banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 11:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A sada pojas:

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 10:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
AntiDope je napisao:
Ja bih kao prvo u gradu postavio kamere i lezece policajce, na mnogo, mnogo mijesta.

Prvenstvenao na potezu mljekara - pozoriste. Lezeceg policajca prije svakog pjesackog na toj ulici.

Još nam samo to fali!!! Jedina koliko-toliko prometna ulica pa i nju treba stopirati! Po meni je pješak kriv u 95% slučajeva, lakše mi je sačekati da prođe auto, nego što je njemu zaustaviti se! Malo pogledajte kako se vozi po Zagrebu npr., ako ne ideš 80km/h po gradu ljudi ti iza blicaju, ali su pješaci kulturni i znaju da idu i čekaju na semafor! Možda bi bilo pametno po cijelom Zagrebu postaviti ležeće policajce da se to malo uspori? Što se tiče te ulice od pozorište do Mljekare, treba ukinuti sve pješačke i napraviti jednu pasarelu, čak staviti i ograde uz ulicu pa, ako ima baja nek preskaču ili se nauče kulturi jednom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne bih se slozio sa tim, ruzno igleda, pjesacki trebaju, ali bez lezecih policajaca i sta ja znam. Ograda treba da ide oko tranzita a ne kroz gradske ulice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
a ovo sto rece, za voznju od nekih 80kmh po gradu, sa mog stanovista stoji. Bice dosta manje guzve u gradu, al' imali bi malo veci rizik. I fazon bi bio da sa semafora svi krecu zajedno, a ne ovak, krene jedan, pa drugi nako par sekundi, i uspije proci 5-6 auta po semaforu. Glupost...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2007, 21:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2004, 13:21
Iskreno meni taj put odgovara... niti ima toliko guzve a i pjesaci mogu preci ulicu kad treba!! KAko kad tu se nadje i kulturan vozac pa stane... po meni ne trebaju ni lezeci, ni pasarele...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2007, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo jedan zgodan bonton za vozace sa sajta MUP R Hrvatske:

http://policija.hr/mup.hr/UserDocsImages/knjizica%205.pdf

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Mislim, da koliko se god mi trudili, tesko da se sta moze promjeniti, kad su ovi nasi putari/vlast & co ljudi bez zelje za ikakvim promjena. Poslednji dokaz mi je danas, oko pola 4, kad je najveca spica u gradu, oni se nasli farbat trake na zapadnom tranzitu, i na semaforu prema rosuljama. Da ne pricam kolika se kolona uhvati, a vani preko 30 stepeni, u jednoj traci guraju se po 2 auta paralelno. Da nemaju mozga, necu reci, al da se malo potrude, pa mogu to odrati ujutro, prije jutarnje spice, ili navece, kad je gustina sapbracaja dosta manji. Ali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 17:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hm, moram reci da smo preduhitrili BIHAMK.

Oni su tek jutros pustili vijest da se ukljucuju u kampanju. Samo nije jasno kako?

Ali opet bolje ista nego nista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 12:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
MOSTAR – U subotu, 16. lipnja, oko ponoći, po dojavi da se iz smjera Čelebića prema Konjicu, cestom M-17, kreće vozilo Ford Fiesta koje ugrožava sigurnost drugih sudionika u prometu, patrola policije je u mjestu Orahovica zaustavila navedeno vozilo.

Vozilom je upravljao Dž. Z. (1986) iz Ribića, općina Konjic. Nakon alko-testiranja (2,80 promila alkohola u krvi) isti je tjelesno napao jednog policajca odgurnuvši ga rukama, a drugog policajca je udario šakom u predjelu čela pri čemu je došlo do ozlijede nosa.

Dž. Z. je svladan, te priveden u prostorije PU Konjic gdje je zadržan, priopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Ozlijeđenom policajcu je pružena liječnička pomoć, pri čemu nije utvrđen stupanj ozljeda, te je isti upućen na daljnje pretrage. S navedenim je upoznat nadležni tužitelj.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=48416

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2007, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

BROJ poginulih motociklista proteklog vikenda bi trebao upozoravati da problematika motociklista na našim cestama zahtijeva veću pozornost.

Hrvatska udruga za sigurnost motociklista (HUSMOP) izražava iskrenu žalost radi tolikog broja poginulih motociklista proteklog vikenda. Svaki od poginulih motociklista je nastradao na specifičan način i iz različitih razloga. Primjerice, mladić u Splitu je nastradao radi naleta slovenskog vozača koji je pobjegao s mjesta nesreće. Iako je uobičajeno smatrati da su motociklisti sami krivi za vlastito stradavanje, upravo splitski slučaj govori da nije moguće generalizirati na takav način.

HUSMOP upozorava da su motociklisti vrlo specifična skupina sudionika u prometu koja je vrlo osjetljiva na uvjete na cesti, ponašanje drugih sudionika u prometu ali i na ostale uvjete koje, primjerice, vozači automobila vrlo često niti ne primjete. Udruga poziva nadležne državne, ali i nevladine institucije da pokrenu dijalog na nacionalnoj razini kako bi se problematici motociklista na prometnicama uopće posvetila bilo kakva pozornost. Naime, upravo moto udruge i ostale nevladine institucije poput Udruge prometnih žrtava, posvećuju pozornost ovom očitom problemu. Od strane državnih institucija, ovom problemu se povremeno posveti MUP najavom strožih represivnih mjera tijekom ponekog vikenda.

Protekli vikend pokazuje da rast broja motociklista na hrvatskim prometnicama zahtijeva drugačiji pristup. A prava sezona gužvi na hrvatskim cestama nije niti počela.

HUSMOP još jednom izražava žaljenje radi tolikog broja stradalih, ali isto tako upozorava da je svaki vikend tijekom ove godine netko stradao, statistika se puni konstantno, ovo je samo bio neuobičajen vikend po broju poginulih, ali je poprilično popunio crnu statistiku.

Udruga takodjer još jednom poziva nadležne institucije da okupe interesne skupine i da se zajedničkim naporima na nacionalnoj razini pokrene inicijativa kojom bi se učinio maksimalan napor da ovakvi vikendi ne postanu praksa i potpuno normalna pojava.

(Index.hr)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

GRADIŠKA - Zdravko Janković (28) iz Kukulja kod Srpca je poginuo, a Mladen Čakalj (44), vlasnik lanca trgovina auto-delova iz Gradiške, teško je povređen u saobraćajnoj nesreći, juče oko 3.30 minuta rano ujutru u Romanovci, na magistralnom putu Gradiška-Banjaluka.

Slika

Čakalj je u komi, s višestrukim prelomima, i smešten je u banjalučki Klinički centar. On je upravljao „audijem A4“ i kretao se iz pravca Gradiške, dok je Janković takođe „audijem A4“ putovao iz pravca Banjaluke.
Svedok Vida Vranješ ispričala je da je prizor bio stravičan.
- Odjeknulo je kao granata, kuća mi se zatresla. Istrčala sam vani i videla jedno vozilo u ogradi, a drugo u njivi. Dotrčale su i komšije, pozvale policiju i Hitnu, te smo se do jutra borili da pomognemo unesrećenima - kaže Vida Vranješ.
Čakaljev otac Ostoja, koga smo zatekli na licu mesta, rekao je da je Mladen putovao ka Bosanskom Aleksandrovcu, gde je njegova supruga slavila godišnjicu mature.
- On je išao po snahu, a s njim i kum Zoran Čikić koji je lakše povređen. Sada mi je važno samo da se oporavi, a prognoze su optimistične, bez obzira na teške prelome i komu u kojoj se nalazi - kaže Ostoja Čakalj.
Okolnosti pod kojim je došlo do udesa biće poznate po završetku istrage.

blic.co.yu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 21:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Sta se desava sa ovim ljudima, uzas... :(
BTW Na slici je A6 (ali to nije tako ni bitno)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma pusti sliku, novinarska greska...Totalno nebitan detalj u cijeloj prici.

Ne mogu zamisliti koja je to brzina bila kad su posljedice tako teske, pogotovo sto je Audi A6 bukvalno tvrdjava...

Nego, zar taj pravac do Gradiske nije vecinom osvijetljen? Sto je za pohvalu, ali ocigledno da je nedovoljno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2007, 22:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Taj pravac je osvijetljen bolje nego pola BL... A sto se tice nesrece - imam neki glup osjecaj da pokojnik nije bio vezan. Auto nije pretjerano unisteno, a tu su i vazdusni jastuci. Brzina nije bila pretjerano velika sudeci po slici - pogledaj da je kabina u principu neostecena.
A sto se tice uzroka - koeficijent m*da raste po kvadratu brzine ;) Jbg, nepoznavanje mogucnosti auta (koje su dosta velike) i vlastitih (koje su izgleda bile nize...)

Nego scena od prije neki dan - vracam se kuci navece. Vozim 90-100 (ogranicenje 80) na duugom pravcu u naseljenoj zoni (odvojeno drvecem od zgrada itd.). Vozim lijevom trakom posto su u desnoj kolotecine i u jednom momentu me prestize sa desne strane passat brzinom od nekih 170-190km/h . i Hajd sve to nego prolijece dalje kroz crveno a onda prelazi u traku za suprotni smjer i prestize citavu kolonu auta na desnom luku. Sve to pri >140km/h. I sta uraditi takvom konju/debilu/idiotu/majmunu/... ? Oduzeti vozacku - polozice opet. Zatvoriti - izace iz zatvora. Upucati - i nije neka kazna...
Sta se desava sa ljudima? Vozim brzo (moze se reci prebrzo) ali ne radim nikada u momentima gdje mogu da ugrozim tudji zivot. I kakve su sanse neke peglice ili tico kad ga odvali tona ipo celika i nastarada ni kriv ni duzan... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2007, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Baš sam prolazio u nedelju oko 11 sati tim putem.

Ovaj Audi na slici je bolje prošao.
Pretpostavljam da je u drugom vozilu bio onaj koji je poginuo. Autu je iščupan motor, mjesto vozača ne postoji.

Užas.

A čemu samo to??? Zbog nekih 5 minuta???

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2007, 16:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poginuo vozač fijat regate
Snježana KARIĆ

01.07.2007 18:19

LAKTAŠI - Jedna osoba je poginula, a dvije su teško povrijeđene u sudaru četiri vozila na magistralnom putu u Klašnicama kod Laktaša.

U nesreći je poginuo Bogoslav Knežević (50) iz Gradiške/Bosanske Gradiške, a teško su povrijeđeni njegova četrdesetosmogodišnja supruga i vozač teretnjaka Dragutin Gligorić.

Nesreća se dogodila u večernjim časovima kada su se pod još nepoznatim okolnostima sudarili kamion tam, kojim je upravljao Gligorić, fijat regata kojeg je vozio stradali Knežević, te teretnjak man s prikolicom kojeg je vozio O.M. i jugo za čijim se upravljačem nalazio M.T.

Knežević je na licu mjesta ostao mrtav, a njegova supruga i Gligorić su prebačeni u Klinički centar Banjaluka, gdje im je pružena medicinska pomoć.

U KC su potvrdili da je Kneževićeva supruga puštena iz bolnice na kućno liječenje, dok je Gligorić zadržan na Torokalnom odjelu. Juče, međutim, nismo uspjeli da saznamo kakvo je njegovo zdravstveno stanje.

Još nije poznato kako je tačno došlo do sudara vozila u Klašnicama. U policiji i Okružnom tužilaštvu Banjaluka kažu da ispituju sve okolnosti.

"Na osnovu tragova nađenih na licu mjesta, položaja vozila, izjava učesnika koji nisu povrijeđeni i svjedoka pretpostavlja se da je do nezgode moglo doći tako što je vozač fijat regate idući iz Banjaluke ka Laktašima, započeo preticanje teretnog vozila s prikolicom, a iz suprotnog smjera je naišao 'tamić'", kazala je Slavica Matijaš, dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka. Dodala je da vozač fijat regate nije uspio da bezbjedno završi preticanje već je udario u "tamić", a potom se odbio i podletio pod teretno vozilo s prikolicom koje je preticao. Ne zna se na koji način je jugo učestvovao u nezgodi.

Povrijeđene četiri osobe
Na području Laktaša juče se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su povrijeđene četiri osobe. Oko 4.30 sudarili su se jugo kojeg je vozio N.B. iz Gradiške/Bosanske Gradiške i golf za čijim upravljačem se nalazio M.Ž. U nezgodi su povrijeđeni vozač juga N.B. i njegov suvozač G.M, te vozač golfa M.Ž. i saputnik R.R. Svi su prebačeni u Klinički centar Banjaluka na liječenje. Okolnosti pod kojima je došlo do sudara nisu poznate, kao ni koje su povrede zadobile ove četiri osobe.

Izvor: http://www.NEZAVISNE.com

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2007, 17:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U gradu
Ako kao i većina naših vozača, vozite neki "besklimni" model, naša je preporuka da se što lakše obučete, kao i da u kolima imate rezervnu majicu, koja će omogućiti vašim leđima da prežive ulazak u klimatizovani prostor direktno iz "mobilne saune". Još jedna bitna stvar se odnosi na obuću. Nemojte nikad voziti u papučama, ma koliko da je napolju toplo. Kao prvo, takva obuća nije, po zakonu, dozvoljena da bude na vozačevim stopalima za vreme vožnje, a kao drugo, papuče i njima slična obuća nisu sigurni odevni predmet jer lako može da se desi da vam iz njih sklizne stopalo, što može biti veoma opasno. Zato su sandale ili neke plitke cipele, odnosno patike daleko bolje rešenje.

Pošto smo se obukli i obuli (papuče su u rancu, zar ne?), možemo da svratimo do prve prodavnice, gde ćemo kupiti vodu. Ovo piće je najpreporučljivije da se konzumira u toku vožnje, jer sigurno osvežava i ne stvara probleme poput nadimanja stomaka, do kojih može doći prilikom konzumacije gaziranih pića.

Dakle, pošto ste se opremili, možete da sednete za volan i da krenete... Ali pre toga otvorite sva vrata na minut-dva, kako bi se pretopli kabinski vazduh pomešao sa spoljašnjim koji, ako već nije hladniji, onda je svakako prijatniji. Ako imate klimu, uključite je na najjače par minuta pre polaska! Naravno imamo još nekoliko saveta, koje možete primeniti i u toku same vožnje... "Sunčane" naočari će vam sigurno dobro doći.

Ako posedujete klimu u automobilu ohladite prostor ali umereno, jer se u vozilu ne prevoze (obično) ljudski organi, već živi ljudi, kojima ne odgovora nagla promena temperature više od 5-6 stepeni.

Ako imate automatsku klimu sa termometrom podešavanje je lako. Podesite termometar na 5 do 10 stepeni nižu temperaturu od spoljašnje. A ako ste vlasnik četvorotočkaša sa manuelnom klimom, koja samo uduvava rashlađen vazduh, onda bi trebalo da povedete malo više računa.

Ručna klima ne može podešavati jačinu i temperaturu vazduha, koji ubacuje u kabinu, ali i temperaturu samog prostora, zato ovu klimu slobodno možete da isključujete s vremena na vreme, kao i da otvarate prozore.

Naravno, ako ne nemate erkondišn, onda vam preostaje da vozite sa otvorenim prozorima, ali i tu morate da vodite računa, jer promaja, pa makar bila stvorena i u gradskoj vožnji neće se svideti ni vašem oznojenom telu, kao ni putnicima na zadnjoj klupi, koji su svakako na većem vazdušnom udaru od vozača i suvozača.

Možda najbolje rešenje za hlađenje prirodnom cirkulacijom vazduha je otvaranje naspramnih prozora, jer će na taj način taj novostvoreni "vetar" istovremeno i najbolje hladiti i najmanje smetati svima u kabini.

I još samo jedan savet koji se tiče gradske vožnje (u tropskim uslovima). Naoružajte se strpljenjem i nemojte padati u vatru za svaku sitnicu. Takođe, malo više, povedite računa o pešacima, jer su i oni na direktnom udaru sunčenih zraka.

Vangradska vožnja

Ako planirate neki duži put na "+35 u hladu", "gradski" predlozi ostaju isti, možda samo malo modifikovani. Komotna odeća i obuća se podrazumevaju, ako nemate prozore sa UV zaštitom, onda slobodno možete potrošiti malo mleka za sunčanje, jer staklo propušta taman ovaj deo sunčevog spektra od koga možete izgoreti.

Odlična zaštita može biti i tanka košulja ili majica dugih rukava. Pri klimatizovanju prostora, slobodno možete podesiti i koji stepen niže od gradske verzije, jer se ovde podrazumeva da iz automobila nećete izlaziti bar nekoliko sati, pa neće biti stresnih situacija uzrokovanih promenom temperature. Upravo iz razloga višesatne vožnje, kada vozite van grada kupiti neki energetski proizvod na bazi žitarica, kao i sve popularnije obogaćene vode sa ukusima različitog voća, jer oni pored osvežavajućeg i okrepljujućeg, imaju i energetski efekat.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti biti od pomoći kada ponovo krenu tropske vrućine, a kreću...

Sitni dodaci

Pored svih nabrojanih saveta, još neke sitnice će učiniti vaše putovanje daleko lagodnijim. Kao prvo, to su kuglice za sedište, koje pored toga što imaju masirajuće dejstvo, takođe omogućavaju da vazduh cirkuliše između leđa i sedišta i na taj način značajno smanjuje perspiraciju ovog dela vašeg tela.

Takođe su korisne i zavesice različitih dezena, koje se montiraju na zadnja stakla. Ovaj dodatak je obavezan, ako se iza vas nalaze deca, koja su dodatno osetljiva na visoku temperatura.

Kada stignete do odredišta, potrudite se da parkirate u hladu. Ostavljanje automobila na suncu, automatski znači i pakao pri povratku u isti. Međutim, jedan koristan dodatak učiniće da temperatura kabinskog prostora bude bar nekoliko stepeni niža. Reč je štitnicima vetrobranskog stakla, koje osim što odbijaju zrake, takođe i hlade volan i čuvaju ostale instrumente "od starenja".

Piše: Marko Tanasković

http://www.B92.net/automobili

Tekst je prenesen u orginalu. Greske su moguce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 08:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2007, 09:29
jebem ti naše ulice! ograničenje 40???? tu brzinu i biciklom možeš nabiti. treba pustiti da se vozi bar 60 km/h. biće bolje garantujem. a pješaci su posebna priča. ljudi vole više prelaziti preko pune linije nego otići do pješačkog prelaza koji je u tom momentu udaljen 10-ak metara. najradije bih i zgazio. naročito mlade dame koje uvijek negdje žure. dabogda noge polomile

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 08:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

splendid je napisao:
jebem ti naše ulice! ograničenje 40???? tu brzinu i biciklom možeš nabiti. treba pustiti da se vozi bar 60 km/h. biće bolje garantujem. a pješaci su posebna priča. ljudi vole više prelaziti preko pune linije nego otići do pješačkog prelaza koji je u tom momentu udaljen 10-ak metara. najradije bih i zgazio. naročito mlade dame koje uvijek negdje žure. dabogda noge polomile

I pored takve nekulture pješaka ti bi još da povećavaš brzinu :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2007, 09:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2007, 09:29
u zakonu lijepo stoji: pješak je obavezan koristiti pješački prelaz ukoliko je od istog udaljen najviše 100 metara. pošto su kod nas pješački prelazi udaljeni jedan od drugog maksimalno 70-ak metara ne vidi razloga zašto bi oni trebali imati prednost. ljudi stoku nauče da se ponašaju, da stoji mirno... ali ove naše neandertalce teško da će neko dovesti u red. al zato policija to sve lepo gleda i boli je ona stvar...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 109 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]