Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42 Postovi: 13355 Lokacija: Otac Grmec i Majka Kozara:)
greska za fruska gora il irig..ne napisa izlaz s mitrovica..al evo slika..znaci ova dionica s mitrovica izlaz pa besenovo - beocin - skela..na taj put, kakav je...
_________________ "Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich" --> Diamonds <--
Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31 Postovi: 1218 Lokacija: Land of Downunder
Preporuka, majstor za auto klimu, negdje je počela da curi klima, so je progrizla jednu od cijevi kod zadnjih tockova. Pa ako može da se zakrpi dok ne stigne zamjenska cijev od klime.
_________________ I firmly believe that anyone, who is worth anything at all should own a 12 cylinder car before they die... because there's nothing else like it... It will take your breath away!!! by David E. Davis
Ako znas gdje curi, trebace ti i neko ko vari alumiinijum, ako ne znas, moja preporuka za Frigo Djukic u trnu, meni su jedino oni znali pomoci. Imaju i azot za testiranje sistema, tako da ako iko moze otkriti gdje curi, to su oni. Mislim da sam vec ranije spomijao iste, trazi Danijela.
Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12 Postovi: 9329 Lokacija: Banja Luka Republika Srpska
pjetar je napisao:
Gdje kupiti akumulator, Sladaboni, Tudor, neko treći? Imate li neke preporuke, šta se dobro pokazalo?
Onomad u septembru 2018. sam kupio u Tudoru Baner akumulator i izdržao je do prije dve sedmice. Napomenuću da sam isti dva puta godišnje (u proleće i jesen) punio punjačem. Auto nije garažirano.
U zamjenu mi je kolega donio isti takav Baner iz njihove fabričke prodavnice sa malim oštećenjem i platio sam ga 65 evra. Nadam se da će bar toliko izdržati.
_________________ 1.If in doubt , flat out ! 2.A true soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him.
Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31 Postovi: 1218 Lokacija: Land of Downunder
goranagf je napisao:
Ako znas gdje curi, trebace ti i neko ko vari alumiinijum, ako ne znas, moja preporuka za Frigo Djukic u trnu, meni su jedino oni znali pomoci. Imaju i azot za testiranje sistema, tako da ako iko moze otkriti gdje curi, to su oni. Mislim da sam vec ranije spomijao iste, trazi Danijela.
Sent from my SM-G780G using Tapatalk
Znam gdje curi, lociran je dio gdje curi samo je nepoznato koliko je oštećenje? Znači skinuti dio gdje oštećenje i odnijeti na popravku kod Djukića?
_________________ I firmly believe that anyone, who is worth anything at all should own a 12 cylinder car before they die... because there's nothing else like it... It will take your breath away!!! by David E. Davis
Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56 Postovi: 4584 Lokacija: YUGOSLAVIA
Za @Spavača ako dosad nije otišao do B. Palanke.. okozi čovjek se ovdje planirajući kao da ide u Temišvar, a spojler jer je slika u pitanju.
Spoiler:
spavac je napisao:
skela
Put je ok, Fruška, krivine, lagana vožnjica, jedino ta skela.. gledao sam skelu u Banoštoru, 5 auta se nagura, skela stara, trula, nešto ne bih imao povjerenja ići time osim kao pješak pa da mogu isplivati. Ne bih volio da mi auto potone u mutni Dunav, jeste da su male šanse ali nešto me to odbija.. bolje je mostom na Bačku Palanku.
hadzidado je napisao:
Koliko sam upratio, to ti je bukvalno kako ti grah padne.
Ne nužno, pokušaću sada raskrinkati mitove u vezi akumulatora ili zašto neki traju godinu a neki 5+ godina. Zavisi da li su svježi ili mjesecima stoje na polici, kao i da li su dopunjavani u prodavnici (a trebali bi). Čest problem je ovaj: kupiš aku koji stoji XY mjeseci i ispraznio se solidno ali opet dovoljno da upali auto. I ti skopčaš i dovezeš se kući 4 kilometra i aku nastavlja da degradira jer ne voli da je poluprazan (a već je degradirao u prodavnici) i dalje ide nizlaznom putanjom i za par mjeseci ćorak Dakle, ili ponijeti multimetar u prodavnicu i uzeti aku koji ima 12,5-12,7V ili odmah nakon kupovine ga dopuniti. Dopunjava se dugom vožnjom (do sat vremena) ili smart punjačem snage od 2-4 ampera. Ako imaš garažu, nakon kupovine ga skopčaš i ostaviš preko noći da dostigne maksimum. Ako više dana ne voziš, opet punjač skopčaj i on će ga puniti "na kapaljku" tj. neće dati da se imalo isprazni. Akumulatori vole da su puni, ako nisu dolazi do sulfatizacije olovnih šipki.. da ne dužim, hemija je to. Punjači/održavači napona su 40-ak KM, a dobro dođu i da napuniš aku ako dođe na nulu. Ja sam prošao dosta njih, npr. moto aku skinem zimi i povremeno ga nakačim na smart punjač i održavam na 12,7-12,8 V. Dakle, multimetar i smart punjač je obavezna oprema za rukovanje sa aku, Nema lošeg aku, samo loše održavani i nedopunjavani ili kupljeni poluprazni/bajati. I to je najčešći mit i izvor polenike, ne valja Varta, ne valja Banner, ne valja Topla, ne valja Vesna.. a sve je to zabluda i poljedica čuvanja istog u prodavnici, ako su dobro čuvani svi oni mogu dugo. Ne ustručavaj se da poneseš multimetar do prodavnice i pogledaš datum proizvodnje i sebi probereš da ti ne uvale neki bajat sa naponom u kiti. Ako nemate, nabavite multimetar i punjač, korisne stvari, puno problema možete riješiti bez da idete kod električara, ako imate imalo smisla i volje za učenje.
Evo ja imam ovaj hepek za održavanje/dopunjavanje akumulatora, ovo je samo 2 ampera a imaš ih i od puno više.. meni dovoljno, a jeftino i valja.
Ovo je skuterčićev aku, ne vozim ga neko vrijeme jer vozim motocikl i onda ga dopunjavam da ne bi otišao u helač. Ovo je AGM, naspe se kiselina i onda se zaptije i ne otvara.. kažu u Tudoru da je to to, ali nije to to, punio sam ga dva sata dok je dosegao max, dakle nije bio 100%, tek nakon punjenja sam ga postavio.
_________________ Svet je predgrađe grada Edena, imam užasan strah od vozova!
Garaža/dvorište kuće je zakon. Imamo više auta i kad se neki ne vozi danima/sedmicama, samo na punjač i održava ga punim. Isto tako kod kupovine novog akumulatora, ide dopunjavanje namax. prije postavljanja u auto/motor. I naravno redovna kontrola napona, jal preko multimetra jal preko OBDII (kod benzinaca).
Vi koji ste u zgradama.. jbg. Ne možete ni ulje ni točkove ljetne/zimske sebi zamijeniti, a kamoli šta drugo majstorisati.. ali dobro, neko i ne voli da samostalno održava vozila osim nas fanatika - pa čak i da ima kuću i garažu.
Može kako da ne, nisam rekao da ne može, nego benzinci imaju OBDII priključak, pa možeš lakše pratiti napon na telefonu preko Torque aplikacije bez da otvaraš haubu. Zapravo otvaram ja haubu i multimetrom provjerim napon nakon stajanja. Ali imam više tih OBDII hepeka i jedan mi je non-stop prikopčan u autu, pa s vremena na vrijeme pogledam napon punjenja u radu (treba biti 13,8-14,2V). Ako ode alternator a ne vidiš na vrijeme onda nije veselo, pa povremeno pogledam.
Kontaš sad? Multimetar je za kontrolu (i dizela i benzina) kad je ugašen, a OBDII prati napon punjenja kad je motor uključen.
Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51 Postovi: 40038 Lokacija: Месечева икра
Rider on the storm je napisao:
Može kako da ne, nisam rekao da ne može, nego benzinci imaju OBDII priključak, pa možeš lakše pratiti napon na telefonu preko Torque aplikacije bez da otvaraš haubu.
_зока je napisao:
Rider on the storm je napisao:
Može kako da ne, nisam rekao da ne može, nego benzinci imaju OBDII priključak, pa možeš lakše pratiti napon na telefonu preko Torque aplikacije bez da otvaraš haubu.
Imam dva dizela i oba imaju OBD džek.
My bad, u pravu si.. izguglao sam i dizeli ga takođe imaju (pod imenom EOBD, 'E' je za evropski) i to od od 2004. god. dok benzinci imaju OBD-II još od 1996. god (obični OBD bez II imaju još od 1988. god.). I onda mi je od tada ostalo u glavi da ga samo benzinci imaju.. odoh sada da ga uštekam u Citroen C5 MKII 2.0 HDi da vidim ima li kakvih grešaka i koje parametre pokazuje (volio bih vidjeti pritisak i temp. ulja).
EDIT: probao, ništa posebno od parametara, temp. rashladne tečnosti, napon aku, obrtaji, protok goriva po minuti, položaj gasa/opterećenje motora, još ponešto.. nema temp. ulja. Dobra stvar je što (očekivano) ne pokazuje greške. EOBD džek je sakriven u pretincu između prednjih sjedišta, ispod neke gume koja ga pokriva a ne ispod volana kao kod dosta auta. Nikad ga ne bih otkrio da nisam izguglao đe se nalazi. https://www.youtube.com/watch?v=Uby0-FSNMQU
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu