banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 00:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 111 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 15:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
The_new_Statesman je napisao:
@elixir, tvoj nacin razmisljanja je ovaj put tipicno balkanski jer se odmah ,,nalazis u prici,, sa zeljom da se izdvojis. Tacnije, da svi gledaju u tebe. :D

Hajde još jednom pročitaj ovo svoje i priznaj da nema smisla... :lol:
"Tipični Balkanac" nije toliki reklamni konzument da zdravo za gotovo prihvata bajke o ovako skupim stvarima. Ali problem "tipičnog Balkanca" je što ne razumije ni svoje, a ni tuđe potrebe, i stoga ne može ni razumjeti zbog čega postoje "netipična" vozila poput 1007.

Mislim da je tacno ovo sto je Vanja rekao, to nije jedino auto u porodici. E sad ako neko ziv sam, bez ikakvih obaveza a pri tom ima velika primanja onda si on/ona moze priustiti na nekoliko godina takav tip auta. U sustini je to i ciljna grupa kupaca.

Odlično, vidiš da ipak postoji ciljna grupa i razlog postojanja vozila. Pokušaj generalizovanja stvari tvrdnjom da je "glupost kupiti ovakav auto" (by V@nja) nema smisla. Jeste možda glupost sa njegovog stanovišta, ali postoje ljudi koji će tu prepoznati rješenje svojih potreba.
Konkretno kod 1007, mislim da je to idealan auto za bračne parove 55-65, koji nemaju nekih obaveza u životu i čija djeca su davno odrasla i žive svoje živote... Klizna vrata koja se otvaraju na dugme, prilagodljivost i (da) prostranost će znati cijeniti.
Isto kao što će neko kod Minija naći obilje nostalgije i sjećanja na stara dobra vremena, upakovana u modernu BMW tehniku. I platiće za to mnogo više novca nego što realno vrijedi, što naš Balkanac teško da će ikad razumijeti.
A mi ćemo tako i dalje nastaviti kupovati bezlične Škode (kakva je i nova Fabija, svakako)...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E sad ga zacrni sa ovim 55+ :) Ja jos nevidjeh da neko preko 40 godina vozi ovo auto. Vlasnici uglavnom imaju do 33 godine i nemaju porodicu, a ako imaju ovo im je drugo, trece vozilo u garazi. I u jednom i drugom slucaju razumijem njihov odabir.

Uostalom, u reklami za P 1007 glumac ima oko 30-tak godina i predstavlja tipicnog zapadnjackog samca.

Tipični Balkanac, koji kako ti rece, auto gleda prema kvadraturi lima bi mogao za sitne pare uzeti neko koreanca i slicno. Ali Tipicni Balkanac zna da ta auta nisu sminka, citaj, nisu na cijeni kod drugih Tipicnih Balkanaca, bez obzira sto su cesto ogromna.

Dakle, po meni, Zapadnjak ovakva vozila kupuje zbog zadovoljena vlastitog zivotnog stila i potrebe da prvenstveno sebi ugodi, Balkanac to isto kupuje radi pokazivanja, izazivanja zavisti, ukratko zbog shminke.

A auto kao auto, ima svojih mana i prednosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2007, 17:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

E sad ga zacrni sa ovim 55+ :) Ja jos nevidjeh da neko preko 40 godina vozi ovo auto. Vlasnici uglavnom imaju do 33 godine i nemaju porodicu, a ako imaju ovo im je drugo, trece vozilo u garazi. I u jednom i drugom slucaju razumijem njihov odabir.

Vjerovao ti ili ne, bez obzira što nisu bili ciljna grupa pri kreiranju auta, najviše kupaca 1007 upravo spada u tu kategoriju 50-55+.
Launching kampanja jeste bila namijenjena mlađim i slobodnijim ljudima (s naročitim osvrtom na metroseksualce), ali ga takvi nisu široko prihvatili poslije te prve kampanje. Za razliku od starijih...

Dakle, po meni, Zapadnjak ovakva vozila kupuje zbog zadovoljena vlastitog zivotnog stila i potrebe da prvenstveno sebi ugodi, Balkanac to isto kupuje radi pokazivanja, izazivanja zavisti, ukratko zbog shminke.

Teoretski tačno, praktično ne. Ako Balkanac hoće da izazove zavist, kupiće polovno njemačko auto više klase, novije generacije. Kupovinom auta kao 1007, drugi "tipični Balkanci" će ga prije posmatrati čudakom, osobenjakom, a ne nekom kome trebaju zavidjeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2007, 10:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moguce da je tako, nisam gledao statistike, ali ponavljam da jos nevidjeh nekog sa preko 50 godina za volanom tog Pezoa.

I kod Tipicnih Balkanaca ima onih koji bi da ih gledaju kao nekog ,,posebnog,, a on zna da ce zavist izazvati sama cinjenica da ima novca za taj auto. Naravno, vjerovatno pored Pezoa u garazi ima i nekog Svabu (za svaki slucaj). :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 01:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
U poslednje vrijeme ljudi i sa manjim primanjima u SAD voze dobra auta. Jednostavno tako mora biti. Ako zelis sacuvati posao, moras imati dobro i sigurno auto, jer se na posao moze zakasniti . Inace najpopularnija auta bar ovdje gdje zivim su Honda i Toyota. Jeddnom prilikom prebacit cu ti link, pa sam vidi koliko su cijene starih auta, a ja mislim da su preskupa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 17:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Malo sam gledao http://www.motors.ebay.com/ i mogu reci da sam se iznenadio cinjenicom da Hyundai Sonata stara godinu, dvije kosta 10-11.000 dolara i to sa vrlo malo predjenih milja. Mislim, takvo auto ovde u Evropi je preko 13.000 ali evra. Sa manjim motorom, naravno.

Mislim, znao sam da postoji razlika u cijenama ali tolika...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2007, 23:39 
Veteran
Veteran

Evo cijene za popularna vozila, pa Ti sad uporedi sa cijena tamo. Za mene je ovo skupo u poredjenju sa novim autima. Jedmom cu prebaciti i cijene novih auta.

http://autos.yahoo.com/usedcars/search. ... &x=23&y=17

http://autos.yahoo.com/usedcars/search. ... &x=33&y=14

http://autos.yahoo.com/usedcars/search. ... &x=26&y=19

http://autos.yahoo.com/usedcars/search. ... &x=32&y=16

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 20:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Na 77. auto salonu u Ženevi Kia će predstaviti drugu karoserijsku verziju svog prvog automobila proizvedenog u Evropi - cee'd Sporty Wagon. Karavan privlačnog dizajna je baziran na petovratnom hečbeku cee'd, koji se od kraja prošle godine proizvodi u u mestu Žilina, u severnom delu Slovačke, (u blizini granice sa Češkom i Poljskom).

Proizvođač uverava da će novi karavan dužine oko 4,5 metara ponuditi natprosečan komfor putnicima i puno prostora za prevoz prtljaga. Evropskim kupcima će biti ponuđeno čak 18 različitih varijanti Sporty Wagona, sa tri nivoa unutrašnjeg uređenja (LX, EX i TX), pet motora, sa ručnim ili automatskim menjačima i širokim izborom dodatne opreme.

Cee'd Sporty Wagon je za 235 mm duži od petovratnog hečbeka (produžen je iza zadnjih vrata), dok je visina povećana za 10 mm. Kada su svih pet sedišta u funkciji, prtljažnik ima zapreminu od 534 litra (po VDA standardima, odnosno do donje ivice zadnjih prozora), a to je za oko 200 litara više nego u petovratnoj kombi-limuzini.

Kia posebno potencira dizajn i tehnička rešenja petih vrata, kod kojih su šarke pomerene za 225 mm unapred (u poređenju sa hečbekom), što omogućava visoko otvaranje, odnosno obećava laku manipulaciju čak i nešto gabaritnijim teretima, posebno na skučenim prostorima, kakvi su, recimo, gradski parkinzi.

Novi karavan će pokreti pet Euro 4 propisima prilagođenih motora, koji se već ugrađuju i u kombi-limuzinu, od 90 do 143 KS, uključujući i sasvim nov dizel od 1,6 litara sa 115 KS, koji je specijalno razvijen za evropsko tržište, a proizvodi se gde i automobili – u delu novog, velikog kompleksa u Slovačkoj.

Sva vozila koja izlaze iz te fabrike imaju sedmogodišnju, odnosno garanciju od 150.000 pređenih kilometara.

Podsećamo da je proizvodnja prvog Kia automobila u evropskom pogonu te južnokorejske marke zvanično počela 7. decembra prošle godine. Karavan će se na tržištu pojaviti u avgustu, a za decembar se najavljuje i trovratni hečbek cee'd.

Izvor: http://www.b92.net/automobili/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 20:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E sad da malo izbalansiram ovaj marketinski clanak.

Naime, cijenom ova Kia jeste nesto privlacnija ali ne previse. Pocetak proizvodnje je obiljezio strajk zaposlenih kojima je obecana plata oko 700-800 evra a dobili su oko 250-300. Cak je drzava napravila znacajne ustupke kompaniji jer se nadala visokim primanjima zaposlenih sto bi ekonomski popravilo krvnu sliku regije.

Radnici su vezani ugovorom u kojem stoji da moraju nekoliko godina raditi u fabrici ili ce sami snositi nemale troskove obuke za rad u modernim pogonima. Ono cega se ja bojim je da ne bude kao sa Yugom:
KAKVA MENI PLATA, TAKVA TEBI VRATA.

Dalje, unutrasnjost, na jednom modelu koji sam gledao iznenadila me je boja plastike u predijelu nogu, znaci donji unutrasnji dio vrata kao i sredisnji stub konzole su bijele boje. Zamislite kako se to prlja i kako je tesko tu jeftinu plastiku ocisti, mislim, ideja im je :roll:

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 18 Feb 2007, 12:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 12:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Naime, cijenom ova Kia jeste nesto privlacnija ali ne previse...

Morali su nečim pokriti troškove sedmogodišnje garancije... Mislim da ovaj auto nije ništa kvalitetniji od standardnih modela Kie i Hyundaija, i da mu je realna cijena dosta niža. Ali su se onda pametno sjetili i preračunali prosječne troškove dodatne četiri godine garancije i ukalkulisali ih u konačnu cijenu. I zarađivaće na autu kao da ga prodaju po realnoj (nižoj) cijeni, samo što će pecati još više kupaca.
Marketing

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije tako crno, jos je crnje, naime ta sedmogodisnja garancija se NE ODNOSI na citav automobil vec samo na mehanicke dijelove motora i mjenjaca, sto realno govoreci rijetko i otkazuje.

Garancija na citavo vozilo je 5 godina, i to je ono sto je projektovano u cijenu.
Ono plus dvije godine na mehaniku motora i mjenjaca je marketinski trik na koji se ljudi loze jer oni to u zbiru prikazuju kao 7 godina.

Tom linijom djelimicne garancije bi mogli reci i za Ladu/Daciu da ima 12 godina garanciju (sto je besmisleno), iako se garancija odnosi samo na lim.

Btw. Nisam siguran, ali cini mi se da su karoserije pocincane :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 12:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mada licno ne sumnjam u kvalitet jer je KIA ipak svjetska firma i kao takva ne moze priustiti luksuz prevelikog igranja na temu pouzdanosti automobila. Drugi par cipela je to sto se u nju ugradjuje jeftina plastika, zavrsna obrada je grublje odradjena i mnoga tehnicka rijesenja sigurno nisu na nivou, recimo, Honde.

Ali Honda takodje ima izgradjen brand i to dobro naplacuje, ta cinjenica je ono sto obara cijenu korejskim automobilima. Sutra ce to biti problem kineskih vozila ukoliko uopste uspiju napraviti iole ozbiljniji prodor na evropsko i USA trziste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 01:23 
Veteran
Veteran

Ford, vase misljenje.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=52

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 18:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2004, 13:21
Samo da dam komentar na 1007...imao sam veliku srecu i vozio sam to auto fakticki novo preslo samo 600 km , i ko to kaze za parove 55-60 godina...ma daj to je pravo mladalacko auto sto se tice linije i njegovih kapacitete... CAk mi malo vise vuce da ga voze djevojke ali...
Utisci su nevjerovatni stvarno sam se iznenadio , od toga kako taj autic vuce,kako je odradjena unutrasnjost pa do bizarnog otvaranja vrata na tipku...stvarno fantasticno... :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 18:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma dobro, elixir je i rekao da je ciljana publika nesto mladja, ali oni su zakazali i matorci su sada glavni kupci.

Covjek zna, na izvoru je informacija ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

zah je napisao:

Zanima me samo ima li Oslobodjenje lektora :roll:

Citiraj:
ford galaxy
se pise Ford Galaxy.

Btw. Po meni nije skup za ono sto nudi, pogotovo za one koji pretenduju na takva vozila.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 18:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
TNS, po mom mišljenju, Galaxy je skup za ono što nudi. Kad bih birao, uzeo bih Grand Espace ili C4 Picasso. Više opreme i kvaliteta za manje para

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hm, nisam uporedjivao, ali svejedno, Galaxy je sportista duhom dok to Citroen nije, a tek Espace...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Kako je pozicioniran ovaj Galaxy u odnosu na S-Max? Meni prilicno slicno izgledaju... samo ne znam gde su dimenzijama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2007, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

S-max 5 sjedecih mjesta, Galaxy 7 sjedecih mjesta.

I ogromna je razlika u velicini :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 111 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]