Natjerali ste i mene da nesto napisem (vec sam slicno bio napisao na pretjodnoj temi o njemu)
Ovaj zakon je proizvod zasjedanja gomile kretena koji nemaju nikakve veze sa saobracajom. To je gomila guzonja koji imaju svoje vozace koji ih voze vec godinama i do komsijine kuce. Pola njih
nezna ni gumu na autu zamjeniti.
Zakon kao zakon je od A do Z prepisan "zakon o prometu" republike Hrvatske (a taj isti je rezultat miksanja zakona o bezbjednosti saobracaja SFRJ i zakona o bezbejdnosti saobracaja nekih evropskiih drzava) koji je i tamo naisao ne velike otpore ali zahvaljujuci jacini i tvrdoglavosti tamosnje vlasti je ostao i dan danas na snazi (uz male ispavke).
Najavljuju ga kao da dolazi mesija, kao da ce stupanjem toga istog na snagu sve u drzavi biti sjajno i bajno. Zakon je ustvari pokusaj (sto je u svemu najgore, i uspjesan zahavljajujuci naivnosti naseg naroda) maskiranja trenutnog stanja u drzavi (mislim na puteve, pravosidje i policiju). Bezbjednost u saobracaju se popravlja samo donosenjem novog zakona, nego citavim nizom akcija od strane policije,drzave i sudstva, a zakon dolazi kao proizvod toga (i pisu ga strucnjaci iz oblasti saobracaja, psihologije i prava). Da bi se povecala bezbjednot saobracaja potrebno je prvo uvesti red u policiju jer je ona sama puna kriminala i korupcije i nikakav zakon o bezjednosti saobracaja nemoze to popraviti. Mora se izvrsiti reforma sudstva (na BiH sudovima ima milion i po predmeta koji jos nisu ni pogledani od strane sudova), pa tek onda donijeti novi zakon, jer zakon o bezbjednosti saobracaja SFRJ (koji se ovdje primjenjuje/ivao do stupanja na snagu ovog zakona je bio u potpunosti OK zakon i mogao se "modernizovati" tj. usaglasiti sa evropskim normama sa jednom izmjenom postojeceg (to je i uradjeno, ali su politicari to poturili pod novi zakon).
Naravno da ce ovaj zakon stvoriti placebo efekat, i da ce se bezbjednost saobracaja PRIVIDNO povecati.
O tome kako ce se samo povecati iznos mita koji se daje policiji necu da govorim.
Zelim da se osvrnem samo na dva clana ovog zakona koji su, mozda, izazvali i najvece reakcije kod mladih vozaca:
Prvo jeste ogarnicenje voznje od 23:00-05:00 za mlade vozace (clan 186, tacka 8 ). Ovo je apsurd, glupost koju su djelimicno prepisali od Hrvata (a ovi od Ukrajinaca). Ovo je cisto potcjenjivanje mladih osoba. Ako je po zakonu osoba koja napuni 18 godina punoljetna osoba, i kao takva punopravno odgovara za sve svoje postupke zasto onda ovaj clan?
Ako po zakonu o bezbjednosti saobracaja (ovom o kom raspravljamo) osoba koja napuni 18 godina i koja dobije ljekarsko uvjerenje kojim se potrvrdjuje sposobnost (i fizicka i mentalna) takvog lica da RAVNOPRAVNO ostalim ucesnicima u sabracaju upravjla motornim vozilom zasto onda ovaj clan? Je li to ravnopravnost? Zasto onda idemo na ljekarski pregled kad se on u ovom zakuno osporava? Ako kandidat plozi vozacki ispit kojim se potvrdjuje da je savlado tegniku upravljanja
motornim vozilom i time stice pravo na dobijanje vozacke dozvole i samostalno upravljanje motornim vozilom zasto onda ovo? Zasto idemo u auto skolu? Zasto izlazimo na ispit?
Druga stvar je obiljezavanje mladih vozaca (iako mene ovaj dio zakona ne "kaci", ali moram reci da je ovo jedan od najglupljih clanova zakona).
Svakako da se mladim vozacima treba pomoci u pocetku, ali ne na ovaj nacin, jer drugi vozaci cim vide ovo stvara se netrpeljivost i nerazumjevanje i izliv bijesa koji moze biti samo kontraproduktivan. Zasto se onda nisu predvidjene kazne za iskusne vozace kada neprave neki prekrsaj u odnosu na mlade vozace?
Zako je pun rupa, i ja kao laik (jer nauka o saobracaju nije moja struka) ali sto se tice i prakticnog i teoretskog dijela voznje teski profesionalac za sve i jednog pliticara se usudjujem reci da je stari zakon mnogo bolji od ovog.
Mogu pisati danima o ovome, ali stvarno mi se ne da vise (brzo mislim-sporo kucam)

.
[Rs-Clan] je napisao:
No, za one kojima koja desetica ili stotka ne bi značajno oštetila budžet, tu su i kazneni bodovi koji mogu dovesti i do oduzimanja vozačke dozvole.
Koji je kreten ovo napisao. Pa zar taj gospodin ne shvata da onaj "kome nije problem stotka" nece ni doci do kaznenih bodova. Sirotinju udari i po dzepu i kaznene bodove, a burzuje po MALO dzepu (sto mu i ne predstavlja problem)
Lear je napisao:
Sve bi to imalo smisla da naša policija zaista brine o bezbjednosti saobraćaja. Lično mi je rekao saobraćajac da njima komandir naredi da naplate najmanje toliko i toliko kazni ili ispišu toliko i toliko prijava.
I ja sam isto to cuo, a oni to svojim postupcima i potrvrdjuju.
V@nja je napisao:
Koliko sam ja shvatio, ta stavka koja se odnosi na starost se primjenjuje samo u slucaju da osoba ima vozacku dozvolu manje od dvije godine.
Ja bih rekao da nisi dobro shvatio.
V@nja je napisao:
Vidis, pise I

Gdje si ti nasao to "I".
Citiraj:
(8.) Лице из става (7) овог члана, млађе од 23 године, не смије да
управља возилом у саобраћају на путу у времену од 23 часа до 5 часова,
осим ако је с њим у возилу лице старије од 25 година које има возачку
дозволу и којем у посљедњој години није изрицана заштитна мјера или
мјера безбједности забране управљања моторним возилом.
lakisat je napisao:
Ma ovi se zakoni i uvode da mi se mogli nakrasti jos para od naroda...
Moraju nesto izmisliti...Sve oni kao rade u korist naroda a odraze jadan narod...Ma lopovi su to veliki!!! I nikad im dosta nije!
Upravo tako. Moraju nekako opravdati plate.