banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Avg 2025, 21:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16975 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564 ... 849  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Mar 2018, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
A jbtg onda. Koji ga moj i radit?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Bas, ja dosad nikog nisam vidio od majstora da koristi moment kljuc, svi nesto natezu odokativno pa jos malo i to je to... kao.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Ma koristi al ne stezu kako je propisano, npr prvi put na toliko pa drugi put na vise, prije svakog dotezanja treba vratiti vijak za 1/4 kruga pa onda zatezati, gdje je propisano poslije dotezanja kilo kljucem doteze se na uglomjer a ja nisam vidio ni da ga imaju ni da ga koriste
Oni to stezu vise od propisanog odmah iz cuga, normalno ja u svakoj prilici kad se tako nesto radi proguglam il pogledam u autodatu ako mi je laptop pri ruci, odmah se pobodemo tu na licu mjesta i zavrsi na onom jest to tako pise al znas koliko sam ja dihtunga promijenio...

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 06:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2015, 08:26
Neces vjerovat al znam majstora u BL koji radi po propisima koke si nabrojao. I uvjek uzima nove sarafe ako imaju kvalitetni. Ako nema onda rsdi sa starim sarafima. A upravu si, zna i blok biti sjeban al ke to rijetkost. Ove velike hladnoce su doprinele mnogo kvarova. Benzinci ih ne vole a dizeli pogotovo.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 08:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Meni je otišao dihtung motora. Kod mene je samo pokazao da gubi ulje i to van motora, te da gubi rashladnu tečnost. Nijn se pregrijavao, niej bilo majoneze, kečapa i pavlake. Čak nije bilo ni ulja u rashladnoj boci.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 09:14 
Stara kuka
Stara kuka

Zavisi na kojem mjestu, ona slika sto je @Neki stavio je cep od motora, kod mene je bio cist u oba slucaja, al ako nabija pritisak u rashladni sistem mora se tekucina zamastiti i promijeniti boju, jos ako ga deres koliko moze i to pocne da kipi na cepu od prelivne tad se
stvarala se i ta masa

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 09:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Neki_to_vole_vruce je napisao:
Veljo glava kad se skine i nosi kod krštenog majstora on ispita i garantuje. Dakle mora se zamjeniti sve sto nevalja. Mora se ispitati glava. Imaju testovi. Nije pozeljno da se vracaju isti sarafi koji su drzali glavu. I obavezno je da se odradi kilo kljucem!
Na slici vidis zastobse zove majoneza. I tacno je da ista nestane kad se vozi na duzoj relaciji. Tacno je da se pojavi i na cepu od ulja i na mjeracu. Njen nastanak je hemijska reakcija ulja i vode na odredjenoj temperaturi.

Slika

Ovako nešto bi se trebalo pokazati na mjeraču i poklopcu motora kad je hladan ako miješa ulje i antifriz?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Aikus je napisao:
Meni je otišao dihtung motora. Kod mene je samo pokazao da gubi ulje i to van motora, te da gubi rashladnu tečnost. Nijn se pregrijavao, niej bilo majoneze, kečapa i pavlake. Čak nije bilo ni ulja u rashladnoj boci.
Zavisi gdje tačno nastane oštećenje, simptomi su vrlo različiti i može biti više kombinacija:

Slika

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Ovako nešto bi se trebalo pokazati na mjeraču i poklopcu motora kad je hladan ako miješa ulje i antifriz?

Da, ali isto to ti se moze pokazati ako recimo vozis kratke relacije, motor se ne ugrije do kraja ti ga ugasis i tako par puta, meni se slicno javlja jer upravo tako vozim, samo ne toliko na cepu kao na toj slici, samo zimi. Ali kad izadjem na malo duzu relaciju i progasam to se sagori i nema par dana, pretpostavljam ako imas to stalno onda je problem. Vidio sam motor od kolege gdje to stvarno bio problem, kad se skine deklo ima toga gomila unutra, ne samo na cepu.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 10:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aikus je napisao:
Ti si ga preduhitrio, dakle skonto si na vrijeme problem. Skontah da vozis pezo, kod mene na poslu ih se par zalilo da im je pezo popio vodu u ove hladne dane. Otprilike nekih 7 8 dl, sta je razlog ne znam. Al su grupno tocili pa sam ih pitao sta je upitanju. :)
_зока je napisao:
Neki_to_vole_vruce je napisao:
Veljo glava kad se skine i nosi kod krštenog majstora on ispita i garantuje. Dakle mora se zamjeniti sve sto nevalja. Mora se ispitati glava. Imaju testovi. Nije pozeljno da se vracaju isti sarafi koji su drzali glavu. I obavezno je da se odradi kilo kljucem!
Na slici vidis zastobse zove majoneza. I tacno je da ista nestane kad se vozi na duzoj relaciji. Tacno je da se pojavi i na cepu od ulja i na mjeracu. Njen nastanak je hemijska reakcija ulja i vode na odredjenoj temperaturi.

Slika

Kao sto napisah moze a ne mora da znaci da je produvao na dihtungu. Na prethodnom autu mi se desavalo u doba kad su temperature jutarnje i dnevne puno oscilirajuce. Tipa npr jutarnja 0 dnevna 12. I onda upalis auto i odes od centra do mljekare, i ugasis.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To sam i ja rekao, kratke relacije, ne stigne se motor ugrijati i kondenzacija u motoru sa uljem stvori tu zuto/bijelu masu. Ako hoces da budes siguran imas sa ebay naruciti kit, stavis ga u bocu od antifriza, ima neki reagens koji promjeni boju iz plave u zelenu kad dodje u dodir sa izduvnim gasovima motora, otprilike dobar test da vidis da li je produvao dihtung, par ljudi koje znam su "majstori" upecali na ovu "majonezu" pa su ljudi uludo spucali pare za predihtavanje motora i ravnanje glave, tako da ima svega :)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 10:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kod dosta majstora ovo kad vide odmah skidaju glavu. A nije mjerodavno, tako da treba biti pametan sta raditi. Meni je mozda mjerodavni je gledati kako izgleda mjerac ulja nakon duze voznje. Obicno po njemu budu kapljice vide vode koje se odvajaju od ulja. Duza relacija u ovom slucaju je 10tak km

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 11:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Nema ništa ni na čepu ni na mjeraču, sve izgleda stndardno. Upalio auto, sačekao da kazaljka pređe pola i otvorio čep na posudi za rashladnu tečnost. Čulo se kao da nešto ključa. Temperatura motora nastavila rasti, kad je prišla kazaljka vrhu krenula i tečnost da nadolazi i u jednom momentu se povukla i prestalo je da "grgolji". Kazaljka stigla do vrha. Vidjećemo šta će biti.

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tečnost ne smije da se cuje,i ne smije da se povlaci ako je cep otvoren. Vrlo moguce da steka termostat. Da se ne otvori potpuno. To mozes da skontas tako sto kad je hladan, i upalis nakon 10 min ne smiju da budu vruca sva creva od vode. A nakon sto auto digne 90 stepeni sva creva moraju da budu otprilike iste temp. Tanko crijevo koje ide na prelivnu posudu mora ravnomjerno da curi kad se termostat otvori. Nakon što on zatvori tu voda prestaje. Takodje cijevi koje idu u kabinu na mali hladnjak moraju biti iste temperature ako je ventilator ugasen. Ili ako je upaljen ventilator na najvecu brzinu izlazna cijev osjetno je hladnija.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 13:09 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
HOW TO CHECK FOR A BLOWN HEAD GASKET

sto se tice hemikalija - block tester kit, head gasket test fluid..mada ima gore na linku.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka

_зока je napisao:
Nema ništa ni na čepu ni na mjeraču, sve izgleda stndardno. Upalio auto, sačekao da kazaljka pređe pola i otvorio čep na posudi za rashladnu tečnost. Čulo se kao da nešto ključa. Temperatura motora nastavila rasti, kad je prišla kazaljka vrhu krenula i tečnost da nadolazi i u jednom momentu se povukla i prestalo je da "grgolji". Kazaljka stigla do vrha. Vidjećemo šta će biti.

Bolje je kad to radis a auto stoji u strani, na ravnom moze ostati dzep u malom hladnjaku, znaci uzbrdo upalis grijanje na maksimum i sacekas da izadje sav vazduh onda naspi, posto je vruc nemoj do max oznake nego samo da predje minimum a ujutro prije paljenja dospi na max,mada je moguce da ujutro odvrnes a ono puno do cepa
Zastekaj koju stoju negdje, mogla bi ti zatrebati :)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 13:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Bio je auto na uzbrdici, nosom gore. Nisam dosuo ništa jbg.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 15:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
Aikus je napisao:
Kakve vi krntije vozite,realno...??? 4 auta imao,i nikad takav kvar..samo plasite ovaj jadni narod

Sent from my SM-A720F using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2018, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka

S ovakvim iskustvom odmah mu dati vlast :)

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2018, 18:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
kupljen novi Vartin start/stop i sad imam situaciju da se auto gasi odmah na prvom semaforu, nebitno koliko je radio prije i koja je temp. napolju. Kako je stari akumulator bio oslabio sistem se palio samo ljeti, što je meni i logičnije.
Msm da sam trebao uzeti obični i riješiti se te nebuloze od sistema. :angry4:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16975 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 558, 559, 560, 561, 562, 563, 564 ... 849  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]