banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 00:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Nov 2009, 18:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Od 15.11. na snagu stupa Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima.

Citiraj:
Godina XIV – Broj 63 Četvrtak, 13. 9. 2007. godine
S A R A J E V O
ISSN 1512-7079
MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I TRANSPORTA/MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BOSNE I HERCEGOVINE

Na osnovu člana 252. stav (1), tačka 9), a u vezi sa članom 170. stav (3) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06), ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, u saradnji sa organima nadležnim za unutrašnje poslove, donosi

PRAVILNIK1
O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM USLOVIMA

Član 1.

(Predmet Pravilnika)
Ovim Pravilnikom uređuje se odvijanje saobraćaja u zimskim uslovima, period u kojem je obavezno posjedovanje potrebne opreme, neophodna oprema za saobraćaj u zimskim uslovima, određena ograničenja za saobraćaj i način informisanja o stanju na putevima u zimskom periodu.

Član 2.

(Definicija zimskih uslova)
Pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleđenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu, ili
d) kada je kolovoz zaleđen.

Član 3.

(Održavanje saobraćaja u zimskim uslovima)
(1) Za vrijeme zimskih uslova, na putevima se zabranjuje saobraćaj motornim i priključnim vozilima koja u vožnji ne koriste zimsku opremu, propisanu članom 4. ovog Pravilnika.
(2) Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima do stvaranja uslova za bezbjedno odvijanje saobraćaja ovoj kategoriji motornih vozila.
(3) Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima u slučaju iz člana 2. ovog Pravilnika.
(4) Pod planinskim prevojem podrazumijeva se područje kroz koje prolazi put na nadmorskoj visini većoj od 700 m.

Član 4.

(Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Član 5.

(Zabrana upotrebe neodgovarajućih pneumatika)
(1) Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ugrađenim ekserima.
(2) Na istoj osovini vozila, pneumatici moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.

Član 6.

(Obaveza čišćenja vozila)
Na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli uticati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača.

Član 7.

(Privremena zabrana ili ograničenje saobraćaja)
(1) U slučaju obimnijih snježnih padavina, većih nanosa, smetova ili pojave poledice nadležni organ za unutrašnje poslove zatražiće od nadležnog organa za saobraćaj da privremeno zabrani ili ograniči saobraćaj za sva vozila ili za pojedine vrste vozila na određenoj dionici puta.
(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, organ nadležan za regulisanje saobraćaja može na licu mjesta privremeno zabraniti saobraćaj određenoj kategoriji vozila dok se ne steknu uslovi za bezbjedno odvijanje saobraćaja.
(3) O privremenoj zabrani ili ograničenju saobraćaja, učesnici u saobraćaju će bez odlaganja biti upoznati putem sredstava javnog informisanja i postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Član 8.

(Formiranje štaba zimske službe i zadaci štaba)
(1) Nadležno ministarstvo saobraćaja dužno je formirati štab zimske službe u čijem sastavu treba da budu uključeni predstavnici organa nadležnih za saobraćaj, organa unutrašnjih poslova, organizacija koje upravljaju putevima, preduzeća za održavanje puteva i auto moto klubova.
(2) Zadatak štaba je da utvrdi uzroke koji dovode do ograničenja u odvijanju saobraćaja i predloži mjere za što brže otklanjanje uzroka i stvaranja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja.
(3) Štab se formira prije početka zimskog perioda, a istim rukovodi predstavnik organa nadležnog za saobraćaj.

Član 9.

(Prestanak primjene propisa)
Na dan donošenja ovog Pravilnika prestaju da važe pravilnici koji se odnose na pitanja regulisana ovim Pravilnikom.

Član 10.

(Objavljivanje i stupanje na snagu)
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", a objavljuje se i u službenim glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 12 Nov 2009, 18:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Zimski uslovi...
PostPoslato: 12 Nov 2009, 18:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo isto nije lose znati:

Citiraj:
ZIMSKI PREGLED AUTOMOBILA

Sada je idealno vrijeme, da sami preduzmete sitnije ali važne
provjere na vozilu. Naši saobraćajni eksperti savjetuju da je neophodno prekontrolisati sledeće:
- provjeriti sistem za hlađenje na poroznost, prekontrolisati nivo tečnosti i kvalitet antifriza,
- provjeriti nivo i kvalitet ulja, obavezno potražite savjet specijaliste kada je riječ o "zimskom ulju",
- prekontrolišite klinasti remen po pitanju starosti, opštem izgledu i zategnutosti,
- funkciju sistema za pranje i brisanje, kvalitet metlica,
- provjerite dinamo i akumulator pod opterećenjem, dakle uključite potrošače električne energije na vozilu.
- kontrolišite gume, obratite pažnju na oštećenja i pohabanost.

Mislite i na praktične "zimske pomoćnike": baterijsku lampu, strugač leda, metlicu za snijeg, rukavice, a iako neobavezno kod nas, nabavite i reflektujući prsluk. Koristan je i sprej protiv odleđivanja.
Lanci za snijeg su neobavezni (ali preporučljivi!) ukoliko imate zimske gume i ukoliko na određenim dijelovima puta saobraćajnim znakom nije drugačije regulisano. Provjerite lance prvo na "suvo", može vam biti od koristi.

Za zimske gume držite se pravila 4x4x4. Dakle, četiri zimske gume sa minimalno četiri milimetra dubokom šarom i maksimalno četiri godine starosti.

Rashladna tečnost u motoru uglavnom ima rok trajanja od tri godine ili do 100 000 pređenih kilometara. Zamjena kočionog ulja se savjetuje svake dvije godine.

DESET SAVJETA ZA VOŽNJU PO SNIJEGU

1. Odledite sve prozore na vašem vozilu - otisnuti se na put sa zaleđenim prozorima je i u suprotnosti sa propisima.
2. Pre polaska na put provjerite da li su vaša prednja i zadnja svjetla čista i da na njima nema snijega.
3. Kada polazite po poledici ili snijegu, upotrebite viši stepen prenosa kad god je to moguće.
4. Vozite sporije nego obično i kada ulazite u krivinu, uradite to vozeći konstantnom brzinom.
5. Održavajte bezbjedno rastojanje od vozila ispred vas - da biste zaustavili vozilo na poledici potrebno vam je do deset puta više prostora i vremena nego na suvom kolovozu.
6. Da biste izbijegli proklizavanje, izuzetno blago postupajte sa kočnicama, gasom, volanom, kvačilom i mjenjačem.
7. Proverite antifriz.
8. Proverite da li imate dovoljno tečnosti u rezervoaru za pranje prozora. Prozori se brzo i jako zaprljaju od snega koji se topi na kolovozu, a koji ostali automobili razbacuju iza i oko sebe.
9. Čuvajte se pješaka koji će se možda teže odlučiti da pogledaju uz vjetar, snijeg ili kišu.
10. Upuštajte se u preticanje isključivo onda kada je to zaista neophodno, i pri tome uzmite u obzir stanje kolovoza i eventualno smanjenu vidljivost.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 18:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
11. Zimske gume ne znace da mozes da divljas po snijegu i ledu
12. ABS, ESP, ASR pomazu ali imaju svoje granice
13. Cuvajte se cesti koje ulaze u sumu > cesta je poledica
14. Cuvajte se izlaza iz naseljenog podrucja na cistinu > cesti smetovi
15. Ukljucite mozak 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 19:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
16. Cuvajte se prelaska preko mostova jer su tu putevi najcesce zaledjeni zbog isparavanja vode i stvaranja leda na povrsini ceste

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 20:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2008, 21:34
treba se pripaziti ulaza i izlaza iz tunela.kad se topi snijeg zna biti kliza na ulazu.
oklizno se ja vise puta,na ulazu u tunel,pocne auto plesati,a ono usko,nema mjesta!

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Iako ovaj Pravilnik dopusta upotrebu ljetnjih guma, izbjegnite to. Kao i kombinacije ljetnje naprijed, zimske pozadi.

Posebno pazite na neke kineske gume koje zbog americkog trzista na cisto ljetnom profilu (sari) imaju oznake MS. To nije zimska guma!

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U takve se ubrajaju:

Slika

GT RADIAL Champiro128 (2)

Slika

WESTLAKE R-VH 680 (3)

Slika

ACHILLES ATR SPORT (4)

Slika

TRIANGLE TALON GLS TR928 (5)

A ovo je referentna zimska guma, za sve koji nisu upoznati sa problemom, zimska guma ima tzv. lamele, odnosno ove sitne ''linije'' na profilu (sari).

Slika

CONTINENTAL TS830 (1)

Izvor: OEAMTC

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 12 Nov 2009, 22:31, izmenjena 4 puta

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 22:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovo su uporedni rezulati, isto vozilo na gore navedenim gumama. Zeleni autic je opremljen zimskim gumama:

Slika

Kretanje 0-30 km/h

Slika

Kocenje 50-0 km/h (Bremsweg=kocioni put, Restgeschwindigkeit=ovde, brzina kretanja kroz ref. tacku)

Izvor: OEAMTC

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2009, 06:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
treba voznju prilagoditi uslovima i kao sto vec neko rece ne srljati........ukljuci mozak i razmisljaj jer jedna mala greska te moze kostat zivota!

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 00:27 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
dve zime na ljetnim gumama prosao Evropu... :D i opet cu ako treba... :)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 09:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
I ja sam skoro bio na planini zasutoj snijegom na ljetnim gumama. A Samarom i Roverom sam prevezao po jednu zimu i nisam se skembao. Nije da se ne moze ali moras dapovecas koncentraciju na 300% :)
A komplet zimskih guma nije tako skup da rizikujes ;)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 10:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jos u UK gdje je sve mnogo jeftinije :D

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 17:33 
staromodan
Korisnikov avatar

jesu bas jeftine... :D

o zimskim nesto pricale ove barabe kao da bi uveli...padne snjesko 5 cm i zivi haos. :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2009, 19:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znaci, spavac je primjer kako se ne treba ponasati u saobracaju ali on se ponasa ovako iz tri razloga...

1. Zivi u Kraljevstvu gdje je Kraljica sredila da snijeg ne pada vise od dva puta u sezoni i to max. 1-3 cm...

2. Trguje autima te se ista ne zadrzavaju dugo kod njega.

3. Misli da ce Kraljica srediti da ne bude nigdje snijega kada on putuje u rodni kraj...

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 10:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Gde mogu proveriti dubinu sare, imao sam negde onaj merac al sam ga izgubio i jel se pod dubinom sare na letnjim gumama podrazumeva da ona bude min. 4mm na svim gumama ili samo na pogonskim tockovima... I jel ovaj zakon sto vazi kod nas isti za sve zemlje EU (bar za ove normalne, ne skandinavske gde su velike zime)

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na svim gumama.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2009, 22:03 
staromodan
Korisnikov avatar

nisi spomenuo za lance..moraju biti iz indijskog shopa i jedino mjesto gdje ih mozes staviti je na jelku.. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]