Jako dobra tema,svaka cast
Po pravilu se zmigavac ni ne daje kada se preticanje zavrsi,jedino ako si ostao u levoj traci duze pa se vracas u desnu,ali samo na cestama sa dve trake.
Sto se mene licno tice,preticem,zasto da ne,ako neko ispred mene kilavi,ne zna ni sam gde ce,nema rutinu i slicno.Ono sto mrzim je to neko zagusivanje saobracaja u samom centru grada,obicno kada je spica,npr. neko stane,upali cetri zmigavca i ovi iza njega stoje dok covek ponovo ne krene,a mogu da ga preteknu (jako cesta scena kod 5+ u centru grada).
Van grada,pa ne mogu reci da ne preticem,evo priznajem,nekada i na punoj liniji,ali tek kada sam 100% siguran da iz suprotnog pravca nema nikoga (iskreno mislim da svako ko kaze da nikada nije pretekao na punoj liniji laze,a iste te pune linije su na mnogo kilometara postavljene bez nekog opravdanog razloga).Dupla linija - NIKAD,od malena su me ucili da je ona kao zid i to postujem kao boga,magla - NI U SNU.
Sto se tice samog preticanja evo ovako ja gledam na to:
Veoma kompleksna radnja za izvesti,znaci trebate otvoriti cetvero ociju,obratiti paznju na srednji retrovizor,levi,ali svakako pogledati malo i preko levog ramena jer NE POSTOJI retrovizor i njegov polozaj koji nema mrtvi ugao (mesto koje ne pokriva),kada se uverite da nema nikoga ko se iza vas odlucio na preticanje,izvirite malo,pogledajte stanje na putu ispred vas,sledi davanje levog zmigavca,nakon toga u zavisnosti od broja obrtaja sledi ubacivanje u nizi stepen prenosa,nekad je potreban jedan,a nekad i dva,i gas do poda.Osnovno pravilo pri preticanju je da se auto ne stedi,izvlaci se maksimum iz njega.
Ono sto me strasno nervira i vozaci kojima bih trajno oduzeo vozacku se mogu pronaci ovde:
-Ljudi koji preticu i koji cim preteknu vozilo odmah se ubace ispred preteknutog;
-Oni koji preticu lagano,kao da im se ne zuri,po mogucnosti u 5.-oj brzini;
-Neko je spomenuo,telefoniraju i preticu;
-Ne gledaju u retrovizor i samo se izbace u levu traku,e te bih na sud poslao automatski;
-Preticu kolonu "vozila na srecu";
-Preticu po magli.
Za kraj evo i nekih mojih saveta:
-Nikada nemojte preticati tako sto se zalepite vozilu ispred sebe na gepek,razloga ima puno,nemate preglednost situacije ispred njega,a i kada se izbacite u levu traku imate u najboljem slucaju njegovu trenutnu brzinu,sto znaci vece opterecenje motora i samo duze zadrzavanje u levoj traci.Uvek ostavite nekoliko duzina vozila ispred sebe (dve ili tri) i ako procenite da je situacija pogodna krenite sa ubrzavanjem.(ovo govorim za situacije van grada,tj na otvorenom putu)
-Odlucite li se za preticanje kolone vozila,istina nije preporucljivo,ali ako se nekome zuri ili je drug kamiondzija na celu kolone preopterecen pa mora voziti kao po jajima necete ga valjda otpratiti do garaze (naravno NE SRLJAJTE vec dobro razmislite kad je pogodan trenutak za to).Zasto ovo pisem,vecina nas se bar jednom nasla u makazicama (kao jedan od ucesnika) prvo i osnovno pravilo u ovoj (po meni najgoroj situaciji u saobracaju) je da se vozac koji pretice NIKAKO NE uplasi i POCNE KOCITI (u ovo se ne racuna sam pocetak preticanja),vec stisne pun gas i da sve od sebe da se ubaci izmedju dva vozila ispred (razlog je taj sto se kolona u medjuvremenu vrlo verovatno zgusnula i mesto na kojem ste bili malopre je zauzeto,znaci tesko cete se ubaciti nazad).U takvim situacijama su obicno vozac u vasoj desnoj traci (kojeg obilazite),i vozac koji je ispred vas (u njegovoj traci) prisebni i refleksno ce ONI stisnuti kocnicu ili skloniti nogu sa gasa da bi se vi mogli vratiti u svoju traku.U vecini slucajeva je kolovoz projektovan tako da se tri vozila mogu mimoici,ali to je vec stvar iskustva i u to ne ulazim.
-Voznja po noci morate priznati da je jako zanimljiva,neka zavojita cestica,noc,mozete seci krivine i voziti mnogo brze jer vidite da li neko dolazi iza krivine (osvetljenje farova),vi zeljni malo adrenalina,ma sve je to OK.Ali treba biti oprezan,zasto?Zato sto je do sad masa ljudi stradala tako sto se iza krivine nalazio (neosvetljen ili slabo osvetljen) kombajn,traktor ili jos gore zaprezno vozilo.
Uvek treba misliti o svemu,zato treba imati hladnu glavu i gledati deleko ispred sebe te predvidjati desavanja na cesti, te reakcije ostalih vozaca,jer nismo svi isto koncetrisani na voznju.
Danas ce pogresiti neko pored vas,nemojte se odmah na njega ljutiti,blicnite mu da uvidi da je pogresio,sutra bi ista stvar mogla biti i sa vama,ljudi smo,gresimo zato treba imati razumevanja.
Raspisao sam se,ali verujem da ce nekome ovo pomoci,kome se ne da ciutati neka preskoci ovaj post.[/i]
_________________ Auto Klub Crankshaft - jer MI smo na prvom mestuhttp://www.akcrankshaft.comPrijatelji kluba:-A3M BANJA LUKA-- zatamni-auto zatamnjivanje automobila-
|