banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 08:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Lifan 250-4
PostPoslato: 10 Sep 2008, 13:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Jun 2008, 09:55
Ima li neko ovaj model Lifan 250-4 kako se pokazao da li je zadovoljan sa njim?

Mozda do godine uzmem neki motor ovaj sam gledao nije skup a naov je a ne skace mi se odma na 650cc, jest da je kinez ali valjda moze izdrzati. Ajd ako neko ima iskustvo sa ovim motorom ili nekim drugim iz serija 250cc od Lifana neka napise nesto o njemu

Vrh

Tema posta: Re: Lifan 250-4
PostPoslato: 15 Sep 2008, 11:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
voxi je napisao:
Ima li neko ovaj model Lifan 250-4 kako se pokazao da li je zadovoljan sa njim?

Mozda do godine uzmem neki motor ovaj sam gledao nije skup a naov je a ne skace mi se odma na 650cc, jest da je kinez ali valjda moze izdrzati. Ajd ako neko ima iskustvo sa ovim motorom ili nekim drugim iz serija 250cc od Lifana neka napise nesto o njemu

Lifan je drugi po velicini kineski proizvodjac, jako zastupljen na Americkom i zapadno Evropskom trzistu. U vecinskom su vlasnistvu Honde i rade licencne kopije starih Hondinih motora. Koriste tehnologiju sa pocetka 80-tih i jako su jednostavni za odrzavanje.

Motor (kao prevozno sredstvo) je kopija Honde Shadow, vecina sasijskih dijelova odgovara 1:1. Agregat (masina) je kineska, cetvorotaktna, vazdusno hladjena. Iskusniji ljudi sa americkih foruma tvrde da je prilicno izdrzljiva i jednostavna za servisiranje. O tom agregatu ljudi pisu sve najbolje i jedini je cisto kineski agregat za kojeg zapadni tjuneri rade kitove za povecanje snage.
Postoji i V2 verzija (250-V2) koja je identicna kopija istog Hondinog agregata, ali se radi u manjim serijama i skuplja je.

Ja posjedujem 125cc verziju tog motora i skroz sam zadovoljan, pogotovo kad se uzme u obzir cijena.

250cc je savrseno dovoljno za gradsku i nezahtjevnu medjugradsku voznju do 80 km/h. Ako zelis voziti brze od 80 km/h onda uzmi drugi motor, jer ovaj iako moze ici brze, nije za to pravljen.

Prvi razlog za ovu konstataciju je sto je agregat direktno, bez gumenih blokova vezan za sasiju motora, sto pri brzinama vecim od 80 km/h stvara neugodne vibracije na upravljacu, pa ti ruke utrnu nakon 30tak minuta. Ovo je genericka boljka SVIH kineskih motora koji se mogu kupiti u Banjaluci, bez razlike u proizodjacu, tipu, obliku i kubikazi.

Drugi razlog za ovu konstataciju su jako lose i nekvalitetne gume, koje ako mislis raditi imalo ozbiljniju kilometrazu treba zamijeniti. Za gradsku voznju su skroz upotrebljive.

Postoje i drugi razlozi, ali su oni vise subjektivni pa ih necu navoditi :) .

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 12:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Ja u principu nista ne znam o motorima, ali sam citao na nekom hrvatskom sajtu o tim kineskim motorima, uglavnom je bilo rijeci o losim gumama, losim kocnicama i generalno izboru mnogo losijih i naravno, jeftinijih rijeshenja. Recimo vazdusno umjesto vodenog hladjenja itd.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 18:19 
Pripravnik
Pripravnik

smucek je napisao:
Ja u principu nista ne znam o motorima, ali sam citao na nekom hrvatskom sajtu o tim kineskim motorima, uglavnom je bilo rijeci o losim gumama, losim kocnicama i generalno izboru mnogo losijih i naravno, jeftinijih rijeshenja. Recimo vazdusno umjesto vodenog hladjenja itd.

Generalno se vecina zamjerki svodi na "kozmeticke" detalje i finalnu obradu. Svi glavni dijelovi samog motora i pripadajuceg agregata su u vecini slucajeva kvalitetno napravljeni. Doduse, greske se desavaju, ipak su to velike serije, a kontrola kvaliteta je losa. Veci dio problema sa kineskim motorima unose nasi "distributeri", koji ne znaju propisno ni da sastave taj motor, zaposljavaju lokalne klince koji za sitnu lovu sarafaju te skutere i motore te rade "nulti" servis. Pri izboru motora u Banjaluci, vise treba gledati koja ga firma prodaje i ko stoji iza njih, zbog rezervnih dijelova i garancije. Imam kolegu koji je prosao pakao sa novim motorom i vise visio u servisu nego na cesti. Iako su svi ostali motori iz te posiljke bili bez problema, njegov je bio trin'esto prase :) .

Sto se tice hladjenja, moj Lifan ima vodeno hladjenje, a vidio sam isto i na par Keewaya i Jinlun-a (kod nas poznati kao Sprint). Gume su srednja zalost, ali ako se uzme u obzir da prosjecan par guma istih dimenzija, renomiranog proizvodjaca kod nas kosta oko 500 KM, jasno je zasto nisu montirane na motor koji kompletan kosta ispod 3000 KM.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 21:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Evo jedno pitanje: Kako stoje stvari sa nabavkom moto opreme u Banja Luci?

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2008, 21:59 
Pripravnik
Pripravnik

The_new_Statesman je napisao:

Koliko znam, uzasno lose. Ebay majka :) .

Ako kojim slucajem planiras da otvoris ducan sa normalnim cijenama, imas odmah musteriju :)

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33

To je skroz slabe ovde, pricalo se da ce biti otvorene neke prodavnice, ali je i dalje ostalo samo na prici....
Tako je i sa djelovima za motore. Prvo tesko ih je naci, drugo zlatom se placaju....
npr.za Apriliu me servis izasao (prednju kocnicu,akumultor,svjecicu i jos neke sitnice nista krupno) 250KM...

OT.
Sto se tice samog Lifana, samtram da to uopste nije los izbor, (naravno ako se radi o jacim motorima, ono od 50ccm smatram da nije vredno spomena) a ako se ne varam kad kupis nov motor dobijes odredjenu garanciju i servis (najmanje na dvije god.) Ne znam za Lifana, ali tako je bilo kad sam ja gledao da kupim nekog kineza, zaboravio sam koje marke....
Smatram da je na takvim motorima vodeno hladjenje ipak obavezno, pogotovo ako se na njemu voze dvije osobe....moje misljenje.

I da neko rece, da osim losih kocnica i guma ostalo je solidne kvalitete.Opet, moje misljenje (motor vozim 4god) je da su kocnice i gume ono sto je tokom voznje najvaznije, pa cak i ako se radi o gradskoj voznji to je najvaznije.
Ali ako se rade redovni servisi (sto danas ovi klinci rijetko rade) mislim da se i to moze regulisati...ipak treba imati na umu mogucnosti jednog motora od 250ccm da to ipak nije za jurcanje, naginjanje i sl.....

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2008, 17:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Anakin, zavisi sta si i na sta ugradio...
Sve ima svoju cijenu, a pogotovo motori i njihovo odrzavanje.

Btw. Zracno hladjenje, znaci... :oops:

Jel to ovako nesto? Na linku mozete pogledati veleprodajne cijene skutera, motocikla itd.

http://www.alibaba.com/product-free/103 ... haust.html

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2008, 09:55 
Pripravnik
Pripravnik

Btw. Zracno hladjenje, znaci... :oops:

Zavisi, vecina customa, choppera i cruisera americkog i evropskog tipa ima vazdusno hladjenje. Malo koji ima vodeno hladjenje. A svi su motori vece kubikaze.
Honda Rebel na kojoj sam polagao u auto skoli takodje ima vazdusno hladjenje i nije imala nikakvih problema sa pregrijavanjem, a satima sam je maltretirao u gradskoj stani kreni voznji i na poligonu sredinom avgusta, kad je temperatura vazduha bila 37-40 stepeni. A na brojcaniku honda ima 57000 kilometara.
I nije imala problema sa agregatom.

Sve zavisi od tipa i namjene motora. Na motorima koji tipuju na neke sportske performanse, na enduro motorima i sl. vodeno hladjenje je obavezno.
Za opusteni cruising, nije neophodno vodeno hladjenje, jer ti motori imaju relativno malu specificnu snagu u odnosu na motore drugih namjena.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2008, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U pravu si, mada opet, nisam neki ljubitelj tog rijesenja iako je konstrukcijski mnogo manje podlozno mogucnosti kvara. Npr. najobicnije popustanje neke selne kod vodeno hladjene masine moze biti kobno za citav motor.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2008, 12:58 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Jun 2008, 09:55
Hvala Svestenik a de mi reci da li znas koliko je izdrzljiv na put od nekih 100 do 200km povremeno

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2008, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Pa nisu to motori za otvorene puteve...preticanja i sl... :-?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2008, 21:15 
Pripravnik
Pripravnik

voxi je napisao:
Hvala Svestenik a de mi reci da li znas koliko je izdrzljiv na put od nekih 100 do 200km povremeno

Da ne bude zabune, to sto je motor kineske proizvodnje, ne znaci da je neupotrebljiv :) . Savrseno fino ce on da uradi 100 - 200 kilometara u jednom pravcu, ali uvijek trebas imati sa sobom par osnovnih rezervnih dijelova kao sto je svjecice, sijalice i sl., jer potrosni materijal niko ne moze garantovati da ce trajati. Jedino sto mozda ne moze da izdrzi 100-200 kilometara na motoru je tvoja pozadina :) :) . Sjediste na mom Lifanu je ultra neudobno, pa sam ga skinuo i napravio novi kalup prema svojim mjerama. Uskoro cu ga nositi na tapaciranje, pa cemo vidjeti hoce li se sta poboljsati situacija.

Btw, na tom motoru su svi kljucni dijelovi Made in Japan, to mozes i sam provjeriti ako detaljno pogledas oznake na dijelovima motora. Mislim da se neces pokajati ako ga uzmes, Lifan je dobra marka.
Mozes da jos pogledas Sprint Prince, on je u tom cjenovnom rangu, a za nijansu je ljepsi.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2008, 19:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2008, 15:43
Da, da, Sprint Prince stvarno izgleda super. Potsjeca na Kawasaki Vulcan. Mada, malo je to i preveliko za 125 cc.
Lifan 250, medjutim, (ne 250-4) izgleda prelijepo. V2 agregat i jebacka tamna bordo boja, koja ako se ne gleda bas pazljivo izgleda kao crna. 3200 KM je isti.
Nego, kad je rijec o Lifanu 125, moram reci da je meni licno stabilniji od Honde Rebel. Mada, ubacivanje u ler zahtjeva dzedajsku preciznost. Zadnja kocnica bi takodje mogla biti bolja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]