Uvjek moze nesto novo da se nauci. Imam vozacku od 89' i uvjek sam milslila da sam dobar vozac. No, danas nas je firma u kojoj radim castila sa kursem ABS voznje u kriticnim situacijama (voda, led, izbjegavanje udesa). Radili smo na poligonu, mokri asfalt i led.
Interesantne vjezbe koje prepurucujem svima ako imaju priliku. Naravno, najbolja je velika povrsina, bez ikakvih tvrdih zidova

u blizini i dobar instruktor koji ce vam dobro objasniti kako i sta. Ovaj nas danas je bio bas, bas "dobar", steta (to je zenski dio ekipe skontao nakon nepunih deset minuta kursa) sto je na ruci nosio burmu.
Vec duze vozim auto sa ABS kocnicama, medjutim tek sam danas shvatila koliko to znaci za auto a i za samog vozaca ako zna kako ABS funkcionise.
Naucili smo kako ispraviti auto u krivini na mokrom asfaltu kad "guza" (od auta naravno) ide svojim pravcem, kako na ledu obici prepreku sa ABS kocnicama ili jos bolje kako izracunati sa "odokativnom metodom" koliko treba mom autu da se zaustavi u raznim kriticnim situacijama. Najatraktivnija za oci i za srce (adrenalin) sigurno zadnja vjezba. Ja i instruktor u autu, ledena povrsina, brzina od samo nekih 30 km/sat, ulazim u krivinu . Na izlasku iz krivine on odjednom povuce rucnu na kratko, auto pocne da igra valcer, a na meni je da ga ispravim samo kvacilom (kocnica ili gas se ne diraju uospte, cak i vise jako je opasno) i volanom. I kad ga ispravim moram citavu vjezbu da zavrsim sa ABS kocenjem jer je ipred mene prepreka (hvala bogu u mom slucaju mekana:)).
Iskreno receno, odradila sam sve vjezbe, medjutim neznam koliko ce mi tog znanja ostati......znam samo jedno. Nadam se, da se necu nikad naci u takvoj situaciji, jer ljudi, pa to je bas cupavo........Cudi me i zao mi je da mi moj instruktor voznje nikad nije objasnio te stvari. Kakva su vasa iskustva?
P.S. Kad smo zavrsili Marko nam je toplo preporucio da polako vozimo kuci. Kaze da su prosle zime organizovali isti taj kurs, dosli neki momci, napalili se voznjom........i kad se se vracali kuci, jedan se razbio na prvoj krivini svega kilometar od poligona......ja sam veceras dosla kuci na tanane.