banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 04:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: VW Bora
PostPoslato: 05 Jan 2011, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
arhitekt je napisao:
Pozdrav,

Iako sam bio zagriženi protivnik VW vozila, kako mi se bliži vrijeme za zamjenu dragog mi četverotočkaša, počeo sam da razmišljam o uvozu VW Bore 1.9 TDI po mogućnosti što mlađe do nekih 7000E. Interesuje me ako neko ima kakav komentar vezan za ovo auto-pozitivan ili negativan, bio bih zahvalan.

Moj drugi "pik" je Škoda Octavia 1.9 TDI, ali pošto auto planiram uvesti iz Njemečke, mislim da ću možda jeftinije proći (veći izbor) sa "Borom".

Šta vi mislite, Octavia ili Bora?

jesi li razmisljao o passat-u 5+ ? Dosta bolji od Bore jeftin za odrzavanje a dobar auto!

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 22:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
lakisat je napisao:
jesi li razmisljao o passat-u 5+ ? Dosta bolji od Bore jeftin za odrzavanje a dobar auto!

Pa nekako mi je taj Pasat prosto magnet za lopove, ko da piše na njemu "UKRADI ME". Nemam garažu, živim u zgradi tako da auto držim na parkingu ispod. Mislim da za iste pare mogu uzeti mlađu Oktaviju nego Pasata.

Jeftin za održavanje? Pa ne znam baš.. Sve je to tu negdje.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 23:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Ta oktavija sto je u klasi bore, ima od od 110 ks a ne od 105, i slabije vuce od tog motora iz golfa 5 sa 105ks. A i cini mi se da ti je veci izbor oktavija kod nas, nego bora.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Svugdje u Evropi je veci izbor Oktavija, Bora se jednostavno katastrofalno prodavala. Obicna Insignia ne moze ni da prismrdi RS-u... Ali eto, noviji je i veci model, pa mozda brzina i nije najbitnija u cijeloj prici...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 12:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nije mi bitna brzina već ekonomičnost. A opet mislim da standardni TDI sa 77 KW nije toliko ni slab motor a pre svega je ekonomičan.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja sam se prije kleo u dizelaše ali kako godišnje prelazim 15k km skontao sam da mi se ne isplati. Evo gledam i cijene novih auta i ako hoćeš dizel onda moraš 4000 KM više izdvojiti. Previše definitivno...

Inače oktavia nazad je kao da sjediš na stepenicama... Ja sam predlagao da je uvedu u sklpu zatvora.. Recimo ako neko neće da propjeva samo ga stavite na zadnji sic i odvezete do Trebinja i nazad... Odaće i gdje se ratko mladić skriva...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tek da vidis Cruze, mada mislim da se to odnosi na pravu generaciju... Kao sto rekoh, to je malo prakticniji Golf IV...

Druga generacija je nesto bolja ili je to moj subjektivni utisak. Kao sto mangia rece, dizelasi su u startu mnogo skuplji, dok je jedina razlika u litar manjoj potrosnji goriva... A gdje je tek sve ostalo?

Ali opet svejedno, ako znas da ces kupovati Oktaviju, onda definitivno gledaj da za svoje novce dobijes onu u najboljem stanju. Motorizaciju stavi u drugi plan, zalud ti ''stedljivi'' 1,9 TDI ako je auto grob.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 15:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Tek da vidis Cruze, mada mislim da se to odnosi na pravu generaciju... Kao sto rekoh, to je malo prakticniji Golf IV...

Druga generacija je nesto bolja ili je to moj subjektivni utisak. Kao sto mangia rece, dizelasi su u startu mnogo skuplji, dok je jedina razlika u litar manjoj potrosnji goriva... A gdje je tek sve ostalo?

Ali opet svejedno, ako znas da ces kupovati Oktaviju, onda definitivno gledaj da za svoje novce dobijes onu u najboljem stanju. Motorizaciju stavi u drugi plan, zalud ti ''stedljivi'' 1,9 TDI ako je auto grob.

Koliko ja vidim razlika potrošnje 1.9 TDI u odnosu na 1.6 benzinski iznosi i do 4 litre u gradskoj vožnji..

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 19:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Heh, kako god...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 19:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2010, 21:26
Vlasnik sam vw Bora 1,9 TDI, 74kw unazad 6 mjeseci, uvežena je iz Belgije sa 150.000na satu i sa njom sam do sada presao 10.000km bez ijednog kvara. Nije mnogo ali ok jos cemo se druziti :)))))Prvo što sam uradio je da sam je odvezao u ICM ovlašteni servis da je pretresu sa svih strana: gledao ju je mehaničar, električar i limar i napisali mi crno na bijelo da je auto bez ijedne greske (veoma bitno za narednu prodaju). Onda su mi uradili mali servis -ulje, filteri, cijena 250 km i rekli da se vidimo za godinu dana.
Svaki dan prelazim 100km tj vozim relaciju Banja Luka-Gradiška svakodnevno. Potrosnja je odlicna oko 5L na otvorenom i ni kap vise s tim da se auto ne gazi preko 130km/h.
Moja druga investicija bile su 4 zimske gume Michelin A4 195/66 R 15 = 120km komad i sa njima za prepreku ne znam. Po najvecem kijametu bili smo jedini u lijevoj traci :)))))))) Auto je jednostavno zalijepljen za cestu.
Sada sam skupio lovu za veliki servis -set zupcastog remena, vodena pumpa koji dođe 600km u ovlastenom Vidović servisu tako da ce i to pasti ovih dana. Kazu mi drugari da se isplati preci u Hrvatsku za to jer se dobija povrat PDV-a na toliku lovu sto i nije malo.
Auto plijeni kvalitetom, sa Octavijom je neuporediv unutra i tu je kraj. Jednostavno unutra nisu za poređenje. Vani je stvar ličnog ukusa. Meni je Bora ljepsa, Octavia ima nespretno urađen zadnji kraj. Dijelova ima za oba auta na pretek.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
колико те изашло ауто? оно фул све, са регистрацијом?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 19:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Auto+carina+ registracija+Zeder kostali su me 14.500km u septembru 2010.g
Obzirom na stanje tj na to kako je utegnut unutra mislim da nije preplaćen jer volan još ima svoju teksturu i nije uglancan, ručica mjenjača nije izlizana, a vanjska ivica vozacevog sjedista je kao nova. Fin je osjećaj kada svako ko ti ulazi prvi put u auto uđe sa recenicom: Jeboteeeee, svaka cast, ala je ovo ocuvano 8)
Htio sam staviti koju slicicu auta ali kazu da je dostignuto ogranicenje boarda za prikacene fajlove.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 20:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Avg 2009, 18:21
Octavia ima odma u startu jednu veliku manu : Cetiri godine je octavia a poslije je skoda :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 23:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Nek ti je sa srecom. Nisi morao ugradjivati zeder, cini mi se da ga prije otkljucaju bez kljuca.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2011, 21:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

robi vw je napisao:
Auto+carina+ registracija+Zeder kostali su me 14.500km u septembru 2010.g
Obzirom na stanje tj na to kako je utegnut unutra mislim da nije preplaćen jer volan još ima svoju teksturu i nije uglancan, ručica mjenjača nije izlizana, a vanjska ivica vozacevog sjedista je kao nova. Fin je osjećaj kada svako ko ti ulazi prvi put u auto uđe sa recenicom: Jeboteeeee, svaka cast, ala je ovo ocuvano 8)
Htio sam staviti koju slicicu auta ali kazu da je dostignuto ogranicenje boarda za prikacene fajlove.

Drug, koje je godište ta Bora? Jesi je sam uvezao ili si angažovao nekog da ti je doveze?

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 07:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Na auto-placu prvo sto se radi je zamjena volana, rucice mjenjaca, papucice, tapacirunga vozacevog sjedista, kvaka i rukohvat sa vozaceve strane a ostalo po potrebi, to je investicija od nekoliko stotina evra a podize vrijednost auta visestruko.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 10:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

2003.godiste sa svim prednostima koje nosi zreli model, bez djecijih bolesti, sto se i vidi na njoj ako se poredi sa bilo kojom Borom starije godine proizvodnje. Dovoljno poznajem aute da mogu procijeniti stanje auta i reći bez km sata koji je presao 150.000, koji 250.000, a koji 350.000km, nije to samo stvar volana i mjenjača. Isto su mi potvrdili i u ICM-u, mada sam mislio da će sada izmisliti 100 čuda samo da izvuku što više love, ali ništa osim redovnog malog servisa nije trabalo čačkati 8) .
Iz radoznalosti sam potrazio prethodnog vlasnika iz papira na facebooku I nasao ga te mi je dodatno rekao još par sitnica...npr na podnici je na par mjesta bilo okačeno par osvježivača za wc šolju da bih na kraju od njega doznao da je to moćan rastjerivač za sve glodare :) !
Auto je bio nepušački što se vidi po čistoći svježini krova. Ovaj auto je moja topla preporuka svakom, a kada vam dosadi za 2-3 godine koliko ja namjeravam da ga vozim lako se proda, posebno sa redovno ispunjavanom serv. knjigom u ovl. servisu sto praktikujem od prvog dana.
Motor je dovoljno jak 74kw TDI, rezerve ima i za preticanje u 5.brzini, kamo srece da mi imamo puteva koji mogu ispratiti tako lijepe motore a i one jače. Malo su me plašili pred kupovinu motora sa pumpe duse, ali su mi u ICM-u rekli da uz kvalitetno ulje i Euro 5 diesel problema nema, kilometraze od 360.000km mu nisu nikakav problem, a dijelova ima koliko hoces.
Problem je nas nizak standard i odrzavanje auta kod lokalnih majstorčića pa kad onda nešto rikne kriv je volkswagen...
Treba samo malo više pratiti pa se i u ovlaštenom servisu može naletiti na zimsku ili proljetnu akciju za amortizere, kvačilo, remenje itd.... mislim da se u vw zove 4+ što znači vozila starija od 4 godine. U krajnjem slučaju manje bolna varijanta je kupiti original dio u Vidoviću ili ICM-u pa odnijeti nekom svom na ugradnju nego paziriti na Tranzitu i to odrađivati u nekoj šupi.... :salute:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2011, 10:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

I da zaboravih, ja sam je našao na mobile.de, a onda sam angazovao covjeka iz Budžaka da mi je doveze. Čovjek dovozi samo vw i skode jer ih "zna u dušu". Otprilike cijena se snižava za 500eur od one početne na sajtu, a onda pitaš da ti izračuna ostalo-carina, pdv, registracija, putni trošak, gorivo....

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 08:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
OK nisam mislio na tvoju Boru nego generalno ozbiljni placevi u Njemackoj ce namjestiti enterijer da bude skoro kao nov kada procjene da se isplati. Sam model statisticki po generalnom kvalitetu ne moze da se poredi sa Oktavijom. Opozivani su zbog propadanja bocnog stakla, recirkulacije vazduha, drzaca za case, PD elemenata a u SAD su bili na sudu zbog havarije na mjenjacu i zamajcu kada se prikaci prikolica pa je vw u novim prirucnicima zabranio kacenje prikolice za americko trziste. Od lidera u klasi tipa Mazda 3 sedan i Korola udaljena je svjetlosnu godinu, naravno to je samo statistika a ako neko ima savrsenu Boru treba da uplati loto posto bas ima srece.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2011, 12:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dugo je Mazda 3 bila moj favorit, ali samo ona verzija limuzine, sto bi narod rekao "sa repićem" :)
Od nje sam i počeo potragu za autom, ali sam se ubrzo ohladio kada sam vidio koliko je slab izbor a visoke cijene, po meni nerealno, jer je TDI ipak najštedljiviji u klasi, na drugom mjestu 1,9 dCI.
Recimo kod mazde je ok pouzdanost, ali neko ako te ne tvojom krivicom zakaci na parkingu, strada retrovizor, svjetla isl i avaj ga tebi.... :pale: S druge strane miran si jer se na Mazdu neće niko zaletiti da je krade, ali kada dođe na red servisiranje čak ni u ovlaštenom servisu nemaju uvijek sve dijelove na lageru (mislim na osnovne). Pričam argumentovano, a odnosi se na servis Mazda-Ford Banja Luka. Moras da narucujes servis i cekas 15-ak dana dok im stignu dijelovi iz Mađarske, bio, pitao, tako mi receno tamo. Ok da pređem i preko toga i to im i oprostim bitna stvar je i ponovna prodaja auta kada mi dosadi. Ovde je mentalitet ovakav kakav jeste i nije bas nesto da ce ti se kupci otimati oko Mazde. A te price Amerika i ostalo....ostavljam za neki drugi put, gledaj zemlju u kojoj ces ti voziti auto i to je to. Da zivim u Francuskoj vjerovatno bih vozio Pug 407 ili Lagunu zbog obilja povoljnih originalnih dijelova, a da zivim u Italiji počastio bih se nekom Alfom 8) Corolla je meni lično ružna i sav kvalitet joj nije bio dovoljan da bih je ikad uzeo u razmatranje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 40 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]