banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 15:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 343 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Elektro/hybrid
PostPoslato: 20 Avg 2021, 07:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
@munja
Staza, ne drag race.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 07:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Umetnik,
Izvodivo je al nije lagano, a prilično je gadno kada otkaže u vožnji.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 08:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sve zavisi od toga u kojem momentu otkaze. Na sirokoj cesti jos djene djene. Gore je kad se to desi u brzoj krivini, tj. pri velikom opterecenju. Da, desilo mi se ;) Fiatov elektricni servo je poznat po tome da voli da luduje...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Ајој, да, Fiat и City mode... Не знам, до сад ми се није десило да откаже што се тиче аута са сервом које сам возио, али мислим да је то међу посљедњим стварима коју бих желио да ми се деси :sad3:

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 09:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2018, 19:49
Umetnik je napisao:
Ајој, да, Fiat и City mode... Не знам, до сад ми се није десило да откаже што се тиче аута са сервом које сам возио, али мислим да је то међу посљедњим стварима коју бих желио да ми се деси :sad3:
kad god sam ga upalio neko se sranje desilo

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
munja.alex je napisao:
mirdza je napisao:
Na stazi još uvijek ne. Preteški su ;)
@castra
Vidim da je MB i da ima Recaro 8)
I doći će dan, kada ćeš sam....krenuti putem beznađa....

https://youtu.be/A4orCB71BgY
A jes forea, Rimac sa 1000 konja vise i sa 4.5 puta vecom cijenom....plus sto nije staza na koju je Mirdza mislio.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 09:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Meni se sviđa ideja električnih auta sa 4 motora, po jedan na svakom točku.
I onda vektorisanje snage... :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 09:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vektorisanje snage je davno postojalo na Mitsubishi Evo sa aktivnim diferencijalom.
Umetnik je napisao:
Не знам, до сад ми се није десило да откаже што се тиче аута са сервом које сам возио, али мислим да је то међу посљедњим стварима коју бих желио да ми се деси :sad3:

Volan i dalje radi, ali bicepsi dolaze do izražaja 8) Nije prijatno, odjednom ti se otima iz ruku a široke gume ne pomažu.
BTW kod mene nema City. Pri prelasku na Sport Boost volan postaje tvrđi.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Аха, ја помислио на блокирање волана у вожњи, тј. закључавање (да ли се то код Опела знало дешавати или...). Е то је проблем :D

Да, што шире гуме, то је теже мњханички без серва управљати. И дефинитивно теже него са аутом без серва (нпр. поменута Фелиција, креће ли се ауто 0,001 km/h, већ је лакше окретати волан. У току вожње можеш малим прстом. Само док стоји је мукица, а и то се помогнеш мало већим притиском у гумама ;)

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 10:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
mirdza je napisao:
Vektorisanje snage je davno postojalo na Mitsubishi Evo sa aktivnim diferencijalom.

Ma kontam da je ovo opet bolje nego bilo kakav diferencijal. Motor je direkt na točku, šta god mu zacrtaš u softveru, to će i uraditi... :D

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 10:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Vratite nam hardverska vozila :(
Napredak, bezbjednost - sve ja to shvatam, ali prestajes da ucestvujes u voznji. Vecina na to ne obraca paznju i cak im je super. Mali procenat zaludjenika, i ja sa njima, preferira analogne aute koji idu onako kako ih vozis a ne onako kako su programirani. Ostario sam.

Svidja mi se koncept sportskog auta stvorenog prije desetak godina (ne sjecam se proizvodjaca :( ) koji ima benzinski motor 2.0 koji konstantno radi na optimalnim onbrtajima i pogoni elektro motore. Kombinuje najbolje iz benzinskog (domet) i el. motora (dostupnost obrtnog momenta). Na slicnom principu rade i dizelske lokomotive, ako se ne varam.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Megabyte je napisao:
munja.alex je napisao:
mirdza je napisao:
Na stazi još uvijek ne. Preteški su ;)
@castra
Vidim da je MB i da ima Recaro 8)
I doći će dan, kada ćeš sam....krenuti putem beznađa....

https://youtu.be/A4orCB71BgY
A jes forea, Rimac sa 1000 konja vise i sa 4.5 puta vecom cijenom....plus sto nije staza na koju je Mirdza mislio.

Polako , biće i staza, jel onaj krelac iz Top Gear izletio neke godine sa Concept1 sa staze pred kraj trke, da nije pobjedio bi...? A da nije fora, pa de ti uzmi SUS auto sa istom snagom pa ćeš biti teži od EV i izgubićeš....jednostavno.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 10:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sve to stoji da je prelazak na el. motore neumoljiva cinjenica. Ali i dalje je skupo i problematicno - ako nista drugo, vrijeme punjenja baterija. Da ne spominjem dostupnost punjaca.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:

Polako , biće i staza, jel onaj krelac iz Top Gear izletio neke godine sa Concept1 sa staze pred kraj trke, da nije pobjedio bi...? A da nije fora, pa de ti uzmi SUS auto sa istom snagom pa ćeš biti teži od EV i izgubićeš....jednostavno

Pa Koenigsseg Jesko je nesto najpribliznije sa snagom, a da je SUS, oko 1.4 tone. Rimac Nevera preko 2t (podaci sa prvog google rezultata). Ne bi bio tezi SUS od elektroauta, sa slicnom snagom, ali bi izgubio na 402 zbog obrtnog momenta kod elektroauta.
NIO EP9 bi bio primjer elektroauta koji je namjenjen za ostvarivanje sto boljeg vrijena na stazi (kruznoj, sa krivinama). Napravio je 6:45 na Nieburgringu. Vjerujem da bi NIO sa EP9 mogao da napraviti slicno nesto kao sto je Nevera - jako skup demonstrator nivoa dostignute tehnologije elektromobilnosti.

P.s. koliko dugo elektroauta mogu da voze po stazama dok se baterija ne isprazni?

Poslednji put menjao Megabyte dana 20 Avg 2021, 11:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dostupnost punjaca i vrijeme punje ja su najmanji problem. Mreza punjaca se brzo izgradi, a ljudi se takodje naviknu na pauze za punjenje. Nove generacije ili nece ni znati sta je punjenje koje zavrsis za par minuta ili ce to tehnicki rjesiti.

Problem je manjak el. energije (nuklearke na svakom cosku?), manjak raznih plemenitih metala za izradu baterije, sama izrada baterija ali i njeno odlaganje.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...trenutno najaktuelnije, manjak cipova :D pogodilo i SUS modele.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 12:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Kod npr. godišnje energije koja se potroši na SUS motorima da bi automobili prešli odredjenu kilometražu potrebno je recimo 10k TWh (lupam broj), dok za električne automobile će biti potrebno svega 3k TWh, jer kod SUS motora 7k TWh ode u toplotu tj. gubitke.

Hoću reći da energiju koju struja treba da nadomjesti da bi svi bili elektrčini automobili, nije ista kao ona koja se sad troši na SUS motorima.

Najbolja moguća trenutna tranzicija, po meni, je da se prave hibridi koji se voze isključivo na električne motore, bez mogućnosti kombinacije rada oba motora kao pogonska.
Ugradnja u takve hibride SUS motor koji će isključivo da radi kao generator struje tj. punjač baterije. Time se izbjegava sav komplikovan sistem paralelnih hibrida tipa mjenjački sklop, a takodje SUS motor se podesi da radi u najidealnijoj radnoj tački bez promjene opterećenja...time i sam SUS motor radi daleko efikasnije nego što bi inače kao pogonski motor u realnoj vožnji.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Interesantno je to da je Toyota ulozila milijarde u vodonik. Takodje je interesantno da do sad nisu napravili cisto elektrovozilo, a medju prvima su furali hibride, sto na Priusima, sto na Lexus limuzinama. Mislim da je Mirai prvi serijski auto na vodonik? Jos je dozivio svoju drugu generaciju.
I Rusi su se oprijedijelili za vodonik kao gorivo budicnosti.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Megabyte je napisao:
munja.alex je napisao:

Polako , biće i staza, jel onaj krelac iz Top Gear izletio neke godine sa Concept1 sa staze pred kraj trke, da nije pobjedio bi...? A da nije fora, pa de ti uzmi SUS auto sa istom snagom pa ćeš biti teži od EV i izgubićeš....jednostavno

Pa Koenigsseg Jesko je nesto najpribliznije sa snagom, a da je SUS, oko 1.4 tone. Rimac Nevera preko 2t (podaci sa prvog google rezultata). Ne bi bio tezi SUS od elektroauta, sa slicnom snagom, ali bi izgubio na 402 zbog obrtnog momenta kod elektroauta.
NIO EP9 bi bio primjer elektroauta koji je namjenjen za ostvarivanje sto boljeg vrijena na stazi (kruznoj, sa krivinama). Napravio je 6:45 na Nieburgringu. Vjerujem da bi NIO sa EP9 mogao da napraviti slicno nesto kao sto je Nevera - jako skup demonstrator nivoa dostignute tehnologije elektromobilnosti.

P.s. koliko dugo elektroauta mogu da voze po stazama dok se baterija ne isprazni?

Nevera može dvaput obić Nirburgring punom snagom i da ima 35% još na lageru, nije kao SUS motor slažem se, ali vrlo brzo će biti. Neki novi klinci se neće ložitimza sto godina na ručanje motora, već na zvuk kamenčića po šasiji .
Skoro sam negdje vidio kinesku prezentaciju nove tehnologije tj materijala za baterije, garantuju po par puta veću autonomiju. Tako da, samo je pitanje vremena...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2021, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Niti će se brzo postaviti punjači, a i oni koji se postave je pitanje kada i kako će raditi, niti će struja biti jeftina.

Nevera može qurac, a ne 2x obići bilo koju stazu.
Mate sere i sere al boli ga ona stvar dok god kapaju državne parice.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 343 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]