogu uraditi po pitanju parkiranja. Ja bih to preporučio svim ljudima da to pokušaju uraditi u svojoj zgradi. Naravno, prvo moraju imati oformljenu Zajednicu etažnih vlasnika, da bi tu odluku mogli donositi. Mnoge zgrade ni to nemaju, jer je u njima mnogo samoživih primitivaca koji ne znaju kako pravilno se živi u jednoj zgradi.
Da bi se živjelo u gradu, moraju se poštovati određena pravila. Ako je nekome teško platiti 50 maraka za vlastiti parking u CENTRU grada, onda neka ide u predgrađe, jer tamo nema nikakvih problema u parkiranju automobila, samo što će skuplje izaći dolazak i odlazak, nerviranje u saobraćaju i sl.
Inače živim od rođenja na istom mjestu, na kome su počeli dolaziti ljudi, ne znam ni ja odakle, da mi parkiraju ispred ulaza u zgradu. I opet se ne bunim što moram plaćati sopstevni parking, jer na taj način pružam i tom nekome da iskoristi parking u svrhu obavljanja nekih obaveza (jer grad raste, i to prvo osjeti centar grada), a isto tako onemogućavam nekom drugom da dođe na parking i parkira mi se ispred ulaza, da bi sa prijateljima ladio jaja na suncu u bašti neke kafane. 50 maraka na godinu dana nije ništa, u odnosu na nerviranje kada želim da uđem u sopstevni ulaz, a krkan se naglavio ispred. Krkan se može samo vaspitati na jedan jedini način, "udaranjem po džepu"!
Sve ima svoje prednosti i mane....
Isto tako, mi od parking službe tražimo održavanje tog parking prostora, koje često zaborave kada npr. zapada veliki snijeg. Ali eto, i tad uzmem lopatu u ruke i očistim ispred vlastite zgrade.