banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 11:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16943 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842 ... 848  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Sep 2024, 21:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
E sad da ja pitam, za ciscenje DPF filtera (to je onaj u izduvu, jelte?)
Na sta je potrebno obratiti paznju? Samo ciscenje je valjda oko 200KM. Majstor bi da on skine, odnese, plati čišćenje, a njemu da platim skidanje. Da li to ovi koji ciste (u BL) sami hoce skinuti i vratiti? Rade li to ok ili poprijeko, moze li se sta sjebati usput ako se fuseri... Cijene, preporuke, iskustva?
Prije 2 godine mi je iskakala greska dpf filtera, nacepio ga malo na otvorenom, i nije se vracala do prije par dana. Ovo ljeto isao bar 4 puta u BG, par puta u Zg (znaci bilo otvorenog puta, i opet se sad javila greška nakon toga). Danas isao u Zg pa ga vozio 15 minuta na 3000 obrtaja, i vise je nema.
Pezo 1.6 HDI

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2024, 21:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Obično nose kod Miše ABS-a, majstor skida.
Nema tu šta puno zajebati.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 10:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Ima sam problem sa dpf-om i iz iskustva gledaj da ti neko najprije odradi dijagnostiku u smislu sa skonta sta je problem. Nije uvjek problem samo to sto se zaprljao/zacepio i mislim da je podjednako problem i ostecenje istog, sto je kod mene bilo. Ako ga nije tesko skinuti, mislim da ti ovi sto ciste mogu odraditi i to, ali ako je komplikovano kao kod mene sto je bilo, svakako preporuka da ti to radi neko pedantan, jer sam siguran da ovi sto ciste ne paze na sve i 90% da ce nesto slomiti, iskriviti itd...
Bio sam bas kod Mise, vidio kako lupaju klijesta da zamjene plocice, a nista zadovoljniji nisam ni sa ciscenjem dpf-a. Kada se skinuo sa auta, moj majstor nije mogao uociti pukotinu zbog garezi, a Miso se napravio lud, oprao, uzeo pare i vrati nazad. Siguran sam da imaju vise iskustva sa dpf-ovima i nacin da utvrde je li ostecen ili nije, prije ciscenja, ali ovde su se napravili ludi. Vratio ociscen dpf na auto, nakon 7 dana iste greske, na kraju stavio nov.

Sent from my SM-G780G using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Nov, zamjenski? Čini mi se da onajj Bagrameli reče u klipu da zamjenski ne rade posao.
Po automehanika-grupama na FB sam vidio da neki pišu da, kao problem, zna da ne ide sam DPF, već da moraš utvrditi šta ga je začepilo (dizne, EGR ili možda način vožnje/upotrebe).

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 13:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
hadzidado je napisao:
Koliko je meni poznato, dok ne skineš egr, fap, usisnu granu, dizne, ventile, p....e materine i ne očistiš fizički, nisi napravio ništa.

Pa i ja kontam ako je baš zaribao, da to samo može fizikalija (ručno) da se čisti i skidaju naslage masnoće, tj katrana.
https://www.youtube.com/watch?v=jX0p4yAxPRc

Za sada sam ok, ali bi prevencije radi, odradio dok nije dotjeralo cara do duvara.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 14:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Megabyte je napisao:
Po automehanika-grupama na FB sam vidio da neki pišu da, kao problem, zna da ne ide sam DPF, već da moraš utvrditi šta ga je začepilo (dizne, EGR ili možda način vožnje/upotrebe).

Ovo pregledati pod No1 i ako je sve ok onda čistiti, mijenjati, skidati dpf.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 15:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2024, 11:59
blaf77 je napisao:
E sad da ja pitam, za ciscenje DPF filtera (to je onaj u izduvu, jelte?)
Na sta je potrebno obratiti paznju? Samo ciscenje je valjda oko 200KM. Majstor bi da on skine, odnese, plati čišćenje, a njemu da platim skidanje. Da li to ovi koji ciste (u BL) sami hoce skinuti i vratiti? Rade li to ok ili poprijeko, moze li se sta sjebati usput ako se fuseri... Cijene, preporuke, iskustva?
Prije 2 godine mi je iskakala greska dpf filtera, nacepio ga malo na otvorenom, i nije se vracala do prije par dana. Ovo ljeto isao bar 4 puta u BG, par puta u Zg (znaci bilo otvorenog puta, i opet se sad javila greška nakon toga). Danas isao u Zg pa ga vozio 15 minuta na 3000 obrtaja, i vise je nema.
Pezo 1.6 HDI

Tako se i meni palila greška, pa odradi regeneraciju pa miran neko vrijeme. Na kraju kad je izbacilo opet skinemo dpf a on začepljen totalka, nema čišćenja.
Skinemo njega, egr, dijagnostika se odradi i tjeraj dalje. Nije vrijedno mijenjati i stavljati novi.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 15:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Problemi s DPF-om su obično posljedica nečeg neispravnog u sistemu prije njega. Turbina, EGR dizne, način vožnje isto mnogo utiče. Tako da i ako se očisti obično se opet vrate problemi, al bar traje neko vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Način vožnje prije svega. 2.0 dizelaši nisu baš za gradske na 1500 do 2000 obrtaja....

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Definitivno, samo se zapuše i kiti ne valjaju.
Navešču primjer C5 MK2 1.9 HDi kojem ne prijaju kratke gradske vožnje.
Ali zato na otvorenom putu 150-200km+ fino sve spali i radi kao doksa i ide kao zmaj.
Zato je idealno imati auto B/C klase za grad (atmosferski benzin za vjek vjekova) i veći dizel za dalja putovanja (ko je u mogućnosti).
Ovaj naš C5 treba 5 radnih dana da dostigne radnu temperaturu sa švaler gasom na automatici tako da je idealan za dalje puteve, slabo troši, fino radi, ali kratke vožnje ga jebu.
I opet moram hejtovati ljubitelje Švaba.
Ok, imali su kultne aute prije 40 godina, ali sada nije to to, svi ostali ih deru (KIA/Hyundai).
Deru ih ili po kvalitetu ili po odnosu cijene/kvaliteta.. Švabe propale, jeb'o ih Golf 8 (na tacni ih nosam).
Još uvijek pokušavam skontati zašto naš narod preferira Švabe ali ne ide mi.
A kad vidiš na ulici, ima Pežoa, Renoa, Sitroena, Fiata, Fordova, Dačia, Honda, Suzukija, Toyota i nije baš da jebeni VW dominira.
Ja mislim da su ljudi neopterećeni većinom ali ima jedan procenat koji se kune u švapski auto.. 'bo vam Švabo mater.
Henry Ford je rekao da je najbolji auto nov auto - ali neka naš lola ćera 15-20 godina starog BMW jer će se se osjećati bogat i moćan!.. usraću se, sad u gaće.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 20:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Skuplje te dođe registracija, servisi i gume, nego što ćeš dati na popravku problematičnih dijelova dizelaša u gradu.

Uostalom, nije ni benzinac vječan. A da ne pričamo o početnom ulaganju ako hoćeš da nešto pošteno uzmeš.

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2024, 21:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Megabyte je napisao:
Nov, zamjenski? Čini mi se da onajj Bagrameli reče u klipu da zamjenski ne rade posao.

Ne bas nov nov, nego skinut sa polupanog auta koje se dovezlo do tek prvog malog servisa.
Prije skidanja samo sve ostalo ispitao koliko se se moglo... Evo ~15kkm sa drugim dpf-om, bez problema.
Sa starim dpf-om auspuh vazda bio crn, to i sam mozes provjeriti. Ako dpf radi svoj posao, ne bi smio nista cadjavo propustiti...
Slazem se sa misljenjem da dpf sam od sebe nece otici, on je doslovno na kraju lanca i sve ispred ga moze ubijati.

Sent from my SM-G780G using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 07:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
Rider on the storm je napisao:
Definitivno, samo se zapuše i kiti ne valjaju.
Navešču primjer C5 MK2 1.9 HDi kojem ne prijaju kratke gradske vožnje.
Ali zato na otvorenom putu 150-200km+ fino sve spali i radi kao doksa i ide kao zmaj.
Zato je idealno imati auto B/C klase za grad (atmosferski benzin za vjek vjekova) i veći dizel za dalja putovanja (ko je u mogućnosti).
Ovaj naš C5 treba 5 radnih dana da dostigne radnu temperaturu sa švaler gasom na automatici tako da je idealan za dalje puteve, slabo troši, fino radi, ali kratke vožnje ga jebu.

Mislim da je problem ljudima i lošim navikama, većina ljudi u trku uleće u auto, pali ga i odma kreće. Zagrijavanje traje između par mili sekundi i eventualno 3-5 sekundi ako je u datom momentu stigla poruka na mob ili se mora baciti seen na nečiji story.
Da se sačeka tih par min dok motor postigne radnu temp pa da onda krene sa vožnjom... ma daj!!!! To im je vječnost.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 07:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Daaaj, ebeš auto za koji u 21. vijeku moraš čekati se zagrije.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Po toj logici bi trebao cekati pola sata zimi da se auto u leru zagrije na radnu temperaturu, pogotovo vece kubikaze... Ovo je nepotrebno, cak i lose za DPF, svi moderni auti nabiju pritisak ulja i moze se voziti relativno brzo nakon paljenja. Moj stav je da taj DPF treba ukloniti cim crkne, eventualno pogledati da nisu dizne otisle ili EGR, kad lole mogu golf dvice dizele voziti sa euro 0 motorom po gradu i uredno prolaziti tehnicki sa neispravnim autom, sto onda ostali ne bi mogli voziti euro 5,6 na euro 3 bez dpfa.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 11:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Zagrijavavanje 10-20s i šibaj. Aj po zimi se to produži dok očistiš stakla

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Kakvo zagrijavanje, neopterećenom dizelu na negativnim temperaturama bi trebalo preko pola sata samo da umlači crijeva vode.
A tek do radne temperature.. probao sam jer je akumulator bio prazan ma je paljen na kablove i onda pušten da radi pola sata da se dopuni - ni da se umlači (termostat je dobar; da odmah naglasim).
Moja praksa je da je zagrijavanje 10-20 sekundi kad je hladno čisto da ulje prostruji, dođe do glave motora i sve fino podmaže i onda gas.
Vožnja hladnog auta zna se, lagani gas i ne puno obrtaja na početku (1600-2200, zavisno od motora) mada treba i do pola sata vožnje nekim autima da i voda i ulje dostignu radnu temperaturu.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 13:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Горе је чекати у мјесту да се ауто угрије, јер је слаб притисак уља и не може да добаци како треба. Најбоље је одмах кренути лагано.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
A cemu i to zagrijavanje nakon paljenja, ja bilo zima ili ljeto cim upalim auto odma idem pun gas gdje trebam, nisam nikad imao problema ni sa jednim autom sto se tice motora, samo normalni servisni intervali sa kvalitetnim uljem.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2024, 15:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Samo kreniti odmah sa laganim gasom da ulje procirkuliše. Nakon 15ak sekundi normalno voziti.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16943 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 836, 837, 838, 839, 840, 841, 842 ... 848  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]