Nedavno smo pisali o stikerima i lijepljenju i odljepljivanju istih (na neadekvatnoj temi, pa ću se nadovezati na ovoj).
Nije baš za auto, nego za 50cc skuter.
Danas sam se načekao ispred MUP-a (CIPS-a) sat i po vremena da bih za 2 minute na šalteru dobio stiker (koji se na mopedima i motociklima po nepisanom pravilu lijepi na tablicu).
E sad, 50cc skuteri/mopedi su trajno registrovani i šta je onda svrha stikera koji inače košta 5 KM?
Da bi se dobio stiker, mora se predati polisa (košta 27 KM sa 50% popustom) i tehnički pregled (košta 25 KM).
Dakle, stiker dokazuje da je 50cc legalan za vožnju, tj. da ima polisu i tehnički, iako je trajno registrovan, znači to smo definisali.
Pošto sve ovo nije skupo, ja sam sve odradio, da budem full legalan, ali me najviše izbija ta zastarjela administracija i dugo čekanje.Nego da pređemo u praksu, policija kod kontrole 50cc obično traži saobraćajnu, vozačku, polisu obavezno na uvid, a stiker i ne gledaju i ljudi su na to navikli.
Mnogi (između ostalih i jedan kolega forumaš) samo izvadi polisu koja je apsolutno obavezna, a ne odradi tehnički i ne kupi stiker.
E sad, po zakonu, ako nemate istaknut stiker, ili je zastario, kazna je od 100 do 300 KM, mada ne vjerujem da bi iko insistirao na tome kod 50cc, čak ni najpedantniji murjaci.
Dobar dio vozi bez kacige i ikakve zaštite i boli ih briga (danas jedan ima masku preko lica zbog korone ali nema kacigu

), tako da je stiker na 50cc najmanje bitan.
Nego kontam šta bi bilo kada bi neko imao i polisu i tehnički kod sebe, da li je legalan za vožnju, pretpostavljam da jeste, osim što bi mogao biti kažnjen zbog nemanja stikera u teoriji?
Ali šta bi bilo kada bi neko samo sa polisom učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, a stikera nema, jer tehnički nije odradio, da li bi bio automatski kriv jer bi se takav moped/skuter smatrao tehnički neispravnim?
Teško da je ovo precizno definisano i da neko zna odgovor jer nismo na primorju gdje ima puno skuterčića i uopšte dvotočkaša.
Ja sam odradio sve po pravilima kako mi je rekao prijatelj koji se bavi registracijama, ali on mi kaže da mnogi agenti/agencije zapravo i ne znaju za cijelu ovu proceduru kod 50cc.
A i slaba je kontrola od strane policije ove kategorije vozila, samo ponekad početkom sezone u maju/junu me kontrolišu iako vozim maltene cijele godine (osim po snijegu).