banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 08:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Dec 2008, 20:46 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2008, 05:15
U Americi (USA) postoji website tacnije nekoliko njih, samo da navedem makar tri: "Kelley Blue Book Values" "NADA" "Edmunds" po kojima vrlo precizno mozes utvrditi vrijednost jednog automobila.
Za recimo 10 istih auta iste marke isto godina postoji 10 razlicitih cijena na tim stranicama.Sad zavisi koliko je koji presao u nekoga fali retrovizor(samo primere navodim,nema tih bez retrovizora)jedno malo udubljenje u autu mijenja cijenu. I naravno cijena za jedno auto je podijeljenja na tri dijela a sto znaci:
prva cijena: TRADE IN VALUE (cijena koju mozes ocekivati od dilera kad dajes svoje auto za novo ili polovno kod istog dilera
druga cijena: PRIVATE PARTY VALUE ( cijena koja je odredjenja za transakcije izmedju privatnih lica)
treca cijena: SUGGESTED RETAIL VALUE ( pocetna cijena izmedju dilera i kupca za polovno auto kod istog.
Znaci igra sa otvorenim kartama, ti mozes doneti kod dilera isprintane dijelove sa web stranica i pokazati mu da to ne stoji sto on tebi nudi i mozes poceti pogadjanje.
A i dileri se uglavnom upucuju na Blue book value kad prodaju auta tako je kod mene u mjestu gde je zivim(Chicago)

Cuo sam da i kod nas postoje nekakve "knjige" gde se auta procjenjuju prilikom uvoza, a sve je to nesto "mutno" nesto se krije, te samo je to dostupno carinicima ili spediterima, te koriste neke nemacke knjige, pa dodaj jos tome 15% od te cijene pa dodaj carinu 16% pa17% PDV, i na kraju ispada da BiH ne treba nikad da pomisli da razvija sopstvenu auto industriju.Drzavni aparat komotno moze da zivi od uvoza automobila.
moje pitanje za sve vas koji ucestvujete: kako se utvrdjuje cijena jednog auta kod nas kad se prodaje privatno, dali je isto kad je presao 150 000 ili 200 000 ili ima klimu nema klimu, ili je kazna u Bosni imati jedno auto koje ima aluminijske felge, zatamnjena stakla ili vise kubika??? pozdrav za sve...

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2008, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Kako se utrvdjuje cijena? Pa gleda se, kao sto si navodio, kilometri predjeni, ocuvanost automobila, oprema. E sad, nesto tipa tog book value ovde ne postoji (sem tih carinskih knjiga koje se koriste pri uvoza automobila, a koliko mi je poznato nema ih javno), vec se i vrse poredjenja neka sa automobilima slicnog stanja. Naravno, zavisi ti od prodavca. Ja sam ljetos prodao auto covjeku za prilicno fer cijenu, sumnjam da sam ja bio kupac, od nekog drugog, da bih ga dobio za te pare. Znaci zavisi ti i od osobe koja ga prodaje. Jbga, imas ljudi pa ti zacijeni auto u nebesa, radi nekog svog razloga.

Drugi dio, kazne. Ne razumijem za sto bi bile kazne za alu feluge? Nema toga ovde.
Za zatamnjena stakla, ne znam tacno, zakon je prije bio da zadnja sajba, i zadnja stakla mogu biti zatamnjena, ako imas bocne retrovizore. A sto se tice prednjih stakala, ona nisu smjela biti zatamnjena. Nesto sam nacuo da je bilo neka promjena zakona prije par mjeseci o tome, pa da ni zadnja stakla ne smijes zatamnjivati, ali nisam siguran. Uglavnom, imas dosta auta po gradu koja su zatamnjena, neka cak i potpuno (racunajuci prednju sajbu).
A za kubikazu, preko 2500ccm ide skuplja registracija za odredjeni iznos, kao to je neki luksuz, u tom fazonu nesto.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
to amerika .....to su sve gola marketinska sranja...........za amere kao dokazano retardiranu naciju........daj jebes to..........idiotarije......

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2008, 17:45 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2008, 05:15
to God Father:
Govoriti da su Ameri retardirani i da postoje dokazi, je bez svake pameti, hajde podastri dokaze.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2008, 00:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
'Ajte se negde drugde prepucavajte jesu li...

Meanwhile....

Šta tebe druže tačno interesuje?

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2008, 08:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
ne bitno ameri ili neki drugi, ali svi nesto gataju u gra'...oko kupovine auta, iz amerike, Boga oca ...katalozi, internet....svi bi da macka u vreci polovnog negdje na vrh Njemacke kupe preko interneta i da bude kao casa u extra stanju i da je presao 20.000 km a star 6-7 godina...

e mauna...

i sa tom carinom i papirima...sto puta prezvakana prica i nema puno matematike...sve se zna kako ide...
a mi de nam kataloge, srednja zadnja cijena.........drz ne daj......aj mrs'

e o tom zborim kad vec......lajem........

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2008, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
A, to kontam i ja, ali, sudeći po tome kako ovaj AWDnesto (ne)zna srpski, a i avataru (da ne objašnjavam sad...) biće da je jaran negde u AmeriKi, i malo bi švernuo nešto, pa se sad prekontava...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]