Kao sto sam obecao, napisacu par redova necega sto treba biti recenzija guma Barum Polaris 2 koje imam na Ladi Kalini.
Kao sto znamo, u zadnje dvije sedmice smo imali prilicno dosta snijega na putevima, cak odavno nije bilo ovako.
Ako se sjecate kada je pao prvi veci snijeg, u pondeljak 24.12. uvece isao sam nerasciscenim putem prema Klasnicama. Na zadnjem semaforu na izlazu iz BL - udes. Ostatak puta srecom nista. Lada ide u prosjeku 70 km/h, trake mjenjem bez problema gazeci onaj snijeg izmedju kolotraga. Auto je prilicno upravljivo i to je neka max. brzina za te gume u tim uslovima. Na usponima nema apsolutno nikakvih problema.
Dalje, narednih dana doslo je do jaceg zahladjenja i ugazavanja snijega na pojedinim pravcima. Polaris i dalje dobro nosi Kalinu sa 4 odrasla putnika, cak i kroz brdovite seoske makadamske puteve. Naravno, nerasciscene ili jedva nesto. U ovom slucaju, kao i slucaju potpune ,,bljuzge,, zna doci doci do slabog zanosenja zadnjeg kraja pri malo naglijem ulasku u krivinu. Sjecate li se Nove godine? Ni najmanji problemcic, a samo da znate kuda sam vozio
Jucerasnja poledica je iskustvo za sebe, vozio sam po jednom putu koji nikako nije posipan i gdje se ugazeni snijeg bukvalno poledio. Tu naravno nema sta ocekivati, vec druga i 30 na cas maksimalno. Iako je rijec o veoma losem putu, nije bilo ni najmanjeg zanosenja (a znalo mi se desavati ranije sa istom brzinom, ali losim gumama) a kamoli sletanja.
Nekoliko sam puta zaustavljao auto na usponima od nekih cirka 7-8 % na podlogama sa razlicitim snijegom (vlaznim, suvim, ugazenim, bljuzgom) i sve i jednom sam kretao bez problema. Osim u jednom slucaju kada je auto bilo puno, ali tada sam se samo vratio nazad 10 metara i uz malo zaleta rijesen problem.
Lance sam stavljao samo jednom u selu na krivini od 90% nakon koje dolazi uspon od preko 10%. Makadam i ugazen snijeg a pozadi zakacena prikolica. Prije i poslije sam prolazio bez problema istim tim putem, bez prikolice, naravno.
U ove dvije sedmice sam napravio oko 1000 km i mogu reci da su se gume itekako isplatile. Po meni za ovu klasu automobila imaju ocjenu -4. I to iskljucivo zbog sitnih manjakavosti vezanih za aquaplaning i zanosenje u dubljoj bljuzgi i kao rezervi koju imam prema eksplataciji u visim brzinama (nisam jos probao).
Kocenje u zavsinosti od podloge i prilagodjivanja brzine istoj je sasvim u redu. Nisam imao kriticnih situacija zbog velikog proklizivanja ili neceg slicnog.
Inace, nivo buke je zanemariv, a potrosnja je izmedju 8 i 8,5 l/100km.