banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 11:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jan 2010, 02:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Scena prije par godina:
Autić star koju godinu, 1. vlasnik, mrtav, ide k'o prase, nema gasa, čadi - otišao motor, izgleda!
Obilazi, gledaj, kontaj...
Šta je bilo:
Filter zraka je bio tvornički na autu starom 5-6 godina, kod njih su oni veliki, kockasti i maltene je čitav filter bio usisan u usisnu granu, i bio je pun nečega što bi se moglo nazvati muljem.
Nakon zamene je ispuštao varnice i crnu zavjesu 20ak min, i kao nov.
Ako prepoznaješ blaže simptome...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 11:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Jun 2009, 22:46
eh da vidis zaboravio sam filter zraka. Moze i on da zeza pofino. Takodje iz licnog iskustva: zaprljan filter goriva i nekvalitetan isti mogu da prave dosta problema. Takodje zapusen auspuh(od konstantne voznje po gradu) moze da pravi jako finih problema autu. I da... ne pomaze procepljavanje :D

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 12:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 15:04
Филтер за гориво је био пун... нечега. Промијенио сам га, успут замијенио и филтер ваздуха. Сад чекам нову финансијску ињекцију ;), а док она не стигне, пратим да ли је у овим глупостима био (највећи дио?) проблем(а).

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2010, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
apokaptus je napisao:
Pa nesto sumljam da moze biti do automatskog sauga jer mislimm da ovaj reno nema isti.
Ali dakle moze da bude uzrok viska potrosnje i taj veseli saug.
Zatim supalj rezervar, malkice suplja crijeva od rezervara do motora sto idu, lose nastelovan i zaprljan karburator,
svjecice, kablovi, kapa, ruka, platine, termostat, losa kompresija...
ma iljadu cuda ti utice na potrosnju, kreni rekom, ako sredis da bude perfektno sve ovo sto sam nabrojao
dakle najvaznije karb svjecice kablove rotor kapa platine i termostat, posle toga bi trebo trosit ko paljac ;)

samo ako se ovo sve fino sredi.

U pravu si, prva stvar na listi je podesavanje i ciscenje (ultrazvucno) karburatora, mislim da nije vise od 30 maraka,
takodje moze motor i da vuce fals vazduh (da neki dihtung oko karba i ventila pusta), to zna jako povecati potrosnju.

E, sad ne mogu da povezem uticaj elektrike tj linije svjecice, razvodna kapa i kablovi.
Ajd budi drug pa nam malo ovo pojasni.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 17:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@Jamesudine tek sad vidjeh tvoj post. Ima struja ite kakve veze sa radom motora i potrosnjom goriva. Npr ako su svijecice stare i prljave eto ti velikog belaja(pomocu izgleda svjecica se moze stosta zakljuciti o stanju motora), dalje toplotna vrijednost svjecice ako ne odgovara eto bi belaja, moze da se ista npr pregrijeva i dolazi do samozapaljenja smjese u cilindrima. Dalje lose postelan razvodnik i platine kod starijih modela mogu dovesti do toga da auto ne mozes ni upaliti a kamoli normalno voziti...o potrosnji da i ne pricamo. Stari i losi kablovi kapa i ruka takodje mogu praviti belaja.
Dakle od ispravnosti kompletne "struje" kako mi to zovemo, mnooogo moze da zavisi kako potrosnja tako i rad pravilan i snaga motora.

Eto...

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 17:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sve u svemu... da bi auto normalno radilo i trosilo mnooooogo treba stvari da je postelano kako treba.

Npr ako je proizvodjac propiso da zazor na platinama bude o.4mm a na svjecicama 0.5 mm a ti stavis platine na o.5 a svecice na 0.6 auto ce da radi kao i prije. sve je to manje vise ok... ali to su kako se ono kaze naska posla, pa zakini milimetar tamo milimetar vamo, pa ne valja ovo pa ne valja ono, sve su to sitnice ali kad se nakupe onda se ljudi cude kako ima auto koje treba da trosi 6 litara trosi 8 :confused2:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
apokaptus je napisao:
Sve u svemu... da bi auto normalno radilo i trosilo mnooooogo treba stvari da je postelano kako treba.

Npr ako je proizvodjac propiso da zazor na platinama bude o.4mm a na svjecicama 0.5 mm a ti stavis platine na o.5 a svecice na 0.6 auto ce da radi kao i prije. sve je to manje vise ok... ali to su kako se ono kaze naska posla, pa zakini milimetar tamo milimetar vamo, pa ne valja ovo pa ne valja ono, sve su to sitnice ali kad se nakupe onda se ljudi cude kako ima auto koje treba da trosi 6 litara trosi 8 :confused2:

sad ces vidjet kad hertz uzme cekic i subler i sidje do II da mu malo zazore nasteluje.....ima da ide ko zmaj :lol:

i samo da dodam da okrenut treba razvodnik u suprotnom pravcu od kazaljke na satu :wink:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

apokaptus je napisao:

Hvala na odgovoru, ali problem je i naci u Banja Luci majstora koji ce se baviti zazorima na automobilu,
i tako detaljno isprovjeravati stanje motora i elektrike, kod bl mehanicara je sve super samo dok se auto krece.
PS
Otkud znas toliko o radu motora?

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 21:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ma ne znam ja uopste toliko o radu motora koliko toga moze da se zna. Zapravo neznam ni osnovno kad se pogleda kolko toga ima se za naucit. Da se pitam ja za mehanicara bi se moro zavrsit fakultet a ne trogodisnja srednja. Danas naletit na dobrog majstora je jako rijetka stvar. Jamesudine nadjes negdje na netu hajnesov manual za svoj auto i polako...tu ti pise sve sto ti ima pisati, vise triput neg sto prosjecan majstor zna, dosta stvari moze covjek sam da uradi posle malkice dumanja u manual, ne mora se za sve majstoru ici. Majstori su ti danas cudo jedno. Moro sam jednom silom prilika ovdje u bl mijenjati svjecice(ne zivim ovdje vec samo prebivam pa nemam nista alata) i odnjeo ja majstoru svjecice i auto i otso na kavu reko zamijeni to i jos neke stvari stavi svjecice ako vec nisu na 0.8 mm (kako moj manual za moje auto kaze) i vratio se ja... posle toga kreno na put doso kuci, i cisto iz znatizelje skinem svjecice, uzmem listic od 0.8mm nemoze proc izmedju elektroda, uzemem sedmicu nemoze, sestica nemoze, on meni stavio zazor na 0.5mm. Pa sam moro vracat to na 0.8 mm. :angry4:

Kazem ti nije to neka velika frka par djelica milimetara, ali ako je tamo neki svabo pametnjakovic inzinjer koji je izmislio moje auto i moj motor napiso da se treba stavljat zazor na svjecicama 0.8mm onda to treba da bude 0.8mm a ne nula pet kako je to zakljucio da treba da bude neki lokalni mehanicar sa tri razreda ionako oskudne skole, i jos bjezo s barem pola casova.

Kakvi su majstori, i kvalitet rezervnih djelova, ja se uvijek zacudim kako ova starija auta uopste jos uvijek idu.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 21:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

E da...Jamesudine zaboravih reci i napisati da na potrosnju a i nepravilan rad motora cesto zna uticat rastelovan zazor usisnih i izduvnih ventila. Kolko se sjecam o ovoj temi je rijec o nekom renoovom starijem modelu, ima tacno za svaki model odredjeno na koliko se kilometara trebaju stelovati ventili i na koliko mm, naravno na ladan motor se stela. Znaju se ventili rastelovat malkice kad se auto na prevelikim obrtajima goni. A ti cini mi se imas golfa dvojku? nisam bas upucen u njih ali mislilm da oni imaju kako svebe kazu takozvani hidrostopel motor(trebas provjeriti mozda jeste tvoj takav mozda nije) iliti motor sa hidropodizacima. Hidropodizaci znaju krepat nekad pa se moraju mijenjati, ali se ne mogu rastelovati, na kolko god da ga obrtaja ganajs on se opet sam nasteluje(sto naravno ne znaci da ga trebas ganjat na prevelikim obrtajima). Kad se mijenja ulje na tom tipu motora, pa se ispe staro ulije novo pa tek upali motor, znaju podizaci pustit karakteristican zvuk udaranja metala od metal na kratko vrijeme, a onda se ustimaju i sve bude ok. A kod motora koji nemaju hidropodizace kad se rasteluju ventili dakle cuje se stalno taj zvuk ko kad neko tuce cekicem u nakovanj, klepti. Zna poprilicno povuc potrosnju to. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Cova, greota ce biti za automobilizam ako ne otvoris svoj servis :)
Katalog sam skinuo bas za moj model auta odnosno motor, ali mi ne pomaze nista jer nemam garazu.
Dobro si rekao, meni se rastelovao jedan hidropodizac i prvih par minuta dok radi "na hladno" pravi karakteristican zvuk,
ali nista strasno, prezivjecu dok ne dodje vrijeme za generalku (imam jos jedno 100.000 km fore).

Upravo sam se uvjerio komunicirajuci preko neta sa profi serviserima po americi i njemackoj
koliko je bitno za rad motora pravilno podesavanje dihtunga i ventila usisa i izduva, kod njih je recimo najnormalnija stvar
da se prilikom svakog rastavljanja karba/motora itd. promijene svi dihtunzi odnosno zaptivke na motoru da da im se zazor podesi u milimetar,
a o tome kad pricas sa ovdasnjim serviserima samo te bijelo pogledaju u fazonu "aj ne ser#, valjda ja znam" i slicno.
Jbg, vjerovatno si u pravu da je najpametnija varijanta uzeti katalog pa polako se steliti u sklapanju i rasklapanju motora :),
a koliko vidim kod Amera je to najnormalnija stvar, cak je ogromnom broju ljudi to zadovoljstvo poput fudbala, pecanja, rostilja i to:

Slika

okupi se ekipa subotom ujutru (dotad se preko neta naruci materijal), raspali se rostilj i lagano radi neki dio auta,
ne toliko iz potrebe koliko iz sopstvenog gusta. Pametni ljudi - spojili lijepo i korisno :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ljudi sve je to fino procitat al trebas imati sav alat za to sto oces da radis(zazore i tako to)a u ostalom nova auta su sva na elektroniku,ubaci komp u njega i on ti kaze sta ne valja........nekad davno se stavljao sarfciger na kartet i slusali se koji je lezaj otisao ili kaze kako zna nastelovat bosh pumpu kad stavi upaljac na motor i upali on ne spadne........ne kazem da ne treba znati al isto tako ne treba ici u svatove bez qrca :cat:

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 23:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Potpuno se slazem s tobom, rastavljanje motora je zadnje sto bi mi palo na pamet da radim sam (bez alata i strucne pomoci),
ali prckanje oko jednostavnijih stvari: sam promijeniti antifriz, ulje, svjecice, uraditi hidrozastitu i akusticnu zastitu i sl. i nije neki problem,
osim ako ne pretjeras sa cevapima i pivom prije nego sto posao privedes kraju pa kad upadnes u onu cuvenu kontra-fazu da se pitas kako se muhama da da lete i sl
i tako lezis i gledas sve rasklopljeno i kontas "a da ja ovo prebacim za sutra?" :D :D :D

PS
vozim auto starije od vecine clanova foruma, a jedino digitalno na njemu je sat,
tako da vecinu stvari uradis sa dva srafcigera i kompletom odvijaca ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

u pa gdje se ti snadbjevas za djelove covjece :lol:
do duse to si i u pravu,sitnice mozes sam al sad ulaziti u malu tematiku oko motora je ustvari velika stvar...
kad sam isao za automehanicara(davno jeto bilo :D )mrzilo me krecat ispocetka zato sto sam znao dosta vise.......napravim patku profesoru na fordovom motoru sa razvodnkom,covjek se ubio trazeci gresku po sata i na kraju kad sam mu pokazao sta sam uradio on me izbaci iz skole....morao ici u skolu dalje 70km :lol:
Glavna fora kod rada motora je da ima dotok goriva i struju pa kad krehne onda ga steluj i otpustaj sta treba a sta treba stezi......kod starih auta naravno :cat:

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2010, 02:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

@Jamesudine a stas danas ti je takav tempo...sve je otislo u q.
Mladima i djeci je draze ostat kuci na fejzbuku nego ici napolje trcat igrat dubbala. Svaki put me u srcu stegne kad pogledam onolke parkove puste, sa po par djece u njima. @@bo ih fejzbuk i kompijuteri. Mislim sve je to ok, ali treba naci mjeru u svemu u zivotu. Danasnja omladina pa i svi ostali nemaju mjere ni u cemu, a ni ovo vrijeme nema mjere. Nema vise covjek sopstveni zivot o cemu da samjerava i gleda. Nije ta kriza samo u mehanici automobilizmu nego svugdje drugo. Svugdje jad i belaj gdje ti oko moze pogledati i nos primirisati. Takav fakat pa to ti je.

Prije jedno mjesec dana sam vidjeo nekog momcica tatinog sina u nekom novom autu pezo je neki novi veliki cini mi se bio, na tranzitu kako stoji na sred puta pukla mu guma, on stoji pored gleda, drzi telefon na uhu, zove nekoga da mu dodje to pogledati,. I sto je najcrnje djevojka neka sjedi u autu. I tako ti je danas vrijeme on i ta djevojka kontaju da je on faca ako zovne nekoga da mu hebenu gumu zamijeni. A ja bi se npr ubio odma macolom kad ne bi sam sebi mogo gumu zamijeniti, i kad bi mislio da sam faca ako su mi ruke ostale ciste, jer pobogu ja sam ti ko neka plava krv vozim novog pezoa.

Jeste tacno je za otvaranje motora i bilo kakve operacije na istome potrebno je i veliko znanje i dosta alata, ali za osnovne stvari koje si i sam nabrojo potrebno je malo mozga par sarafcigera i sto je najbitnije volje. Ostalo se sve da srediti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]