banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 19:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
kako prebroditi strah? pa tako sto ces se suocavati sa njim postepeno, a ne pricati o njemu i raspredati mijatove konake po internetu, jer time strah postaje josh veci. Ko nema petlju za to, onda brate nek prestane razmisljati o volanu i nek kupi si karticu gradskog prevoza, pa boze moj.
SVako sebe najbolje poznaje. Ako si jak karakter probaces da se rijeshis strah, ako nisi, neces voziti ,pa dobro.

ja licno vozim 10 godina i puno sam na tockovima, nemam strah od voznje gdje god da me bace, gdje god da se nadjem, sta god da vozim :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
simplicity je napisao:
kako prebroditi strah? pa tako sto ces se suocavati sa njim postepeno, a ne pricati o njemu i raspredati mijatove konake po internetu, jer time strah postaje josh veci. Ko nema petlju za to, onda brate nek prestane razmisljati o volanu i nek kupi si karticu gradskog prevoza, pa boze moj.
SVako sebe najbolje poznaje. Ako si jak karakter probaces da se rijeshis strah, ako nisi, neces voziti ,pa dobro.

ja licno vozim 10 godina i puno sam na tockovima, nemam strah od voznje gdje god da me bace, gdje god da se nadjem, sta god da vozim :D

da, ali TI nisi tema ovog posta. Pokušavali smo pomoći jednoj osobi, ako nisi primjetila. Ili si toliko okupirana sobom, da to ne možeš ni primjetiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

wow wow polako sa frustracijama pliz...
ja sam svoj savjet dala u mnogo vecem dijelu posta, a ponovicu opet, nije pomoc podrzavanje osobe u strahu i iznalazenje argumenata koji potvrdjuju taj njen strah, vec oponiranje, a ona ako ne moze se snaci u svemu tome, neka batali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
wow wow polako sa frustracijama pliz...
ja sam svoj savjet dala u mnogo vecem dijelu posta, a ponovicu opet, nije pomoc podrzavanje osobe u strahu i iznalazenje argumenata koji potvrdjuju taj njen strah, vec oponiranje, a ona ako ne moze se snaci u svemu tome, neka batali.

pa može se sama snaći, ali joj očigledno treba i nečija podrška. Podrška, riječ tebi strana...... veoma bizarno, obzirom da si medicinski radnik. .nisi ti dala nikakv konkretan savjet, što se JASNO traži u uvodnom postu, već si dala kritiku s visine, siđi malo sa tog svog Everesta...

Molim moderatora da zaključa temu, ja sam ono što sam tražila već dobila. Hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Temu ne zakljucavam jer smatram da niko od nas nije vlasnik teme koju je pokrenuo. Tema ostaje jer obradjuje jedan bitan segment koji se odnosi na voznju i bezbijednost saobracaja.

Nema samo tvoja prijateljica taj problem.

U vecini slucajeva ova fobija se rjesava samo praksom, odnosno sto cescom voznjom. U izuzetnim slucajevima je potrebna pomoc psihijatra. Sigurnosni treninzi pomazu dvojako. Oslobadjaju od straha uz istovremeno ucenje pravila sigurne voznje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 18:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Temu ne zakljucavam jer smatram da niko od nas nije vlasnik teme koju je pokrenuo. Tema ostaje jer obradjuje jedan bitan segment koji se odnosi na voznju i bezbijednost saobracaja.

Nema samo tvoja prijateljica taj problem.

U vecini slucajeva ova fobija se rjesava samo praksom, odnosno sto cescom voznjom. U izuzetnim slucajevima je potrebna pomoc psihijatra. Sigurnosni treninzi pomazu dvojako. Oslobadjaju od straha uz istovremeno ucenje pravila sigurne voznje.

Slažem se s tobom, no ide i na živce što neki ljudi dođu da provociraju, i da se bahato razmeću sami sa sobom. Onda to malo reguliši, ako ikako možeš.. tema je bila sasvim jasna: KONKRETNA upustva kako pomoći ovakvim osobama.. samo neučeni i priučeni čovjek može reći " najbolje da se skači s volana".. pa nije psihijatrijski bolesnik, ili ne znam već koje kategorije ljudi se moraju ZAKONSKI 'skačiti s volana'. A pogotovo me brine što tako nešto može da napiše jedan doktor.

Ja jednu osobu takvog karaktera i stava, mogu u ovom trenutku da vizualiziram u situaciji da vozi na cesti, u koloni, recimo neko želi da se uključi sa strane( sa bočne ulice) takva osoba bi teško ukočila i pustila osobu sa strane da se uključi u saobraćaj.. zašto? zato što takva osoba odražava nadmeni i bahati stav koji će najvjerovatnije iskazati, prenijeti i u vožnji i u saobraćajnoj kulturi .. to je stav 'ja sam the king' i nikom ne ustupam, ne sarađujem, treba 'svako sam da se snađe' pa u saobraćaju, kao i uživotu, ne možeš 'sve sam'.. kolika god tvoja veličina i veličanstvo bilo i tebi se činilo da postoji

Ima i onaj citat Ive Andrića, znakovi pored puta.. sad ne znam hoću li precizno i sasvim tačno prenijeti konstrukciju, al ovako nekako:

" Dok sjediš na suvozačevom mjestu i posmatraš čovjeka kako vozi, možeš o tom čovjeku naučiti i pouzdano saznati mnogo više nego iz dugogodišnjeg druženja sa njim"

znači ne treba ni dijalog da se vodi, samo posmatraj vozača dok vozi i saznaćeš mnogo o toj osobi.. u smislu suštinskog karaktera, temperamenta ( onih kategorija ličnosti koje su nepromjenjive)

tako nekako :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 19:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

Ja jednu osobu takvog karaktera i stava, mogu u ovom trenutku da vizualiziram u situaciji da vozi na cesti, u koloni, recimo neko želi da se uključi sa strane( sa bočne ulice) takva osoba bi teško ukočila i pustila osobu sa strane da se uključi u saobraćaj.. zašto? zato što takva osoba odražava nadmeni i bahati stav koji će najvjerovatnije iskazati, prenijeti i u vožnji i u saobraćajnoj kulturi .. to je stav 'ja sam the king' i nikom ne ustupam, ne sarađujem, treba 'svako sam da se snađe' pa u saobraćaju, kao i uživotu, ne možeš 'sve sam'.. kolika god tvoja veličina i veličanstvo bilo i tebi se činilo da postoji

Tesko je ovo za razumjeti, previse kontradiktorno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 19:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
XIX century je napisao:
ne vjeruje ni sebi ni drugima

drugima ne vjerujem ni ja, a ni niko normalan. Sta znas kakva ti budala ide u susret... A to da ne vjeruje sebi je vec drugi par opanaka. Ja licno mislim da bi trebala da krene od nekog puta gdje nema zive duse, a zatim postepeno povecavati broj ucesnika u saobracaju. A ne bas odjednom ju ubaciti u centar grada u 15 h... :-?
btw, bio sam u Americi, konkretno u Charlotte-u. I mogu ti samo reci da nije ni do koljena Beogradu sto se tice potrebom umijeca za volanom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 19:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Nisam siguran da je podrzavanje "napamet" najidealnije resenje. Mozda bi bilo dobro (sa obzirom da je USA) da se posavetuje pre svega sa psihologom koji bi utvrdio prirodu straha. Ako je to strah izazvan neiskustvom (ili tako necim) onda je jedan nacin tretiranja problema. Ako je, sa druge strane, strah ipak druge prirode, onda bi svakako trebalo potraziti strucnu pomoc.

Svestan sam da svi mi zelimo svojim prijateljima pomoci, zelimo da nemaju fobija i slicno, ali nije se igrati sa tim.

E sad, USA je cudo, mora da postoje neka udruzenja takvih ljudi. Sigurno bi joj pomoglo da razgovara sa "slicnima sebi", da podele iskustva.

Porediti svetske gradove sa BG ili ZG je u najmanju ruku smesno. Drugo, ta prica o "manijacima koji presecaju traku bez zmigavca" se jednako (ako ne i vise) moze primeniti na BL. Trece... voziti BL-stilom po BG je suludo... ja sam samo "nase" (bih) tablice vidjao tamo da trube kad neko da zmigavac i ubaci se ispred njih... jer kako zaboga moze neko da se njemu ubacuje.

Teoretisanje o voznji prestaje kad se neko ko je "svez" vozac ili vozac navknut na manju sredinu sretne sa kruznim tokom. Pogotovo ako kruzni tok ima nekoliko spojenih traka. A kruzni tok je nacin kako se u velikim gradovima resavaju raskrsnice. A gde mi to mozemo nauciti u BL?

Sve uber-vozace ovde molim da zbog nas malih, bezveznih i nesposobnih vozaca obore visoko misljenje koje imaju o sebi i svojoj voznji. Ne trebaju nam super-vozaci... trebaju nam vozaci koji postuju propise. A propisi vaze za sve. Ili bar za vecinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 19:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pazi, zadnji put kad sam bio u BG, izbroajao sam 10 udarenih auta u sat i po vremena, zatim stao sam ljudima na pjesackom da predju, ono pusta ulica, tekoreci nema saobracaja, ljudi me gledaju nesigurni da li da zakorace ili ne, a mene sustize neka budaletina u Golfu BG tablica, trubi i mlatara rukama u autu, kao vidi ididota sta stoji (obisao me i direkt kroz one nesrecenike na pjesackom).

U BG su potrebni veliki nervi, strpljenje i umijece izbjegavanja. Jurcanje i budalesanje nisu vozacke vjestine.

Inace se slazem sa konstatacijom, izdaleka je tesko pomoci. A izbliza nema ko, osim nje same.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

Tesko je ovo za razumjeti, previse kontradiktorno...

zašto? ovo se odnosilo na simplicity koja kaže da sve treba ona "sama".. zato sam uzela ovu situaciju za primjer gdje ne mogu se sa strane ubaciti na prometnu ulicu bez semafora za skretanje, dok se neko ne smiluje i ne stane. ne mogu sama da hebe rak raka. a ne, ne trebamo se pomagati i misliti na " onog drugog" u saobraćaju. ma kaki, jok :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 20:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E tako napisi, ono gore je neshvatljivo...Kineski...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 20:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E tako napisi, ono gore je neshvatljivo...Kineski...

:D ja uvijek stanem i sviju propustim, ali mi redovno trube otraga... mislim moraš mislit da ima još ljudi koji se žele i moraju uključiti u saobraćaj na ovaj ili onaj način, bilo da ulaze sa sporedne ulice, bilo da žele da budu dio cijele priče ( slučaj ove naše junakinje sa teme). Pa onda pomozimo svima da budu uspješni dio te priče, ako ikako možemo. Pa makar pokušajmo. A kategorički u startu izbijati sa "najbolje da se skači s volana".. ma nemam riječi. To je najlakše reći. To može svako. Dotična osoba želi da se popravi, to je jasno. A ovo 'želi' je ključno.

Bilo je dobrih ideja i hvala svima koji su doprinijeli u tom pravcu, a i ovaj sajt što sam pronašla je baš dobar, profi:

http://www.smartdriving.co.uk/Driving/A ... anding.htm

Najviše mi se svidjela što tu kažu, ona ideja da sve te senzacije koje takvi ljudi dobijaju za volanom ustvari su samo prenesene misli i stres iz životnih situacija koja nemaju veze sa saobraćajem. i druga misao "ako su već položili vozački" tad su i koliko-toliko potvrdili da mogu biti uspješni u vožnji, pa da krenu, mentalno, od takvog stava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:

zašto? ovo se odnosilo na simplicity koja kaže da sve treba ona "sama"..

Uopste nisi dobro raumjela o cemu sam pricala, a odmah rafalni napadi, usla sam u diskusiju jer me ponukalo, iz vishe razloga, a sad mi je krivo jer vidim da bar sa tobom tesko iznalazim zajednicki kontekst price.
No dobro, ja cu se povuci i reci ti da grijeshis u nekim osudama. A zasto grijesis.
Prvo , ja sam iskljucivo rekla da ta osoba mora sama da razluci zasto se boji, prema cemu ima strah, da iznadje razloge, ako ih pronadje a tako silno zeli da vozi, da se lagano suocava sa njima. Pricanje o strahovima i konstantno pojasnjavanje cini ih josh vecim i nesavladivim.

Drugo, ako ona ne iznalazi razloge straha, treba da pronadje strucno lice koje se time bavi psihologa, tarapeuta, koji je edukovan u tom pravcu i da radi na prevazilazenju istog.

Jako neozbiljno je nekog nagovarati i govoriti mu"ti to mozes, vozi, sto se bojish, nemas razloga, ovo , ono" danas sutra da se nesto desi (ne daj boze), ta osoba moze zauvjek da pamti da ju je neko nagovarao na nesto nasta nije spremna, ili da ti sama ili bilo neko drugi, cijeli zivot nosis neki pecat na dushi. E s toga je takav komentar(pogotovo ja kao zdravstveni radnik, sto ti rece) da ta osoba mora prvo sama u svojoj glavi da razluci sta je problem, zbog cega i kako ga prevazici. Ako u tome ne uspijeva, nema nacina, kazem, boze moj nismo svi za volan. Evo ja prva recimo bi voljela paraglajding, moja sestra kaze da je extra, da sam blesava sto se bojim i sto ne smijem, ali ja i dalje ne smijem, niti cu ikad probati, niti imam petlju, iako mi se svidja recimo :D

Mozda je nekom zvucalo grubo, ali mene zivot nije mazio i masu svojih strahova sam MORALA da prevazidjem, nisam imala vremena da o tome razmisljam uopste. Hoces/neces -moras.
Kazem svi smo razliciti, hvala bogu, no nacin na koji vodish komunikaciju po meni nije OK, no postujem to je tvoj stil i imas pravo na to!
8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ja bih preporucio knjigu " Bez straha o strahu, panici i fobiji" i onda odlazak kod doktora medicine, neuropsihijatra, psihotarapeuta 3 u 1.... da on vidi jel moze da se sta uradi po tom pitanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 07:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Ma kakve knjige,ljudi sta je vama,sta komplikujete stvari?!

Neka ode u prvu auto skolu i neka instruktoru objasni o cemu se radi,neka uplati nekoliko casova (neka sam instruktor odredi koliko je potrebno) i da je on provede kroz najveci spic (kada ljudi idu,ili se vracaju na posao).To ce morati imati efekta,a nece nikoga ugroziti ako se kojim slucajem ona uspanici,uvek je tu instruktor sa "duplim komandama".

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zex-tuning je napisao:
Ma kakve knjige,ljudi sta je vama,sta komplikujete stvari?!

Neka ode u prvu auto skolu i neka instruktoru objasni o cemu se radi,neka uplati nekoliko casova (neka sam instruktor odredi koliko je potrebno) i da je on provede kroz najveci spic (kada ljudi idu,ili se vracaju na posao).To ce morati imati efekta,a nece nikoga ugroziti ako se kojim slucajem ona uspanici,uvek je tu instruktor sa "duplim komandama".

Nisi upucen u materiju... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 11:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
A ne,to je kompleks iz detinjstva :roll: :lol:

Zasto moze lako kada moze i komplikovano...

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zex-tuning je napisao:
A ne,to je kompleks iz detinjstva :roll: :lol:

Zasto moze lako kada moze i komplikovano...

Uopste nije smijesno.... kada neko ima problem.
Ewo, ja predlazem da je stavimo u ono cudo Audi RS2 sa stret race-a onaj karavan i da je malo decko onaj jel Edi...izvoza i da dobije mozda fras i zavrsi u bolnici.
mozda da je na 402 is[icamo i toj crvenoj raketi za 10 sekundi do 220... mozda je tako izlijecimo.....

Vrh

Tema posta: Re: Strah od vožnje
PostPoslato: 10 Okt 2007, 12:05 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
XIX century je napisao:
nerevar je napisao:
XIX century je napisao:
Sondri je napisao:
XIX century je napisao:
Beograd i ZG ne računam. U pitanju je veliki grad u USA.

Ko zna voziti u Beogradu, zna bilo gdje!!! Najbolje da se uda pa nek je mužvoza! Ne kontam ljude koji forsiraju stvari za koje "nisu stvoreni". Imaš strah od vožnje, nemoj voziti! Bojiš se visine, ne penji se na visinu! Bojiše se vode, ne ulazi u nju! ...

Jes vozio ikad po Mančesteru, Los Anđelesu ili Londonu?

a jesi ti vozila ikad po beogradu?

Jesam, al nisam bila sama u autu. tako da sam imala pomoć. :međutim, po Londonu se ne bih usudila, pa makar imala 300 njih da mi pomažu.. mislim, po tako velikim gradovima, pametni ljudi koriste taksije i gradske buseve i slično.. meni je vožnje va vr one stvari, ionako. Nekad sam uživala, a sad vozim samo kad moram.. kad imam nešto prevesti i slično, tj. kad nužno ne mogu drugačije nego autom.

Bicikl= najbolja stvar na cilom svitu.

ranije si citirala da imas nekoga u Engleskoj, i samo da ti kazem po Londonu je 100 puta lakse voziti nego po Beogradu. pre 5 godine prijateljica me zamolila da idem za London i docekamo njenog momka. prvu put, petak navece - nikakava sudar. ako ne znas gdje ides i u posljednji momenat das mig za desno ili lijevo ljudi postuju.postoji kultura i to te spasava. poslije toga isao sam cisto iz zeze da naucim ulice, upoznam London i upalilo je.

za tvoju prijateljicu, nikad nece nauciti ako ne sjedne u auto, okrene kljuc i malo se provoza.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]