toxicology je napisao:
Da ne otvaram novu temu, zanimaju me iskustva ljudi sa Ford Focusom, godiste 2001-2002 ?
Razmatram jedan Focus cijene 5000 KM, presao 160k, 1.8 TDDI dizel. Vecina ljudi koje sam pitao imaju razlicita misljenja, od onih da ga ne bi ni najgorem neprijatelju pozeli, do onih koji ga kunu u zvijezde. Vecina ljudi se zali na koroziju i hrdju, ali ovaj gore navedeni nema tih problema, malo me brine potrosnja od nekih 11-12 l po gradu ali podnosljivo je.
Takodje razmisljam i o Fiat Stilu, skuplji je za 500 KM i presao je manje, oko 130k, 2002 g.p., dizel 1.9, ali mi je Focus na prvu bolje legao, a i Stilo nema digitalnu klimu ni daljinsko otkljucavanje, dok focus ima dvozonsku dig. klimu i daljinsko otkljucavanje, ostalo je manje vise slicno.
Pa eto ako neko ima Stila ili Focusa neka podijeli iskustva

.
Прешао сам ја са Фокусом неких 10к километара, додуше у питању је TDCI 85kw а не TDDI, па могу да пренесем нека своја искуства. За тих неких 10 хиљада км, промијенио двије сијалице, плочице на дисковима промијенио и то је у суштини то. Стварно ауто иде феноменално, и ја сам се чудио кад људи кажу да је стварно уживање возити га, док нисам пробао, тад сам се одушевио, стварно ауто фино иде и лежи на цести а још ако пут има покоју кривину, још боље. Ауто је тврд, али су сједишта удобна, за разлику од Опел Астре која је исто тврда а има и тврда сједишта па је као да се возиш на дасци, бар сам ја стекао такав утисак. Оно што је бољка TDCI-ја су дизне, Делфи је осјетљив на наше гориво и мораш баш да пазиш гдје сипаш, мада нема правила. TDDI је бољи по том питању, плус што нема тај фамозни пливајући замајц, који је ионако потрошна роба, који се у суштини мијења на сваком ауту који га има, за TDCI-ја ти кошта читав сет око 900-1000КМ, Лук-ов. Што се тиче потрошње, рачунај по БЛ око 8 литара, зими то иде и више, ја нисам прецизно рачунао, али је отприлике та потрошња код свих Фокуса зелдија, а на отвореном 5-5,5, у суштини све зависи како возиш.
Ех, да оно што код Фокуса такође често страда су стабилизатори, али они бар нису скупи.
Ако не прелазиш пуно километара, размисли о бензинцу и то 1,8 а ако баш мора онда 1,6, с тим да су Фордови бензинци познати да троше уље.
Што се тиче Стила, генерално мишљење је да је Фокус бољи ауто, мада у конкретном случају можеш наћи бољи примјерак Стила, и то је оно што треба да одлучи, само стање аута, ал свеједно предност треба да даш Фокусу, и то 1,8 бензин.
Немој да журиш код куповине аута, обавезно одвези код неког мајстора да погледа ауто, а ако купујеш дизел, прикачи на дијагностику да видиш какве су дизне, да те послије глава не заболи. Те километраже код та два наведена аута су јако упитне.