banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 08:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Citiraj:
I na kraju pitanje za sve, zasto se niko necega ovakvog, mislim na ljude koji su nas do sada vodili, nije sjetio ranije?

Dok neko nema licnog interesa kod nas se nista ne desava.

Ljudi, nasa drzava nije bila u stanju da rijesi nekoliko sitnih imovinsko-pravnih problema oko izgradnje istocnog i zapadnog tranzita oko BL, a kamo li ovolike puteve.

Ej, boli me qrac za auto putem. Ewo zivi bili pa da vidimo kad ce se ko provozati ovim relacijama i dok bude gotov necemo imati para za gorivo i aute.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
antidope: ima li u tvom zivotu ista opimisticno u pogledu perspektive. Slazem se da treba i kritika, da bi ukazala na pogreske, ali zar sve zivo kritikovati i nazivati propalim, bezperspektivnim, nemogucim.... :roll:
daj budi malo optimistic man :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 16:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
kefalo je napisao:
mislis da se ovde ne montira u padze? malo sutra... samo mislim da to nije toliko bitno, ne mozemo od toga pobjeci, bitno je da mi dobijemo dobre puteve! znam za slucaj firme PORR iz austrije koji su ganjali neke projekte u ZG pa kazu da se u hrvatskoj ne treba pojavljivati bez aktovke para da bi se dobio tender.... ista situacija je sa strabagom. isto je za sve! dobro je sto je strabag jako dobra i jaka firma... znaci ako nesto i krene po zlu mogu uvijek da uvale nekoliko milioncica svjezeg kesha u projekat. a to za masineriju... pa mislim da je svima jasno koliko su spremni za takav projekat, dovoljno je pogledati sta rade u hrvatskom zagorju... dio autoputa od krapine do slovenske granice ide vise po vazduhu(preko mostova) nego sto je polozen po zemlji. ;) i to rade iznenadjujucom brzinom!

Imas moj potpis za ovo. Uostalom ni Strabag nije operisan od inekcija sa strane (Orange solutions, zadnja aferica) ali oni za razliku od nasih zavrse posao i to kvalitetno.

antidope, koncesionar ulaze lovu i za to dobija koncesiju od xx godina, dakle ne mi, mi placamo koristenje istog tog puta a oni od toga zaradjuju.

E sad nemoj reci, mozemo mi to sami, NE MOZEMO, jer nemamo taj auto put, niti ga mozemo sagraditi bez velikih posledica koje bi ponistile sve moguce pozitivne stvari koje bi donio takav projekat.

Nije stos samo u gradnji kuca, vec i podizanju male privrede, pazite, nece biti privrednom objekta u sjevernoj BiH koji je vise od sat voznje udaljen od najblizeg auto puta, znate li sta to znaci???

Nije samo stos u zaposljavanju ljudi koji ce raditi na izgradnji vec na masi drugih koji ce raditi za servisiranje raznih potreba tog projekta, krenimo samo od ishrane, od oblacenja radnika... Ma, bezbroj poslova...

Ja sam optimista!

P.S. Da budem precizniji, onaj pravac Madjarska-B. Luka-Split je u orginalu zamisljen kao ono sto imamo do Klasnica (brza cesta ili put rezervisan za motorna vozila).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

simplicity je napisao:
antidope: ima li u tvom zivotu ista opimisticno u pogledu perspektive. Slazem se da treba i kritika, da bi ukazala na pogreske, ali zar sve zivo kritikovati i nazivati propalim, bezperspektivnim, nemogucim.... :roll:
daj budi malo optimistic man :drinking:

Ja sam inace optimisticna i vesela osoba, nasmijan i uglavnom raspolozen. Ali kada nesto smrdi onda smrdi, pogotovo kada je u pitanju izgradnja puteva u RS koji se grade od izbora do izbora, evo pogledajte sve i jedan projekat koji pocinje da kasni jos u startu. sta je bilo sa auto putem iz SA prema sjeveru. Kad su poceli i koliko grade 20 km puta. 5-6 godina?
Niko se nebi veselio u BL ko ja ovim pravcima jer upravo se ja truckam non stop i glava mi je u torbi po ovim pretrpanim uskim cestama, ali djela govore za sebe...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidis, sjecam se prvog preusmjeravanja saobracaja preko Podlugova, i onih kolona, sjecam se i kako je izgledao ulaz u Sarajevo na Stupu ali i preko Vogošće.

Ali totalno je nebitno zbog čega to čudo od puta dužine 20-tak kilometara grade evo već peta godina. Kao što je nebitno da je izvodjač domaća firma. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
koliko ce to biti istinito vidjecemo, samo prica kad se muce oko tunela 23 godine sta reci :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 20:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Ja mislim da ce ovog puta biti nesto od toga,jer izdaju koncesiju na vise od 30 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
onog trenutka kad dokumentacija i imovinsko pravni odnosi budu sredjeni tj onog trenutka kad strabag dodje sa masinama... to ima da leti! zasto? pa zato sto je strabagu u cilju da sto prije zavrsi posao i sto prije pocne ubirati novac. sto me i cini optimisticnim oko svega ovoga!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
kefalo je napisao:
mislis da se ovde ne montira u padze? malo sutra... samo mislim da to nije toliko bitno, ne mozemo od toga pobjeci, bitno je da mi dobijemo dobre puteve! znam za slucaj firme PORR iz austrije koji su ganjali neke projekte u ZG pa kazu da se u hrvatskoj ne treba pojavljivati bez aktovke para da bi se dobio tender.... ista situacija je sa strabagom. isto je za sve! dobro je sto je strabag jako dobra i jaka firma... znaci ako nesto i krene po zlu mogu uvijek da uvale nekoliko milioncica svjezeg kesha u projekat. a to za masineriju... pa mislim da je svima jasno koliko su spremni za takav projekat, dovoljno je pogledati sta rade u hrvatskom zagorju... dio autoputa od krapine do slovenske granice ide vise po vazduhu(preko mostova) nego sto je polozen po zemlji. ;) i to rade iznenadjujucom brzinom!

heh...jeste....samo što nije fazon u tome. Ako računaš da ove Švabe rade
sve po propisima,onda nije ni bitno kako i kome keš ide. Na primjer,ako
nema love Strabag neće da radi...a lova se onda mora "dopuniti,"dok je
sa Integralom stvar da kad nema love..."Malo ćemo obustaviti radove" se
dešava. Zato ljudi i ne mogu do Gradiške,što je ovdje ekvivalent čini mi
se Leobersdorf ili Wiener Neustadt,navaljati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
istog sam misljenja hazous... ;)
a ovaj potez bl-gradiska strabag uradi do dorucka! :D :lol:

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Slažem se!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Super, svaka cast svima koji su omogucili da se ovako nesto popise.... slijedece cestitke kada se putevi zavrse ..........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2006, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
onog trenutka kad dokumentacija i imovinsko pravni odnosi budu sredjeni tj onog trenutka kad strabag dodje sa masinama... to ima da leti! zasto? pa zato sto je strabagu u cilju da sto prije zavrsi posao i sto prije pocne ubirati novac. sto me i cini optimisticnim oko svega ovoga!

Upravo ti imovinsko pravni poslovi su najveci problem, osim para za samu izgradnju.
U RS i u FBiH je postoji veliki problem u, ne znam kako se to tacno kaze, razumicete vi mene, veliki proboblem u zemljisno registru. Ljudi prave kupoprodajne ugovore za zemlju u katastru i dobijaju ih tamo, ali katastar nije nadlezan za to vec se to radi u sudu i svasta nesto mora da se uradi da se zemlja preregistruje, a svi znamo kako rade sudovi i sad zamislite kakav nastupa krkljanac kada recimo dodje 5000 predmeta za auto put BL-BN.
U BiH trenutno ne postoji kvalitetan imovinsko pravni sistem za zemljisni registar koji bi prethodio ovakvim grose projektima.
Cak i ovaj autoput BL-Gradiska u opstini Laktasi nailazi na velike probleme iz ovog imovinskp pravnog polja.

Vrh

Tema posta: strabag
PostPoslato: 10 Nov 2006, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Ja imam jedno zanimljivo pitanjce, da li se iko od vaz zapitao koja je ekonomska opravdanost puta prema Kupresu ?? Mislim znam da Strabag nije dobrotvorno drustvo pa zato i pitam. U svim studijama i master planovima za razvoj putne mreze u BiH taj put nije bio spominjan. Ako Dodik odradi to ja cu mu skinuti kapu. Isto vazi i za put do Prijedora.

A najbolja mi je bila reakcija PDP-a, kao eto mi podrzavamo taj sporazum i gradnju puteva ali predlazemo da se gradi put do Istocnog Sarajeva :)

pozdrav svima..

P.S. sto se tice Integrala i ostalih firmi ne bojim se za njih. Strabag je jedna jako agresivna firma koja ulazi na trziste tako sto obicno kupi ili najjacu ili jednu od jacih lokalnih firmi. Sto bi nas narod rekao idu djonom :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2006, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

- offtopic , ili kako mali parica zamislja da se upravlja forumom :) kome je palo na pamet da ovo prebaci u automobile ???

Vrh

Tema posta: Re: strabag
PostPoslato: 11 Nov 2006, 00:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
the_grunf je napisao:
Ja imam jedno zanimljivo pitanjce, da li se iko od vaz zapitao koja je ekonomska opravdanost puta prema Kupresu ??

Evo jedan intervju s Dodikom koji je izasao u februaru ove godine u Jutarnjem listu...

http://www.jutarnji.hr/ispis_clanka.jl?artid=13636

Koliko vam je važna autocesta do Zagreba?

- Izuzetno važna. Već se gradi, a pokušao sam to i ubrzati. Trebalo bi to ostvariti kao veliki regionalni projekt, odnosno regionalni autoput koji ide od Okučana, preko Nove Gradiške i Banje Luke, na Kupres, tako da završava jednim krakom u Mostaru, a drugim prema Splitu. To bi mogao biti značajan interes i hrvatske privrede, društva i države. Dok je to još bila tabu-tema, o tome sam razgovarao s bivšim premijerom Matešom. I Hrvatskoj bi trebala takva putna komunikacija... To je davna ideja još iz bivše zemlje.

Trenutačna frekvencija na putu Gradiška - Banja Luka je oko 24.000 automobila dnevno, pa je to jedan od najopterećenijih magistralnih putova u regiji. Ekonomska održivost autoputova izgrađenih koncesijski na 20 godina je 7000 automobila dnevno, što znači da je ovdje promet višestruko veći. Mislim razgovarati s nekim ljudima u Hrvatskoj koji imaju interesa, da se na tom pitanju zajednički nađemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2006, 09:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

the_grunf je napisao:
- offtopic , ili kako mali parica zamislja da se upravlja forumom :) kome je palo na pamet da ovo prebaci u automobile ???

Ma ja sam predlozio, na prvu loptu, ali ipak bolje joj je na novostima jer je tamo više ljudi. :roll:

Vrh

Tema posta: Re: strabag
PostPoslato: 11 Nov 2006, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

djuro_bl je napisao:
the_grunf je napisao:
Ja imam jedno zanimljivo pitanjce, da li se iko od vaz zapitao koja je ekonomska opravdanost puta prema Kupresu ??

Evo jedan intervju s Dodikom koji je izasao u februaru ove godine u Jutarnjem listu...

http://www.jutarnji.hr/ispis_clanka.jl?artid=13636

Koliko vam je važna autocesta do Zagreba?

- Izuzetno važna. Već se gradi, a pokušao sam to i ubrzati. Trebalo bi to ostvariti kao veliki regionalni projekt, odnosno regionalni autoput koji ide od Okučana, preko Nove Gradiške i Banje Luke, na Kupres, tako da završava jednim krakom u Mostaru, a drugim prema Splitu. To bi mogao biti značajan interes i hrvatske privrede, društva i države. Dok je to još bila tabu-tema, o tome sam razgovarao s bivšim premijerom Matešom. I Hrvatskoj bi trebala takva putna komunikacija... To je davna ideja još iz bivše zemlje.

Trenutačna frekvencija na putu Gradiška - Banja Luka je oko 24.000 automobila dnevno, pa je to jedan od najopterećenijih magistralnih putova u regiji. Ekonomska održivost autoputova izgrađenih koncesijski na 20 godina je 7000 automobila dnevno, što znači da je ovdje promet višestruko veći. Mislim razgovarati s nekim ljudima u Hrvatskoj koji imaju interesa, da se na tom pitanju zajednički nađemo.

Ma ekonomska odrzivost zavisi od cijene gradnje i cijene odrzavanja. Put prema Kupresu treba vise da se odrzava izmedju ostalog zbog veoma ostrih klimatskih uslova. Tu treba dodati i da ce put biti dosta skuplji od puta za gradisku (konfiguracija terena).
Moje licno misljenje je da je taj put i velikim dijelom politicki jer treba povezati Mostar i Medjugorje sa zagrebom i Hrvatskom, a Autoput 5C nece ici juznije od Sarajeva (ovo sam cuo od vise, recimo kompetentnih, ljudi). Uz to Strabag je u pregovorima spominjao i Vatikanski kapital koji je zainteresovan za ovaj put dole.
Vidjecemo u naredne dvije godine sta ce biti ali ja se licno nadam najboljem.

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2006, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sto se tice klimatskih uslova, Kupres je mala maca naspram jedne alpske zemljice koju znamo i pod imenom Austrija.

Sto se tice pravca SA-Mostar, to je ujedno najskuplji komad VC u medjunarodnim okvirima jako upitan, za razliku od pravca od B. Luke prema Mostaru gdje je gradnja neuporedivo jednostavnija i jeftinija jer bi trasa isla uglavnom platoima a čega nema baš iz pravca Sarajeva. Isto tako taj pravac divno lezi naspram teskih katolickih zemalja tipa Austrije, Slovenije, Madjarske, Bavarske, Ceske, Poljske.

Ko god je bio u Medjugorju zna da je najvise posjetilaca iz ovih krajeva (+Irska i Italija).
Osim toga to bi za iste bio mozda najbrzi put prema Dubrovniku i juznom Jadranu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]