banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 08:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 155 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2008, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
The_new_Statesman je napisao:
Sta je tu, tu je...?!?!

Evo ovaj opelovac je svjesno drndao neku raspalu Astru iz 1992. g. sa sve stranim tablicama, sta onda ocekivati nakon ukidanja zabrane? I sta kad ti takav neregistrovan i neprijavljen krs negdje zapara tvog ulickanog Mercedesa?

Jebiga.... Bolje da ti to zapara, nego BMW 7, model '09... Manja šteta... :D

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 16:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 00:00
мало ћу скренути са теме :D

да ли се, дефинитивно, укида царина од првог првог на половна возила? и постоје ли још оне пробне таблице као некада, у случају да се возило увезе средином децембра ове године, па да се некако пролонгира то царињење ;)?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Ne ukida se carina u potpunosti, vec smanjuje za 20% cini mi se. Samo za nova vozila se ukida carina.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 19:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Evo, iako znam da nemam prava, rekoh, da se ipak javi i neko sa kritikovane strane. Ja, recimo, imam razdrndanog Forda iz '89-te. Cesto nece da upali i trza pri voznji ako se nije zagrijavao bar 3-4 min prije kretanja. Mislim da mi spura nije uredna jer mi volan blago naginje desnoj strani. Ne radi mi zadnji lijevi zmigavac zbog nekog problema sa elektrikom, pa mi sijalice stalno crkavaju. Kada skrecem, klepeta mi mehanizam za podizanje prednjeg lijevog stakla. Nesto cudno se desava sa kazaljkom za gorivo - cas radi normalno, cas pokazuje da goriva nema uopste, cas da mi je rezervoar pun(sto je u, u mom slucaju, nemoguce da bude istina). U izduvne gasove se ne razumijem. Samo su mi gume uredne - dosadilo mi da klosarim, pa sam iscarapio zadnje pare za potpuno nove gume koje mi je preporucio cika-vulkanizer. Tri puta mi se desilo da stanem nasred puta i da ne mogu da krenem dok ne dovedem neko strucno lice (najcesce svog starog ili komsu mehanicara).

Kada sam tek polozio vozacki, imao sam jedan laksi sudar, takoreci-kvrc, izazvan, naravno, nepaznjom i samouvjerenoscu. Drugi vozac je izvezao svoj automobil u rikverc direktno na glavni put, dok sam ja gledao sam kroz prozor sa strane, umjesto na put, gdje sam trebao.
Moj nerodjeni brat, zbog neprilagodjene brzine, svakog drugog mjeseca slupa po jedan pristojan noviji automibil, tehnicki daleko ispraviji od moga. Takodje, sudari kojima sam bio svjedok su uglavnom bili izazvani nepaznjom vozaca ili jos cesce narodski zvanim - "kurcenjem", ciji su protagonisti, u slucajevima kojima sam mogao posvjedociti, vlasnici novijih, skupljih automobila.

Nisam zaljubljenik u automobile i ne zelim da oko njih ili pod njima provodim cijele vikende. Nemam lovu (i necu je uskoro imati) za neki potpuno nov automobil, a cak i kad bih je imao, ne bih prevelike pare dao za automobil, jer, kao sto rekoh - ne mislim da je svrha zivota u automobilima. Maksimalna cifra(ali pazi - MAKSIMALNA) koju bih ja izdvojio za automobil, kad se uzme u obzir nas zivotni standard, je 7000 KM, ili 8000 u slucaju da mi se doticni automobil bas svidi.

Mislim da je u slicnoj ili cak mnogo goroj situaciji vise od 50% nase populacije.

Pa sta mislite sad, da li ovakvim slucajevima kao sto sam ja, zakon od importu vozila starijih od 7 godina(nemojte sad da citate -STARIJIH OD 20- niko se time ne bi usrecio), moze da koristi ili da skodi?
Plus, da li uz ovaj zakon, ako se trenutno stanje uzme kao polazna tacka, citavo nase drustvo ocekuje napredak( i u smislu sigirnosti na putu i u smislu ekologije) ili ne?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dobro nam dosao,

najbolji si primjer zbog cega treba ostaviti tu zabranu. Cak pripadas grupi ljudi koji spremni ici i do 8000 KM za auto. A mnogi koji sanjaju ukidanje te zabrane bi potrosili tek 4-5000. A vidis kako ti odrzavas svog Forda. Sta mislis da li ce se bilo sta promjeniti, ako budes vozio Forda napravljenog 1996-te? Nakon max. godinu dana ces prema njemu postati isti kao i prema sadasnjem. I ti i svi ostali.

Da li je to dobro?

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 21:41 
Veteran
Veteran

Nigdje nisam ni napisao da je to dobro, niti da ce biti bolje - to sam ostavio kao pitanje. U sustini, ja mislim da ce sve to biti ista stvar, samo u nekom drugom vremenu.
ALI,
ipak mislim da nisi pazljivio procitao sve sto gore stoji, a pogotovo ne i razmislio o tom tekstu (tekst je inace pisan uz odredjenu dozu samokritickog humora).
Mozda namjerno nisi, jer je lijepo sanjati da ce Bosna biti Wonderland ukoliko regulisemo saobracajne propise...(ahm...da.)
A ono "I ti i svi ostali" je malo grubo, kao da tu nesto mnogo zavisi od nas.
Kad procitas pazljivo, shvatices svu tugu i realnost okruzenja u kom se nalazis.( Ili nas dvojica prosto nismo iz istog svijeta?..)

NARAVOUCENIJE OVOG PISANIJA: Niko ne zeli da vozi krs!

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 10:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Citiraj:
Evo, iako znam da nemam prava, rekoh, da se ipak javi i neko sa kritikovane strane. Ja, recimo, imam razdrndanog Forda iz '89-te. Cesto nece da upali i trza pri voznji ako se nije zagrijavao bar 3-4 min prije kretanja. Mislim da mi spura nije uredna jer mi volan blago naginje desnoj strani. Ne radi mi zadnji lijevi zmigavac zbog nekog problema sa elektrikom, pa mi sijalice stalno crkavaju. Kada skrecem, klepeta mi mehanizam za podizanje prednjeg lijevog stakla. Nesto cudno se desava sa kazaljkom za gorivo - cas radi normalno, cas pokazuje da goriva nema uopste, cas da mi je rezervoar pun(sto je u, u mom slucaju, nemoguce da bude istina). U izduvne gasove se ne razumijem. Samo su mi gume uredne - dosadilo mi da klosarim, pa sam iscarapio zadnje pare za potpuno nove gume koje mi je preporucio cika-vulkanizer. Tri puta mi se desilo da stanem nasred puta i da ne mogu da krenem dok ne dovedem neko strucno lice (najcesce svog starog ili komsu mehanicara).

E ovako brate....znas svako auto pa i najstarije se mora odrzavati...a ovo su kvarovi ne odrzavanja....Ako nece da upali ako se nije zagrijao...provjeris akumulator i alnaser,pa zatim provjeris kablove...nesto od toga jeste sigurno....ako ti volan naginje jednoj od strana onda postoji mogucnost spure ali i amortizera takodje...takodje auto moras voziti elektricaru da provjeri napon....jer ako ti sijalice crkavaju onda je to to...imas ti tu posla koliko oces ako zelis to auto osposobiti...ali s ovim sto si nabrojao ti si prijetnja na cesti zapamti...!!!

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 14:35 
Veteran
Veteran

Znam ja da mi je auto krs(zato ga i vozim samo u slucaju nuzde), ali to je bio samo uvod u pricu.
Ne citate do kraja + zanemarujete kontekst, te samim tim propustate poentu.

Odoh ja da napunim akumulator, jer sam ga ispraznio verglanjem :D :hello2: .

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 16:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pusti ti tu ponetu, poenta je da je u Evropi auto luksuz, a ne stvar potrebe kao u Americi.
E kad je u Evropi luksuz, sta je onda kod nas?

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 16:54 
Veteran
Veteran

The_new_Statesman je napisao:
Pusti ti tu ponetu, poenta je da je u Evropi auto luksuz, a ne stvar potrebe kao u Americi.
E kad je u Evropi luksuz, sta je onda kod nas?

Slazem se sa tvojom indikacijom.
Ali takodje ti moram reci da se pitanje koje si upravo postavio toliko dotice socioloskih fenomena prisutnih u nasoj drzavi, da se zaista ne isplati razmotavati to magicno klupko.

Samo da dodam da bih i ja najradije ostavio zabranu uvoza automobila starijih od 7 godina na snazi, te da sam samo htio da skrenem paznju i na drugu stranu problema. I ja mislim da, iako trenutno nismo u mogucnosti da pravimo velike korake, ipak moramo razmisljati u progresivnom a ne regresivnom smjeru.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo se ne slazemo u tome sta je progresivno...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 17:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Svi mi ovde znamo drugu stranu price. Ne trebaju nam casovi knjizevnosti da bi to shvatili.
Ti tvrdis da ljudi s novim kolima divljaju, prave najteze sudare itd. E ako je tako onda taj problem ne mozemo rijesiti osim kaznama, ali mozemo rijesiti problem krsheva sto je pola generalnog problema. Samim tim ce se i samanjiti broj kola sto vec postaje problem. Svaki dan vidim nekoliko gospodja nabijenih na volan svog krsha kako bezbrizno krstare ulicama bez bojazni da ce nekog zakaciti.
I tako dalje i tako blize da se ne ponavljamo...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ne moze me niko ubijediti da ukidanjem ove zabrane nasa zemlja ne bi postala legalno odlagaliste evropskih krseva, ma koliko to imalo/nemalo uticaja sa njihovim ucescem u saobracajkama. I sada smo puni krseva a pogotovo ako se dopusti da ih se jos uveze, jos sa smanjenim porezom kao sto najavljuju. Jedino da se uvede red na tehnickim pregledima ali ko zna koji bi to po redu bezuspjesan pokusaj bio, jer uvijek neko nadje neku stelu da mu se progleda kroz prste.

Mislim da je i kod nas auto potreba a ne luksuz. A to sto ljudi zive sa roditeljima u stanu i voze auto koje je skuplje od stana, to mi je bolest a ne luksuz.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 19:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sto se tice tehnickih pregleda uvode bar kod naljepnice, tako da ce se bar kod na autu morati slagati sa bar kodom na ispisu rezultata kocenja.

Caka je u tome sto ce se i dalje moci natjerati drugo auto koje ce odraditi test, a cekirati ono nad kojim se kao vrsi tehnicki pregled.

Jest da je malo otezana situacija za mucke sa tehnickim pregledom, ali je i dalje veoma jednostavno zaobici sve te, nazvi, prepreke.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 19:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Prosle sedmice kad sam se vracao iz zagreba prosao sam pored dva kamiona natovarena krshevima koji idu za bugarsku. Izmedju ostalog sam vidio i bmw kockicu sto je definitivno otpad. Vjecina kola na tim kamionima su bila preko 10 godina stara, neka i malo lupnuta:)

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 19:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Mislim gdje je tu logika ako imam krsa starog 20 i kusur godina zasto bi kupio opet krasa starijeg toliko mislim da ce svaki normalan covjek kupiti sebi nesto do 10 godina starosti i time bi rijesili problem danasnjih krseva koji su vec punoljetni.Mislim da je ok sto se ukida zabrana do sedam godina starosti.

smucek je napisao:
Svi mi ovde znamo drugu stranu price. Ne trebaju nam casovi knjizevnosti da bi to shvatili.
Ti tvrdis da ljudi s novim kolima divljaju, prave najteze sudare itd. E ako je tako onda taj problem ne mozemo rijesiti osim kaznama, ali mozemo rijesiti problem krsheva sto je pola generalnog problema. Samim tim ce se i samanjiti broj kola sto vec postaje problem. Svaki dan vidim nekoliko gospodja nabijenih na volan svog krsha kako bezbrizno krstare ulicama bez bojazni da ce nekog zakaciti.
I tako dalje i tako blize da se ne ponavljamo...

A i te babe ce se nabiti na volane novih automobila i isto tako nece mariti budi siguran!

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Poslednji put menjao AlexM dana 29 Okt 2008, 19:48, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali koliko ima ljudi koji si ne mogu priustiti ni krs od 10 god, nego tek onaj od 20, pa ce se tek nakon ukidanja zabrane "usreciti" i kupiti si bilo sta u voznom stanju, samo da je jeftino. Evo gledam jednu glupacu na parkingu pred zgradom koja vozi prastari Kadet "suzu", otpale joj tablice, izduvana guma svaki treci dan, pojela ga rdja do krova. Ostavi ga gdje stigne - najcesce na invalidsko mjesto jer je ono uglavnom slobodno jer ostalih 150 vozaca na parkingu postuje oznaku, uopste ga ne zakljucava. Auto jeste u takvom stanju da ga mozes tako tretirati, ali sigurno se ne bi tako ponasala da ima neko vrednije auto.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 21:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na kraju krajeva, na pijaci ima dovoljno velika ponuda auta starih 10 i vise godina...

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 21:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ali duplo skupljih nego u jEvropi. Npr. auto koje ja vozim ovde kosta oko 4500 do 5000KM, a u Sloveniji (da ne idem dalje=jeftinije) godinu dana mladje kosta 200-500 eura ako mu je tek istekla registracija ili u prosjeku 1100 do 1500 eura registrovano.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2008, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A ti hajde u Jevropu pa sebi dovezi jedno...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 155 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]